Tujina

Grillo zavrača sodelovanje z Bersanijem

Rim, 27. 02. 2013 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja gibanja Pet zvezd Beppe Grillo je zavrnil možnost zaupnice kateri koli vladi. Pravi, da bo njegovo gibanje glasovalo za zakone, ki ustrezajo njegovemu volilnemu programu. Grillo sicer meni, da bodo kmalu predčasne volitve.

Po tesni zmagi na parlamentarnih volitvah je vodja levosredinske koalicije Pier Luigi Bersani v torek izrazil možnost sodelovanja z gibanjem Pet zvezd pri ključnih reformah. Toda vodja gibanja Pet zvezd Beppe Grillo, ki je osvojilo četrtino vseh glasov, je zavrnil možnost zaupnice kateri koli vladi, vključno z Bersanijevo levosredinsko koalicijo, in napovedal, da še v tem letu pričakuje nove volitve.

Beppe Grillo
Beppe Grillo FOTO: Reuters

"Zaupnice ne bomo izrekli niti (Bersanijevi) Demokratski stranki niti komur koli drugemu," je na svojem blogu zapisal vse bolj priljubljeni komedijant Grillo. Je pa ponovil, da bo njegovo gibanje, ki je zasedlo 109 poslanskih in 54 senatnih sedežev, "glasovalo za zakone, ki ustrezajo njegovemu volilnemu programu, ne glede na to, kdo jih bo predlagal".

Kot je namreč dejal Grillo, jih Bersani "politično nadleguje" in jim predstavlja "nespodobne ponudbe". Namesto tega bi moral Bersani, ki ga je označil za "mrtveca na dveh nogah", odstopiti, "kot bi storil vsak drug na njegovem mestu".
Bersani se je na njegovo kritiko odzval z besedami, naj mu Grillo, če mu ima kaj za povedati, vključno z žaljivkami, to pove v parlamentu.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je medtem za 15. marec sklical prvo zasedanje novega parlamenta. Na ta dan bosta morala tako poslanska zbornica kot senat izvoliti svojega predsednika. Šele po tem bo Napolitano začel posvete s strankami in nekomu zaupal nalogo sestave nove vlade.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
28. 02. 2013 10.36
+3
glasovalo za zakone, ki ustrezajo njegovemu volilnemu programu, ne glede na to, kdo jih bo predlagal". škoda da kaj takega ni možno pri nas. pri nas ko si enkrat v stranki se tvoje možgane odklopi in misliš lahko samo kot stranka. vso spoštovanje grillotu. tako se dela če se dela za ljudi. pohvale vredno. še če se bo tega držal je res časten človek
Ementalc
28. 02. 2013 10.35
+1
In prav je tako, itak bodo še v tem letu šli na ponovne volitve.
Asso Asso
27. 02. 2013 21.50
+8
Če bi kaj več vedeli in malo bolj sledili Grillotu bi to vedeli od samega začetka da njegovo geslo je "vsi domov!" ubistvu je geslo tako ," predajte se, hodite domov!" Močno upam da se najde en tak "Slovenski Grillo" in pošlje to ki nimam trenutno besed iz parlamenta domov! pa še neki zelo pomembnega niste napisali, odrekel se je 100 mio. € ki je dobil kot nadomestila strankam za volitve, sicer denar so mu nakazali kot vsaki stranki v igri vendar je ves denar vrnil nazaj državi in vsem svojim bodočim "igralcem" zmanjšal plačo za 70%, razliko denarja bodo vlagali v razvoj majhnim podjetjem pa zdaj seštejte malo 1+2=... koliko je to denarja mesečno...