Tujina

Grozljiv umor 20-letne Ozgecan: med posilstvom jo je zabodel, truplo pa zažgal in vrgel v reko

Istanbul, 16. 02. 2015 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turčijo pretresa grozljiv umor 20-letne študentke psihologije. Ozgecan Aslan se je v sredo z avtobusom vračala domov, a tja ni prišla. Na avtobusu jo je namreč napadel 26-letni voznik, ker se mu je med posilstvom upirala, pa jo je večkrat zabodel. S pomočnikoma je nato truplo zažgal in odvrgel v reko.

20-letna Ozgecan Aslan je bila študentka psihologije.
20-letna Ozgecan Aslan je bila študentka psihologije. FOTO: ENEX

Konec tedna so ženske in borci za človekove pravice v več turških mestih protestirali zaradi grozljivega umora 20-letne študentke psihologije Ozgecan Aslan. Truplo 20-letnice so našli v petek popoldan v reki v bližini mesta Tarsus na jugu Turčije. Dekle je bilo pogrešano od srede popoldan.

Oblasti podrobnosti umora še niso sporočile, domnevajo pa, da je dekle umoril 26-letni voznik minibusa, ko se je vračala iz šole domov. 20-letnica se je branila in posiljevalca pošpricala s solzivcem, ta pa jo je nato večkrat zabodel do smrti. Pri tem naj bi mu pomagala njegov 50-letni oče in 20-letni prijatelj, ki sta bila prav tako na avtobusu. Trojica naj bi nato njeno truplo zažgala in ga odvrgla v reko. 26-letni Suphi Altindoken je v policijskem pridržanju, prav tako je policija pridržala tudi njegova domnevna pomočnika.

Prizorišče, kjer so odkrili truplo umorjene.
Prizorišče, kjer so odkrili truplo umorjene. FOTO: ENEX

Pogreba 20-letnice se je udeležilo več tisoč ljudi. Množice so se zgrnile na trge večjih mest, tudi na znameniti trg Taksim v Istambulu, kjer so protestirali proti nasiljem nad ženskami in od vlade zahtevali odločnejše ukrepanje.

Nasilje nad ženskami v Turčiji strmo narašča. Samo lansko leto je bilo v Turčiji umorjenih 294 žensk, število primerov spolnih zlorab je naraslo za 400 odstotkov, število umorov pa kar za 1400 odstotkov, opozarjajo pristojni.

V gibanju za pravice žensk pa opozarjajo, da je turški sodni sistem naklonjen moškim, še posebej storilcem spolnih zlorab, ki dostikrat sploh niso kaznovani za svoja dejanja. Novembra lani je turški predsednik Erdogan dejal, da ženske niso enakovredne moškim in da bi vsaka ženska morala imeti tri otroke. S tem si je nakopal jezo aktivistk, ki opozarjajo, da njegove izjave že vplivajo na razmere v državi in da so ženske v veliki nevarnosti.

Mnogi so se udeležili protestov, s katerimi opozarjajo vlado, da premalo naredi za varnost žensk.
Mnogi so se udeležili protestov, s katerimi opozarjajo vlado, da premalo naredi za varnost žensk. FOTO: ENEX

Nekaj pristašev vladajoče stranke si je ob grozljivem umoru 20-letne študentke dovolilo nekaj neprimernih izjav. Tako so na Twitterju ob smrti Ozgecan Aslan zapisali, da ta umor ni nič posebnega, saj v ZDA vsaki dve minuti posilijo eno žensko. Kolumnistka v časopisu Yeni Safak pa je zapisala: "Če dan in noč kričiš, da si želiš spolno svobodo, individualizem, si karierist in egoist, je to rezultat." Priljubljen turški pevec Nihat Dogan pa je na Twitterju zapisal: "Ženske, ki nosijo mini krila in se razgalijo, se nimajo pravice oglašati, ko jih nadlegujejo perverzneši brez morale."

Se je pa v podporo ženskam na Twitterju oglasil nekdanji nogometni zvezdnik Hakan Sukur, ki je zapisal: "Ne bojte se spregovoriti. Naj molk ne bo vaša nočna mora, ki bo še okrepila zlo."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni