Tujina

Gre za teroristično organizacijo?

Sarajevo, 04. 02. 2010 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bosanske oblasti so zadovoljne z akcijo, v kateri so prijele sedem islamskih skrajnežev. Njihovi podporniki so na svoji spletni strani že objavili ostre obtožbe na račun policistov. Ti naj bi mučili celo mladoletnike.

V akciji je sodelovalo okoli 600 policistov, aretirane pa sumijo ogrožanja ozemeljske celovitosti BiH, napada na ustavni red ter spodbujanja medetničnega in medverskega sovraštva.

Generalni državni tožilec Bosne in Hercegovine Milorad Barašin je sporočil, da so v policijski akciji "Svetloba“, ki je potekala v torek v vasi Gornja Maoča blizu Brčkega, zasegli dovolj dokaznega gradiva, ob katerem so dobili vtis, "da so aretirali člane teroristične organizacije, ki je delovala v omenjeni vasi“, poročajo bosanski mediji. Policija je namreč v največji akciji v BiH po koncu vojne aretirala sedem islamskih skrajnežev.

"Izredno sem zadovoljen z rezultati akcije. Akcija je bila uspešna, koordinacija pa vrhunska. Preiskavo seveda nadaljujemo,“ je dejal Barašin.

Spletna stran "Pot vernikov"

Policijska akcija v Gornji Maoči
Policijska akcija v Gornji Maoči FOTO: Reuters

Policisti so aretirali sedem ljudi, med njimi je tudi vodja vahabitske skupnosti v vasi, 39-letni Nusret Imamović, ki je pred časom na spletnem portalu zagovarjal samomorilske napade "v izrednih situacijah".

Tovrstne zapise smo odkrili na spletni strani Putvjernika.com, kjer je Imamović odgovarjal na zastavljena vprašanja vernikov. Na spletni strani je moč prebrati kar nekaj informacij in mišljenj, ki zbujajo občutke nelagodja. Preberemo lahko pohvale za napad lanskega novembra na ruski vlak Nevski Ekspres, ki je bil na poti iz Moskve v St. Peterburg. Prav tako so tam zapisi o borcih, ki se borijo zoper "kafire“ (tisti, ki niso muslimani, lahko tudi neverniki, op. p.). Nekateri bosanski mediji poročajo, da naj bi omenjeno spletno stran ustvarjali prav pripadniki skupnosti v Gornji Maoči.

Če vtipkate na spletni strani Youtube besedi "put vjernika", si lahko pogledate tudi njihove video zapise. Številne posnetke, med njimi je tudi usposabljanje otrok za oborožene spopade, lahko pogledate tudi na forumu Putvjernika, pod rubriko multimedija.

Državno tožilstvo BiH je proti Imamoviću že lani sprožilo preiskavo, a so jo zaradi pomanjkanja dokazov ustavili.

'Mučili so naše otroke'

Policijska akcija v Gornji Maoči
Policijska akcija v Gornji Maoči FOTO: Reuters

Policisti naj bi vdrli tudi v prostor, kjer je potekal verouk, so objavili na spletni strani Putvjernika.com. Otroke naj bi celo prijeli in jih brez spremstva odraslih odpeljali na zaslišanje. Tam naj bi jim policisti grozili, na nekega fanta pa naj bi se spravili celo s pestmi. Otrokom naj bi policisti dejali, da morajo potrditi obtožbe zoper Imamovića, v nasprotnem primeru bodo morali njihovi starši plačati visoko denarno kazen. Med mladoletniki, tako Putvjernika.com, so bili tudi otroci "padlih borcev zadnje vojne".

Ustvarjalci spletne strani prav tako zavračajo trditve, da so policisti v akciji zasegli orožje. Policija je sicer še sporočila, da so zasegli številne računalnike, zgoščenke in dokumente.

Kaj se dogaja v vasici?

Gornja Maoča leži na težko dostopnem območju med mestoma Tuzla in Brčko. Hrvaški in bosanski mediji poročajo, da tamkajšnji prebivalci živijo po šeriatskem pravu in ne spoštujejo zakonov BiH. Znaki, ki vodijo do vasi, so napisani v arabskem jeziku, poročajo mediji. Imeli naj bi tudi šolo, v kateri poučujejo v tujih jezikih, bosanska ministrstva pa o tej šoli ne vedo nič. Tam naj bi bila tudi džamija, ki pa ne deluje pod okriljem islamske skupnosti BiH.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alian
05. 02. 2010 16.34
dzek.the.ripper A ZEJ SMO PA USI TERORISTI? MAŠ PRAV JS USAK DAN BRUTALNO PRETEPAM USAKEGA NEVERNIKA DOKLER MU V GLAVO NE UBIJEM SVOJE PREPRIČANJE V VERO IN TO POČNEM V IMENU ISLAMA. najdi mi eno stvar v koranu ki vspodbuja k ubijanju? je ne boš našel ker je ni. Če ubiješ enega človeka je kot da bi ubil cel svet.Če pa rešiš enega pa je kot bi rešil cel svet. ČE SE PA NAJDE PAR NEUMNEŽEV. IN SI TO V KORANU PO NEKI ČUDNI LOGIKI TO RAZLAGA KONTRA MU NE MOREM POMAGATI.
dzek.the.ripper
05. 02. 2010 16.25
alian Če že ne glede česa drugega se pa krepko motite glede načina, po katerem sejete vašo "nadvse miroljubno" religijo.
dzek.the.ripper
05. 02. 2010 16.15
"Njihovi podporniki so na svoji spletni strani že objavili ostre obtožbe na račun policistov. Ti naj bi mučili celo mladoletnike." Razmišljam o tožbi, saj so bili v muslimanskih napadih na: WTC, Madridska železnica, London, mumbajski hotel ... ubiti tudi mladoletni.
alian
05. 02. 2010 15.56
W.A.S.P Nostardamus!! lol in pol jaz pišem oslarije.
alian
05. 02. 2010 15.55
kekec-polde Ne imenujem jih js tako, ampak se oni sami imenujejo tako. Kdo si pa ti da sodiš o mojem znanju glede islama? Dokaži mi da nimam prav in bom z veseljem svojo zmoto priznal! W.A.S.P Podaj tehten argument ki bo izpodbil mojo izjavo ne pa oslarijo. Ja se strinjam stric googl nima vedno prav.lol Obstaja zgodovina, ki mi je zelo draga in pri srcu. Če slučajno nimam prav mi pa napiši kaj sem napisal narobe.
W.A.S.P
05. 02. 2010 08.43
Četniki pa so tudi verski fanatiki, saj jih je konstantno med vojno bodril njihov verski voditelj.Usmerjeni pa so bili predvsem v ubijanje "balija" in rušenje džamij po BIH, ali sem slučajno kako drugače izgubil toliko sorodnikov. Alian Take oslarije,ki si jo pa tukaj napisal pa še nisem slišal,če neveš kdaj so četniki nastali bodi raje tiho pa ne govori oslarij,lepo te prosim,google nima vedno prav,če si tam prebral po tvojem komentarju mislim,da si precej mlad,posipaj se s pepelom!!!
W.A.S.P
05. 02. 2010 08.28
Že NOSTRADAMUS je govoril da bo z vzhoda prišla močna vojska z veliko prebivalci in vsi svetovni politiki in zgodovinarji so mislili,da je to bilo mišljeno na sedanjo Kitajsko nihče pa ni pomislil na Muslimane. Bravo Jankovič in ti boš postavil Đamijo v Ljubljani,pa če ti bo to uspelo,ti bo najprej je..ba..la mater cela Slovenija potem pa še pol evrope,kr..et..en,on bi k nam prinesel terorizem v luči verske skupnosti,vsaka Đamija,ki se financira na nemuslimanskem teritoriju ima svoj ZAKAJ je tam. JELINČIČA za predsednika!?
f26
05. 02. 2010 07.58
42940505.02.2010, 07:46 -1 In sedaj spet veselo pluvate po Muslimanih KAJ PA? NAJ JIH CASTIMO?
Martin Cigler
05. 02. 2010 07.46
In sedaj spet veselo pluvate po Muslimanih.
kekec-polde
05. 02. 2010 07.06
za tiste ki trdis da so vehabije nimajo teh obicajev sam pravis obicaj iz afrike nimas znanja o izvornem islamu pises pa veliko tako da nadaljna rasprava nima smisla
alian
05. 02. 2010 06.25
kekec-polde Js sem samo omenjal tiste ki se predstavljajo kot vehabije, ne pa vse muslimane.Očitno imava pomešane pojme. Vehabije pri na ubistvu sploh ne obstajajo,obstajajo samo muslimani. Tisti ki pa jih jaz poznam kot vehabije se tako predstavljajo sami in prakticirajo neke čudne običaje med njimi tudi(obrezovanje žensk ki je koliko je meni znano poganski običaj iz afrike in nima nobene veze z islamom). Nisem vedel da ti bog lahko oprasti zlo ki si ga naredil drugemu?!to se kr trdim da ni tko. Srbenda Vse te miljarde v BIH so šle v žepe politikov( pa ne mažimo si oči,v žepe srbskih,bošnjaških in hrvaških politikov v BIH.). tem politikom gre samo za denar in ne za ljudi.Ljudje so pa tisti butasti ki trpijo in živijo v bedi in slepo vrjamejo tem ljudem. jorgovan1960 Četniki pa so tudi verski fanatiki, saj jih je konstantno med vojno bodril njihov verski voditelj.Usmerjeni pa so bili predvsem v ubijanje "balija" in rušenje džamij po BIH, ali sem slučajno kako drugače izgubil toliko sorodnikov.
f26
05. 02. 2010 04.11
bravo policija !!
kekec-polde
05. 02. 2010 00.49
ce jim ne pripadas potem ti tudi ni treba skrbeti za moj goltanc ce si me pa mislil ustrasit pred smrtjo ti ni uspelo ker se zavedam da bom slej kot prej mrtev in se ne obremenjujem kje in kako le da umrem kot vernik
hendikep
05. 02. 2010 00.33
kekec najprej se nauč brati če pa slučajno znaš brati pol si daj špegle gor da boš razločno videl prebrati kaj piše kje v mojem komentarju piše da jaz to počnem ili da pripadam tej skupini kekec hrabrost je širok pojem odvisno z katere strane gledaš.
jorgovan1960
05. 02. 2010 00.24
Kot tukaj berem vidim iz neketerih komentarjev se da razbrati prtajena podpora takšnim skupinam,celo nekateri gredpo tako deleč da to branijo.....GROZNO..tekšne skupine kot je ta ..vehabijaska... more braniti samo človek ki pojma nima kaj je islam in kaj so ti ljudje....nekatri povezjeju četneke in omenjajo nekakšno bosansko zemljo,,,usak norameln člobvek ki bere ve..da je bosna zemlja tri naroda in da vask ta narod ima svojo pravico na to bosno....,,bosna ni vehabijska...ni jordanska...će omenjete četnike....četniki so vojna formacija i ne verski fanatiki....četniki živijo normalno življenje u miru....kaj pa delajo ti vehabisti...???četniki ne živijo na tak način nit se nahajo u turčiji nit irana nit v jordanu....terba je ločiti atoktone i neautktone....torej...kdaj se pojavil vehabizem ???kaj zagovaraja...kaj veliča...o tem ej treba govoriti...ne pa odvračat pozornost na četnike....bani se lako samo tisto kar je normalno...in podprto z argumenti.Tisti ki ih zgovarjate,,povejte prvo ali ste bili tam dol v maoči??Pozanimajte se...G maoča kot vas ne opstaja...to je vas ki se imenovala pred vojno KARAVLASI..čigavi prebivalci so bili romi pravoslavne vere...kateri so prognani,v njihovo vas so prišli vehabije.....kdo ne verjame naj pišće podtke....torej prišleki..amapk nevarni prišleki...i še to...će zahtavate od srbov in hrvatov da spoštujeo bosansko državnost....to državnost morajo spoštovati vsi drugi ko pridejo.....o tem ni debate...kdo želi jaordansko šolo ali arabsko....ve kje je jordan..srećna mu pot....ne kergajte već bosanske narode..dost je bilo zla....najmanj nam tebajo nekakšni fanatiki pa ni važno gdo so.....od kd nijma pravica da so oni kot edini božji ljudje....???usi smo ljudje in use nas bog ima rad....samo je terba bit pošten...in spoštljiv do soljudi
kekec-polde
05. 02. 2010 00.09
ime hendikep pove vse..prerezujete jih le tistim ki vam se predajo in jaz nisem od njih raje se snopca nalij bos se bolj hraber
kekec-polde
04. 02. 2010 23.43
Sweet_Cocaine-sam za to ekipo ni bojazni pred terorizmom zbirajo se samo radi "rekreacije" druzenja in povecanja strpnosti do drugih :)
Sweet_Cocaine
04. 02. 2010 23.07
Re: kekec-polde Na "ravni gori" je druga ekipa, isto z bradami, ampak ne pisejo arabsko, ampak v cirilici.
hendikep
04. 02. 2010 22.53
vidim da so vsi komentatorji veliki eksperti za BiH iz vaših komentarjev se vidi tudi da del vas ve da se BiH nahaja na jugu in da smo nekoč bili v skupni državi tisti drugi del pa so vikend obiskovalci vsaki par mesecov in pripadniki od vse treh narodov prevladujejo srbi pa bošnjaci in vsak svoje brani in tukaj vam dam za prav dokler ne začnete veličati teroriste kot so četnici in vehabije ene in druge je potrebno odstraniti z teritorija BiH vsi vi kateri pišete o BiH prvo se prepričajte o dejanskem stanju in šele takrat se odločite kaj boste napisali ali boste pisali o rekla kazala ker vsaka opcija plasira po svoje ali boste pisali o realnom stanju to velja bolj za tiste vikendaše za tiste kateri so na karti videli kje se nahajaBiH pa mali nasvet uzemite si čas pa obiščite to lepo državo brez strahu potem boste bolj objektivni ker vsaka zgodba ima dve plati kot in vse drugo v življenju lep pozdrav.
Srbenda
04. 02. 2010 22.51
minimali 04.02.2010, 15:37 2 sottozero ali ti je znano da SVETOVNA DENARNA ORG. financira 80% BiH (pa tudi eu) zato ker je tako bilo tajno dogovorjeno med pregovori pred sklenitvijo Daytonskega sporazuma zato da Armada BiH ustavi ofenzivo leta 1995 septembra ker so Prijedor in BanjaLuka bili naslednji za OSVOBAJANJE (prijedor je bil že skoran prazen ljudje so že zapustili mesto)-in ti praviš da jih sponzorirajo mnoge dežele ki podpirajo terorizem Naša Slovenija pa nas terorizira in mi jih financiramo(postavijo davke na kar koli se spomnejo) mi jim kupujemo Falcone pa lep marmor v vladi pa plačamo 69000 eur za pot v Sarajevo in nazaj za našega predsednika (za katerega sem prvič slišal pred 4 leti -bog vedi kje je bil do takrat) in sam veš da še mnogo mnogo tega Tudi župniki mečejo na foro ljudi in "neobvezno" zaračunavajo mesto v župnišču pa niso muslimani TOLIKO O FINANCIRANJU KDO KOGA IN KAKO FINANCIRA _____-- no ti ki si "strokovnjak" za financiranje pojasni nam kam je zginilo 50 milijard $, ki so bili vlozeni zadnjih 15 let v BiH.?!?!?!