Tujina

'Gre za teroriste, ki posedujejo velik arzenal orožja'

Moskva/Erevan, 18. 07. 2016 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina do zob oboroženih moških, ki je v armenski prestolnici Erevan vdrla na policijsko postajo in zajela več talcev, je po dolgotrajnih pogajanjih izpustila dva talca. V poslopju naj bi zadrževali še štiri talce.

Po poročanju armenskih medijev je skupina okoli 20 privržencev zaprtega opozicijskega voditelja Žirairja Sefiljana v nedeljo ob vdoru v policijsko postajo v nedeljo zjutraj ubila policista.

Po izpustitvi dveh talcev, gre za voznika reševalnega vozila in patruljnega policista, naj bi sedaj zadrževala še štiri talce, med njimi namestnika vodje armenske policija Vardana Jegiazarjana in namestnika vodje erevanske policije Valerija Osipjana.

Napad na policijsko postajo v Armeniji
Napad na policijsko postajo v Armeniji FOTO: AP

"Teroristi, ki so zagrešili več zločinov in posedujejo velik arzenal orožja, so neposredna grožnja ne le za talce, temveč tudi za javnost," je dogajanje v sporočilu za javnost komentirala armenska služba za državno varnost. Dodala je, da si varnostne službe na vse načine prizadevajo doseči mirno rešitev nastalih razmer.

Armenska policija je zaradi napada na policijsko postajo danes zaslišala več deset političnih aktivistov, ki naj bi bili povezani z opozicijo.

Kaj zahtevajo napadalci?

Napad v Armeniji - 3
Napad v Armeniji - 3 FOTO: AP

Napadalci so terjali izpustitev Sefiljana, ki so ga oblasti skupaj s še šestimi podporniki aretirale prejšnji mesec, ker naj bi posedoval strelno orožje. Že pred tem so ga obtoževali priprav zarote za strmoglavljenje vlade.

Sefiljan, ki si je med drugim prizadeval tudi za ostrejšo držo do Azerbajdžana, s katerim je Armenija že desetletja v sporu okoli Gorskega Karabaha, je na čelu manjše opozicijske skupine Nova fronta javne rešitve.

Armenske oblasti so ga zaradi pozivov k strmoglavljenju vlade aretirale že leta 2006 in ga za 18 mesecev spravile za zapahe. Izpustile so ga leta 2008. Znova so ga aretirale lani, ko pa so ga hitro izpustili.

Armenijo že od leta 2008 vodi predsednik Serž Sarkisjan, nekdanji vojaški častnik. Volitvam pred osmimi leti, na katerih je zmagal, so sledili krvavi spopadi med policijo in podporniki poraženega opozicijskega kandidata, v katerih je v tej 2,9-milijonski državi umrlo deset ljudi.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tamiflu
18. 07. 2016 21.15
in koliko tega orožja je prodal trgovec s smrtjo, jansha...