Tujina

Grozi vročina, pa tudi poplave

Tokio/Washington/Pjongjanjg, 16. 08. 2007 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vročinski val je zajel Japonsko in ZDA, medtem pa poplave v Severni Koreji terjajo številne žrtve.

Vročinski val na Japonskem
Vročinski val na Japonskem FOTO: Reuters

Na Japonskem so temperature dosegle rekordno vrednost, v mestu Tadžimi, kjer je najtopleje, se ljudje potijo pri skoraj 41 stopinjah Celzija. V samo zadnjih dveh dneh je zaradi hude vročine umrlo sedem starejših ljudi.

Ob množični uporabi klimatskih naprav se lahko zgodi, da bodo prebivalci Tokia in okolice ostali brez električne energije. Ker je zaradi potresa prejšnji mesec zaprta največja jedrska elektrarna, ki japonsko prestolnico oskrbuje z energijo, je skrb še toliko večja.

Vročina mori tudi na jugu ZDA

Zaradi vročine je ogenj zajel igrala na šolskem igrišču
Zaradi vročine je ogenj zajel igrala na šolskem igrišču FOTO:

Na jugu Združenih držav je vročinski val zahteval več kot deset življenj, med žrtvami je tudi neka ženska, ki je omagala na posestvu Elvisa Presleyja Graceland.

Kako toplo je, dokazujejo posnetki z igrišča pred osnovno šolo v teksaškem mestu Arlington. Igrala so se namreč vžgala, poleg visokih temperatur pa je bil za to kriv tudi dež, ki je padal pred dnevi. "Če je material pod površjem moker, se začne razgrajevati. Ko se to dogaja, ustvarja toploto, ki se prenaša na suhe dele mase. Tako se je požar začel,“ je razlagal šolski nadzornik Mac Bernd, ki je tudi ukazal, naj namestijo nova, bolj varna igrala.

Poplave zahtevale več kot 200 žrtev

Poplave, ki so v zadnjih dneh prizadele Severno Korejo, so po podatkih humanitarnih organizacij, ki se sklicujejo na vladne vire, zahtevale najmanj 214 smrtnih žrtev, 80 ljudi pa še pogrešajo. Severnokorejski mediji so sprva poročali o več sto mrtvih in pogrešanih, tokrat pa gre za prve podrobnejše podatke o umrlih.

Poplave v Severni Koreji so zahtevale 214 smrtnih žrtev.
Poplave v Severni Koreji so zahtevale 214 smrtnih žrtev. FOTO: Reuters


Kot je povedal vodja delegacije Mednarodnega odbora Rdečega križa Terje Lysholm, jih je severnokorejska vlada obvestila o številu mrtvih in pogrešanih. Po njegovih besedah so poplave prizadele približno 300.000 ljudi, večino v vzhodni obalni provinci Južni Hamgyong in v provinci Kangwon ob meji z Južno Korejo.

Voda je uničila skoraj 20.000 domov v šestih provincah, poškodovane pa so tudi številne šole in bolnišnice. Kljub vsemu pa se, kot je dejal Lysholm, razmere izboljšujejo in zaenkrat zaskrbljenost zaradi morebitnega izbruha bolezni ni potrebna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vombat
16. 08. 2007 20.38
Heh, niso se vžgala igrala. Les pod njimi se je. Novinarji ne znajo ravno prevajat... Kaj se je res zgodilo lahko vidite tukaj:
Ramzess
16. 08. 2007 18.51
zupancicevajama="Iz kaksnega materijala so pa tale igrala?????" Očitno so preponosni, da bi priznali da so igrala bila iz plastike slabe kvalitete, ki se je vžgala, šolski nadzornik pa se zgovarja z besedami: "Če je material pod površjem moker, se začne razgrajevati. Ko se to dogaja, ustvarja toploto, ki se prenaša na suhe dele mase. Tako se je požar začel.". Res ne vem kaj ima pretekli dež s požarom, ampak igrala so medtem že postala suha, tako to skoraj ne bo držalo. Američan pač mora pokazati kako je pameten. Sicer pa je dober ta posnetek, schnell-gasilska enota, ko bi še pri nas imeli takšne, eh ti američani zmeraj morajo biti nekaj več.
lyinx01@volja.net
16. 08. 2007 17.05
Evo dragi ameri ja tak je to ne... kjotskega protokola pa nebi podpisali a?? :)))
kojisi.tikurac@gmail.com
16. 08. 2007 13.51
Samovžig?! Ja, pa vesoljce so vidli z božičkom se zalizvat en dan prej...
zupancicevajama@email.si
16. 08. 2007 13.44
Iz kaksnega materijala so pa tale igrala????? Cas kislih kumaric?
deattack@email.si
16. 08. 2007 12.59
tm za grmovjem se pa ksn psiho smeju u roki pa uzigalnik :) bed .. drgac pa .. aljaz ma prov .. s*****l so nm podnebje pa nej zdej sami najeb***
aljaz.zupancic@siol.net
16. 08. 2007 12.18
to!! eto jim.kar sejes to pozanjes