Tujina

Grki bi se lahko na volišča podali že 22. aprila

Atene, 11. 03. 2012 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Parlamentarne volitve bodo v Grčiji potekale takoj po pravoslavni veliki noči. Grčiji je sicer uspelo zagotoviti dovolj velik odstotek zasebnih upnikov za delni odpis dolga, s položaja predsednika grških socialistov pa je uradno odstopil Papandreu.

Papandreu je uradno odstopil s položaja predsednika grških socialistov (Pasok).
Papandreu je uradno odstopil s položaja predsednika grških socialistov (Pasok). FOTO: Reuters

Predčasne parlamentarne volitve v močno zadolženi Grčiji bodo potekale takoj po pravoslavni veliki noči 15. aprila, je sporočil vodja opozicijske Nove demokracije Antonis Samaras, ki podpira tehnično vlado. Volitve v Grčiji običajno potekajo v nedeljo, Samarasova napoved pa pomeni, da bi se Grki na volišča lahko podali že 22. aprila.

Vlada, ki jo večinoma sestavljajo ministri iz socialistične stranke Pasok, datuma volitev medtem še ni sporočila. Je pa njen tiskovni predstavnik v petek izjavil, da bo po pričakovanjih mandat končala do 12. aprila.

To vlado, ki jo vodi nekdanji član Evropske centralne banke Lukas Papademos, so oblikovali novembra lani z namenom, da Grčiji do 20. marca zagotovi zadostno udeležbo zasebnih upnikov za delni odpis ogromnega dolga in posledično priskrbi drugi program pomoči v višini 130 milijard evrov ter s tem prepreči bankrot države.

Kriza v Grčiji
Kriza v Grčiji FOTO: Thinkstock

Grčiji je v petek uspelo zagotoviti dovolj velik odstotek zasebnih upnikov za delni odpis dolga, finančni ministri območja evra pa so posledično že odobrili 35,5 milijarde evrov visok del skupaj 130-milijardne pomoči.

V luči skorajšnjih predčasnih volitev je s položaja predsednika grških socialistov (Pasok) v soboto uradno odstopil George Papandreu. Z odstopom je Papandreu lastni stranki omogočil, da še pred volitvami izbere novega voditelja. Papandreu je kot predsednik grške vlade odstopil novembra lani in omogočil sestavo tehnične vlade.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
12. 03. 2012 11.42
+3
KLIC K GLOBALNI POMLADI V MAJU 2012 Če je v obdobju civilne nepokorščine, ki se je raztezalo od Tunizije do Islandije ter do najbolj svežih protestov v Grčiji in Indiji kaj postalo jasno, je to, da so naši politični sistemi dosegli eno zadnjih stopenj pred razpadom. Še več, razpadajo tudi njihove metode predstavništva in njihova slepa zvestoba kapitalističnemu načinu vladanja. V letu 2011 smo zavzeli ulice, pridobili nazaj javne prostore, se združili, navezali dialog in drug drugemu razodeli svoje sanje. Združili smo moči in jasno pokazali, da nismo samo proizvod, s katerim bodo po mili volji upravljali politiki in bančniki, ki si izmišljajo programe varčevanja in nas delajo vsak dan bolj odvisne. Nasproti temu skupaj s tovariši Grki razglašamo: »Ne dolgujemo ničesar, nič ne bomo plačali in nismo na prodaj!« Še pomembnejše pa je, da smo spoznali, da delimo željo po tem, da znova sami prevzamemo odgovornost za svoja življenja in življenja svojih bližnjih na način neposrednega soodločanja, kooperacije in predvsem želje po resnični demokraciji, ki bo služila nam vsem. Na mednarodnih srečanjih, v razpravah po spletu in v neposrednih pogovorih smo se odločili, da maj 2012 proglasimo za mesec globalnih dni organizacije – akcije – prehoda. Tako bo sobota 12. maja dan globalne akcije, ko bomo znova zavzeli ulice in trge ter druga mesta ter na različne načine pokazali moč na skupnih demonstracijah. Globalni dan akcije bo tudi četrtek, 15. maj, ko se bomo odzvali na pretok in mobilnost kapitala ter bomo s simultano koordiniranimi akcijami svet nagovorili, naj se obrne v drugo smer, v smeri skupne izgraditve novih medčloveških, ekonomskih in družbenih odnosov. Akcije na svetovni ravni bomo pripravili tudi na 1. maj, praznik dela, med srečanjem Trojke (Evropske centralne banke, evropske komisije in mednarodnega denarnega sklada) med 17. in 19. majem v Frankfurtu ter na srečanju G8 – Nato v Chicagu med 19. in 21. majem. Mobilizacija naših sil na teh dogodkih bo vzpodbudila pozornost ljudi in pripomogla k razvoju svetovnega gibanja za ekonomsko in družbeno pravičnost. Radi bi, da se nam povsod po svetu pridružite v borbi za svobodo, enakopravnost, mir, pravičnost in resnično demokracijo, da se tudi vi pridružite globalni pomladi. Ker se zavzemamo za odprto in nepogojevano participacijo vseh, vabimo vse posameznike, gibanja in organizacije, da se nam v globalni pomladi pridružite.
Danijel Fric
12. 03. 2012 11.07
Plod naših fanatikov in sanjačev, na denar pa lahko pozabimo........................
visoki
11. 03. 2012 15.10
-2
vrnite nam prvo denar pa potem delite kar hočete
dadocar
11. 03. 2012 19.25
+2
ne iščeš ga na pravem naslov visoki. Naš denar je šel za francoske in nemške banke v Grčiji , ter za nakup orožja, ki ga je Grčija morala kupiti od raznih evropskih držav :)