Tujina

Grki bodo predčasno volili aprila

Atene, 28. 12. 2011 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Medtem ko se je dlje časa govorilo, da bodo predčasne volitve v Grčiji februarja, je namestnik premierja in finančni minister Evangelos Venizelos napovedal, da bodo te konec aprila. Do takrat Grke vodi vlada narodne enotnosti.

Grčija
Grčija FOTO: Reuters

Predčasne parlamentarne volitve v Grčiji bodo potekale konec aprila, je napovedal grški finančni minister in namestnik premierja Evangelos Venizelos. Kot je po poročanju grške televizije pojasnil na srečanju socialistične stranke Pasok, bodo volitve potekale po veliki noči, točnega datuma pa ni omenil.

Do predčasnih volitev močno zadolženo Grčijo vodi vlada narodne enotnosti pod vodstvom Lukasa Papademosa, ki je prisegla sredi novembra. V njej so člani dveh največjih grških strank – v minulih dveh letih vladajoče socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije – ter manjše desnousmerjene stranke Laos.

Poglavitni nalogi nove vlade sta hitro uresničevanje oktobrskega dogovora območja evra o celoviti rešitvi dolžniške krize, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe in je pogoj za nadaljnjo finančno pomoč tej državi, ter priprava predčasnih volitev.

Venizelos je še dejal, da bodo za usodo Grčije odločilni trije tedni po 16. januarju, ko bodo potekala naporna pogajanja o refinanciranju grškega dolga. Sprva je bilo predvideno, da bodo predčasne volitve potekale 19. februarja, vendar so člani prehodne vlade sporočili, da bodo potrebovali več časa za pripravo nujnih reform, ki bodo državi pomagale iz hude krize.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

david21
28. 12. 2011 09.23
+4
PORAZ grčije SLOBODA MAKEDONIJI !!!
Krimsky
28. 12. 2011 09.37
+2
Svoboda Makedoniji vsekakor, ni pa za to potreben poraz Grčije. Saj veš: »Živi in pusti živeti!«