Tujina

FOTO: 'Kot bi bili v vojni'

Atene/Berlin, 08. 12. 2008 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
74

Zaradi smrti 15-letnika, ki ga je ustrelil policist, se policija v več grških mestih že tretji dan spopada s protestniki.

Grčijo že tretji dan pretresajo množični nasilni protesti, izgredi, ki jih je izzvala smrt 15-letnega dečka (nekateri poročajo, da je bil fant star 16 let, op. a.), ki ga je ustrelil policist.

Že minuli konec tedna se je na tisoče mladih na ulicah Aten in še v nekaterih drugih grških mestih spopadalo s policijo, pri tem pa so zažigali avtomobile in razbijali izložbe trgovin. Tudi danes policisti s solzivcem skušajo pregnati na stotine protestnikov v več grških mestih. Demonstracije so na Krfu, Kreti, Rodosu, v kraju Trikala in v Solunu, v Atenah pa je zaradi kamenja in steklenic, ki jih protestniki mečejo, poškodovanih 13 policijskih postaj.

Sredi dneva so demonstranti v Atenah začeli oblegati tudi poslopje parlamenta in notranjega ministrstva. Obe stavbi so obmetavali s kamenjem, policija pa je na to odgovorila s solzivcem. Protestnike so razgnali z gumijevkami. Proti večeru so so zažgali velik trgovski center v Atenah in zažgali ogromno novoletno jelko pred parlamentom.

Protestniki so zažgali novoletno jelko pred parlamentom.
Protestniki so zažgali novoletno jelko pred parlamentom. FOTO: Reuters
V protestih je bilo ranjenih več kot 40 ljudi, med katerimi je več kot polovica policistov. Policija je aretirala in pridržala 35 nasilnežev.

"Zdaj je sicer tiho, a še nikoli v življenju nisem videl česa podobnega. Upam, da ne bodo nadaljevali, drugače nam lahko pomaga samo Bog, saj je kot v vojni, " je povedal 52-letni lastnik trafike.

Na ulice Aten se je odpravilo več tisoč šolarjev. Med drugim so zavzeli univerzitetno središče v mestu, blokirali dve glavni cesti v prestolnici, progo tramvaja in eno od postaj podzemne železnice. Univerzitetno središče so sicer študentje zablokirali tudi v Solunu. Tako v Solunu kot tudi v Atenah bodo univerze ostale zaprte najmanj dva dneva. Grški učitelji pa so v znak protesta razglasili tridnevno stavko.

'Konec nevarnih izgredov'

Grški premier Kostas Karamanlis je v prvem javnem nagovoru po izbruhu krize ocenil, da so nevarne izgrede spodbudili skrajneži, in jim napovedal konec. Obžaloval je, da so po sobotnem uboju skrajneži izkoristili to tragedijo in pokazali, da je njihov edini cilj širjenje nasilja.

"Država bo zavarovala državljane in družbo. To je še najmanj, kar dolgujemo dečku," je še dejal Karamanlis. Hkrati je napovedal, da bo vlada poravnala vso škodo, ki je bila povzročena med izgredi, in zagotovil, da bodo sodili tistim, ki so odgovorni za dečkovo smrt.

Spomnimo ...

Proteste je sprožila smrt 15-letnega Andreasa Grigoropoulosa, ki ga je ustrelil policist.
Proteste je sprožila smrt 15-letnega Andreasa Grigoropoulosa, ki ga je ustrelil policist. FOTO: Reuters

Smrt 15-letnika, za katero je že obtožen policist, je pretresla državo. To je bila le še kaplja čez rob za grško mladino, ki je že dolgo časa nezadovoljna s položajem v državi. V zadnjih letih namreč v Grčiji narašča razlika med bogatimi in revnimi.

Minister za notranje zadeve Prokopis Pavlopoulos je ponudil svoj odstop, a ga premier Karamanlis, čigar vlada je močno padla v očeh javnosti, ni želel sprejeti.

Vlada pozvala k prenehanju spopadov

Vlada je že pozvala k prenehanju spopadov, saj meni, da je bilo z aretacijo policistov pravici zadoščeno. Enega policista so namreč obtožili naklepnega umora, drugega pa pomoči pri umoru. Čeprav policista trdita, da so bili streli opozorilni, pa je neka priča zatrdila, da je policist streljal neposredno v žrtev.

Le nekaj ur po smrti mladeniča so se atenske ulice spremenile v pravo bojišče. Nedeljo so zaznamovali vzkliki "policisti, prašiči, morilci“, protestniki so zažgali več kot 30 trgovin in ducat bank, nad Atenami pa so ves čas leteli helikopterji.

'Morilska država'

Protestniki v Berlinu
Protestniki v Berlinu FOTO: Reuters

Do protestnih akcij pa je prišlo tudi drugod v Evropi. V Londonu je množica okoli 40 protestnikov napadla grško veleposlaništvo ter snela grško zastavo pred poslopjem in jo zažgala, nato pa na njeno mesto razobesila rdeče-črno anarhistično zastavo. Policija je nato prijela pet protestnikov, ki se niso hoteli odstraniti s stopnišča pred veleposlaništvom.

Do podobnega incidenta je prišlo tudi na grškem veleposlaništvom v Berlinu, kamor je vdrlo približno 15 mladih protestnikov. S stavbe veleposlaništva so umaknili grško zastavo in izobesili zastavo z napisom "morilska država“. "Prišli so, ko se je veleposlaništvo odprlo in ga razglasili za okupiranega,“ je dejal predstavnik veleposlaništva Pantelis Pantelouris. Niso bili nasilni in od pristojnih niso ničesar zahtevali. Nemška policija je na kraj dogajanja poslala 130 policistov. Položaj so nato po navedbah policije razrešili na miren način. Sicer pa so o protestnih pred grškim veleposlaništvom poročali tudi iz Nikozije na Cipru.

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
09. 12. 2008 01.00
Grki imajo že od antike zrel smisel za demokracijo in se ne pustijo terorizirat od oblastujočih. Mi se pa šele učimo, a ne ?
zogby
09. 12. 2008 00.28
SRAMOTA DA SO POŽGALI NOVOLETNO JELKO!
jaklin
08. 12. 2008 23.40
mislm sej res da je zelo mlad fant umrl, ki g aje škoda. ne glede na to kaj je storil, smrti si ni zaslužil, ampak tile s temi protesti delajo sam še več škode. mislim, da so vandali sam vidli priliko, da se *mal* zdivjajo!
deadea
08. 12. 2008 23.33
skoda da za njimi ne stoji nekdo mastno bogat, kot stojijo za politiko in gospodarstvom
deadea
08. 12. 2008 23.33
upam da dosezejo to kar hocejo. niso ljudje znoreli znorela je politika. kapitalizem bo padel tako kot je do zdaj vse. podpiram mladino. saj se borijo za svojo prihodnost, zdaj je nimajo enako kot nasa mladina v slo
MILEVOLLIDISCO
08. 12. 2008 22.42
To je šele začetek! ISLANDIJA - GRČIJA. Sever - Jug, počasi se premika proti CENTRU !!!!! Upam da se motim !!!!!
Feels_good_man
08. 12. 2008 22.04
Anarhisti so mi že od nekdaj šli na živce, ampak šele zdej so pa dokazali da so navadne opice. Upam da jih bo policiji uspelo obvladat. Res večjega kretenizma od teh protestov še nism vidu in podpiram policaja, ki je v samoobrambi eno od teh barab ustrelil. Kaj so sploh hoteli dosečt s tem da so policijski avto obmetavali s kamenjem in molotovkami? In kaj hočejo dosečt z zažiganjem in razbijanjem? Upam da jih snemajo kamere in da bojo glavni izgredniki najebali.
budda
08. 12. 2008 22.00
zakretene, katere vojne so pa začeli k si tok pameten?
www.NaVrsti.si
08. 12. 2008 21.11
folku se je zmešalo
zakretene
08. 12. 2008 19.23
Rodriges, to bi bilo pa nekaj novega, saj so Srbi izgubili prav vse vojne, ki so jih začeli, hehehe
redinmir
08. 12. 2008 19.20
Slabo vzgojeni ljudje se obnašajo po ulicajh kot drhal. Pa še komunisti ljubijo malo nasilja in takoj pristavijo svoj pisker zraven. To je slika bolne družbe in nič drugega!
drSe
08. 12. 2008 18.37
savinjon
08. 12. 2008 18.34
kar naj use zapalijo!!!!!!
Rodriguez
08. 12. 2008 18.29
Joj zakretene kaj si pa sedaj povedal. Srbi niso šli zaradi \"naše pogumnosti\" ampak zaradi nečesa drugega. Zadaj je bilo nešteto stvari. Ti res misliš, da smo jih mi al kaj? Če bo hoteli bi vso svojo vojsko poslali nad nas in nas zravnali z zemljo
brankasrbijanka
08. 12. 2008 18.25
V Pirotu je največ Bolgarov... Nekaj Srbov...no nekaj manj kot tukaj npr. v Kranju, LJ, Jesenicah....
zakretene
08. 12. 2008 18.21
Glede na to, kako smo Srbe pognali z repom med nogami v Pirot leta 1991, je njihova knjiga junakov še tanjša od naše knjige junaških pesmi...
kekci
08. 12. 2008 17.21
aveste kera je najtanjša slovenska knjiga slovenske junaške pesmi
kekci
08. 12. 2008 17.17
jah mi slovenčki smo pa tok kulturni pa naši policajčki za 600 evrov delajo
leondejan1
08. 12. 2008 17.03
nevem kako se bojo borili v 3 svetovni vojni vem pa da se bojo v 4 sv borili s palicami in kamenjem.
leondejan1
08. 12. 2008 17.01
sam njemi bljuit