Tujina

Grki bi 'zaščitili aktiviste', ti pa so besni

Atene, 03. 07. 2011 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grške oblasti so prijele kapitana ladje, ki je del humanitarnega konvoja za Gazo. Aktivisti poudarjajo, da Grki delajo po navodilih izraelskih oblasti. Kapitan, sicer ameriški državljan, naj bi bil zaprt v grozljivih pogojih.

Grške oblasti so aretirale kapitana ladje, ki se je namenila v Gazo, prevažala pa je aktiviste, poročajo tuji mediji. Gre za ameriškega državljana Johna Klusmireja, ki je trenutno zaprt v policijski postaji v grškem pristanišču Pirej. Sooča se z resnimi obtožbami, da je poskušal z ladjo zapustiti pristanišče, čeprav za to dejanje ni imel dovoljenja grških oblasti, prav tako, da je pri tem ogrozil številna življenja aktivistov na ladji. Na ladji je bilo deset predstavnikov medijev, 36 potnikov oziroma aktivistov in štirje člani posadke.

Protest aktivistov pred grško ambasado v Tel Avivu.
Protest aktivistov pred grško ambasado v Tel Avivu. FOTO: Reuters

Njegova ladja je bila del humanitarnega konvoja, ki naj bi se odpravil v Gazo in tako opozoril na izraelsko blokado območja. Grške oblasti pa so izdale prepoved izplutja, saj so tako želele "zaščititi aktiviste“.

Tiskovna predstavnica ladje Jane Hirschmann je tujim novinarjem dejala, da je kapitan Klusmire zaprt v grozljivih pogojih. "Nima niti postelje, sedi na klopi,“ je predstavila njegove pogoje v priporu.

Izraelske oblasti pa so v tem času zanikale obtožbe, da so sabotirale dve ladji, ki sta bili zasidrani v Turčiji in Grčiji, pridružile pa naj bi se konvoju. Pravijo, da gre za "smešne obtožbe“, ki temeljijo na "žalostnih teorijah zarote“. Tudi turške oblasti so sporočile, da nimajo dokazov, da so neznanci poškodovali irsko ladjo, ki je bila zasidrana v pristanišču Gocek.

Spomnimo

Aretirani John Klusmire je kapitan ladje Audacity of hope.
Aretirani John Klusmire je kapitan ladje Audacity of hope. FOTO: Reuters

Vlada v Atenah je v petek aktivistom, ki so želeli iz Grčije s konvojem ladij prebiti izraelsko pomorsko blokado območja Gaze, prepovedala izplutje. Aktivisti opozarjajo, da gre za izraelske pritiske na Atene.

S konvojem ladij se je nameravalo proti Gazi ta konec tedna iz več pristanišč v Grčiji odpraviti kakih 360 propalestinskih aktivistov iz 22 držav. V konvoju sta tudi dve tovorni ladji z zdravili, s popolnoma opremljenim reševalnim vozilom in cementom.

Podoben konvoj ladij je že maja lani poskušal prebiti blokado Gaze. Takrat so izraelski komandosi vdrli na ladje in pri tem ubili devet turških aktivistov. Incident je sprožil burne odzive v mednarodni skupnosti in močno načel odnose med judovsko državo in Turčijo. Izrael je pomorsko blokado Gaze uvedel leta 2007, potem ko je nadzor nad območjem prevzelo palestinsko gibanje Hamas.

Čoln grške obalne straže in ladja aktivistov za Gazo.
Čoln grške obalne straže in ladja aktivistov za Gazo. FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
03. 07. 2011 18.28
@Nad.oblaki 03.07.2011, 09:44 Si se KDAJ vprašal ZAKAj letijo rakete nad njihopvimi glavami eh? poglej kdaj je nastala država IZRAEL in KDO jo je ustvaril pa ti bo takoj jasno v čem je problem.bom pa izpostavil še eno DVOLIČNOST zahoda in medijev, ki poročajo od dol; smrtne žrtve.Ko gadafi v libiji "pobije 1000 civilnih" žrtev se zgrne cel svet nadenj, ko pa UIZRAEL pobije par tisoč ljudi tam dol je pa CEL SVET TIHO...V čem je razlika če nekdo pobije "civiliste" v libiji ali "civiliste"v gazi? NI JE !! če že sodijo gadafija, pa najh še netanjahu-ja(pa še pol obamo /busha jr. poleg).
civitasstain@gmail.com
03. 07. 2011 14.26
andrej200729- Dokler gredo Palestinci z bombami na matere, starčke in otroke, ki nimajo s politiko nobene veze, so zame teroristi. V kolikor je njihova zahteva pravilna, je pa druga stvar. Palestinci se sploh ne trudijo, da bi živeli v složnosti z Iraelom(Hamas). Ja da kupujemo Izraelsko blago je logičn, palestinskega kamenja ne rabimo. Da je Izraelski narod na najvušji izobraženi stopnji iz katere izhajajo poznani akademiki je tudi očitno. No ja oni se morajo pobotat, z našimi komentarji ne bo nobeden nič imel, saj sovraštvo ne prinese nič dobrega.
Socialisti?ni kulak
03. 07. 2011 12.49
...no Palestinci nikakor niso teroristi. So narod, ki jim je pogoltni Izrael s izdatno pomočjo Američanov zasedel njihova ozemlja in jih še naprej zaseda. Mi pa smo farizeji, kot vsi drugi in Izrael še vedno podpiramo s kupovanjem njihovega blaga, klečeplazenjem...in pozabljamo, da smo si mi tudi želeli biti država.....kaka krščanska dvojna morala, tipično slovensko...
Platon23
03. 07. 2011 11.51
odyn je pa ena velka razlika! Zahod-elita si je želel razpada juge mi mamo pa tako lokacijo da ni samo zaradi bližine italije in avstrije prišlo do napada in čisto nič drugega! Izrael je pa ravno obratna zgodba! Izrael je nastal samo zaradi Zahoda-elite in so ga kar lepo narisali na zemljevid in od takrat naprej se dogaja terorizem nad palestinci! In nikoli ne bodo dočakali svoje pravice no vsaj dokler vlada elita zionistov!
Odyn
03. 07. 2011 10.28
T.i. palestinski terorizem je boj naroda za pravico do neodvisnosti in suverenosti. To sta isti vrednoti na podlagi katerih se je pred 20 leti osamosvojila Slovenija.
Peter Kralj 1
03. 07. 2011 09.49
Sami so v r..., pa še dolivajo olja na ogenj
hodsinekam
03. 07. 2011 09.48
In pol dajamo Grkom še naprej miljone...
Nad.oblaki
03. 07. 2011 09.44
Na teh humanitarnih ladjah se včasih skriva tudi orožje za oboroževanje terorističnih skupin in prav je, da Izrael vrši nadzor nad njimi z pregledi konvojev. Če bi ti razvajeni kilometre daleč humanitarci morali živeti v vsakodnevnem strahu, da jim kakšna raketa ne prileti v kuhinjo bi razmišljali drugače.