Tujina

Grki dali že vse od sebe, Ciper pa vse bližje pomoči

Atene/Nikozija, 28. 10. 2012 21.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grki so naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi izšli iz krize, pravi njihov predsednik Karolos Papuljas, ki verjame, da bo Grčiji uspelo premagati krizo. Ciper pa je med tem vse bližje dogovoru, da dobi mednarodno pomoč.

Grški protestnik
Grški protestnik FOTO: Reuters

Grški predsednik Karolos Papuljas je danes zatrdil, da so Grki za to, da se Grčijo izvleče iz ostre gospodarske krize, dali že vse, kar so lahko. Ob tem je izrazil upanje, da se bo ta težak položaj, v katerem so se znašli, kmalu končal.

Papuljas je ocenil, da mora do okrevanja po krizi, zaradi katere je bila močno zadolžena država prisiljena zaprositi že za dva programa pomoči evropskih držav in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), priti kmalu, "saj od teh ljudi, ki so se že odrekli vsemu, ne gre zahtevati več". Kljub vsemu je optimističen in verjame, da bo Grčiji uspelo premagati krizo.

Predsednik je sicer o težavah države spregovoril na letni vojaški paradi v mestu Solun na severu države, kjer so danes obeležili odpor Grkov zoper sile osi med drugo svetovno vojno.

S tem dogodkom so letos zaznamovali tudi konec tridnevnega praznovanja spomina na balkanske vojne med letoma 1912 in 1914, v katerih je Grčija znova dobila nadzor nad Solunom.

Ciper vse bližje dogovora o pomoči

Evroobmočje
Evroobmočje FOTO: Thinkstock

Ciper, ki se je v krizi znašel ravno zaradi velike izpostavljenosti Grčiji, pa je že zelo blizu dogovora o mednarodni finančni pomoči, je pojasnil ciprski finančni minister Vasos Šiarli. Ciprske oblasti in predstavniki trojke – Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada – so namreč po njegovih besedah že zelo zbližali stališča glede pogojev za prejem posojila.

"Razlike med nami, ki so še ostale, so po našem mnenju premostljive," je v danes objavljenem intervjuju za časnik Katimerini, dejal Šiarli.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Nikoziji uspelo podpisati memorandum za finančno pomoč še pred srečanjem finančnih ministrov območja z evrom, načrtovanim za 12. november.

Ciper je sicer na ostre pogoje, ki jih je za pomoč postavila trojka, odgovoril s predlogom milejših ukrepov. Vlada se je zavzela proti predlagani zamrznitvi usklajevanja plač z inflacijo, privatizaciji javnih služb in ukinitvi 13. plače za javne uslužbence. Nasprotuje tudi predvidenemu krepkemu zvišanju davkov in ostrim varčevalnim ukrepom. Pri tem oblasti podpira tudi opozicija.

Glede na dokument, ki je pricurljal v javnost, se oblasti sicer zavzemajo za povečanje prilivov v državno blagajno skozi davke in rez v javno porabo, a naj bi bili ti ukrepi milejši in naj bi se izvajali daljše časovno obdobje, kot predlaga trojka.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binmister
31. 10. 2012 01.06
Ja Cipru se bo pridružila tudi Slovenija
olyca
30. 10. 2012 13.58
+2
Prva rešitev jim je izstop iz EU, ker kolikor je videti brusel svinjarije vlad držav v razsulu podpira. To kar pa hodijo naokoli ti evropski ogleduhi so pa samo še dodatno zapravljanje denarja za požrtije in pranje možganov ljudem v stiski.
dydisi
30. 10. 2012 10.47
+1
ciper naj najprej malo bolj obdavči vsa kaseljc podjetja, potem naj pa prosi za pomoč...
ONniON
29. 10. 2012 23.36
+3
še vedno ni evropskim politikom in grškim jasno da rezi rezi in rezi ter turbovačevnja ne bodo rešila situacijo , sj jim nimajo več kaj za uzet , naj se grki postavijo za sebe zapustijo evro in se sami poberejo na noge
Ksenofont
30. 10. 2012 07.46
+1
Seveda jim je jasno. Evropskim in Grškim politikom je jasno kot beli dan zakaj se gre. Tudi narodu v Grčiji je postalo že precej jasno zakaj se gre. Samo tu v Sloveniji večini butlov še ni jasno.
VolkBrenin
28. 10. 2012 23.54
+14
grkom so vzeli vse kar so lahko...od vodovoda, do elektrike...vsa podjetja ki so bila kaj vredna ( in seveda prinašajo dobičke) so prešla v last elite...narod obubožan, zasužnjen ....in zgodba gre počasi h koncu...za nekaj % ljudi vse, za ostale pa novodobno suženjstvo... pravzaprav vzorec velja za celo eu...
Ksenofont
29. 10. 2012 10.23
+3
Res je. Dokumentarec na youtube prikaže vse lepo po vrsti kako nas je prevelika privatizacija vsega pripeljala v nezmožnost odplačevanja javnega dolga,... za tiste ki jih zanima: CATASTROIKA Slovenian subtitles. Je pa tudi res da to še ni vse, je pa velik del sestavljanke.
arto56
28. 10. 2012 23.10
+6
na njivah rastejo sončne celice namesto zelenjave. .......................................................................................................................................... narod si bo sodbo pisal sam tudi evropski
arto56
28. 10. 2012 23.08
+0
poglejte na netu in iščite NWO. se ne boste nič več spraševali , zakaj pa to?
Fulmmer
28. 10. 2012 22.58
+5
Kako bližje pomoči? A niso naši tajkunčki dost denarja tja znosil?
vincenzi
29. 10. 2012 18.35
ponavadi gre prva švica v bankrot zdaj je pa druga švica v bankrotu zanimivo
Etienko
28. 10. 2012 22.11
+13
Pa kakšen smisel ima potem na koncu EU če bo pol držav šlo po dveh desetletjih v bankrot??? Pa še rinejo noter na glavo in na nos.....dobro so nas pocukrali,kako bomo oh in sploh,druga Švica,mali in bogati,stabilni...postali pa smo debilni,mali in revni!!
VolkBrenin
28. 10. 2012 23.51
+8
res je...in smisel je edino v tem, da so bogati še bolj bogati