Tujina

Grki v enem dnevu iz bank dvignili 700 milijonov evrov

Atene, 16. 05. 2012 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pričakovati je, da bodo Grki z dvigi nadaljevali, položaj grških bank pa je trenutno izredno težak. Guverner centralne banke poudarja, da ni razloga za paniko. Državo pa čakajo še nove parlamentarne volitve. Te bodo 17. junija.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je poudaril, da pogojev, pod katerimi so Atene dobile drugi paket pomoči v višini 130 milijard evrov, ni mogoče spreminjati. Za verodostojnost Grčije in celotnega območja evra je pomembno, da se dogovori spoštujejo. "Je pa možno, da sodelujemo z grškimi oblastmi pri pripravi ukrepov za spodbujanje rasti," je povedal. Želi si, da bi Grčija ostala v območju evra.

V ponedeljek so iz grških bank dvignili za okoli 700 milijonov evrov sredstev, pričakovati pa je, da se bodo dvigi še nadaljevali, je v torek sporočil grški predsednik Karolos Papuljas. "Guverner centralne banke George Provopulos me je v telefonskem pogovoru obvestil, da je položaj grških bank zelo težak in da je grški bančni sistem trenutno zelo šibak," je v sporočilu za javnost zapisal Papuljas.

Kot je dejal, je bilo samo v ponedeljek do 15. ure po srednjeevropskem času iz grških bank dvignjenih za okoli 700 milijonov evrov sredstev. Ob tem je opozoril, da bi se lahko dvigi v prihodnjih dneh še nadaljevali. "Provopulos je zatrdil, da ni razloga za paniko, da pa mnoge skrbi, da bo do panike kljub temu prišlo," je pojasnil grški predsednik.

Protestnik
Protestnik FOTO: Reuters

Zdaj že nekdanji finančni minister Evangelos Venizelos je februarja dejal, da so Grki v tuje banke naložili 16 milijard evrov. Dodal je, da 32 odstotkov od te skupne vsote hranijo v britanskih bankah, deset odstotkov pa v švicarskih bankah.

Dogajanje v Grčiji ves čas odmeva tudi v območju evra. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je tako ponovil, da vnovična pogajanja o drugem paketu finančne pomoči Grčiji ne pridejo v poštev. "Finančni program je bil pripravljen do zadnje podrobnosti. O njem se ne moremo znova pogajati," je dejal za nemški radio. Grčijo je zato pozval, naj vendarle sprejme pomoč držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Minister je ponovil tudi, da si države z evrom želijo, da Grčija ostane v območju s skupno evropsko valuto, pri tem pa izpostavil, da je to "suverena odločitev Grkov". "Špekuliranje o tem, kako se bo odločila Grčija, ne pomaga," je menil.

Položaj Grčije vse bolj negotov

Grška policija je aretirala osumljenca za nedeljski napad na Nizozemca, ki so ga v Grčiji pretepli zaradi varčevalnega programa EU in varčevalnih ukrepov grške vlade. Napad, domnevno povezan z grško krizo, se je zgodil tudi v Nemčiji, kjer so neznanci v torek zažgali avtomobil žene vodje delovne skupine EU za Grčijo Horsta Reichenbacha.

Predčasne volitve so v skladu z grško zakonodajo nujne, ker so po volitvah 6. maja propadli vsi poskusi oblikovanja vlade. Zadnji neuspešen poskus je bilo torkovo srečanje predstavnikov strank pri predsedniku države.

Nove predčasne parlamentarne volitve bodo 17. junija, so odločili na današnjem srečanju predsednika Papuljasa s predstavniki najpomembnejših grških strank. Do volitev bo Grčijo vodila prehodna vlada pod vodstvom začasnega premierja Panajotisa Pikramenosa. Ta je povedal, da namerava oblikovati 12- ali 13-člansko vlado, v njej pa namerava ohraniti tudi nekaj sedanjih ministrov.

Pikramenos se je pošalil, da je zaradi svojega priimka, ki v prevodu pomeni zagrenjen, naravnost idealen za položaj premierja v tem trenutku. Kot je pojasnil, je danes prebral v časniku, da je zaradi svojega priimka najprimernejši kandidat za zadnjega grškega premierja v obdobju po vzpostavitvi demokratične države leta 1974, ki se končuje z globoko krizo, v katero je zašla Grčija. "Če je to res, potem bi si želel, da za menoj nastopi obdobje renesanse," je dodal. Po njegovih besedah se sicer vsi strinjajo, da država preživlja težke čase in da je njen ugled treba ubraniti.

Po besedah vodje grških komunistov Aleke Paparige, so se dogovorili, da začasna vlada ne bo smela sprejemati nobenih mednarodno zavezujočih odločitev. Prav tako ne bo sprejemala novih zakonov.

Grki so na volitvah kaznovali tradicionalne stranke, ki so se v minulih mesecih v zameno za mednarodno finančno pomoč zavezale k bolečim varčevalnim ukrepom, in nagradili doslej neopazne stranke, ki nasprotujejo mednarodnemu programu pomoči in varčevalnim ukrepom. Nova demokracija je zbrala 19,6 odstotka glasov, na drugo mesto se je s 16,6 odstotka presenetljivo uvrstila levičarska stranka Siriza, Pasok je zasedel tretje mesto s 13,31 odstotka podpore.

Pogajanja so propadla.
Pogajanja so propadla. FOTO: Reuters

Nobena od strank ni dobila dovolj glasov za oblikovanje vlade, zaradi česar so sledili težki poskusi oblikovanja koalicije. Ti so bili še posebej zahtevni, ker je Siriza odločno zavračala sodelovanje v kakršni koli vladi, ki bi spoštovala dane zaveze, Nova demokracija in Pasok pa sta vztrajala pri varčevalnih ukrepih.

Če bodo Grki na novih volitvah potrdili svojo izbiro na zadnjih volitvah, kar je glede na zadnje javnomnenjske raziskave zelo verjetno, po ocenah številnih analitikov in tudi politikov ne bo druge možnosti, kot da Grčija zapusti območje evra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
17. 05. 2012 09.44
+5
Vseeno pa bodo dobili še finančno injekcijo, Nemci in Brusel že vedo zakaj, saj denar gre v njihove banke in nikamor drugam, tako da tisti trenutek ko bodo sredstva sproščena so že vrnjena tudi!!!!!!!!!!!!
saturnative
17. 05. 2012 09.39
+7
Če to naredimo v sloveniji smo že zrušili državo in njen bančni sistem.
Shisui
17. 05. 2012 11.53
+3
Nase banke ze brez tega ne bodo prezivele :)
irhaela
17. 05. 2012 08.13
+10
To da so Grki dvigovali denar je samoumevno, ker dajo s tem vedeti, da tudi svojim bankam ne zaupajo več! Itak so uvideli, da v kolikor Grčija ne bo spoštovala EU dogovor, bo verjetno Grčija bankrotirala in EU bi posledično zasegla ves denar v grških bankah, ne glede na to, da so tudi tam prihranki težko zasluženega denarja grških državljanov. Tudi jaz bi to naredila, a kaj ko pa sem sama v minusu! Šele tukaj razmišljam, da se je treba kreditov čedalje bolj izogibati, ker če bo hudo, bomo vsi kreditojemalci pristali v puščavi!
saturnative
17. 05. 2012 09.41
+4
Zdaj pa to dopovej povprečnemu cankarjanskemu hlapcu z željami večjimi od zmožnosti... Banke so orodje zasužnjevanja in bojkot bank je edini način boja proti njim. Dobra alternativa je časovna banka.
Samo.Jst
17. 05. 2012 07.44
-4
700mio v enem dnevu?... Grkov je cca 11mio, kar pomeni da vsak državljan je v povprečju v tem dnevu dvignil dobrih 63mio €??!! A ne bi malo njihovi dacarji koga povprašali po zdravju??
Jimi1
17. 05. 2012 09.14
+16
Shisui
17. 05. 2012 11.56
+4
alterego
17. 05. 2012 11.56
+3
a ne, jimi1, 70 evrčkov po glavi ni tako veliko, to bi zmogli tud mi...
yarrick
17. 05. 2012 17.15
+3
Ne nebi. ves čas vam že trobimo da pospravite denar iz TRR in jih deponirajte na varnem.Kolk jih je to naredilo? 1% mogoče 2? Tolk o tem, KAJ VSE BI MI LAHKO NAREDILI ....
kmardra
17. 05. 2012 06.39
+12
pravilno da so vzeli denar iz bank,tako se zruši Novi Svetovni Red, sam !
RISHA.
17. 05. 2012 10.32
+1
denar je samo menjalno sredstvo, stvar je v tem kaj naredis s tem denarjem, misljeno na nepremicnine surovine razne strateske lokacije itd.. samo tega mi ne razumemo, to da dvignemo denar ne pomeni cisto nic in svetovnega reda se ne zrusi tako, niti priblizno...
dafaq
17. 05. 2012 02.58
+2
Mislim da se vas premalo zaveda kaj bi pomenilo da Grčija izstopi iz EU. Za samo EU ter Grčijo. Če pogledaš x dokumentarcev v vezi z bančnim sistemom, "new world order forami"... te še ne naredi strokovnjaka.
saturnative
17. 05. 2012 09.42
+2
V španiji sledi isti scenarij. Tudi francozi se bodo kmalu zbudili...
qwertzuio9
16. 05. 2012 21.45
+10
ČIMPREJ DVINITE PRIHRANKE, KO JE ŠE ČAS......
lars1102
16. 05. 2012 20.59
+6
GRKI RES IMAJO J A J C AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..............................................
nekdo...
16. 05. 2012 20.55
+11
TO GRKI TOOOOOOOOOOOO POKAZALI STE DA NISTE HLAPCI!!!!!!!! SLOVENČKI PA DALJE HLAPČUJEMO TUDI ZA VAS. AMPAK PRAV NAM JE KER GRKI STE PAMETNEJŠI OD NAS
Nimivseeno
16. 05. 2012 20.07
+14
Glede na delovanje bančnega sistema (fractional reserve banking) je vsaka banka obsojena na propad takoj, ko njihovi komitenti množično dvigujejo depozite iz nje. Glede na realno možnost, da grki gredo iz evro območja in gredo na svojo valuto, ki bo zaradi dolga začela izgubljat na vrednosti je razumska odločitev, da vse depozite grki čimprej dvignejo iz banke.
Prekmurje Slovenija
16. 05. 2012 20.05
+5
Grkam pošiljamo denar sami pa zatiskamo pasove?? Škoda da niso poslušali Janše ko je rekel denarja grćiji ne dati ker ga nikoli ne bomo videli.
yarrick
16. 05. 2012 21.53
+4
ne damo ga grčiji, damo ga pa NAŠIM tajkunom in lopovskim politikom?!
saturnative
17. 05. 2012 09.43
+5
Če boste Janšo poslušali še naprej boste ostali ne samo brez kruha ampak tudi brez spodnjic!
comment123
16. 05. 2012 20.01
+17
TO SE BI MORALO ZGODITI TUDI PRI NAS,JE PA RES, DA GA VSI NITI SLUČAJNO NE BI DOBILI, KER GA BANKE NIMAJO.BLEFIRAJO IN Z VIRTUALNIM DENARJEM SKUBIJO LJUDI, KAR GA PA ZASLUŽIJO Z ODERUŠKIMI OBRESTMI SI GA PA RAZDELIJO V UPRAVAH, SAJ TO VSE VEMO IN SMO LEPO PRIDNI KOT OVČICE!!!
bobocat
16. 05. 2012 19.59
+10
Trenutno in vsak dan bo vse bolj važno, da nas finac aligarhija davi in nas bo kot izgleda na konc zadavla. Važn je edin to, da nas misli ta financ oligarhija potopiti v vojne in kaos samo za to, da planet postane njihova last. Važn je edin ta trenutek, da nas mednarodni finac kartel rine v eno svetovno državo. Amerika je že njihov fevd. Ta trenutek je važn edin, da ima le pešcica v finačnem kartelu moč nad nacijami. Torej tile si tega svojga privilegija nikakor ne bodo pustili odvzeti: vse bodo naredili, da ga ohranijo. Torej s prstom lahk kažeš na take ni jih veliko. Le peščica. Važn je edin, da ta pešcica finac oligarhov deluje v smeri, da so samo oni med sabo enaki vsi ostali pa smo živina. Torej važn je ta trenutek edin, kako ta trenutek ustaviti to mednarodno financ združbo, ki duši ves planet. Važn je edin ta trenutek, da ta finac združba preigrava več možnih scenarijev, kako bi se lahko ljudje njim uprli in kako bodo oni potem ves ta upor zatrli v krvi. Važn je ta trenutek, da se ta financ oligarhija zaveda, da lahko pride za njih neprimeren političen trenutek in bi svoj priviligiran položaj izgubil. Ta finac oligrahija je ves čas korak pred vsemi, ki bi lahko njihov položaj ogrozili. Torej ti bandit so paradržava, ki sedi na tiskarni denarja in imajo velikanski vpliv na ves svet. Torej kako boš sedaj premagal te mednarodno peščico finac ologarhov, ki rulajo planet. Poizkušal so že pa ni uspelo. Lincoln je probal pa so ga dal financ oligarhi ubit. Prav tako Kennedyja. Kaj sta omenjena nameraval. Izdajati državni denar. Danes to delajo zasebniki, ki so dejansko postali lastniki nacij. Evo vse je jasno. 1% ne more več ničesar v smeri zvajanja. Jasno je vse. Ni pa jasn kako to peščico spravt k pameti.
yarrick
16. 05. 2012 21.55
kennedy-ev odlok o državnem printanju denarja ŠE velja.Torej ni NOBNENE težave več, da si ZDa nebi mogle printati SVOJ denar, ne pa ga ODKUPOVATI od FED rezerv...
saturnative
17. 05. 2012 09.44
in kakšne posledice nosi tiskanje novega denarja?
yarrick
17. 05. 2012 17.26
@saturn odvisno kako gledaš na reč; če bi ZDA začele printati SVOJ denar nebi bilo take groze, če pa začno printati FEDERAL NOTES (splošno znani US $), bo pa kriza.Ups, je že kriza in še hujša bo čez kako leto(če ne že prej).-
gizadlinka
16. 05. 2012 19.45
+3
ne vem, zakaj ne izstopijo iz EU, če niso zreli zanjo. Ta EU bo sama propadla, če bo grke dolgo pitala, po mojem pa itak ne delajo kaj, vsaj kolikor preberem je tako.
dadocar
16. 05. 2012 19.50
+10
Verjemi, da je v interesu Nemčije, Francije in ZDA da Grčijo obdržijo v EU. Predvsem je to v interesu njihovih bank :) Je pa res, da bo EU propadla, če izstopi Grčija, kajti za njo bo takoj na vrsti Portugalska, Italija, Španija, Irska in EU se bo sesula kot hišica iz kart :)
saturnative
17. 05. 2012 09.45
+1
Ta scenarij ni ravno ZF. Zgleda bo potrebno ljudi res pahnit preko roba preživetja, da se bodo zbudili...
Tincha Bincha
16. 05. 2012 19.18
+23
Grki niso krivi za krizo, krive so banke in grški in nemški itd. politiki!
olyca
16. 05. 2012 19.34
+10
Se strinjam, mislim da že zadeve kar dobro občutimo !!!!!!!!!
saturnative
17. 05. 2012 09.45
+1
Jaz sem pa mislil, da je kriv pohlep posameznikov...
Irena Zvonka
16. 05. 2012 19.10
+14
grčija ima 11 milijonov prebivalcev .samo v enem dnevu so dvignili več kot 700 milijonov eu v zadnjih dveh mesecih pa dve milijardi.izračunajte koliko to pride na prebivalca.se pravi da naj ljudje poberejo tem svojim tajkunom in bo denarja kolikor hočeš.povsod je isto sranje.potrebna bo revolucija.drugega jezika kot revolucijo ta banda izkoriščevalska povsod po svetu ne pozna.
simevlado
16. 05. 2012 19.08
+3
ni panike je tud kapetan na titaniku reku pa sel v resilni coln ostali pa vemo kam...
Jimi1
17. 05. 2012 09.16
+4
platon26
16. 05. 2012 19.06
+12
še zadnjič storite isto nekaj dajte v franke nekaj v srebro/zlato ostalo pa si naredite rezerve hrane in vode! Vem da se sliši ekstremno za razliko od veline vem kaj govorim! Časa imate do 2 Grških volitev! Če pridejo "taprave" stranke na oblast so vse opcije odprte!!
yarrick
16. 05. 2012 22.11
+3
pa so nas imeli za "nore", ko smo jih tolk časa opozarjali na možne posledice krize...sedaj pa bodo želi, kar so sejali.
Jimi1
17. 05. 2012 09.17
+5
Drv za par let si pripravljam.... Za hrano imam vrt in njive.
platon26
17. 05. 2012 09.45
+4
ja shadow še se spomnim pometovanja ostalih zadnje mesece nikjer nobenega martian pa misija mccaine fedox in podobni ni jih nikjer! Morda so spoznali da je resnica bolj kruta kot so si lahko priznali oz kot jim jo je narisala škatlica v dnevni! Morda so spoznali da živijo v laži saj veš za najbolj zab so potrebne radikalne spremembe da jih opazjo na žalost drugače bi to zarli že v kali red desetletji! Jimi1 sva na enakem še kakšen pripomoček pri odganjanju "zajcev" in ovac iz vrta ker v slo je ogromno tega! Ker če izstopi grčija in pride do domino efekta potem se možnosti vojne in še kakšnih ekstremnih stvari ne zdi več tako mogoča kot še kakšno leto nazaj!
yarrick
17. 05. 2012 17.29
je pa dobivate vi vsi opremo za pregon "zajcev"? Imam občutek, da i bodo poglodali vse korenje in krompir...
XLisjak
16. 05. 2012 19.06
+0
zakaj ne vrzejo grcijo ven iz eu?
simevlado
16. 05. 2012 19.10
+12
nemsko-francoske banke (EU) bolj potrebujejo grcijo kot grki njih :)
XLisjak
16. 05. 2012 19.13
-1
ja ne vem no, men se zdi da je grcija za njih (tudi nas) zgolj samo strosek
Madkupe
16. 05. 2012 19.24
+2
matic cad
16. 05. 2012 19.35
+7
Denis Klakočer........... :) malo preuči zadeve in boš videl, kako nemčija in francija ter ZDA služijo na račun grčije
cyklon
16. 05. 2012 18.45
+12
Bravo Grki!!! Ste se končno "zrajtali" ??!!!