Tujina

FOTO: Grki zablokirali Akropolo

Atene, 14. 10. 2010 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
D.Š./STA/Reuters
Komentarji
2

V Grčiji so se zaradi varčevalnih ukrepov spopadli zaposleni v Akropoli in policisti, ki so uporabili solzivec. Delavci zahtevajo plače in ohranitev rednih delovnih mest.

Pred Akropolo v Atenah so danes izbruhnili spopadi med policijo in zaposlenimi, ki so blokirali vhod v najbolj znano grško znamenitost. Akropola je bila nedostopna od srede, policija pa je, da bi sprostila vhod, uporabila solzivec.

Prazna Akropola
Prazna Akropola FOTO: Reuters

Okoli sto zaposlenih je blokiralo vhod v Akropolo in so vztrajali, da turistov ne bodo spustili vanjo, dokler vlada oziroma grško ministrstvo za kulturo ne bo ugodilo njihovi zahtevi po pogodbah o zaposlitvi za nedoločen čas.

Policija naj bi nekaj protestnikov že odstranila izpred vhoda, pri čemer so zaslišali najmanj eno osebo. Po navedbah sindikata zaposlenih v Akropoli bo okoli 320 zaposlenih za določen čas po izteku pogodb konec meseca izgubilo delo. Delavci so nosili transparente in opozarjali na dejstvo, da že 24 mesecev niso dobili plače. Prav tako je na enem izmed transparentov pisalo “Želimo redno službo”.

Turisti upajo, da si bodo lahko ogledali najbolj znano grško znamenitost.
Turisti upajo, da si bodo lahko ogledali najbolj znano grško znamenitost. FOTO: Reuters

Na grškem ministrstvu za kulturo pojasnjujejo, da v skladu s protikrizno zakonodajo ne smejo obnavljati pogodb za določen čas. Grška vlada je namreč zaradi javnofinančne krize sprejela veliko varčevalnih ukrepov, med katere spada tudi prepoved zaposlovanja v javnem sektorju.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
14. 10. 2010 13.35
Težko gledam, kaj počnejo z našim denarjem.
gape25
14. 10. 2010 12.39
Ne bo dolgo, ko bo to k nami pršlo....