Tujina

Grki, prodajte otoke in akropolo!

Berlin, 05. 03. 2010 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Si želite kupiti otok? Stoletja star kos umetnin, ki ste si ga vedno želeli? Morda si boste to lahko v kratkem privoščili. Za denar, seveda.

Atenska akropola
Atenska akropola FOTO: Reuters

Dva člana nemške vladajoče koalicije namreč svetujeta grškim kolegom, kako naj se izkopljejo iz globoke finančne krize, eden izmed možnih predlogov pa bi lahko bil tudi, da prodajo neposeljene otoke in drugo lastnino. A nemški časopis je šel še korak naprej in zapisal, da bi lahko članica Evropske unije prodala starogrško akropolo. Za pošteno vsoto denarja, seveda.

Nemški mediji so namreč v četrtek citirali Josefa Schlarmanna, člana vladajočih Krščanskih demokratov, in Franka Schaefflerja, strokovnjaka za področje financ pri Svobodnih demokratih, da sta grškim strokovnjakom svetovala, naj prodajo otoke in druge dobrine.

Prodati morajo vse

"Tisti, ki se soočajo z insolventnostjo, morajo prodati vse, da lahko poplačajo svoje dolgove," je Schlarmann povedal za časopis Bild, hkrati pa je dodal, da ima Grčija veliko zgradb, podjetij in neposeljenih otokov, s katerimi bi si lahko pomagali iz krize.

Grčija je zaradi krize že sprejela izhodno strategijo, s katero si želi zagotoviti pomoč Evrope. Javnomnenjske ankete v Nemčiji pa so pokazale, da nemški državljani ostro nasprotujejo, da bi z njihovim davkoplačevalskim denarjem pomagali Grkom.

Namestnik grškega premierja Theodoros Pangalos je dejal, da Nemčija nima nobene pravice očitati Grčiji, saj je bila država pod nemško okupacijo popolnoma opustošena, pobitih pa je bilo okoli 300.000 ljudi. "Odnesli so zlato, ki je bilo v Banki Grčije, in ga niso nikoli vrnili," je povedal konec preteklega meseca.

Grčija v hudi krizi

Grški proračunski deficit je lani znašal kar 12,7 odstotka bruto domačega proizvoda, članice evroobmočja pa so zavezane, da njihov proračunski primanjkljaj nikoli ne bi smel narasti nad 3 odstotke BDP.

Grški otok
Grški otok FOTO: Reuters

Z grškim premierjem Georgeom Papandreoujem naj bi se danes srečala tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Schaeffler je v članku z naslovom Prodajte svoje otoke, zbankrotirani Grki! In prodajte tudi akropolo!, napisal, da Merklova Grčiji ne more obljubiti ničesar.

Na take predloge nemških kolegov se je odzval tudi namestnik grškega zunanjega ministra Dimitris Droutsas, ki je povedal, da se mu to v tem času ne zdi primerno. Kmalu naj bi Grčija na finančnih trgih izdala novo državno obveznico v višini med tremi in petimi milijardami evrov. V ameriški investicijski banki Goldman Sachs so minuli teden opozorili, da se Grčija že sooča z resnimi težavami pri refinanciranju državnega dolga. Grčija naj bi tako letos na finančnih trgih uspela zbrati le 14 milijard evrov, za svoje finančne potrebe pa naj bi potrebovala 55 milijard. Pribitek na grške državne obveznice glede na nemške se je v sredo po objavi grške vlade takoj zmanjšal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpathian
07. 03. 2010 13.57
hot-shot69 05.03.2010, 19:01 V vsaki vojni je kill or be killed situacija. Je pa zanimivo, da ne razumeš ljudi, ki so pripravljeni umreti zato, da obranijo svoje domove, otroke...(vsaj jaz bi bil pripravljen it v vojno za to) ------------------- Mnja, nisem bil dovolj natančen. S tem sem mislil na ameriške vojake v afganistanu in podobne. Za obrambo družine in doma bi pa tudi jaz streljal ... DeusVult 05.03.2010, 22:45 Ja, mejmo svetovno vlado da bomo potem vsi umirali za tuje države ne za svojo! Če so neki vojaki tudi zapeljani in tako zapeljani mislijo da imajo pravico nekaj okupirat so tudi sovražniki, in če ne bodo umirali zaradi zlobe, bodo umirali zaradi neumnosti! V vsakem primeru ni mesta za pomilovanje. ------------------ Svetovno vlado žal že imamo, vsaj tako kaže, in vsi umirajo za tuje interese. Vojaki niso neumni zahojeni bedaki vredni pomilovanja, treba bi jim bilo pokazati alternative in jih podučiti. Vzeti jih ven iz njihovih obama in bush pravljic. Anarhija JE alternativa in precej ponuja. Ni utopična, marsikje zelo lepo delujejo lokalne skupnosti, do nje je prišlo že celo spontano (recimo na tihomorskem otoku Anuta). Še vedno pa vidim nekatera odprta vprašanja na gospodarskem področju, dostopu do zdravil in nekaterih osnovnih potrebščin ki se jih ne da pridobiti s samozadostnostjo, ter ravnanjem s problematični člani določene skupnosti. Za večino anarhistov, tudi zame, je res problem UREDITEV. Zato ker temelji na vsiljeni MOČI, vsiljeni AVTORITETI in STRAHU. Ravno na tem področju je anarhija najboljša (mogoče se pa tudi jaz motim) alternativa. A!
tony_abcde@yahoo.com
06. 03. 2010 17.56
ne pozabite, da so se hoteli že Angleži v preteklosti polastiti Grčije
mjolnir
05. 03. 2010 22.47
carpathian Kdaj ste pa vi anarhisti ponudli kaj boljšega?? Ne pravim da je sistem kaj prida, sam vi ne nudite nobene alternative! In ni problem v delitvi na države, marveč v UREDITVI - države, institucij, gosopdarstva, UN ....vsega!!
mjolnir
05. 03. 2010 22.45
carpathian Ja, mejmo svetovno vlado da bomo potem vsi umirali za tuje države ne za svojo! Če so neki vojaki tudi zapeljani in tako zapeljani mislijo da imajo pravico nekaj okupirat so tudi sovražniki, in če ne bodo umirali zaradi zlobe, bodo umirali zaradi neumnosti! V vsakem primeru ni mesta za pomilovanje.
mjolnir
05. 03. 2010 22.42
Ja, da nek primitvni tajkun iz Nemčije, Amerike ali kake vzhodne države naredi zabaviščni park!! Raje v se minirat kot to v roke tem izmečkom! Edino če ne bi kupil kak bogatun ki resnično spoštuje dediščino
alterego
05. 03. 2010 21.20
Grki, poberite dnar svojim tajkunom in poravnajte dolgove!
VolilecSI
05. 03. 2010 20.23
Pahorju pa so zgleda Srbi svetovali naj nas popelje iz krize tako, da jim prodamo postojnsko jamo, Hrvati tako, da jim prodamo naše morje, se kar bojim kaj bomo morali odstopiti Albancem. No če nas rdeči paraziti že razprodajajo me zanima kje bo končal cekin od prodaje - ŽIVELA II. REPUBLIKA!
justime
05. 03. 2010 19.28
mi prodamo ves politični vrh s parlamentom vred.pa še zraven vsakega podarimo 1000e sam če jih vzamejo.mislim da je to potem naš izhod iz krize
Skeletor
05. 03. 2010 19.24
Očitno,še ne poznajo Grkov, raje bodo umrli kot prodali svoje! Sicer pa naj Merklca prej plača vojno odškodnino, kot jaz vem je še do danes niso plačali za 1. in 2. svetovno vojno! Pa tud Otomani bi lahko še kaj primaknili in Musolinarji tudi (mi jim kar ponujamo Postojnsko jamo). Niso vsi takšni dupedavci kot mi! Še je ponos! Auta einai Ellada! Zito Ellas! Thanatos ton Germania!
hot-shot69
05. 03. 2010 19.01
carpathian V vsaki vojni je kill or be killed situacija. Je pa zanimivo, da ne razumeš ljudi, ki so pripravljeni umreti zato, da obranijo svoje domove, otroke...(vsaj jaz bi bil pripravljen it v vojno za to)
carpathian
05. 03. 2010 18.39
Že to da se svet sploh deli na države je en ogromen nateg. Namen države je nadzorovanje, omejevanje in izkoriščanje svojega prebivalstva v "višje dobro" (=kapitalizem). Niti najmanj pa ne razumem ljudi, ki bi za t.i. domovino dali življenje, se borili za svojo državo v vojni proti ostalim nedolžnim nategnjenim LJUDEM...
15cmVspranjO
05. 03. 2010 18.31
meni vse tebi nic..... tko je to u drzav.. ce bi blo pa meni welikkooo, tebi malo,.....bi blo pa use ok in nebi prihajalo do protestow in stawk...in podobn..... LP
Presskiller
05. 03. 2010 18.14
kapitalizem je navadna oslarija...
hot-shot69
05. 03. 2010 18.11
jorgovan1960 05.03.2010, 14:06 EU ZDAJ OTKRIVA DRUGI DEL TAKTIKE KAKO ZAVLADATI SVETOM.....PRVO DRŽAVO SPREJETI U EU,PA JE PRIPELJATI DO BANKROTA IN KUPITI ......ZANIMIVO.....PRI NAS JE ZADJ POSTOJINSKA JAMA NA PRODAJ......TO NAM JE PRINESLA EU....HLAPCI BOMO Mogoče je pa v tvojem postu kaj resnice. Samo hlapci smo pa tako že odkar obstajamo. Razen mogoče 1 mesec leta 91 :)
skydrol7
05. 03. 2010 17.53
stanje v grciji je rezultat premocnih / pozresnih sindikatov in socializma / koruptirane vladne ureditve........
DrHouseGregory
05. 03. 2010 17.31
sj mi pa prodajamo postojnsko jamo,.......
gymfit
05. 03. 2010 16.58
SLOVENCI KAJ SE NAS VSE CAKA?????!!!!!!!
Prihaja
05. 03. 2010 16.10
"Josefa Schlarmanna, člana vladajočih Krščanskih demokratov, in Franka Schaefflerja" - dve židovski imeni? ""Tisti, ki se soočajo z insolventnostjo, morajo prodati vse, da lahko poplačajo svoje dolgove," je Schlarmann povedal za časopis Bild" - bild kot bilderberg? In kdo je že pomagal spufati grčijo? Ameriške židovske banke... Verjetno so (ali a še bodo) otoki primerni za kako vikendico židovskih vladarjev
hotchilipoper
05. 03. 2010 14.37
ISTO SE DOGAJA,KOT S HRVAŠKO,KI JO BODO SPRAVIL NA KOLENA
_glamour_
05. 03. 2010 14.27
ta država se mi pa res nikakor ne smili. naj vrne ukradena ozemlja, naj ne prireja zgodovine po svoje in svojega mnenja vsiljuje ostalim državam v EU s korupcijo in to..