Tujina

Gripa terja življenja

Washington/Kuala Lumpur, 21. 03. 2006 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Organizacija WHO sporoča, da je zaradi virusa ptičje gripe v Azerbajdžanu umrlo pet oseb.

Piščančki v smetnjaku v Izraelu
Piščančki v smetnjaku v Izraelu FOTO: Reuters
V Pakistanu poraba perutninskega mesa predstavlja 45 odstotkov celotne porabe mesa.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je v zadnjih tednih v Azerbajdžanu zaradi virusa ptičje gripe H5N1 umrlo pet ljudi. WHO opozarja, da vzrok smrti pri nekaterih primerih še vedno niso pojasnjeni. S tem se je število smrti zaradi okužbe s ptičjo gripo pri človeku povzpelo na 103.

Na jugovzhodu in zahodu Azerbajdžana se je s ptičjo gripo skupno okužilo sedem ljudi, še vedno pa preverjajo prisotnost virusa pri dveh bolnikih, ki imata simptome pljučnice. Šest okuženih prihaja iz vasi Dajkjand, med katerimi so štirje člani ene družine. Slednji so bolezni že podlegli, tako kot še eden od okuženih. Medtem je 10-letni deček povsem okreval, 15-letna deklica pa je v kritičnem stanju in ostaja v bolnišnici.

Iz Egipta pa poročajo, da sumijo na okuženost s smrtonosnim virusom ptičje gripe pri 17-letnem fantu, ki je bil v stiku s piščanci, okuženi na družinski farmi. Fanta so prepeljali v bolnišnico, kjer ga bodo zdravili s tamiflujem. Njegovo zdravstveno stanje je dobro in stabilno.

Egiptovske oblasti pa so sporočile, da so se s to boleznijo v Egiptu doslej okužili štirje ljudje, od katerih je 30-letna pacientka že umrla. Gre za tretjo človeško smrtno žrtev, ki je bila okužena s H5N1, v državi. Zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bila ženska, ki je umrla prejšnji teden, kljub prepovedi v stiku z okuženo perutnino. Umrla je živela v regiji Kalibija.

Iz Malezije poročajo o dveh novih izbruhih ptičje gripe. V vaseh Changkat Legong in Titi Gantung v Peraku so odkrili šest kokoši, ki so bile okužene s človeku nevarnim virusom H5N1. V državi se sicer še ni okužil nobeden človek, so pa iz preventivnih razlogov zaklali na tisoče kokoši.

Kokoši, okužene s smrtonosnim virusom H5N1, so odkrili tudi na severozahodu Pakistana. Okužene so bile kokoši, ki so poginile konec februarja. Vzorce so pregledali v britanskem laboratoriju. Gre za prvi primer ptičje gripe v državi.

Izredne razmere v Palestini

Purani na izraelski farmi
Purani na izraelski farmi FOTO: Reuters
Ptičja gripa se je v Izraelu pojavila prejšnji teden. Da bi zajezili bolezen, so v državi evtanazirali na tisoče kokoši in puranov.

Po izbruhu ptičje gripe v Izraelu so palestinske oblasti razglasile izredne razmere, da bi zajezile širitev virusa H5N1. Zaradi velike možnosti prenosa virusov je vlada razglasila izredne razmere, je sporočil palestinski premier Ahmed Kurej. Ptičja gripa palestinskega ozemlja sicer še ni dosegla, je še povedal kmetijski strokovnjak Azam Tajleh.

ZDA se pripravljajo

Strokovnjaki predvidevajo, da se bodo virus v ZDA prinesle ptice z Aljaske.

Ameriški strokovnjaki pa opozarjajo, da bo ptičja gripa že na začetku leta vdrla tudi v ZDA. Zato se je vlada odločila, da bo pozorno spremljala vse ptice, ki bi v državo lahko prinesle H5N1.

''Pozorno spremljamo hitro širitev visoko patogenega virusa H5N1. Pričakujemo, da se bo ptičja gripa kmalu pojavila tudi v ZDA,'' je povedal sekretar ministrstva za kmetijstvo Mike Johanns. ''Zelo pa je pomembno, da se ljudje zavedajo, da izbruh virusa še ne vodi do pandemije pri ljudeh,'' je dodal.

Virus se je iz Azije razširil na Bližnji Vzhod, v Afriko in Evropo. H5N1 je od leta 2003 terjal okoli 100 človeških življenj.

ZDA so tako že sprejele določene ukrepe, s pomočjo katerih bi lahko zgodaj odkrili okužene ptice selivke. Pregledovali bodo vzorce divjih ptic, njihovih iztrebkov in vode. V letu 2006 naj bi pregledali od 75.000 do 100.000 vzorcev ptic in 50.000 vzorcev vode in ptičjih iztrebkov. Obenem so pripravljeni na takojšnjo vzpostavitev karantene okoli okuženega pasu, na morebitno evtanazijo kokoši in na druge ukrepe za zajezitev virusa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.