Tujina

Dosegli dogovor o pomoči Grčiji

Bruselj, 25. 03. 2010 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voditelji držav v območju evra so dosegli dogovor o instrumentu pomoči Grčiji, pri kateri naj bi, če bo potrebna, sodelovale vse države z evrom, je naznanil portugalski premier Jose Socrates.

Sarkozy, Papandreu in Merklova tik pred začetkom vrha voditeljev članic Evropske unije.
Sarkozy, Papandreu in Merklova tik pred začetkom vrha voditeljev članic Evropske unije. FOTO: Reuters
Dogovor voditeljev držav z evrom temelji na dogovoru, ki sta ga pred začetkom vrha EU dosegla Nemčija in Francija. Pred začetkom pomladnega zasedanja voditeljev držav članic EU sta namreč nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sklenila dogovor, ki predvideva precejšnjo udeležbo sredstev Mednarodnega denarnega sklada (IMF), a naj bi večji del odpadel na usklajen mehanizem bilateralnih posojil držav z evrom.

V njem je jasno zapisano, da Grčija ni zaprosila za pomoč in da naj bi se mehanizem sprožil šele v skrajni sili.

Poleg instrumenta, ki naj bi prišel v poštev šele kot zadnji izhod, če Grčija kljub naporom za konsolidacijo javnih financ ne bi uspela izpolnjevati svojih finančnih obveznosti, in naj bi služil predvsem izboljšanju položaja Grčije na finančnih trgih, dogovor vsebuje tudi dolgoročno vizijo okrepitve gospodarskega in javnofinančnega upravljanja v območju evra, ki naj bi ga članice dosegle do konca leta.

Prav to je bila ena od temeljnih zahtev Merklove, ki si želi, da bi se območje skupne valute z učinkovitim javnofinančnim nadzorom izognilo podobnim krizam, kot je sedanja, ko zaradi težav Grčije in nekaterih drugih članic pada vrednost evra in plahni verodostojnost skupne valute.

V dogovoru voditeljev držav z evrom naj bi bile v primerjavi z nemško-francoskim dogovorom manjše spremembe, a bistvo in sporočilo naj bi ostala nespremenjena.

Vrha se udeležuje tudi slovenski premier Borut Pahor.
Vrha se udeležuje tudi slovenski premier Borut Pahor. FOTO: Reuters

Gričija je na dobri poti

Grški premier George Papandreu je že ob robu srečanja voditeljev Stranke evropskih socialdemokratov (PES) pred vrhom, ki se ga je udeležil tudi slovenski premier Borut Pahor, zatrdil, da je Grčija na dobri poti in da je s sprejetimi ukrepi že uspela izrazito izboljšati javne finance. Obenem je zagotovil, da bo Grčija nadaljevala javnofinančno konsolidacijo ne glede na današnjo odločitev voditeljev držav in vlad območja evra.

Podobno je povedal ob prihodu na vrh, kjer je zatrdil, da bo Grčija spravila svojo hišo v red in zagotovila, da bo njeno gospodarstvo v prihodnje močno in verodostojno.

Papandreu meni, da gre danes bolj kot za preskus Grčije za test evropske solidarnosti in priložnost okrepiti območje evra. Grčija že ves čas zatrjuje, da pomoči ne potrebuje in da pričakuje jasen izraz pripravljenosti partneric v območju evra, da v skrajni sili naredijo vse, kar je potrebno, da ohranijo stabilnost območja evra in preprečijo dolžniško krizo Grčije. Atene menijo, da se bodo na tak način izboljšali njihov položaj na finančnih trgih in pogoji zadolževanja.

Tudi predsednik PES Poul Nyrup Rasmussen in vodja politične skupine socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Martin Schulz sta zatrdila, da gre za izraz evropske solidarnosti z Grčijo in vsemi drugimi državami članicami evrskega območja, ki bi se lahko znašle na udaru finančnih trgov, in ne za reševanje južnoevropske članice.

Schulz meni, da je ustvarjanje vtisa, kot da bodo nemški in ostali davkoplačevalci v območju evra reševali Grčijo, preprosto napačno. Po njegovem gre bolj za jamstvo, da partnerice v območju evra stojijo za Grčijo pri njenih naporih za stabilizacijo javnih financ.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
29. 04. 2010 18.04
Balkan-Balkan Balkan je majka. EU je pa vse bližje '' divjemu zahodu!! Pravičnost so kapitalisti pojedli- SEDAJ BOJO pa še nas žive !!!
titovka
26. 03. 2010 18.29
pahor, ti si pa za hece. grčija na dobri poti.kaj pa SLOVENIJA, na kakšni poti je?janša ti bo pokazal pravo pot-spomladno pot.!!!!
stomater
26. 03. 2010 16.50
zdaj so pa tam kjer ni muh....tut mi njsmo več daleč...
The Pope
26. 03. 2010 13.18
Ukinit je potrebno obresti. Zaradi obresti mi še vedno plačujemo dolg in zaradi obresti dolg raste in zaradi obresti potem država ni sposobna več vrniti denarja. In potem greš počas v maloro... Vse z namenom popolne kontrole sveta. oderno suženjstvo
lesnikovsok
26. 03. 2010 12.00
sam nevem zakaj noče 24ur objavt koliko smo zadolženi :)
Synchro
26. 03. 2010 09.52
A bo isto veljalo za Portugalsko, Španijo, Veliko Britanijo, Italijo in ostale ki so blizu bankrota?
dule100
26. 03. 2010 07.41
Upam, da bo za nas tudi kaj ostalo. Saj smo po fenomenalnem vodenju države, že zelo blizu !
Dejan Krk
26. 03. 2010 07.01
Grčija je pač prvi primer kjer je prepožrešen javni sektor=državni paraziti spravl državo in ljudstvo na kolenih. Kmalu bo tut naša ljuba Slovenija na vrsti. Plače v privat sektorju padajo,delovna mesta izginjajo,tovarne se zapirajo medtem pa se javni sektor povečuje in plače državnim parazitom so sramotno visoke.
29350
26. 03. 2010 06.26
Popolnoma se strinjam z Merklovo. Zakaj bi morali Nemski davkoplacevalci placevati korupcijo in ne delo drugih. Bojim se da smo mi tudi v taki situaciji ampak mi se naprej LAZEMO
Millena
26. 03. 2010 05.25
O a smo res tolk zadolženi kje se to lohka pogleda?
lesnikovsok
26. 03. 2010 03.41
drugače pa je slovenija na prebivalca veliko več zadolžena kot grčija.. za tiste ki tega neveste :)
kokodajsar
26. 03. 2010 01.03
Ni kaj - EU je glede financ vse bolj podobna SFRJ- no kak konec bo pa itak vsi veste.....
eneas
25. 03. 2010 22.18
dragi George Papandreu, ce bi grcija bila sposobna imeti mocno in verodostojno gospodarstvo ne bi bila sedaj v krizi. ti politiki samo klobasajo
bnam 2707
25. 03. 2010 22.00
Kako kislo se drži grški premier.Verjetno ga je Merklova peljala v skladišče,kjer shranjujejo pakete za lačne.
bnam 2707
25. 03. 2010 21.59
Skrajna sila je lakota in v tem primeru bodo dobil EU pakete za lačne.Z denarjem itak ne znajo delati.
skydrol7
25. 03. 2010 21.47
Grcija bo glih zdaj zajela iz " korita blagostanja" > EU & IMF....
Tonček Balonček
25. 03. 2010 21.31
A imajo tam tudi komuniste na oblasti? Pa bi naši desni politiki lahko svetovali kakšen "paket ukrepov"!
Karletto
25. 03. 2010 20.55
so tik pred sezono in zdaj bi oni hoteli še dnar?!
Nad.oblaki
25. 03. 2010 20.54
Saj ta skupnost držav ne more zdržati, ker male države oz. gospodasko šibke molzejo velike za denar in pomoč pri raznih invisticijah, obnovah... enkrat bodo rekli dovolj in takrat bo ta EU razpadla... posledično bo razpadla evro valuta, to bo gospodarski korak v srednji vek.
Desktop.Messiah
25. 03. 2010 20.20
Ne daj se ponosna Helada - izterjaj od Berlina, kar ti pripada!