Tujina

FOTO: Napad v Parizu združil Evropejce: žalujoči zavzeli ulice Berlina, Londona in drugih mest

Ljubljana/Washington/Pariz/London/Moskva, 07. 01. 2015 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V svetovnih prestolnicah so se z ogorčenjem odzvali na napad na satirični tednik Charlie Hebdo. Cameron ga je označil za odvratno dejanje, Merklova meni, da je bil to napad na svobodo govora. Medtem so se Evropejci v znak žalovanja in v znak podpore svobode govora podali na ulice svojih prestolnic.

Shod v podporo svobodi izražanja in proti nasilju je za jutri pripravilo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Ta se bo začel ob 12. uri na Prešernovem trgu v Ljubljani, nato pa se bodo vsi prisotni sprehodili do francoske ambasade. Lahko se jim pridružite tudi vi, s seboj pa prinesite svinčnike.

Po smrtonosnem napadu skrajnežev na urednike, novinarje in ostale zaposlene pri francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo, se je pričelo na ulicah Pariza zbirati na tisoče ljudi. Nenapovedan shod v znak žalovanja za umrlimi in v znak podpore svobodi govora prižigajo sveče, visoko v zrak držijo pisala. Največ se jih je zbralo na osrednjem trgu Place de la Republique, prišli pa so tudi s transparenti z napisom "Je suis Charlie", kar v prevodu pomeni "Jaz sem Charlie". Zbirajo se tudi pred sedežem tednika, različne manifestacije pa je pričakovati tudi po ostalih francoskih mestih. Množice so se v poklon umrlim v napadu in hkrati v znak podpore svobodi govora zbrale tudi v Berlinu, Londonu, Bruslju in Rimu.

Medtem se vrstijo odzivi voditeljev vsega sveta. Med prvimi se je odzval britanski premier David Cameron, ki je napad označil za odvratno dejanje. Hkrati je zagotovil, da Velika Britanija Franciji stoji ob strani v boju proti terorizmu

Nemška kanclerka Angela Merkel je dejala, da to ni le napad na francoske državljane, ampak tudi ne svobodo govora in svobodo poročanja, ki sta "temelja naše demokratične kulture".

Francoski predsednik Francois Hollande je napovedal, da bo v četrtek v državi dan žalovanja za žrtvami napada. "Naše najmočnejše orožje je naša enotnost," je dejal v televizijskem nagovoru. "Svoboda bo vedno močnejša od barbarstva," je poudaril. Zastave po vsej državi bodo tri dni spuščene na pol droga.

"Tega ni mogoče upravičiti na noben način," je dodala.
Odzval se je tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in napad označil kot nesprejemljivo in barbarsko dejanje. V imenu Evropske komisije je Franciji izrekel solidarnost.

Podpredsednica Evropske komisije Kristalina Georgieva je na Twitterju v odzivu zapisala, da današnje barbarsko dejanje na noben način ne bo okrnilo svobode medijev, ki je temeljno načelo "naših demokracij". Evropska komisarka Cecilia Malmström pa je pozvala, da se je treba postaviti za svobodo govora.

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je v imenu italijanske vlade izrazil solidarnost in bližino francoskemu narodu in vladi. Napad je označil za "teroristično dejanje norih razsežnosti". "Najhuje je, da je to napad na svoboden časopis, ki bi lahko sodil v okvir terorističnih akcij proti karikaturam, objavljenim v zadnjih dneh," je še opozoril Gentiloni.

Nemška kanclerka Angela Merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: Reuters
Generalni sekretar Sveta Evrope Thornbjörn Jagland je sporočil, da je zgrožen zaradi napada, ki je po njegovih besedah zelo zaskrbljujoč.

Dogajanje v Parizu je obsodil tudi finski premier Alexander Stubb. "Vsi se moramo zavzeti za svobodo govora in izražanja," je objavil prek Twitterja.

Obsodbam napada so se pridružile tudi ZDA. Tiskovni predstavnik Bele hiše John Earnest je še dejal, da so ZDA pripravljene tesno sodelovati s Francozi pri preiskavi napada.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je napad na satirični tednik prav tako označil kot barbarski in odvraten napad na svobodo medijev. Terorizma v vseh oblikah in pojavih ni mogoče na noben način tolerirati ali upravičiti, je še dejal.

Napad je odločno obsodil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Moskva odločna obsoja terorizem v vseh njegovih oblika, je dejal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Borut Pahor, slovenski predsednik
Borut Pahor, slovenski predsednik FOTO: Damjan Žibert

Sožalno pismo poslal tudi Pahor

Sožalno pismo je poslala tudi slovenski predsednik Borut Pahor. "Spoštovani gospod predsednik, globoko me je pretresla vest o današnjem terorističnem napadu na uredništvo časopisa Charlie Hebdo, v centru Pariza, v katerem je bilo ubitih veliko nedolžnih žrtev. Gre za zavržno dejanje zoper temeljne vrednote sodobne civilizacije, ki mora biti deležno najostrejše obsodbe vsega svobodnega in miroljubnega sveta. Sprejmite, prosim, izraze globokega sožalja državljank in državljanov Republike Slovenije in moje osebno. Prosim Vas, da družinam in svojcem preminulih prenesete izraze našega iskrenega sočutja," je zapisal.

Dejanje obsodila tudi slovenska islamska skupnost

Oglasila se je tudi slovenska islamska skupnost. Napad so ostro obsodili, izrazili pa so tudi upanje, da bodo pristojni organi prijeli storilce, ki stojijo za terorističnim napadom in jih pripeljali pred roko pravice. Tajnik skupnosti Nevzet Porić je v izjavi še zapisal, da izražajo sožalje družinam in svojcem žrtev.

Sveče so zagorele tudi pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani.
Sveče so zagorele tudi pred francoskim veleposlaništvom v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Odbor za zaščito novinarjev: To je brezsramen napad na svobodo medijev v srcu Evrope

Odbor za zaščito novinarjev (CPJ), ki ima sedež v New Yorku, je obsodil napad. "Gre za brezsramen napad na svobodo medijev v srcu Evrope," je ob tem izjavil drugi mož CPJ Robert Mahoney. Dodal je, da je dimenzija nasilja grozljiva. Novinarje je pozval, naj stopijo skupaj in svetu pošljejo sporočilo, da tovrstni napadi ne bodo utišali medijev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacija Novinarji brez meja je ocenila, da današnji teroristični napad v Franciji pomeni črni dan za svobodo medijev v Evropi. Vlade in javnost je prvi mož Novinarjev brez meja Christian Mihr danes v Berlinu pozval, naj storijo vse, da preprečijo, da bi tovrstna grozljiva dejanja ogrožala novinarje in medije.

Tudi islamisti v Fraciji obsodili dejanje

V Franciji je današnji napad obsodila tudi tamkajšnja islamska skupnost. Francoski svet muslimanov je sporočil, da gre za barbarsko dejanje izrednih razsežnosti in napad proti demokraciji in svobodi medijev.

Tudi iz Arabske lige so sporočili, da današnji napad najostreje obsojajo. Vplivni egiptovski inštitut Al Azhar, ki velja za najbolj prestižni center učenja sunitskega islama, je prav tako sporočil, da je napad kriminalno dejanje in da islam zavrača kakršnokoli obliko nasilja.

Ban Ki Moon zaprepaden

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je v odzivu dejal, da je zaprepaden zaradi današnjega terorističnega napada v Franciji, ki je po njegovih besedah napad na svobodo medijev.

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Said Rad al Husein je prav tako obsodil napad in pozval k brezpogojni podpori pri iskanju napadalcev. "Svoboda izražanja je ključni steber vsake demokratične družbe," je še poudaril jordanski prince al Husein.

"Pozivam vse državljanke in državljane, da skupno branijo naše vrednote... Mi Evropejci bomo vedno branili naše vrednote, svobodo medijev in izražanja, strpnost ter vzajemno spoštovanje, ki so bile tarča današnjega napada," se je odzval Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta.
"Pozivam vse državljanke in državljane, da skupno branijo naše vrednote... Mi Evropejci bomo vedno branili naše vrednote, svobodo medijev in izražanja, strpnost ter vzajemno spoštovanje, ki so bile tarča današnjega napada," se je odzval Martin Schulz, predsednik Evropskega parlamenta. FOTO: Reuters

Posvaril je tudi, da bi lahko skrajneži vseh odtenkov glede na naraščajočo sovražnost do tujcev v Evropi današnji napad zlorabili za lastne namene. "Če dopustimo, da ta napad podžge diskriminacijo in predsodke, gremo na roke skrajnežem, ki želijo povzročiti razdor med različnimi verami in družbami," je opozoril.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je po današnjem napadu pozval k preudarnosti in odločnosti. "Pozivam vse državljanke in državljane, da skupno branijo naše vrednote... Mi Evropejci bomo vedno branili naše vrednote, svobodo medijev in izražanja, strpnost ter vzajemno spoštovanje, ki so bile tarča današnjega napada," je poudaril Schulz.

Obama: Francija je najstarejša zaveznica ZDA, proti terorizmu smo z ramo ob rami

Napad je ostro obsodil tudi ameriški predsednik Barack Obama. "Francija je najstarejša zaveznica Amerike in stoji ZDA z ramo ob rami v boju proti terorizmu, ki ogroža našo skupno varnost v svetu," je v pisni izjavi menil Obama.

V Vatikanu so v odzivu poudarili, da današnji teroristični napad ni pretresljiv samo zaradi številnih smrtnih žrtev, pač pa tudi zaradi napada na svobodo medijev.

Tudi mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International je današnji teroristični napad v Parizu označila kot napad na svobodo medijev. "Gre za črn dan za svobodo izražanja in živahno medijsko kulturo. Predvsem pa gre za veliko človeško tragedijo," je v Parizu dejal direktor AI Stephan Oberreit, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kaj se je dogajalo?

V terorističnem napadu na prostore satiričnega časnika Charlie Hebdo v Parizu je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 12 ljudi, med njimi dva policista. Trije napadalci, ki so še vedno na begu, so poleg tega ranila sedem ljudi. Med napadom sta napadalca po navedbah prič vzklikala "Alah je velik".

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3