Tujina

'Gre za neumno aretacijo'

Washington, 23. 07. 2009 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Dva črnca vdirata v hišo," so policisti prejeli klic. Na kraju so aretirali 58-letnika. Toda aretirali so priznanega profesorja, ki se je vrnil s poti in ni mogel odpreti vrat doma. Je aretaciji botrovala le barva kože?

Aretacija 58-letnega temnopoltega profesorja v Cambridgu v Massachusettsu je dvignila veliko prahu. Odzval se je tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je aretacijo profesorja univerze Harvard Henryja Louisa Gatesa mlajšega označil za "neumno".

Dogodek je sprožil ostre razprave v medijih in javnosti. Primer je namreč sporen: profesorja, ki hodi s pomočjo palice, so minuli teden aretirali, potem ko so prijeli prijavo, da nekdo vlamlja v njegovo hišo, pri čemer pa se je dejansko Gates soočal s težavami s svojimi vhodnimi vrati.

Obama je prisotne spravil v smeh, ko je dejal, da bi bil sam vesel, če bi kdo poklical policijo, če bi ga videli, da vlamlja v svojo hišo. Nato se je spomnil, da sedaj živi v Beli hiši, in je dodal, da bi ga tu verjetno ustrelili.

Javnost je razdeljena: del javnosti je na strani profesorja, del pa na strani belega policista, ki ga je aretiral. Obama je dejal, da ne pozna vseh dejstev primera in da ne ve, v kolikšni meri je imel vlogo pri dogodku rasizem. Priznal pa je, da bo verjetno pristranski, ker dobro pozna "Skipa" Gatesa. Dodal je, da bi bil v podobnem primeru najbrž vsakdo jezen in da je policija ravnala neumno z aretacijo nekoga, ki je že dokazal, da je na svojem domu.

'Dva črnca z nahrbtniki vdirata v hišo'

Predsednik Obama
Predsednik Obama FOTO: Reuters

Profesor Gates se je pretekli teden vrnil s poti na Kitajskem in ni mogel odpreti vrat lastne hiše pri univerzi Harvard. S šoferjem sta skušala odpreti vrata, pa ni šlo. Zato se je odpravil skozi zadnja vrata ter začel klicati upravitelja naselja, da prijavi problem. Vmes pa je bela soseda videla "dva črnca z nahrbtniki", ki skušata vlomiti v hišo in je poklicala policijo.

Od tu naprej se zgodbi razlikujeta. Policist James Crowley trdi, da ga je profesor nahrulil in dejal, da ga nadleguje, ker je temnopolt. Policist prav tako trdi, da mu profesor ni hotel pokazati dokumentov in tako dokazati, da gre za njegov dom. Ker ga je kar naprej nadiral in nadlegoval, ga je bil na koncu prisiljen aretirati.

'Brez dovoljenja je policist vstopil v mojo hišo'

Profesor na drugi strani trdi, da je policist vstopil v njegovo hišo brez dovoljenja in mu ni hotel povedati svojega imena in številke značke niti potem, ko mu je pokazal univerzitetno izkaznico ter vozniško dovoljenje. Policistu je nato sledil tudi na teraso, kjer ga je potem aretiral zaradi neprimernega obnašanja.

Američani razdeljeni

Primer je vrgel na površje stara rasna nasprotja, ki jih izvolitev Obame za predsednika ni odpravila. Obama je dejal, da je bil dosežen napredek, o čemer priča njegova izvolitev, vendar pa je pač dejstvo, da so temnopolti in Američani latinskoameriškega izvora večkrat podvrženi policijskim postopkom, ko za to ni nobenega razloga. Obama meni, da tako pač je in bo treba še naprej delati z lokalnimi policijami pri tehnikah, da se odpravi pristranskost.

Javna debata, ki se je vnela, je razdelila Američane po barvi kože. Na strani temnopoltega profesorja so sicer tudi tisti, ki so bili doslej podvrženi policijskim postopkom.

Direktor inštituta za javno varnost pri tehničnem kolidžu Centralnega Ohia Richard Weinblatt je dejal, da je odgovoren policist, ki bi moral pomiriti položaj, ko je odkril, da gre za Gatesovo stanovanje. Nadirati policista v demokratični družbi, še posebej v lastnem domu, ni proti zakonu, če to početje ne ovira preiskave.

Predsednik združenja temnopoltih policistov poročnik Charles Wilson, pa pravi, da ljudem vedno svetuje, naj policistom ne dajo izgovora za aretacijo. Dober policist naj bi spoštoval pravice ljudi, ki mu pokažejo, da spoštujejo njega. Slab policist pa te bo prepričal, da narediš neumnost, zaradi katere bo imel izgovor za aretacijo.

'Kar je dobil, si je zaslužil'

Napetosti v ZDA: Član Črnih panterjev in član Ku Klux Klana Ranson Johnson iz oči v oči.
Napetosti v ZDA: Član Črnih panterjev in član Ku Klux Klana Ranson Johnson iz oči v oči. FOTO: Reuters
Policija Cambridga, kjer je univerza Harvard, ne daje komentarjev. Obtožba o neprimernem obnašanju proti profesorju je bila nemudoma zavržena in mestne oblasti so dogodek označile za nesrečen in obžalovanja vreden. Nacionalne debate s tem niso pomirili, po Obamovi izjavi o "neumnem" postopanju policije pa se bo še podžgala.

Belci, ki so na strani policista, so prepričani, da si je profesor s svojim obnašanjem zaslužil, kar je dobil, temnopolti Američani pa so spet prepričani, da se to belemu profesorju ne bi nikoli zgodilo, ker ne bi bil avtomatično sumljiv, samo zaradi svoje barve kože.

Profesor Gates še vedno zahteva opravičilo, ki ga policist Crowley zavrača. Crowley sicer izraža razočaranje nad pregreto nacionalno debato o tem primeru. Gates napoveduje, da bo sedaj posnel dokumentarni film na temo rasnega profiliranja v Ameriki, ker si nikoli v življenju ni mislil, da bodo prišli in mu popolnoma nedolžnemu nadeli lisice na lastnem domu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jure Kacicnik
01. 06. 2010 21.41
Beda in blišč amerike iz neposrednosti - kaj ni to kmerija??
Bolivar
24. 07. 2009 01.17
"Gates napoveduje, da bo sedaj posnel dokumentarni film na temo rasnega profiliranja v Ameriki, ker si nikoli v življenju ni mislil, da bodo prišli in mu popolnoma nedolžnemu nadeli lisice na lastnem domu." Tako je prav ,kar naj posname! Vesel naj bo da to "lahko" kajti kje drugje bi ga "pospravili".
leah08
23. 07. 2009 17.32
Zivim v Cambridgu, kjer rasno razlikovanje ni ocitno in ne vem kaj je novinar s tole spodnjo sliko imel v mislih???? Amerika je velika in napetosti niso povsod! Ja, na zalost te pa sosed lahko za vsak drek prijavi, tudi ce si glasen pri vstopu v svojo hiso:-)
DedekLakai
23. 07. 2009 13.49
Tak btw, policaji v določenih mestih amerike so res malo preveč neumni/nasilni/rasicti. Imam sam izkušnjo ko sem bil tam...
Ramzess
23. 07. 2009 13.09
Človek še v lastno bajto ne sme 'vlomit', 'vdret' ali ... ne da bi kak tepec ali tepka prijavil/a. "Je aretaciji botrovala le barva kože?" Glede na obliko klica, ""Dva črnca vdirata v hišo," so policisti prejeli klic.", o tem menda ni dvoma, med drugim. "Dodal je, da bi bil v podobnem primeru najbrž vsakdo jezen in da je policija ravnala neumno z aretacijo nekoga, ki je že dokazal, da je na svojem domu." Kaj ne bi bil jezen ob taki neumnost, za povrh pa krivo prijavitelj (ki ga ima krivo obtoženi pravico tožiti) za svoje dejanje ne odgovarja, kaj če bi šlo za otroka, najstnika. Človeka lahko policaji, sposobni kot so, bred lastno bajto ustrelijo in morebiti ubijejo, to ni hec, kot si predstavlja marioneta Obama. "da ljudem vedno svetuje, naj policistom ne dajo izgovora za aretacijo" Res, le kdo je tako lahkoveren, navadno sploh ni treba dati nobenega, policaj z razlogom že pride tja, na licu mesta razlog, ki je hkrati prijava, nadgradi po lastni, bognedaj zmotni, oceni, itd. Rezultate pa poznamo.
kresalklan
23. 07. 2009 11.16
čaktemau, ta bel renči un ga pa sam snema s telekamero...hahahaha
spik3king
23. 07. 2009 11.07
"Napetosti v ZDA: Član Črnih panterjev in član Ku Klux Klana iz oči v oči. (Foto: Reuters)" Ta ni iz KKK, sigurno Nacional Socialist al pa White Nacionalists. Mogoče pa je samo belec, ki mu je prekipelo :D
SheppardJohn
23. 07. 2009 10.56
ti americani so vsak dan bolj zabit narod ce majo se na skatlicah od spagetov napisano kko se jih opre mislem halo
Ferdo Crni
23. 07. 2009 10.53
Spet novica ki spada med "kisle kumarice". Čist aut. Večina policistov v ameriki, vsaj v večjih mestih je že itak črncev. In s tem seveda ni nič narobe. Incident, ki dvomim da je tudi v ameriki mobiliziral kaj več kot peščico skrajnežev na eni ali drugi strani, je tako prišel tudi v "antiameriško" slovenijo. Še dobro, da je predsednik Obama. ČE bi bil Bush bi tu mrgolelo komentarjev.
lioon
23. 07. 2009 10.51
Tale zadnja slika je zanimiva...oba sta skoraj iste barve :)
izbruh@gmail.com
23. 07. 2009 09.53
" Za h'b't se mor'ta bit' dva junca u štal' " pravi star kmet. Če se do ljudi obnašaš spoštljivo boš veliko teže zabredel v težave, kot če jih kar takoj nadereš. Nekateri ljudje so kot psi čuvaji - čim vidi uniformo, že renči.
Presskiller
23. 07. 2009 09.15
Ma črnci bodo vedno svoje podpirali pa iskali neki rasizem še zdaj ko imajo črnega predsednika jim ni dovolj
grega65
23. 07. 2009 09.13
črnci so poznano največji rasisti...