Tujina

Grčija zanimala tudi Merklovo in Hollanda

Pariz, 16. 06. 2012 20.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
16

Merklova in Hollande sta na predvečer grških volitev in pred zasedanjem vrha skupine G20 po telefonu opravila ploden in konstruktiven pogovor. Vsebina ni znana, verjetno pa sta spregovorila tudi o medsebojnem prepiru.

Francois Hollande in Angela Merkel
Francois Hollande in Angela Merkel FOTO: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta dan pred grškimi parlamentarnimi volitvami po telefonu govorila o grški krizi in krizi evroobmočja. Iz Elizejske palače so sporočili, da so bili pogovori plodni in konstruktivni. Govorila sta tudi o vrhu skupine G20, ki ga bo prihodnji teden gostila Mehika, na njem pa naj bi govorili prav o finančni krizi ter o evropskem vrhu, ki bo potekal 28. in 29. junija, na njem pa naj bi se evropski voditelji dogovorili o ukrepih za omejitev krize.

Hollande in Merklova imata različne poglede glede tega, na kaj bi se moralo evrsko območje osredotočiti. Hollande vztraja, da ob varčevanju evrsko območje nujno potrebuje stimulativne ukrepe, ki bodo okrepili zastalo gospodarstvo. Merklova po drugi strani poudarja, da je varčevanje pot do urejenih javnih financ, te pa so pogoj za vzdržno gospodarsko rast

Verjetno je beseda tekla tudi o javnem prepiru, ki smo mu lahko bili priča pretekli teden. Merklova je namreč javno kritizirala francoske gospodarske dosežke, socialist Hollande pa je v svojo predsedniško palačo javno povabil predstavnike nemške opozicije. Napetost med državama, ki se je pojavila le mesec dni po zamenjavi oblasti v Franciji, pa prihaja v precej nevarnih časih.

Jutri bodo namreč Grki izbirali poslance in lahko se zgodi, da bi zmagala radikalna levica, ki podpira izstop države iz evroobmočja.

Sicer pa bo jutri tudi v Franciji potekal drugi krog parlamentarnih volitev. Predsednik verjetno upa, da bo njegov blok socialistov dobil dovolj veliko podporo, da bo lahko imel večino v spodnjem domu parlamenta in tudi v narodni skupščini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
16. 06. 2012 23.07
+4
Me prav zanima kako dolgo se bodo še nemške oblasti slepile v ideji, da lahko živijo sami zase, četudi se celotna EU podre... Do takega stanja pa ne manjka veliko; grčija bo po vsej verjetnosti šla iz evra(če ne sedaj pa v začetku drugega leta), sledi španija,ciper,italija,belgija,francija...Meni se zdi, da hočejo nemci znova vzpostaviti NADVLADAVINO( četrti rajh)...
Mohandas
16. 06. 2012 22.04
+17
Eh, Merklova pa samo širi neoliberalne zablode! Večna gospodarska rast ni mogoča! Kapitalizem za svoje delovanje potrebuje eksponentno gospodarsko rast, kar pa je popolnoma skregano z logiko narave. Ob omejenih surovinah, pridelovalni površini, energiji itd. tega preprosto ni mogoče zagotoviti! Poleg tega pa je ta sistem še popolnoma načloveški, saj ze ravno ob ustavitvi gospodarske rasti (ki je logična nujnost!) vso breme prenese na najnižje sloje, ki že tako živijo od drobtin elite. Edini organizem na našem planetu, ki ima lastnosti enake kapitalizmu je rak! Ta se nebrzdano širi dokler ravno s svojim širjenjem ne ubije telesa gostitelja in posledično sebe.
saintjozef
16. 06. 2012 22.13
+9
luckyss
16. 06. 2012 22.44
+8
yarrick
16. 06. 2012 23.00
+4
sredina je pot
16. 06. 2012 23.12
+0
ampak tudi rak ima pozitivne lasnosti. Če ljudje nebi imeli raka bi se še hitrje širili in uničevali svet. Je pa res, da je tumor lahko benigen ali maligen.
Mohandas
16. 06. 2012 23.35
+2
Če se mi ne bi obnašali kot rak, rak ne bi bil potreben. Hmmm... mogoče je pa rak res naravni(bog, karma...po okusu) odgovor na naše ekscese. Hvala Matjaž, si mi dal zdaj precej materiala za meditacijo. :)
sredina je pot
17. 06. 2012 00.12
+1
stvar je v temu da se ljudje vedno bojimo smrti in trudimo za svoj obstanek to je 1 med nagoni (najbolj pomenben) res je pa, da je vsaka vrsta na svetu le nekaj časa ena več druga manj. Mi delamo pa vse, kar je v naši moči, da se obdržimo čimdelj s čimer povzdigujemo naš najmočnejši instinkt, kaj vse počnemo, da nam bi to uspelo je pa odvisno od naših spretnosti preživetja. Ko enkrat odvzameš strah pred smrtjo, ko človek izgubi občutk po temu, da se mu ni treba borit za življenje postane depresiven in destruktiven s čem povzroči kaos ki pripomore k temu da človek, človeštvo toliko propade, da ima spet kaj za graditi oziroma se braniti pred smrtjo.Se pravi, da je to povsem normalno in naravno.Ljudje bomo toliko časa ponavljali ta cikelj dokler ga ne bomo obvladali ali pa propadli, kar pa sta dve plati istega kovanca .
hondica
17. 06. 2012 00.13
+0
Mohandas, blage nimaš, celo vesolje je naše, sicer ga nam bo popapala entropija, ste res vsi levaki tako kratki??
sredina je pot
17. 06. 2012 00.20
+2
res je vesolje je naše ker smo tudi mi del vesolja. ampak za enkrat ga ne moramo "osvojiti" pa tudi če bi ga lahko ali bi to naredilo kako spremenbo oziroma doprineslo kaj? Življenje je življenje za človeka je isto če je na zemlji ali pa na marsu če je slabe volje je slabe, Če pa dobre je pa dobre.
Mohandas
17. 06. 2012 01.25
+2
Hondica nič ni "naše"... čisto popolnoma nič :D Tu je bilo vse že dolgo pred nami in tu bo še dolgo, ko nas ne bo. Mi smo trenutni sestavni del vesolja, kot je povedak Matjaž. Ampak imamo to lastnost, da za razliko od drugih živih bitij (vsaj na tem planetu) smo sposobni abstraktne misli. Torej bi jo morali uporabiti za prilagoditev na čim bolj trajnostno naravnan sistem. To kar imamo zdaj pa je vse prej kot to... in če mislim, da je kapitalizem slab sistem, še ne pomeni, da sem to kar si ti predstavljaš pod levico. Jaz sem v političnem mišljanju bolj blizu Chomsky-ju kot pa komu drugemu ampak se ne maram opredeljevat. Matjaž... heh, res ne vem kako lahko trdiš, da če človeku odvzameš strah pred smrtjo, ta postane depresiven in destruktiven. To preprosto ni res. To sam veš. Bi prej rekel, da je obratno. In ta cikel se ponavlja ravno zaradi kapitalistične logike akumulacije kapitala. Vedno privede do kriične točke, ko se kapital toliko skoncentrira, da ga drugje ni dovolj za preživetje drugih in pride do revolta ali vojne.
sredina je pot
17. 06. 2012 01.52
+2
se popolnaoma strinjam z tabo mohandas. Hotel sem reči le, da je način povprečnega človeka podoben temu primeru starega človeka ki se bori za prevlado (boj za preživetje) tisti ki zmaga tisti vodi (to je sistem preživetja), v temu sem razlagu, nekateri (bolj razviti) pa že počasi vidijo druge inspiracije vedo, da bodo preživeli pa tudi če bolj skromno in disciplinirano in vidijo nove poti katere ni treba vedno rušiti in ponovno zgraditi te ljudje so prihodnjost in na dolgi rok verjamem da se bodo stvari spremenile ampak človeštvo je še mlado mislim, da se je spremenilo močno na bolje. Ko pogledaš na našo preteklost ugotoviš, da če si objektiven je bilo že veliko huje.
KML
17. 06. 2012 08.33
+1
Mohandas, Matjaž Hvala za prijetno branje.
saintjozef
16. 06. 2012 22.03
+5
SUPER FOTKA. Komentar ni potreben.
luckyss
16. 06. 2012 21.11
+6
Angelca je čist bleda, Franci pa kar žari...Je to znak da bo Evropo potegnilo v ljudem bolj prijazne vode?!
korintos1
16. 06. 2012 21.26
+6
kako ne bo bleda, ko je izvedela ga je Sarkozy za drugimi babami letal.