Tujina

Grki na hitri cesti v bankrot: Cipras Varufakisu prepovedal besedno izzivanje Evrope

Atene, 07. 03. 2015 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Namesto, da bi bile manjše, vse kaže, da so težave Grčije vse večje. Gospodarstvo se namreč še naprej krči, čeprav večina ostale Evrope beleži rast. V Atehan so sicer prepričani, da jim bo EU pomagala, tudi zaradi geostrateškega pomena države za povezavo.

Cipras in njegov finančni minister imata polne roke dela.
Cipras in njegov finančni minister imata polne roke dela. FOTO: Reuters
V Grčiji tudi po postavitvi nove vlade ne gre nič kot bi moralo. Državi grozi, da bo nov teden začela v bankrotu, zato so iz vlade v Atenah poklicali pokojninsko in celo zdravstveno blagajno, želijo, da ustanovi vladi omogočita razpolaganje s svojimi sredstvi.

Težava je, da se tudi po nastopu vlade Aleksisa Ciprasa, ali pa prav zaradi negotovosti, ki sta jo prinesla on in njegov "jezični" finančni minister Janis Varufakis, grško gospodarstvo še naprej krči, na državni blagajni pa utripajo vsi možni alarmi in opozarjajo, da je prazna.

Država je januarja pobrala le četrtino predvidenih davkov – okoli 1,1 milijarde evrov, Atene pa na mesec samo za plače javnih uslužbencev in državne pokojnine porabijo 7 milijard evrov, Potem pa je tukaj še servisiranje dolga.

Številke tako pravijo, da vlada v Atenah do junija potrebuje 42 milijard evrov. Vsaj polovico bi naj priskrbeli Grki sami, če se bodo držali pogojev, pa bi naj preostale članice EU na njihov račun maja poslale nove milijarde.

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je sicer odločen – predčasnih nakazil ne bo. In preden bodo, želi videti jasne zaveze Grčije. 72-letni finančnik namreč ni niti približno navdušen nad predrznimi izjavami svojega dve desetletji mlajšega grškega kolega o odpisu dolgov in nemških dolgovih do Grčije.

Vroče je medtem tudi v Atenah. Aleksis Cipras je v Bruslju dobil košarico, ko je včeraj želel hiter sestanek o novih milijardah, doma se mu na ulicah že zbirajo protestniki, nezadovoljni, ker predvolilne obljube očitno ne bodo tako hitro izpolnjene, sive lase pa naj bi mu povzročal tudi samosvoj finančni minister, ki si je resda nabral veliko medijskih simpatij, a po drugi strani državi na mednarodnem parketu s kontroverznimi izjavami povzročil kar nekaj težav, zaradi česar mu je zdaj Cipras po poročanju medije "prepovedal besedno izzivanje Evrope".

Zastavi
Zastavi FOTO: Reuters

"Če pademo, vas čakajo milijoni migrantov in invazija džihadistov"

V Grčiji v zameno za mirnejše tone očitno pričakujejo več pomoči Bruslja. Grški zunanji minister Nikos Kotzias je Evropsko unijo tudi znova opozoril, kaj sledi, če njegova država klecne pod težo dolgov: "Milijoni migrantov se bodo zgrnili v druge evropske države. K temu prištejte še na tisoče džihadistov. Zahodni Balkan je nestabilen. Malo je treba, da dobite novo Ukrajino, Sirijo, Irak … Grčija je geostrateško gledano ključna za Evropo."

Finančne potrebe Grčije do poletja

Mesec

Znesek v milijardah evrovObveznosti
Marec11,4

Vračila posojil:

- 1,2 milijarde evrov IMF

- 3,2 milijarde evrov obveznosti iz naslova posojil

Tekoči izdatki:

- socialni izdatki (pokojnine, nadomestila za brezposelne ...): 3,2 milijarde evrov

- plače v javnem sektorju: 1,7 milijarde evrov

- obresti: 0,8 milijarde evrov

- dodatni stroški: 0,6 milijarde evrov

- investicije: 0,4 milijarde evrov

- subvencije: 0,1 milijarde evrov

April9,8Vračila posojil:

- 400 milijonov evrov IMF

- 2,4 milijarde evrov obveznosti iz naslova posojil

Tekoči izdatki:

- okoli 7 milijard evrov

Maj10,5Vračila posojil:

- 700 milijonov evrov

- 2,8milijarde evrov obveznosti iz naslova posojil

Tekoči izdatki:

- okoli 7 milijard evrov

Junij10,5Vračila posojil:

- 1,5 milijarde evrov IMF

- 2,0 milijarde evrov obveznosti iz naslova posojil

Tekoči izdatki:

- okoli 7 milijard evrov

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (391)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
08. 03. 2015 07.50
+6
Violeta Tomić jih bo rešila !
brsankovi 1
08. 03. 2015 09.33
+2
Seveda,retoriko ima isto,samo od vrtenja jezika bi vsi živeli, kdo bo pa z rokami delal?
luciluk
07. 03. 2015 20.58
+3
HAHAHAHAHAAH nočna mora Luke Meseca se uresničuje. Še dobr da ma lepo spopotnico sa ga potolaži. ZL adijo
cool1
07. 03. 2015 20.29
+2
Bomo imeli, pa ne bomo imeli, pa zdaj ne bomo imeli , bomo imeli potem, pa da nam ne boste kaj očitali, pa ne smete nas kregat, pa trojka ne sme priti, pa davkov ne moremo tako hitro pobrati, pa še in še. Če pa bomo potonili, potem se pazite, ker vam grozi to , pa ono in tisto.....sliši se čisto balkansko....a ne ?!
ROMELS
07. 03. 2015 17.53
+7
Siriza in njihovi podporniki so mislili, da bodo lahko živeli le od tiskanja denarja in ne od dela. Isto misli tudi naša ZL.
Shisui
07. 03. 2015 16.16
+13
Denarja nebi vrnili, zdaj bodo pa še grozili. Eh ja.
luciluk
07. 03. 2015 20.59
+1
Cowboy224
07. 03. 2015 15.45
+8
Kakšna gospodarska rast EU? Euro je padel za 30% v enem letu in sploh večina jih ne ve zakaj ker tudi takšnih novic ne objavljajo kar tako na teh portalih. Dejstvo je da so lepo Američani zavezniki potisnili evropo v to krizo najprej ko so jih prisilili da naj gredo z američani v ekonomsko vojno proti rusiji medtem pa so Američani (FED) lepo zapravili, prodali pretopili vso zlato ki ga je Evropa imela v New Yorku. In valuta ki nima podpore z zlatimi rezervami je obsojena na PROPAD. Ameriški dolar ni vezan na rezerve je pa vezan na cene nafte in je rezervna valuta medtem ko Evropske države so predvsem odvisne od zlatih rezerv ki pa jih več ni! Objavljajo se le lažni podatki, Nemci so takorekoč obupali in se sprijaznili da zlata ki so ga zaupali američanom več videli nebodo! Libija je svoje zlate rezerve zahtevala (145 ton) kaj se je zgodilo? Seveda opustošenje države, Venezuela je zahtevala svoje zlate rezerve kaj je sledilo? Sankcije. Medtem pa so vsi predvidevali pad rublja Rusi pa so bili korak pred vsemi pokupili čimveč zlatih rezerv izrinili Kitajce iz 6 mesta in zaustavili padec rublja medtem ko Euro pada v brezno. In te stvari z Grčijo še samo otežujejo celoten položaj. Dejstvo je Eurozona gre v propad!
luciluk
07. 03. 2015 21.00
+0
ve'šda. V glavnem vsi Milkini svizci bodo odjadral proti Urali, ker jim grozi da jih bodo lačni Z Evropejci pojedli. Blalalala
IQ007
07. 03. 2015 22.39
-1
Borut Novak 1
07. 03. 2015 15.40
+6
Fora je v temu, da mi, delovni ljudje, FDV socialistom dovolimo da imajo svoj socializem! Samo nas naj pustijo pri miru. Pa jim to ne ustreza ker kdo jih bo pa financiral?! Zaradi tega moramo biti vsi socialisti. Kdor je proti pa v Hudo Jamo! E... to pa ne bo šlo. Torej, ostane samo opcija: kdo bo močnejši. Tu pa socialisti nimate šanse. Nikoli imeli in nikoli boste imeli! Kapitalizem je namreč pozitivna selekcija, socializem pa negativna. Kako se bo invalidni osel kosal s polnokrvnim arabskim dirkalnim konjem?!? GSO hrana je prihodnost človeštva. Nekako je treba zaustavit tole nekontrolirano razplojevanje revežev. A bo na svetu 50 milijard bogatašev? Sterilizacija je prihodnost človeštva. Zakaj pa pri živalih ne dovolimo da se kar nekontrolirano razmnožujejo in uničijo pasmo?!? Še malo pa bodo vsa fizična in večino intelektualnih javnih del opravljali roboti. Sedaj pa res več ni razloga da nebi dramatično zmanjšali populacijo ki iz vseh vetrov in kncev pritiska k nam, da nas bodo poučili o temu kaj je prav (zanje). Tudi vojaki in policisti bodo kmalu roboti. Svetla prihodnost nas čaka. Nas, ki smo na pošteni strani planeta. Ostalim pa predlagam da se zresnite in prvič v življenu na volitvah obkrožite nekoga ki ni javnoplemiškega stanu ampak izhaja iz vrst poštenjakov in sposobnih, delovnih ljudi.
Goflja_1
07. 03. 2015 15.22
+18
Čakam pobudo Združene Levice( Mesec, Hanžek, Tomič), da si znižajo svoje plače za polovico in jo namenijo ubogemu grškemu narodu.
cool1
07. 03. 2015 20.31
+3
Mamico si egoist, kaj pa vsi ostali....zakaj samo ti trije....?
zek
07. 03. 2015 15.06
+21
Cipras kliče Bruselj NA POMOČ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -- Ja Cipras pred volitvami je bila RETORIKA NEKOLIKO DRUGAČNA ! Kot vsi vemo ste obljubljal konec varčevanja,višje pokojnine,nove zaposlitve v javni sektor,boljše in td.... NO VSI KI MISLIMO Z TREZNO GLAVO pa smo se samo spraševali KDO BO TO FINANCIRAL -- Cipras in vaša siriza ste pred volitvami označevali EU in Bruselj za faši.. gnile kapitaliste in td.. SEDAJ PA KLIČETE NA POMOČ! -- Že nekaj krat sem napisal VI SE SVOBODNO IGRAJTE KVAZI DEMOKRATIČNI SOCJALIZEM LE FINANCIRAJTE GA SAMI in ne kličite na pomoč gnile EU v Bruselj --------- Po predvolilni retoriki SIRIZE bi pričakoval,da se za pomoč obrnete v Severno Korejo,Kubo,Vnezuelo,intd.. TAM SE IGRAJO KVAZI DEMOKRATIČNI SOCJALIZEM ---- Res pa se čudim,da pred volitvami Grško ljudstvo ni zahtevalo od Ciprasa enostavnega odgovora KDO BO IN KAKO BO TE OBLJUBE FINANCIRAL??? --- Da enostavno nasedeš PRAVLJICAM JE RES SMEŠNO -- No saj nekaj podobnega videvam tudi v Sloveniji le,da za enkrat v milejši obliki PS-SMC in td..... še sreča,da bodo slovenski volilci še pred našimi volitvami v DZ lahko na lastne oči videli kako se konča UTOPIJA o nekem namišljenem demokratičnem socjalizmuBREZ LASTNIH SREDSTEV --------
brsankovi 1
07. 03. 2015 22.05
+2
Ojaaa,zelo drugačna retorika,pravljična retorika,je bila pred volitvami,še na tem portalu so ji mnogi nasedli.
jackgaton
07. 03. 2015 14.49
+12
še malo pa bosta oba grška modela( Cipras in njegov finančnik ) na kolenih prilezla do Merklove in prosila za skorico kruha
KomentatorPolde
07. 03. 2015 15.11
+5
Prej bosta pograbila denar in izginila da drug konec sveta. Poglej jih na sliki, od samih dobrih obetov, se jima smeji !
cool1
07. 03. 2015 20.33
+2
Zdaj bosta oba tale nasmešek kmalu izgubila.....in potem bosta trčila ob bridko realnost.....eto !
Te vidim
07. 03. 2015 14.39
+2
Jaz bi uvedel sekundarno valuto, z ostalo EU bi tgoval v €urih.
scipio
07. 03. 2015 14.31
+13
Grki igrajo svoj zadnji poker z Evropo in blefirajo na vsej črti. Ne bo samo molijone njihovih migrantov v Evropi, ampak se bo tudi milijone turkov in arabcev naselilo v krajih, kjer je današnja Grčija. Grki to dobr vedo, vsi ostali pa tudi, vljučno z merkeljco. Tudi mi iz istega razloga nismo šli leta 1991 nikamor. Če so se še srbi unesli in začeli živeti skromno in za svoj račun, se bodo morali tudi grki in pojesti ta golaž. Noben jim ni rekel, da bo to lahko, a to je edina pot zanje. Sedem suhih krav, če poznaš torah. Potem pa, čez kratkih petnajst let, glej, bodo v cvetu spet...
Netajkun
07. 03. 2015 16.16
Sam jim pripisujem karte med J , 4 in Q , 6 . . . torej nič kaj primerno za All-in ali celo popoln blef . Verjetnost da gre " čez " proti celemu omizju igralcev ( po vsej verjetnosti tudi z boljšimi kartami ) je med 2 in 4 % . Sicer se pa še niso odločili , zaenkrat še pogledujejo od enega do drugega in preverjajo . . . navijači so že nestrpni , nekateri so lačni , drugi žejni , tretje na WC . . . all-in ali fold v upanju na . . .
BobbyP
07. 03. 2015 14.06
+21
Grki imajo štalo samo zato, ker nimajo Stranke Modernega Centra. :-)))
sac81
07. 03. 2015 14.23
+5
Suckhead
07. 03. 2015 13.34
+14
A zdaj bodo nam pa še šti grki grozili majko jim j.,,. niti centa jim ne bi dal nej vrnejo rajši gnar nazaj če ne pa vojna pa bo mir.
LLLEPI
07. 03. 2015 13.44
-6
Tako je tudi prav naj Eu placa svoj pohlep.Grki se malo profitirajo na Eu pomoci potem grejo pa na svoje.
jakec1575
07. 03. 2015 13.26
+15
Glede na to, da jih je slabih 11 mio je 7 mrd fiksnih stroškov na mesec, brez odplacila dolgov precej velika številka. Ali pa je slovenska premajhna. Stvar gledišča. Kriminal je, da so morale države pod EU povprečjem financirati odpačevanje grškega dolga privatnim in državnim ustanovam bogatih držav.
dajno
07. 03. 2015 14.25
+1
korintos23
07. 03. 2015 13.25
+3
Grki EU vas ne bo kar tako izpustila, malo pofehtajte in pojamrajte pa bo šlo, vi ste moderna mašina za pranje denarja.
IlluminatiAllSeeingEye
07. 03. 2015 13.12
+18
Slovenija ne bo preživela še ene leve vlade....
valjhunsinkajtimara
07. 03. 2015 13.13
+2
Zato je pa še dobr, da mamo zej vlado javnega sektorja in ne levice
korintos23
07. 03. 2015 13.24
+4
Netajkun
07. 03. 2015 13.26
+5
Potem bo pač brezvladje . . . lahko bi rekli . . . prosti trg . Kdor je močnejši , sposobnejši , iznajdljivejši , bo preživel . . . ostali pa ? kot v naravi . K
Justice4all
07. 03. 2015 14.47
+2
Ne obstajajo več levi pa desni,pa rdeči pa črni: obstajajo samo pošteni in lopovi!!!!! Pa reveži in bogati!!!!
zulj001
07. 03. 2015 13.11
+17
Cipras kliče na pomoč v Bruselj, sodeč po njegovi retoriki pred volitvami,bi bilo pričakovati,da bi poklical v Severno Korejo ...................
brsankovi 1
07. 03. 2015 22.08
Duhec002
07. 03. 2015 13.11
+16
Grki bojo leva bleferja..... linčali.
AlternativeFacts
07. 03. 2015 13.08
+2
Donos na naše 10 letne obveznice je bil včeraj 0.62%, kar je rekordno nizko in bi veljalo razmisliti o novem zadolževanju.
AlternativeFacts
07. 03. 2015 13.16
+3
Lahko pa še naprej plačujemo 7% obresti, zgleda je to ceneje za državo....
Netajkun
07. 03. 2015 13.22
+1
Kot kaže . . . . bomo kmalu dobivali diskonte na kredite . Sposodiš si 10 milijard € , vrniti moraš 9.5 milijard . Jugoslavija je v svojih najboljših časih dobila . . . mislim da 70 % odpis . . . in je šlo , še nekaj časa .
AlternativeFacts
07. 03. 2015 13.26
+5
pri napačni temi uporabljaš tale bifejski sarkazem...saj ti pravim, lahko pa odplačujemo še naprej po 7% obresti. Kaj ti morem, če ti sarkazem blokira razum....
Netajkun
07. 03. 2015 14.30
-2
Kakšna blokada razuma , prosim te no . . . Samo , ko vzameš po 5.25 % ( več kot 7 milijard € . . . od tega vsaj 3 milijarde po nepotrebnem . . . da ne rečem , na zalogo ) ne moreš čez 1 leto zaradi ugodnejših obresti vzeti nov kredit in kar poplačati starega . . . brez upoštevanja pogodbenih obveznosti . Le poskusi predčasno poplačati kredit v banki . . . saj ga lahko , samo boš plačal vso glavnico . . . v glavnem ne gre tako enostavno .
AlternativeFacts
07. 03. 2015 14.56
+1
Grki se sploh niso mogli kreditirat. Deloma zaradi pravil ECB, deloma pa tudi zaradi tega, ker so bili že pred letom 2000 praktično v bankrotu. Namesto njih so se kreditirali Nemci in Francozi...Kar se tiče poplačilo dolgov. Seveda ti lahko vzameš nov kredit in poplačaš tistega, ki je manj ugoden s tem, ki ti vsaj malo olajša poplačevanje. S tem nič ne kršiš....