Tujina

Grki oklestili pokojnine, višje od 1300 evrov

Atene, 29. 02. 2012 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grški parlament je potrdil nove varčevalne ukrepe. Pokojnine javnih uslužbencev, višje od 1300 evrov, se bodo znižale za desetino, prav tako tudi nekatere plače v javnem sektorju. Grki protestirajo, a varčevanje je pogoj za mednarodno pomoč.

Za preprečitev bankrota Grčije je ključen 20. marec, ko državi zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov.
Za preprečitev bankrota Grčije je ključen 20. marec, ko državi zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov. FOTO: Thinkstock

Grški parlament je potrdil nove varčevalne ukrepe, s katerimi bodo prihranili dodatne 3,2 milijarde evrov. To je bil pogoj za drugi sveženj pomoči, skupaj vreden 237 milijard evrov. "To je nujen zakon ... saj mora evroskupina v četrtek potrditi, da je naša država sprejela vse potrebne zakonodajne ukrepe," je poudaril finančni minister Evangelos Venizelos. "Našim partnericam ... in odboru izvršnih direktorjev Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki bo o Grčiji razpravljal 13. marca, moramo posredovati sporočilo, da smo verodostojni," je pozval.

Upokojenim javnim uslužbencem, ki mesečno prejemajo več kot 1300 evrov, bodo pokojnine znižali za 12 odstotkov. Poleg tega bodo za 10 do 20 odstotkov znižali dodatke pokojninam, ki presegajo 200 evrov. S tem naj bi privarčevali okoli 400 milijonov evrov. Za desetino bodo spet znižali plače višjim javnim uslužbencem, rezali pa bodo tudi v zasebnem sektorju. Za več kot petino bodo znižali minimalno plačo, ki trenutno znaša 751 evrov, mlajšim od 25 let pa bodo minimalno plačo znižali za skoraj tretjino. Okoli 400 milijonov naj bi privarčevali pri obrambi. Danes so prav tako sprejeli tudi nov zakon, ki predvideva znižanje stroškov v zdravstvu in bolnišnicah, tu naj bi privarčevali več kot milijardo evrov. In ker gre za oster rez, so zdaj na ulicah tudi zaposleni v zdravstvu, kriza pa se še poglablja. Ljudje so nezadovoljni, v zadnjih dveh letih se je namreč tudi na račun varčevalnih ukrepov brezposelnost povečala za odstotkov.

Od 237 milijard evrov pomoči, ki jo bo tokrat dobila Grčija, bo 130 milijard poslal Bruselj. In v to bo vključen tudi slovenski delež, saj je Ljubljana že dala zeleno luč. Gre za nekaj več kot 600 milijonov evrov poroštev, ki jih bomo v primeru bankrota Grčije morali vrniti slovenski davkoplačevalci.

130 milijard evrov bodo nakazovali po obrokih iz že odobrenega Začasnega sklada za zaščito evra, ki lahko najame za 500 milijard evrov kreditov, za katere potem jamčijo druge države evroobmočja.

Slovenija je sicer Grčiji že nakazala 233 milijonov in pol neposredne pomoči, prav zdaj pa se začenjajo pogajanja o še dodatni. Okoli 150 milijonov je še na voljo, saj je doslej Slovenija namreč že potrdila, da je Grčiji pripravljena pomagati z nekaj manj kot 390 milijoni evrov neposredne pomoči.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
02. 03. 2012 01.22
"Pozabite na politike. Politiki so tam, da bi vam dal idejo, da imate svobodo izbire ... ne, nimate svobodne izbire. Imate lastnike. Imate lastnike, ki imajo v lasti vse. So lastnik vseh Pomembnih zemljišč, vse pomembne družbe, vse pomembne medije. Že zdavnaj so kupil in plačali za senat, kongres, državni hiše, mestne dvorane, sodnike. Za lobiranje porabijo milijarde dolarjev na leto ... lobiranje lobiranje, da bi dobili tisto, kar hočejo ... No, vemo, kaj hočejo. Hočejo več zase in manj za vse ostale, pa ti bom povedal, kaj si ne želijo ... ne želijo prebivalcev državljanov, ki lahko kritično razmišljajo. Ne želijo dobro obveščenih, dobro izobraženih ljudi, ki so sposobni kritičnega razmišljanja. To je proti njihovim interesom. Tako je. Ne želijo ljudi, ki so dovolj pameten, da bi sedeli okoli kuhinjske mize in bi razmišljali o tem, kako močno jih je že za je bal sistem. Veš, kaj hočejo? Želijo poslušne delavce ... poslušnega delavce, ljudi, ki so ravno dovolj pametni, da opravljajo stroje in to dokumentacijo. In tako vsak dan bolj pasivno sprejemajo vse te bolj shittier delovna mesta z nižjo plačo, več ur, manj ugodnosti, konec plačanih nadur in izginevanje pokojnine, ki izgine v trenutku, ko gredo v pokoj. Želijo si vaš dobro zaslužen pokojninski denar, želijo ga nazaj. Tako, da ga bojo lahko delili s prijatelji iz Wall Streeta in veš kaj? Dobili ga bojo.... To je velik klub in tebe ni v njem. Ti in jaz, nisva v velikem klubu. Mimogrede, to je enako velik klub, ki ga uporabljajo vsak dan na vas, da vam povejo, kaj morate misliti. Ves dan vas bije po glavi s svojimi mediji vam govori, kaj verjeti, kaj naj si mislim in kaj moram kupiti. Dobri in iskreni, težko delovni ljudje še naprej živijo s skromnimi sredstvi, ... še naprej volijo te bogate co ck su ck ers, ki ne dajejo nič na vas. Sploh jih ne skrbi za vas. In nihče se zdi, da tega ni opazil, vsakemu je vseeno. To je tisto, kar lastniki računajo. Dejstvo, da se Američani verjetno še vedno zavestno ne zavedajo. Zato se imenuje American Dream, ker moraš spati, da bi verjel ... " Georg Carlin
Nimivseeno
02. 03. 2012 01.18
Kdo bo nam prišel na pomoč, glede na to, da se vsako leto zadolžimo za 20% BDP-ja, bomo kmalu tudi nekje tam. Ves zahod je v dolgovih, privatne banke pa kar tiskajo ...
titovka
01. 03. 2012 17.36
+1
naši upokojenci lahko sam sanjajo o 1300e.....plač pa sploh, da niti ne omenjam....a kaj so nam veljaki leta 1990 obljubljali...raj na zemlji.sedaj prihajam do spoznanja, da niti v peklu ni slabši kot je v moji državi!!!!
Erik Nov
01. 03. 2012 08.33
+7
Iz jugoslavije smo odšli ven z razlogom da bomo samostojni in ne bomo rabili več zalagati drugih držav z svojim denarjem, pridnostjo in predanostjo delu. In kje smo zdaj? Samo to vas uprašam kje smo zdaj? Po moje v istem dreku oz v slabšem. Tisti ki misli da ko bomo mi potrebovali pomoč da jo bomo dobili je pomoje večkrat padel z velike višine na glavo
jester1970
01. 03. 2012 11.47
+4
Mihyy3, naši voditelji, ki so nekoč sproducirali odcepitev od Jugoslavije, niso imeli v mislih samostojno in neodvisno Slovenijo, ampak rop slovenskega naroda, uničenje naroda in narediti iz njega revne hlapce. No, sami liderji so si pa opomogli. V času Jugoslavije jih je malce nadziral Beograd in jim gledal pod prste. V času naše samostojnosti pa ni več nobenega, ki bi jim gledal pod prste. No, je nekje nek Bruselj, katerega pa itaq ni namen gledanje lokalni oblasti pod prste z namenom pravičnosti do ljudi, ampak samo večno neko zategovanje pasu, varčevanje,.. seveda pri narodu, ne pri oblastnikih.
Brabus
01. 03. 2012 08.31
+4
Ja, sej v osnovi je že tako, da je revež vedno pomagal sočloveku, je pa prebutast, da bi se prepričal, a ta revež res potrebuje pomoč, ali samo izigrava naivne ljudi.
Erik Nov
01. 03. 2012 08.23
+14
Pa kaj ste normalni vsi skupaj. Mi pomagamo ljudem, ki imajo višjo minimalno plačo od nas višje pokojnine, višje plače. Pa kaj ste gladki vsi skupaj. Zato da ga bodo oni srali na naš denar bomo mi delali ko črne živine in crkavali od lakote. Pa kje mate možgane? Grkom se j e b e za vse skup. Pokasirali bojo vrnili nikoli. Pejte enkrat v grčijo delajo kot jim paše trgovine odprejo ko se zbudijo če se. In jaz naj zdaj pomagam tem lenuhom.
fakinshit
01. 03. 2012 14.38
PolnKontejner
01. 03. 2012 08.10
+6
Kdaj bodo pri nas oklestili borčevske penzije(?!) in penzije za posebej zaslužne ala Spomenka Hribar, ki uživa s 2000 eur penzije.."privilegirano upokojila kot mlada upokojenka s škandalozno kratko pokojninsko dobo. "...
lopatko
01. 03. 2012 07.52
+4
Cela Evropa bi se sedaj lahko učila iz Grškega scenarija, a zgleda da se ne. Tudi pri nas bi bilo treba krčiti najvišje plače in pokojnine in to takoj, ne pa takrat ko bomo že tam kot so Grki. Pa še marsikaj narediti prej kot bo prepozno. Rezerv je še ogromno, samo spodaj kjer jih vsi iščejo ne.
1BEYBA
01. 03. 2012 07.43
+7
Kakšna pomoč Grkom mi moramo za grehe naših politikov sami plačevat. Noben nas ne vpraša kako preživimo ali mamo za hrano in položnice se ti pa na premoženje usedejo.Torej sami naj se poberejo so dost večji in majo ogromno naravnih dobrin naj pa prodajo svoje prelepe otoke.Ja pa delat je treba začet ne samo na velki nogi živet pa fehtat pomoč.Mi pa že enkrat nase glejmo ne samo na druge doma pa revščina in bankrot.
1BEYBA
01. 03. 2012 07.35
+1
Tud pri nas bi blo treba to naredit.Kajti tisti ki so v pokoju 20 30 let so jim pokojnine najbolj zrasle.Tisti ki gre danes ma pa že začetne pogoje zelo slabe tako da marsikdo ne ve kako bo sploh s tem preživel medtem ko unim prej se ni blo treba nič bat glede preživetja z miloščino.Isto tako plače. Treba je na novo uskladit vse plače v celotni državi.Napisat od do najnižja plača in najvišja.To da ma nekdo, ki je ravno prišel vfirmo in ma recimo sedmo stopnjo izobrazbe nekdo je v firmi pa že 20let. Z razliko, da sploh ne ve kam je prišel kaj bo delal važno, da ma izobrazbo pa nap...plačo dvakrat večjo ali ševeč od nekoga ,ki je v istem podjetju z peto stopnjo že dvajset let in pozna potek dela od začetka do konca in je dober delavec z veliko izkušnjami vendar ker nima izobrazbe dela za žabe proti njemu, ki pojma nima.Te zadeve je treba prvo uredit plačne razrede.Šola ti nič ne nuca če si povrh vsega zraven še butast.Res pa je da danes ni važna kvaliteta dela in izkušnje tud če nimaš tistega papirja, da z njim mahaš.Važno je da ga maš še bolj ti pa je, če imaš v firmi sorodnika se da hitro napredovat.Čaka te že vse kar si želiš že v štartu je tako visoko, da ga nekdo z peto stopnjo in ogromno delovne dobe ter delovnih izkušenj do penzijona ne pride do njegove prve plače.Žalostno kam so nas pripeljali.Zato pa smo tam kjer smo.Največ teh šolančkov je pa za časa vladanja Janša in Virant.
Puppupapa
01. 03. 2012 07.27
+8
HoS 01.03.2012 07:22:21 saj ne dajemo grkom dnarja... ta dnar gre direkt v nemške pa francoske banke... bankirji se že vrsto let igrajo z našimi življenji.... to kakšen standard ma grško ljudstvo je v tem trenutku brezpredmetno...
Puppupapa
01. 03. 2012 07.28
+5
kriza je umetna... bankroti držav so namerni...
HoS
01. 03. 2012 07.22
+17
Pazi ti ekipo majo 1300€ penzije pri nas pa folk dela za 600€.....In potem mi dajemo dnar njim ki je tuki pamet?!
scipio
01. 03. 2012 07.16
+9
TAKOJ ZMANJŠATI SLOVENSKE PRISPEVKE Grčiji najmanj za razliko med povprečno GR in SLO penzijo, pomnoženo s ŠTEVILOM GR PENZIONISTOV. Koga mi podpiramo?
kr--en
01. 03. 2012 06.47
+9
V zadnjih 120 letih je Grčija bankrotirala 4 krat. Sedanji bankrot bo peti. Pametnemu zadostuje!
NotMe
01. 03. 2012 06.20
+21
Kaj se oni norca delajo??? Za desetino?? Iz 1300 na 1170? Pa ne se hecat, polovico bi moglo jit dol, da bi se začeli pogovarjat! Ven vreč Grčijo, pika! In potem gledamo žensko, ki se oblečena v majco Tommy Hilfinger meče iz okna, ker da ji bodo znižal plačo.... Haloooo??
prlek 1
01. 03. 2012 06.15
+14
romuni dajejo grkom dnar.....ami pa majo 200 evrov minimalo plačo....
Odpri..Oci
29. 02. 2012 23.52
+9
Nekaj podobnega bi morali narediti tudi pri nas (glede pokojnin)... a kaj, ko imajo pokojnine nad 1300 samo politični veljaki (Kuććan, Potrćć, Oman, Jerovšek....)... in poa pokvarjeni bankirji, ki so delili (neodplačne) kredite po strankarskih merilih !!!!
platon26
29. 02. 2012 23.27
+4
Zakaj se nič ne piše o masovnih protestih v Španiji? So oni tudi lenuhi??? Tu se raje govori kaj počne Virantek pa da predlaga da bi dal za kosilo v DZ-ju več kot 4 evre in da zoki kandidira za župana! POP ovčice pase....
Niko_K
01. 03. 2012 03.57
+3
Matki
29. 02. 2012 23.05
+31
Dajte mi penzijo 1300€, ne pa da sedaj sedaj delam za 600€
RISHA.
29. 02. 2012 23.03
+9
Kdo je rekel v Nemčiji je denar, pazi te grke !