Tujina

FOTO: Grenko veselje množice na Tahrirju

Kairo, 25. 01. 2012 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na tisoče Egipčanov se je na prvo obletnico revolucije zbralo na kairskem trgu Tahrir. A v senci bučnega proslavljanja ostaja grenak priokus. Vojska namreč še ni predala oblasti, zato so nekateri prepričani, da revolucije še zdaleč ni konec.

Na trgu Tahrir v Kairu se je zbralo na tisoče Egipčanov, ki obeležujejo prvo obletnico začetka vstaje, s katero so po 18 dneh protestov dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka prisilili k odstopu.

Na trgu, ki je postal simbol vstaje, so se zbrali tako islamisti kot liberalci in levičarji ter povsem običajni državljani. Prišli so predstavniki vplivne Muslimanske bratovščine, ki po nedavnih volitvah obvladuje parlament, ter pripadniki prodemokratičnih skupin, ki so sprožili lansko vstajo in ki vztrajajo, da bodo znova zanetili nedokončano revolucijo in zahtevali sestop vrhovnega vojaškega sveta, ki je vajeti oblasti prevzel po odhodu Mubaraka.

Zbrani so nosili različne transparente, ki so odsevali razhajanja o tem, kaj naj bi zborovanje ob obletnici sploh simboliziralo. Tako je bilo mogoče prebrati "Slovesnost ob prvi obletnici" in tudi "Dol, dol z vojaško oblastjo". Tednik Al Ahram, ki je v državni lasti, se je v tej luči na naslovnici vprašal, "kdo bo ujel dušo revolucije".

Na Tahrirju so postavili štiri odre, na katerih so različno usmerjene skupine množici podajale vsaka svoje sporočilo. Ob vsem tem pa se je razvila razprava, ali gre pri današnjem shodu za praznovanje ali za novo zahtevo po spremembah.

Obletnica vstaje na trgu Tahrir - 4
Obletnica vstaje na trgu Tahrir - 4 FOTO: Reuters

Izpustili skoraj 2000 zapornikov

Egiptovske oblasti so ob obletnici vstaje danes izpustile skoraj 2000 zapornikov. Po navedbah predstavnikov varnostnih oblasti so že izpustili 1959 zapornikov, ki jih je vodja vrhovnega vojaškega sveta Husein Tantavi pomilostil v soboto. Še 1014 zapornikov, ki so bili obtoženi kriminalnih dejanj, pa naj bi predčasno izpustili zaradi lepega obnašanja. Med izpuščenimi je tudi egiptovski bloger Mihael Nabil, ki so ga aretirali lani zaradi kritik na račun vojske.

Ukaz o izpustitvi zapornikov je le eden v vrsti ukrepov, ki jih je ob obletnici revolucije napovedal vodja vrhovnega vojaškega sveta Tantavi. Ta je sicer v torek napovedal, da bodo z današnjim dnem po vsem Egiptu delno odpravili izredne razmere, ki so bile v veljavi več kot 30 let. S tem naj bi želele oblasti pomiriti protestnike, ki spričo trenutnih razmer ostajajo nezadovoljni.

Veleposlanica Egipta: Ni bojazni, da bi vojska ostala na oblasti

Leto dni po revoluciji je bilo v Egiptu doseženo veliko – ljudje uživajo svobodo govora, potekale so parlamentarne volitve, ki odražajo voljo ljudstva, je dejala veleposlanica Egipta v Ljubljani Heba Sidom. "Zadnje leto je bilo za Egipt zelo težko, a zelo pomembno, saj smo prešli iz enega obdobja v povsem drugačno, ki smo mu priča danes," je dejala.

Ob tem je spomnila, da se je Egipt ne samo v zadnjih 30 letih, ko mu je vladal Mubarak, ampak zadnjih 60 let soočal z veliko težavami in trdimi režimi. Zadnjih deset let Mubarakove vladavine je bilo za Egipt še posebej težkih, saj je režim postajal star in ni kazal znakov po spremembah in modernizaciji.

Glede prihodnosti Egipta veleposlanica ostaja optimistična. Že junija bodo potekale predsedniške volitve, kmalu bo oblikovana tudi komisija za pripravo ustave, ki bo upoštevala vse politične stranke in skupine. "Ni bojazni, da bo vojska ostala na oblasti," je še zatrdila veleposlanica, ki pa je ob tem priznala, da Egipt potrebuje čas.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
25. 01. 2012 21.49
+0
kaj so mislili, da se jim bo pretakal med in mleko, kot se nam???
odbogaposlan
25. 01. 2012 17.02
+6
nateggnili so jih tako, kakor nas slovence leta 1991!
titovka
25. 01. 2012 21.49
+1
vzhod
25. 01. 2012 15.39
+7
zakaj ne porocate o tem da so gadafijevi borci osbobodili bani wild ?
European22
25. 01. 2012 16.09
-10
Ker je nepomembno, pač notranja zadeva države, ker so progadafijeve milice prepovedane in so oz. terroristi, ki so sedaj napal folk! Enostavno, drugega kot ubijat ne znajo, dela v novi vladi za njih ne bo, sedaj so pa vzeli stvari v svoje roke, kot razbojniki!
upornik_007
25. 01. 2012 18.52
+6
European22 a ti to resno ker tvoji komentarji so zelo primitivni
upornik_007
25. 01. 2012 18.53
+5
European22 pa se to ti si ultra skrajni desnicar!! nic boljsi niso od skrajnih islamistov