Tujina

Grozi mu najmanj 25 let zapora

New York, 02. 11. 2011 21.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Le dan po koncu sojenja so ruskega trgovca z orožjem Viktorja Bouta v New Yorku spoznali za krivega. Boutu grozi najmanj 25 let zapora, a kazen mu bodo izrekli šele 8. februarja prihodnje leto.

Boutu grozi najmanj 25 let zapora.
Boutu grozi najmanj 25 let zapora. FOTO: Reuters

Zvezna porota v New Yorku je potrebovala le en dan po koncu sojenja ruskemu trgovcu z orožjem Viktorju Bout, da ga spozna za krivega zarote za pobijanje Američanov in prodaje orožja teroristični organizaciji. Sedaj Boutu grozi najmanj 25 let zapora, a kazen mu bodo izrekli šele 8. februarja prihodnje leto.

Nekdanji sovjetski vojaški častnik je svetu znan kot "trgovec s smrtjo", saj je z orožjem pomagal podaljševati državljanske vojne v Afriki in drugje po svetu. Aretirali so ga leta 2008 v Bangkoku s pomočjo dveh agentov ameriške agencije za boj proti mamilom (DEA), ki sta se predstavljala kot kupca orožja za kolumbijsko levičarsko teroristično organizacijo FARC.

Tajska ga je nato leta 2010 predala ZDA, in to kljub ostrim protestom Rusije, saj je Bout tesno povezan z ruskim vojaškim, političnim in obveščevalnim aparatom. Rusija je ves čas grozila, da bodo postopki proti Butu poslabšali odnose z ZDA.

Na vesti ima še druga dejanja

Bout ima sicer na vesti več hujših dejanj, kot je zarota za pobijanje Američanov, vendar pa so ga pri tem ujeli. Na prisluškovalnih trakovih, ki jih je lahko med sojenjem slišala porota, so med drugim Boutove besede, da so ZDA skupni sovražnik, ko sta mu lažna gverilca razložila, da bodo orožje uporabili za napad na Američane.

44-letni Bout je bil spoznan za krivega po dveh točkah obtožnice za zaroto za pobijanje Američanov, zaroto za prodajo protiletalskih raket in nudenje podpore teroristični organizaciji. Eden od njegovih odvetnikov Ken Kaplan je po odločitvi porote dejal, da boj še ni končan, saj ima Bout na voljo še nekaj pravnih opcij.

Boutova obramba je med procesom trdila, da se je trgovec zavedal, da gverilca nista prava, in da ju je poskušal le prelisičiti, da mu plačata, medtem ko jima orožja naj ne bi nameraval dostaviti.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazkljun
03. 11. 2011 20.25
Viktorja Bouta prjatu mal bi moral v slovenijo na specializacijo pri nas še nikogar niso zaprl hahahah
bubsss
03. 11. 2011 06.14
seveda da ne sme v moj zeljnik hodit !! rusi , pali vatre hinjoti pa zalagajo in dilajo teroristom . anti americanov nic danes nimajo za pripomnit ? USA zakon !!!!
dreko123
02. 11. 2011 23.39
to je pa tko če ameriškim vladim preprodajalcem orožja v zelje hodiš...
Neutrino
02. 11. 2011 22.38
Film Lord of War je govoril o njem. Pred 8.2.2012 bo izginil iz zaporov. Show must go on.
rogerrabbit
02. 11. 2011 22.16
>>Boutova obramba je med procesom trdila, da se je trgovec zavedal, da gverilca nista prava, in da ju je poskušal le prelisičiti, da mu plačata, medtem ko jima orožja naj ne bi nameraval dostaviti<< Ja, pa ja *ulovili so ga z rokami v žaklju in zdaj se bo tako poskušal izmazati. lol