Tujina

Griffin: 'Nisem nacist'

London, 23. 10. 2009 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi mož Britanske nacionalne stranke se je pred nastopom v oddaji na BBC soočil z jeznimi prostestniki. Zatrjeval je, da ni nacist, hkrati pa "politično elito" obtoževal, da s priseljevanjem dela "multikulturni eksperiment na Britancih".

Predsednik Britanske nacionalne stranke (BNP) Nick Griffin je med svojim prvim nastopom na BBC zatrjeval, da ni nacist. Oddajo 'Čas za vprašanja' so posneli med protifašističnimi demonstracijami pred stavbo medijske hiše.

Nick Griffin pred stavbo BBC
Nick Griffin pred stavbo BBC FOTO: Reuters

Griffina so na začetku snemanja gledalci obtožili ''zastrupljanja politike''. Odgovoril je, da so ga ''demonizirali'' in vseskozi zanikal, da bi izrekel sporne izjave, ki so mu jih pripisali. Vodstvo BBC je njegov nastop opravičilo z besedami, da morajo biti nepristranski.

''Nisem nacist in nikoli nisem bil. Nisem izrekel mnogih spornih izjav, ki mi jih pripisujejo,'' je zatrdil. Omenil je na primer spletno pošto z besedilom: ''Adolf Hitler je šel malo predaleč'', ki naj bi jih zapisal. "Nisem avtor teh besed." Prizadeval naj bi si za spremembe, da bi ''BNP postala nepriljubljena pri skrajni desnici''. ''V Veliki Britaniji so nacisti, ki me večinoma prezirajo.''

Na vprašanje, zakaj je šest milijonov žrtev holokavsta primerjal s teorijo o ravni Zemlji, je odgovoril, da mu ''evropski zakon'' prepoveduje razlago. ''Ne morem vam povedati, zakaj sem nekoč govoril take stvari. Lahko vam pojasnim, zakaj sem spremenil mišljenje.'' Pravosodni minister Jack Straw ga je opozoril, ''da ni zakona, ki bi mu prepovedoval razlago njegovih besed''. Obtožil ga je izmikanja. Pritrdila mu je konservativna Baroness Warsi, ki je Griffina označila za "politika, ki zavaja".

Griffin je v oddaji med drugim spregovoril o priseljevanju. ''Politično elito'' je obtožil ''multikulturnega eksperimenta na Britancih''. Omenjal je ''britanske domorodce'', vendar so ga preostali gostje v oddaji pozvali, naj reče ''to, kar misli, torej belci''. "Barva ni pomembna. Ne bi si drznil odpotovati na Novo Zelandijo in reči Maorom, da niso domorodci. Mi smo tukaj aboridžini,'' je odgovoril. Izval ga je temnopolti gledalec: ''Kam naj grem? Jaz ljubim to deželo, sem del nje,'' je dejal.

Med oddajo so pred zaklenjeno stavbo BBC stali protestniki. Policisti so za uro in pol zaprli tudi okoliške ulice. Šest demonstrantov so pridržali, trije policisti so bili ranjeni. Griffin je protestnike obtožil ''napada na človekove pravice več milijonov ljudi, ki bi radi poslušali, kaj imam za povedati''. 25 protestnikom je uspelo vdreti v stavbo BBC. Za njimi so se zapodili varnostniki, ki so jih pospremili skozi zadnja vrata.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mjolnir
24. 10. 2009 12.31
zahod.west ASbsolutno se strinjam!! Nismo tako zastopani v medijih(pač križ domnevne "svobode izražanja" ampak nas je veliko in vsak dan vse več!
mjolnir
24. 10. 2009 12.30
imperializem in kolonializem sta enako zlo kot imigracija, vse je to vsiljevanje tujega domačim! Kdor obsoja nekontrolirano imigracijo in multikulturalizem mora tudi kolonijalno preteklsot in ravno to manjka britanskim konzervativcem!
zahod.west
24. 10. 2009 12.27
Evropejci se moramo zbuditi!!
zahod.west
24. 10. 2009 12.25
+1
levičarji vedo, da lahko ostanejo na oblasti samo s tem da privilegirajo priseljence na račun domačinov
zahod.west
24. 10. 2009 12.24
Nick Griffin , drži se in obdrži položaj, tiha , mirna, civilizirana velikanska evropska večina je s teboj.
victoriosus
23. 10. 2009 22.00
Ehm... pa tudi če je nacist... Pravica do svobodnega izražanja je za vse, naj bo skrajno levi ali desni.
manco-capac
23. 10. 2009 21.50
To je pa bumerang imperializma in kolonializma: vsak je lahko iz (bivše) kolonije prišel v Veliko Britanijo, še zdaj se gredo eno združenje narodov. S Francijo je enako, s Španijo pa tudi ni dosti bolje. Ko se priseli eden, jih pride kasneje še deset...
alter2
23. 10. 2009 21.28
Ni res, da so priseljenci stigmatizirani. V resnici gre predvsem za njihovo neprilagodljivost. Zakaj v VB nič ne slišimo o težavah, ki naj bi jih povzročali Poljaki, ki so šli tja, pa jih je bilo praktično pol miljona? Zato, ker so razlike med nami manjše. Če pa pogledamo Arabce, je pa zgodba drugačna. Res je, da so bolj revni sloj in so neizobraženi. So pa tudi precej nestrpni do kulture, ki jo imamo mi. Kar poglej, kakšne težave imajo otroci iz muslimanskih držav - ne zaradi domačinov, ampak, ker jim starši onemogočajo normalno druženje z neverniki. Tudi nismo domačini tisti, ki jih rinemo v geta. Geta so nastala večinoma tako, da so se priseljenci naselili v poceni okoliše, dostikrat se je pa zgodilo to, da so s svojo kriminalno dejavnostjo dejansko pregnali domačine iz okolice in se sami dali v geto.
wolf123
23. 10. 2009 19.53
VB pa ZDA sej nevem ker je od koga hujši
cohiba.cubana
23. 10. 2009 14.42
cohiba.cubana
23. 10. 2009 14.42
HAHHAHAHHA ! IN TO PRAVIJO BRITANCI KI SO SE UGNEZDILI PO CELEM SVETU ! HAHHHHA SE OTROKE SO KRADLI OKOLI PO AFRIKI ITD ITD ! TEJ BRITANCI SO HUJSI OD TURKOV !
victoriosus
23. 10. 2009 14.16
Titus, zakaj ne stigmatiziramo Švedov, Fincev ali Švicarjev, ki živijo v tujini? Ni vse nujno rasizem, sploh pa so priseljenci velikokrat rasisti do belcev...
cohiba.cubana
23. 10. 2009 13.31
mjolnir
23. 10. 2009 12.43
Titus Ktere "analize"...tiste politično obarvane...dejstvo je, da so neproduktivni in da so sqami neprilagodljivi, saj vidiš kaj se dogaja v Angliji in Franciji. Ne more on zahtevati da se vsi ravnajo po nj4emu, kar oni tudi počnejo, saj se nenehno pritožujejo da njih nekaj "moti in žali verska čustva" Drgač, pa ni težava v vseh priseljencih, črnci v VB so večinoma povsem asimilirani in tudi ponavadi niso kriminalci ali v breme državi, saj jih ne ovira povsem Evropi tuja kultura kot je islam.
mjolnir
23. 10. 2009 12.39
Titus Niso oni nič stighmatiizirani, sploh vi levaki nimate pojma o čem govorite...nimajo delovnih navad, ker prihajajo iz takega okolja(delovni Kitajci vseen niso najštevilčnejši med priseljenci). Druga stvar pa je da se za integracijo treba prilagoditi, gospodje priseljenci pa bi radi da se avtohhtono prebivalstvo prilagaja njim...nič od tega, saj so sem prišli, noben jih ni slili, svoje navade so pustili tam, ne pa da zdaj ustvarjajo tu to pošast od "multikulturalizma" . Že sama napak je bila da so sploh tako spuščali, saj sop vedeli da gre za ljudi iz preveč drugačnega kulturnega okolja, ki ne more sobivati z evropskim na isti celini.
Sha2011
23. 10. 2009 12.38
Zdaj si že naci če braniš svoj dom pred tujo roko, ki jo uničuje?Malo si poglejte BNP stran in potem pametujte
spik3king
23. 10. 2009 12.37
Včeraj sem malo gledal debato. Videlo se je, da so bili vsi gledalci v studiju anti-BNP usmerjeni. " Izval ga je temnopolti gledalec: ''Kam naj grem? Jaz ljubim to deželo, sem del nje,'' " Seveda, da 'ljubiš' to deželo če ti pa nudi vse za spodobno živlenje. No sedaj pa grem pogledati debato, do konca. Včeraj me je internet izdal po 10ih minutah gledanja :(.
Sha2011
23. 10. 2009 12.31
Europo so poplavli z multikulturo. Če se belec spravi na domorodce v avstraliji je hudo!!! bogi domorodci a ne? Če se pa v Europi, ki pripada belcem in se borijo za svoj obstoj smo pa takoj označeni za ''naziste''. In še enkrat nacizem je samo v holliwoodu ;) mi smo samo nacional socialisti.
Titus01
23. 10. 2009 12.21
@alter2 Ne gre za prilagajanje priseljencem, temveč za popolnoma isto dinamiko, ki velja za družbene skupine domorodcev: Če je v družbi stigmatizirana družbena skupina, ki je tarča prezira, nestrpnosti in nasilja, obenem v njej vlada revščina, socialne mobilnosti pa bo malo, bo kriminaliteta v tej skupini večja. Popolnoma isto velja za priseljence: Kot skupina so stigmatizirani, nimajo veliko možnosti za napredovanje, družba jih ne mara. Kakšen razlog imajo, da se NE ukvarjajo s kriminaliteto? Napaka države pa je v tem: Če v državo spustiš veliko ljudi, ki jih družba ne sprejema in ki so revni, moraš računati na to, da jih bo treba integrirati. To ni bilo politično oportuno in države so tiščale glavo v pesek. Zdaj pa imajo.
alter2
23. 10. 2009 12.15
Če poslušamo nekatere tukaj, so itak vedno vsega krivi domačini, ker ne naredijo dovolj za priseljence... A zdaj se bomo pa domačini morali prilagajati priseljencem? Če jim kaj ni všeč tukaj in če ne mislijo spoštovati naših zakonov, naj pa gredo drugam.