Tujina

'Gre za dva popolnoma različna svetova'

Seul, 21. 07. 2010 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška državna sekretarka je pozvala Severno Korejo, naj se odreče izolaciji. "Dokler ne bo prišlo do spremembe usmeritve, bodo ZDA trdno stale za Južno Korejo," je dejala.

Ameriška državna sekretar Hillary Clinton in obrambni minister Robert Gates sta danes obiskala demilitarizirano območje med Južno in Severno Korejo. Clintonova je dejala, da gre le za nekaj kilometrov, ki pa ločujejo dva popolnoma različna svetova, in Severno Korejo pozvala, naj se odreče izolaciji, zaradi katere trpi njeno ljudstvo.

Clintonova in Gates z gostitelji v Seulu.
Clintonova in Gates z gostitelji v Seulu. FOTO: Reuters

Clintonova in Gates sta območje med Korejama, široko nekaj manj kot pet kilometrov na obeh straneh, v katerem je nameščenih na sto tisoče vojakov, obiskala štiri mesece po incidentu na morju, najhujšem po koncu korejske vojne leta 1953, v katerem je bilo ubitih 46 južnokorejskih vojakov. Preiskava je pokazala, da je južnokorejsko vojaško ladjo zadel severnokorejski torpedo, kar pa v Pjongjangu zanikajo.

Clintonova je Severno Korejo pozvala, naj prizna napad in napovedala, da bodo ZDA zaradi potopitve južnokorejske ladje uvedle nove sankcije proti Severni Koreji.

Ameriška državna sekretarka je poudarila, da je Južna Koreja v zadnjih desetletjih izjemno napredovala, po drugi strani pa ljudje v Severni Koreji zaradi izolacije države hudo trpijo. "Naše sporočilo Severu je, da obstaja tudi druga pot, pot, od katere lahko imajo ljudje v Severni Koreji korist. A dokler ne bo prišlo do spremembe usmeritve, bodo ZDA trdno stale za Južno Korejo," je dejala Clintonova.

ZDA in Južna Koreja bodo v nedeljo začele štiridnevne skupne vojaške vaje, na katerih bo sodelovala tudi ameriška letalonosilka George Washington, ki je danes že priplula v južnokorejsko pristanišče Busan.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
21. 07. 2010 18.47
yerbas, nisem čisto prepričan, da ni tisto severnokorejsko orožje prav tako fantomsko kot Sadamovo orožje za množično uničevanje...
carpathian
21. 07. 2010 12.51
tudi torpedo je bil naverjetneje ameriški.
ninja.subversion
21. 07. 2010 12.07
vemo kakšno demokracijo in svobodo prinaša amerika
Misija1
21. 07. 2010 10.58
@ yerbas: Verjetno se salis a ne? Ce si resen, pa mi prosim povej katerega orozja? Verjetno mislis tistega predpotopnega ruskega, starega po 50 let in vec. Oprosti fant, ce ima kdo moderno oborozitev in to v velikih kolicinah, potem so to juzno korejci. Svoje tanke, svoja letala. BDP tako velik, da se lahko v kriznem casu takoj odlocijo in nakupijo velike kolicine orozja iz ZDA in drugod. Tako da prosim, daj mi nastej katero orozje ima Severna Koreja, da lahko kar v pol ure pocisti to kar opisujes.
RobinHood
21. 07. 2010 10.34
in zakaj amerika sklepa da mora ves svet bi po njenem kalupu? naj že dajo mir enkrat in nehajo težit.
yerbas
21. 07. 2010 09.50
Severna Koreja ima toliko orožja, da lahko od meje med Korejama in do morja Južne koreje naredi čistino v desetih minutah pa do pol ure. Na kratko: v pol ure !