Tujina

Grki bežijo iz države

Atene, 28. 10. 2011 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vse več Grkov se odloča za odhod iz države. Odhajajo cele družine, ki delo in boljše življenje iščejo čez mejo. Strokovnjaki opozarjajo, da Grčija potrebuje mlade in izobražene ljudi, ki bi državo znova postavili na noge. A kaj naj ti storijo, če v Grčiji ni denarja za hrano?

Oblikovalec spletnih strani Thanos Sioris pravi, da se bo vkrcal na letalo in se nikoli več ne bo ozrl. Svojo domovino bo pustil za seboj, saj 40-letnik meni, da zanj v Grčiji ni prihodnosti. Da bo živel v tujini, niso bile njegove sanje, a z ženo in sinom ne vidijo druge možnosti. V Grčiji je 12 let garal, da bi na noge postavil podjetje in v svojem poslu uspel. A kriza ga je uničila, poroča tiskovna agencija Reuters. "V Grčiji je vse tako depresivno in drago ... Moje stranke zapirajo podjetja, odpuščajo delavce, bankam dolgujejo denar," razlaga Sioris, ki se odpravlja v Hongkong. Tam bo najprej preživel le en mesec, v tem času pa mora poskrbeti za osnovne stvari, ki jih potrebuje njegova družina. "Zakaj bi živeli v Grčiji, če pa nimamo dela, nimamo zaslužka," opozarja mož in oče. Upa, da bo do naslednje pomladi že preselil družino in posel v omenjeno azijsko metropolo, v kateri posel še cveti.

Thanos Sioris je le eden izmed številnih Grkov, ki bežijo iz svoje države. Raziskave so pokazale, da izobraženi in visoko kvalificirani Grki iščejo izhod iz krize tako, da bežijo v tujino. V Grčiji namreč ni dela, vlada rekordna brezposelnost, tisti, ki delo imajo, pa z zasluženim denarjem ne preživijo. Zavedajo se tudi, da bo v Grčiji kriza trajala še mnogo let, kako dolgo pa bodo morali ljudje vračati posojila, si ne drznejo niti pomisliti.

Starejši ostajajo, mladi bežijo.
Starejši ostajajo, mladi bežijo. FOTO: Reuters

Mladi so obupani, saj so prav oni glavna tarča krize. Za njih ni služb, ni denarja, ni pomoči. "Polovica mojih prijateljev me prosi, naj jih vzamem s seboj," dodaja 40-letni Sioris.

Mladi so v depresiji, saj so na višku delovne moči, imajo ideje, znanje in želijo se osamosvojiti. Mediji poročajo, da se nasveti o tem, kako uspeti v Veliki Britaniji, Nemčiji, Avstraliji in ZDA, kot gozdni požar širijo med študenti, brezposelnimi mladimi in družinami, ki se soočajo z bistvenimi upadi dohodkov. Da je nekaj hudo narobe, je bilo jasno v začetku oktobra, ko so avstralski predstavniki v Atenah organizirali informativni seminar o pogojih in pravilih preseljevanja v njihovo državo. Ti seminarji so nekaj popolnoma običajnega, a v Grčiji sta zavladali prava mrzlica in histerija – ljudje so na elektronski naslov organizatorja naslovili na tisoče prijav. Da Grki želijo iz države, je opazila tudi avstralska veleposlanica v Grčiji Jenny Bloomfield, ki je dejala, da so zasuti s prošnjami za izdajo potrebnih dokumentov. Avstralija vsako leto podeli Grkom le 100 vizumov, s katerimi se lahko preselijo v njihovo državo.

A zagotoviti si delo v tujini ni enostavno. Konkurenca je huda, saj se za službo potegujejo ljudje s celega sveta. Po drugi strani pa grški strokovnjaki opozarjajo, da država ostaja brez mladih intelektualcev, ki bi v prihodnje vodili državo, ki bi jo gradili in s svežimi idejami branili pred novimi težavami. Ostajajo starejši, za katere bo treba skrbeti, prav tako ljudje, ki niso šolani.

Predstavnik podružnice v Nemčiji, ki pomaga Grkom iskati zaposlitev v tej državi, pravi, da kaj takega še ni doživel. "Ljudje prihajajo sem ali pa nam pišejo ... pišejo, da imajo občutek, da se utapljajo, da potrebujejo pomoč, da nimajo denarja, s katerim bi svojim otrokom kupili hrano," razlaga Costas Dimitriou. "Ne zmorejo plačevati računov, odvzeli so jim domove, zadolženi so in brez služb. Zato želijo iz Grčije," je dodal.

Opozoril je tudi na stigmo, ki jo od začetka krize nosi njegov narod. Pravi, da Nemci gledajo na Grke kot na ljudi, ki nočejo delati in le zapravljajo denar. Je res tako?

Hudo je tudi tujcem, ki živijo v Grčiji, saj se tudi oni soočajo s pomanjkanjem. Dela je vse manj, plačilna nedisciplina pa je nekaj povsem običajnega, saj ni denarja. Tujci tako zapirajo svoja podjetja in se večinoma finančno izčrpani vračajo v svoje države.

Preberite: V spominu ostaja bankrot Argentine pred desetimi leti. Država je ljudem pobrala prihranke na bankah in jih pahnila v revščino ter stradanje. Otroci so umirali, Argentina je bila obubožana in ponižana. Danes se spet dviga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
28. 10. 2011 19.37
k nam naj pridejo!!!bodo delali za 400 e in to pol leta...če jih sploh bodo dobili!!!!
breznican
28. 10. 2011 18.03
k nam naj pridejo jim bo dosti boljš ?????
janez6b
28. 10. 2011 17.46
Odpri.Oči euro valuta in euro skupina je bila dolgoletna želja skupine Bilderberg, in naposled jim je le uspelo, rezultate pa čutimo in še bolj jih bomo.
Odpri.oci
28. 10. 2011 17.21
Iz katere borzne hiše je tale Jolde ????? . Na vprašanje "Kaj pomeni prodaja Mercatorja za delničarje" (ker bodo banke in Pivovarna prodali... je vsakemu normalno razvitemu jasno, da je Tanko mislil na ostale delničarje, ki bodo imeli v Mercatorju še delnice) odgovoril : "Delničarji (banke) bodo izbrali tistega, ki je ponudil največ... in to je Agrokor.... in to je to !!! "... Borzno hišo, ki ima zaposlene take "veleume" se je treba na široko izogniti !!!!! Niti tega ne vejo, da bo moral (po Slovenski zakonodaji) Agrokor obvezno objaviti prevzemno ponudbo in od ostalih delničarjev OBVEZNO odkupiti delnice po enaki ceni (221 EUR/delnico).... Kdor ne bo sprejel te ponudbe, pa lahko delnice vrže stran, saj ne bo imel nikakršnih pravic.... zaradi izčrpavanja preko transfernih cen pa tudi dividend ne bo !!!!! "
Odpri.oci
28. 10. 2011 17.07
Je kje najdejo take "Joldete", ki sploh ne vejo o čem govorijo in se na vse kriplje trudijo poveličevati EURO..... politično valuto, ki je bila obsojena na propad že tisti trenutek, ko so si jo bankirji izmislili !!!!!
janez6b
28. 10. 2011 16.48
Poglejmo si kako se je začela grška kriza: 13. januar 2010 – Deutsche Bank objavi poročilo ”Global Economic Perspectives – The Public Debt Challenge” v katerem poveča oznako tveganja za Grčijo, ker naj bi bila grška ekonomija v razsuli in obstaja možnost kolapsa grškega finančnega sistema – bankrota. To se je zgodilo dobrih 10 dni pred datumom, ko je Grčija morala najti novega kupca za državne obveznice, ki bi jih ohranil nad vodo. Oddelek Deutsche Bank za poslovanje s CDS je takoj stopil v akcijo in povečal premije, ki jih mora Grčija plačevati za zavarovanje svoje obveznic, kar je samo še poslabšalo grško situacijo. Deutsche Bank je povišala premije, ker je ocena tveganja za Grčijo sedaj večja. Čisto po naključju je seveda Deutsche Bank tista banka, ki je opravila študijo, ki pravi, da je ocena tveganja večja. Itak. Deutsche Bank, Goldman Sachs in drugi se odločijo prodati grške obveznice in tako še zmanjšajo njihovo vrednost, torej edino vrednost, ki jo Grčija sploh še ima. In kaj lahko stori Grčija? Upreti se ne sme, ker Deutsche Bank ni storila nič nelegalnega, tak je pač svetovni bančniški sistem, ki je narejen po meri bank ne pa držav/ljudi. Lahko prodaja nove obveznice, ampak cena je nižja, dobiček manjši… To ne bo zadosti, kdo jih sploh še hoče kupiti?! Še več, plačevati mora višjo CDS zavarovalnino tveganja, za kar seveda nima denarja, če pa zamudi samo en obrok te zavarovalnine tveganja, potem pa lahko druga stranka (Deutsche Bank in drugi) zahtevajo bankrot Grčije in ga dobijo, ker CDS trgovanje ni nezakonito, samo skrajno neetično, besede etika pa ni v bankirskem žargonu. Torej kaj Grčija še lahko stori? Nihče ji ne bo dal posojil, ker vsi vedo, da jih ne bo sposobna odplačevati, ker ni sposobna plačevati niti sprotnih zneskov, le kako bi lahko plačevala še večje zneske v prihodnosti. Torej je edini izhod, da denar pride od evropskih držav, tem je vseeno, če bodo izgubile svoj vložek, vsaj z vidika bankirjev. In to se je zgodilo.
CrusaderKnight
28. 10. 2011 16.10
Zgleda bo to dobra priložnost da se odpre kakšno firmo v grčiji, kr multinacionalko, od fabrik pa vse do burek štantov!
izi11
28. 10. 2011 16.00
+1
hej, z morjem, soncem in dobro hrano jim ne bo slabo - lačni gotovo niso!... Takoj zamenjam Slovenijo za Kreto...., sicer pa so nam itak dolžni vsaj za en majhen otoček...
JezekTekaTeka18
28. 10. 2011 15.58
+1
Težko boš nepismen dobil službo v EU ... še slapše bo ...
Bojan Skof
28. 10. 2011 15.49
+1
mi slapše živimo!
Bojan Skof
28. 10. 2011 15.48
+1
to se bo zgodilo pri nas!¨jaz se že zanimam za tujino!
rudra
28. 10. 2011 15.36
Mogoče pa kdo EU ropa prek Grćije?? Vedi ga!
Matevž Snoj
28. 10. 2011 15.23
janez6b: cene hrane in pijače in oblačil so primerljive našim!
tinetone
28. 10. 2011 15.15
nikjer se ne da dobiti toliko denarja z lenarjenjem, kot v grčiji... bodo hitro šli spet domov
Spetsnaz
28. 10. 2011 15.13
V cem je Slovenija boljsa od Grcije?
CheGaucho
28. 10. 2011 15.07
Tudi iz Slovenije ljudje bežijo in vedno več jih bo. Tudi sam razmišljam že kar nekaj časa o odhodu...
Jimi1
28. 10. 2011 15.01
....."Zakaj bi živeli v Grčiji, če pa nimamo dela, nimamo zaslužka,".... Stavek velja tudi za Slovenijo. Učenje Nemščine ali Francoščine je 1 največji pogoj za odhod. Zaželjena pa je še diploma ene od tehničnih fakultet.... Družboslovcev FDV-jevcev preko meje ne rabijo !
janez6b
28. 10. 2011 14.57
matevzzčudno če si res bil v grčiji, zakaj potem ne veš kakšne so cene življenja tam:)???? nekajkrat višje kto pri nas, torej od kje že potem ta razlika v plačah o čemer govoriš, ja sej v svloveniji je tut raja kriva da je situacija takšna kot je, sej ni čudno da je kot je če je 3/4 folka popolnoma naivnih, ki pojma nimajo o čem govorijo,le da govorijo nekaj tja v tri dni.
Matevž Snoj
28. 10. 2011 14.50
verjetno je bila že večina izmed nas v Grčiji in smo lahko na lastne oči videli kako marljivi so, tako da je stereotip o lenobi povsem na mestu. kar se tiče višine plač s katerimi ne morejo preživeti pa tole. ko se je kriza začela sem bil v Grčiji na dopustu, kjer sem se v neki trgovini pogovarjal z lastnico, katere mož je bil policist. razložila je, da je do krize dobival plačo 2000€, ko pa se je začela kriza so mu jo zmanjšali na 1600€ in sedaj sploh ne ve kako bojo preživeli.
murgeljparkeljc
28. 10. 2011 14.35
Grki bežijo, ne se bat' v Slovenijo jih ne bo, je standard še slabši kot tam