Tujina

FOTO: 'To je zmaga za vso Evropo'

Atene, 17. 06. 2012 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grška konservativna stranka Nova Demokracija je glede na prve uradne izide dobila več glasov kot levičarska Siriza. Vodja proevropske Nove Demokracije Samaras je dejal, da so Grki sporočili, da želijo ostati povezani z Evropo. Vodja Sirize Cipras pa je že priznal poraz. Odzvale so se ZDA in Nemčija.

Pogajanja o oblikovanju vladne koalicije med Novo demokracijo in Pasokom naj bi se začela že v ponedeljek.

V Grčiji je po prvih uradnih rezultatih zmagovalka volitev Nova Demokracija. Kot kažejo izidi, lahko po 18 odstotkih preštetih glasovnic konservativci pod vodstvom ekonomista Antonisa Samarasa računajo na 29,5 odstotka glasov, levičarji na čelu z Aleksisom Ciprasom pa na 27,1 odstotka.

Nova Demokracija lahko še računa na bonus 50 sedežev v 300-članskem parlamentu, tako da bi imela skupaj s socialisti dovolj glasov za oblikovanje vlade. V Grčiji namreč stranka, ki zmaga na volitvah, dobi še bonus 50 sedežev v parlamentu. Socialistična stranka Pasok, ki prav tako podpira sprejete mednarodne zaveze Grčije, naj bi dobila okoli 12 odstotkov glasov. To so sicer delni izidi na podlagi preštetih 18 odstotkov glasovnic, je sporočilo grško notranje ministrstvo.

V parlament naj bi se tudi tokrat tako kot na volitvah maja uvrstilo sedem strank, med njimi tudi skrajno desna Zlata zora. 6. maja sicer nobeni stranki ni uspelo zbrati dovolj glasov za oblikovanje vlade, tako da so morali Grki danes vnovič na volišča.

Vodja Nove Demokracije Samaras se veseli zmage.
Vodja Nove Demokracije Samaras se veseli zmage. FOTO: Reuters

Samaras: Izgubiti ne smemo niti minute

Vodja Nove demokracije Antonis Samaras je vse proevropske stranke že pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti. "Izgubiti ne smemo niti minute," je poudaril.

Dejal je še, da so Grki danes sporočili, da želijo ostati povezani z Evropo. "To je zmaga za vso Evropo," je dejal množici zbranih novinarjev v Atenah.

Vodja Sirize Aleksis Cipras je že priznal poraz in čestital Samarasu ter mu dejal, da Grčija zdaj nujno potrebuje vlado.

Vodja socialistov Evangelos Venizelos pa je predlagal oblikovanje "vlade narodne soodgovornosti", češ da bi bilo to v skladu s tistim, kar so danes na volitvah izrazili Grki. Kot je dejal, bi morale biti v vladi tudi druge stranke levice, poleg Pasoka še Demokratična levica in Siriza. "Nobene odločitve ni moč sprejeti brez te narodne enotnosti," je dejal.

Današnje volitve veljajo za najpomembnejše po drugi svetovni vojni.
Današnje volitve veljajo za najpomembnejše po drugi svetovni vojni. FOTO: Reuters

Nemčija previdna, ZDA pa že čakajo na oblikovanje vlade

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je v odzivu na prve uradne izide volitev dejal, da bo Nemčija na zmago Nove demokracije gledala kot na pripravljenost nadaljevanja grških reform. Pri tem je dodal, da grška pot ne bo kratka in lahka, je pa nujna, saj bo Grčiji dala upanje za boljšo prihodnost.

Odzvala se je tudi Bela hiša, ki je izrazila upanje, da bodo ti rezultati vodili v hitro oblikovanje vlade, ki se bo takoj spoprijela z gospodarskimi izzivi. Pri tem je predstavnik ameriške administracije Jay Carner dodal, da si nihče ne želi, da bi Grčija zapustila evroobmočje. Bo pa morala spoštovati svoje obveze, opozarja Washington in Atenam obljublja partnerstvo.

Najpomembnejše volitve po drugi svetovni vojni

9,8 milijona Grkov se je danes na najpomembnejših parlamentarnih volitvah po drugi svetovni vojni odločalo, katero pot bo ubrala njihova država – ali bo vztrajala pri varčevalnih ukrepih in ostala v evroobmočju ali se bo iz krize poskušala izkopati sama.

Grčija je mednarodno pomoč prvič dobila v višini 110 milijard evrov, letos pa še 130 milijard evrov, poleg tega so ji zasebni upniki odpisali 107 milijard evrov dolga.

V zameno za pomoč so bile Atene prisiljene sprejeti stroge varčevalne ukrepe, ki jim najbolj ostro nasprotuje stranka Siriza.

Da si bo prizadeval za omehčanje pogojev, je že pred volitvami napovedal tudi vodja Nove demokracije Samaras.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je danes nakazal, da obstaja nekaj prostora za dogovor, v smislu podaljšanja časa, ki ga ima Grčija na voljo, da zniža primanjkljaj.

Iz Grčije so danes poročali tudi o incidentih. Na enem od volišč v Atenah so zažgali volilno skrinjico, pred zasebno medijsko družbo Skai TV, ki podpira varčevalne ukrepe, pa so našli granati.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (339)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
18. 06. 2012 05.19
+21
Tretja svetovna vojna se nadaljuje. Zmaguje kapital. Še nadalje se bodo kapitalisti redili. Plačal bo pa narod.
levasmuka
18. 06. 2012 06.07
+9
Se strinjam, to je agresija kapitala: bank in multinacionalk. Sedaj, ko so vse zakockali pričakujejo, da si bomo reveži odtrgali od ust in jih reševali.
vetlan
18. 06. 2012 07.08
+4
Tomi33
18. 06. 2012 02.59
+18
vsi ste kle gor pametni da vam škodi glede tujih držav, v svoji pa vam tajkunčki kradejo po dolgem in po ćez, čimprej naj grčija izstopi iz eu da se dejansko razkrije ozadje vsega tega sranja
Redlight
18. 06. 2012 00.43
+5
Se pravi da so dobili samo pomoči 240.000 evrov, brez da upoštevamo kar so jim odpisali. Glede na to da jih je nekaj čez 11 milijonov, to pomeni da je vsak Grk dobil v povprečju preko 20.000 evrov..., banda...
Redlight
18. 06. 2012 00.45
+5
sem mislil 240.000 milijonov , se opravičujem...
York
18. 06. 2012 00.51
+23
Dovoli, da te malo popravim. Povprečni Grk, kakor povprečni Slovenec ni in ne bo nikoli nič dobil. Kje si že slišal ali doživel, da bi kapital pomagal ljudem? Finanča posojila, ki jih dajemo Grčiji pokrivajo izgube nemških in francoskih bank, ki so enako odobravale tajkunska posojila kakor naša NLB.. In tega denarja nikoli ne bomo več videli, ker bodo veliki sklenili, da se dolg odpiše.
JanezNovakJohn
18. 06. 2012 05.25
+4
Kapitalistična malha raste. Narod pa zateguje pas. Nič hudega ne bo ne pri nas ne v Grčiji, Nemčiji, Franciji lastnikom kapitala. Še nadalje ga bodo pridobivali z stiskanjem pasu delovstva. Še naprej se bodo šolali in lepo oblačili le KAPITALISTI. Za njih ni krize, za njih je čas kovanja DOBIČKA.
tali?ni tom
18. 06. 2012 00.32
+4
torej bomo še v dupah ¨! bedno ne!
El Koronito
18. 06. 2012 00.17
+30
Bistvo je v tem, da Federal Reserves (popolnoma brez nadzora) tiskajo FIAT dolarje in jih menjavajo za dejansko ustvarjene vrednosti in blago. Zato imamo v obtoku ogromno ničvrednih dolarjev, vse vrednosti, ustvarjene s poštenim delom (samo ta ima vrednost) pa se koncentrirajo pri tistem 1% ljudi (kot lastništvo zemlje, bank, nepremičnin skratka vsega kar se kupiti da). Maloštevilne, vplivne družine, skupaj s svojimi kolaboranti politiki in njihovimi oprodami, skrbijo da stvari tečejo, po predvidenem scenariju. Namesto, da bi denar krožil, ga raje mečejo vstran in uporabljajo kot sredstvo za zadolževanje (zasužnjevanje). Ko bodo dolžniki ugotovili, da se tega vrniti ne da, nam bodo ponudili rešitev - centralizirano obliko Evrope in Amerike. Tudi vzhod se bo pridružil. In dobili bodo tisto, kar si že dolgo želijo. Moti jih tudi prevelika populacija ljudi, zato že danes s številnimi ukrepi skrbijo, da prebivalstvo pretirano ne narašča. Prevzemajo nadzor nad vodo in hrano (ta je bistvenega pomena). Blazno jih moti tudi necenzuriran Internet. Vse to se ve že 50 let. Pa pravijo, da sem jaz paranoičen.
LepiBorut
18. 06. 2012 00.24
+10
večina novinarjev pa podpira bando in zavaja svoj narod.Za denar bi pa novinari se mater prodali.
qbase
18. 06. 2012 00.40
+11
nikoli si nisem mislil, da lahko tako na kratko povzameš point new world order teorije... oz. nažalost prakse, ki jo gledamo že v zadnji fazi... lepo si to napisal... to ni paranoja, eni si samo zatiskajo oči, ker je lepše živeti v nevednosti.
SL0VENSK0
17. 06. 2012 23.59
+3
to je dobra odločitev,samo jaz grkom nebi nič verjel,jih je potrebno nadzirati,kontrolirati in opazovati
LepiBorut
18. 06. 2012 00.16
+6
vetlan
18. 06. 2012 07.33
GIGI5
17. 06. 2012 23.57
+8
Levica ali desnica... Sploh ni pomembno kdo je, če se po tem ne znajo dogovoriti in državi povzročajo velike stroške z novimi volitvami. Zanimivo bi bilo ugotavljat za nazaj, kako so lahko dopustili neplačevanje davkov. Navadni državljani se zdaj (verjamem da upravičeno) bojijo za svojo usodo. Kaj pa ko so živeli na veliki nogi?
El Koronito
18. 06. 2012 00.16
+6
vetlan
18. 06. 2012 07.21
York
17. 06. 2012 23.55
+22
Ja, prvič sem podvomila v verodostojnost volilnih rezultatov. Mislim, da se kapital ne ustavi pred nobeno prepreko. Zmaga Ciprasa bi pomenila, da ne bomo več vse evropske države pokrivale izgubo nemških in franskoskih bank. In to se ni smelo zgoditi. Nenadoma bi bili Nemčija in Francija v dre ....., tako pa se obe bohotita, med tem, ko druge evropske države tonejo ena za drugo. Vam ni to nič sumljivo? Ne rešuje se grški narod in njihova domovina, ampak milijonske izgube bank. In mi kot ovce polnimo vrečo brez dna. Grki morajo varčevati, lahko jih tudi pol "pocrka", je to kumu mar? In, ko oni varčujejo je mamka Merklova delavcem javne uprave v Nemčiji zvišala plača za še večji zagon gospodarstva. Več se troši, več se proizvaja in več je zaposlenih, več je pobranega davka. Ne piše se nam dobro, tudi Sloveniji ne. Varčujeo, varčujemo in na koncu bomo vsi končali v bedi. Majhne plače, majhna potrošnja, manj davkov ...... in tako se pot odvrti do dna.
LepiBorut
18. 06. 2012 00.07
+7
kleopatra-1
18. 06. 2012 01.31
+8
York, imaš prav, vse nas imajo za norca. Tukaj v Sloveniji nas pa samo psihirajo, nenazadnje naša država ni v tako slabem stanju, kot nam skušajo prikazati. Zadolženi smo manj od 50% BDP (če objavljeni podatki držijo), veliko držav je zadolženih 80% in več. Ali je namen desnice nas še zadolževati in nam zato nakladajo o krizi? Dokler imamo 70.000 delavcev z delovnimi vizami, pomeni, da gospodarstvo še teče. Tudi pri mojem delu je ok. Problem je verjetno pri požrešni državni upravi in namenu pokrasti (janša temu pravi prodati) še preostala državna podjetja, ki dobro poslujejo. Če bi naša vlada ustavila tajkune, mi krize ne bi imeli. Delajo ravno obratno od ekonomskih zakonov. V krizi se znižje davke in pospešuje gospodarstvo, omeji se nepotrebne stroške, pa gre. Varčuje se v blaginji, takrat se lahko tudi kakšen davek poviša. Ne vem, no, mogoče narobe razmišljam, ampak vse to, kar se dogaja, tudi ni logično.
levasmuka
18. 06. 2012 06.14
+1
El Koronito
17. 06. 2012 23.47
+2
Nč bat. Dokler američani tiskajo dolarje, bo za vse (bogate) dovolj.
Robin Gunner
17. 06. 2012 23.45
-1
Ehm jest sm desnicar in podpiram levicarsko Sirizo. Zakaj? Zato da se zlosamo drzave kot je Grcija ki nestabilnost evra povecuje! Zato da se ne kreditiramo in placujemo miljone za Grcijo ko imamo bolj bedne place in standard od njih, in za tezave so si krivi sami, tako da naj jih tudi resijo sami! Z izvolitvijo centralno desne stranke, bodo ali spet nove volitve, ali bodo spet scuzal kes iz evropske banke, in spet ne bodo nic naredil, mi bomo dali spet porostva, se kreditirali po vecjih obrestnih merah, kot na primer Italija v primeru Spanije, ki mora prispevati 20% delez od 100 miljard, katero mora Spanija placevati Italiji po 3% obrestni meri, Italjani pa se bodo zakreditirali in placevali 7% obrestno mero. Res totalni kekci so tile EU leaderji, pojma nimajo ne od ekonomije in nic! Vrtimo se v krogu zadolzevanja. Dolg prenasamo na en kup, pol iz tega naredimo en vecji kup, in mislimo da smo kej resili. Nic nismo resili dolg ostaja, vsi so dolzni vsakemu, zato pa tako veselo tiskajo denar, in tu se fajn vidi na podrazitvah kako inflacija vpliva na nas standard, ko prehitevajo cene rast plac, penzionov... itd. Kdaj se boste ze spametoval, da morajo slaba podjetja, slabe banke, bedne drzave, bankrotirat, da se odprejo nova, boljsa, bolj pametna premisljena podjetja, banke, novi sistemi resitve, tehnologije itd... Ja in z drahmo bodo slabse zivel, tko je pac ker ne bo Siriza dolocila valutnega tecaja, ampak bodo to dolocili drugi, realna ocena grskega gospodarstva, in s tem se morajo sprijaznit ker so 30 let zivel ko bogovi! Ampak vsaj ne bodo potegnil za sabo vse tiste drzave ki imajo manj krede!
Saloreich
17. 06. 2012 23.53
+4
Drži.. Mene nič drugega ne zanima kot to kdaj nam vrnejo tisto milijardo!
GIGI5
17. 06. 2012 23.58
+3
Predlagam da letos vsi zastonj dopustujemo v Grčiji 1 teden! Pa naj na tak način vrnejo dolg!
Saloreich
18. 06. 2012 00.09
+2
LepiBorut
18. 06. 2012 00.11
+6
pravi naslov za našo miljarjo je merkelova
Saloreich
17. 06. 2012 23.43
-2
Levaki so popušili, nič čudnega saj so v 40 letih tudi pripeljali državo v to stanje..
Saloreich
17. 06. 2012 23.51
-5
Logika pove, da je čas za zamenjavo.. pa to.. :)
Saloreich
18. 06. 2012 00.03
-4
Levaki lahko dajete minuse a to ne speremeni dejstva! :)
sejvam
17. 06. 2012 23.35
+14
Slabo se nam piše
hanoveranec
17. 06. 2012 23.46
-7
sejvam
17. 06. 2012 23.51
+14
Kakšna levica, desnica, rdeči, beli......to je za brezhrbtenične ovce..gre se za svobodo in pravice, ki jih bo vedno manj gre se za reveže, ki jih bo vedno več štekaš :)
xelA
17. 06. 2012 23.28
+4
če bi se ločli od evrope pol bi še le propadli. denarna valuta bi bila ničvredna. američani pa naj svoj wall street popravljajo ker je itak tam vzrok propada. med drugim,
Tonček Balonček
17. 06. 2012 23.32
+3
Nekaj grških milrajderjev bi alhko saniralo vso državo, tolikio so nakradli v desetletji, več kot komunisti v Sloveniji!
s-even
17. 06. 2012 23.20
+22
Institucija, katera zeli za vsako ceno ohranit "zive mrtvece" ima vsekakor veliko za bregom. Ne samo Grcija, vsi bi morali izstopit in se resit tega parazitskega klopa EU, ki nas zeli zasuznjit do grla. Potem ko je drzava zadolzena vemo, kaj lahko. NIC! Lahko le trpi in ostaja v govnu, da bi dolg poravnala, ta pa ne bo poravnan nikoli. ..Tako kot je naredila Amerika z mnogo drzavami, edini primer drzave, ki se je uspel takih vamprijev je Islandija, a zal gre za osamljen primer in o temu se nic ne govori, seveda, da ne bi se kdo dvignil glave, moramo bit pokorni kot ovce na gmajni in meketat kot nam evropske marionete velevajo. Caka nas nagrada NWO .. Bee..bee..
HAWX
17. 06. 2012 23.20
+39
To kar govorite za Grke je čista fovšija ker ste sami hlapci. Ko grku živinolastniki rečejo da bo moral celo življenje delati in to še za manj kot sedaj se vsi podajo na ulice in požgejo marsikaj če je treba da prokletim satanističnim bankirjem pokažejo da ne bo šlo tako zlahka. Ko pa Slovencem rečejo da bodo morali delati do 80-ga in delati za sedaj še manj 534€ Slovenci sklonijo glavo in pridejo naslednji dan v Službo. Pol pa še negodujejo ko se nekdo kot Grki upira temu in ne posluša tako kot oni!! Patetično. Namesto da podprete svoje brate v tem boju vi podpirate svoje živinolastnike HLAPCI!!!
Mali medo
17. 06. 2012 23.21
+12
KisloZelje333
17. 06. 2012 23.23
+12
leila123
17. 06. 2012 23.28
+12
tomii83
17. 06. 2012 23.41
+6
sejvam
17. 06. 2012 23.45
+6
Ja nekateri se ne zavedajo da je to začetek najhujšega ki šele pride. Zelo žal mi je samo da se nisem preselil v Avstralijo pred nekaj leti ko sem imel šanso.
hanoveranec
17. 06. 2012 23.48
-4
najhujše bi bilo, če bi levica prišla na oblast.......
sejvam
17. 06. 2012 23.53
+5
Še enkrat nisem politično opredeljena ovca
Ivan_
17. 06. 2012 23.18
+2
Spet bomo plačevali za grke in jim pomagali...mi ki smo primer uspešne države....kjer se cedita med in mleko in smo vsi happy...
Mesarko
18. 06. 2012 14.22
hot-shot69
17. 06. 2012 23.15
+2
Čas je, da se Evropejci zbudimo in začnemo volit takšne stranke kot je grška Zlata zora.
xrocker
17. 06. 2012 23.19
+1
čas je da evropejci take stranke prepovejo
tomii83
17. 06. 2012 23.45
+2
bi volil desnico ampak ne neko hlapčevsko klerikalsko proevropsko kot je naš desni trojček SDS/SLS/NSI.Naš zmago je približek temu sam noben ga resn je jemle.
Ofca1A
17. 06. 2012 23.15
+1
Bol za vas,.....drugače bi dali tiste miljarde na silo nazaj,...
Martian
17. 06. 2012 23.14
+0
Hrvate vedno nekako reši turistična sezona...vedo da je to nihov velik zaslužek in so pripravljeni orenk garati.. kaj delajo Grki???lansko leto na vrhuncu sezone....brigalo je njih za turiste....oni so se odločili stavkat....delo ni za njih...
Ofca1A
17. 06. 2012 23.16
-1
Sami so se zaj,..... Verjemi, da bo sedaj še slabše grkom,.....ka bodo plesali kot balerinke kar bo bruselj rekel,....edino pravilno,...300miljard ni malo,..
Mali medo
17. 06. 2012 23.17
+5
Mali medo
17. 06. 2012 23.19
+2
300 miljard je približno 11 ton potiskanega papirja
skydrol7
17. 06. 2012 23.20
-1
upornik_007
17. 06. 2012 23.13
+9
pasok je ze zavrnil sodelovanje z Novo Demokracijo brez sirize tako da bodo spet volitve!
lnterReflections
17. 06. 2012 23.14
+5
Mali medo
17. 06. 2012 23.16
+4
hanoveranec
17. 06. 2012 23.51
-1