Tujina

Grčija se pripravlja na vračanje migrantov, ti se spopadajo med sabo

Atene/Berlin, 01. 04. 2016 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V migrantskem centru na grškem otoku Ios je izbruhnil pretep med prebežniki. Da bi ga prekinila, je policija uporabila šok granate. Grčija se medtem pripravlja na začetek vračanja migrantov, v prvi pošiljki naj bi v Turčijo vrnili 500 migrantov. V okviru dogovora med EU in Turčijo bodo v ponedeljek v Nemčijo prepeljali prvih nekaj deset Sircev.

Začasno taborišče v Pireju.
Začasno taborišče v Pireju. FOTO: AP
Na grškem otoku Ios so morali v bolnišnico odpeljati tri migrante, potem ko je v tamkajšnjem migrantskem centru izbruhnil pretep med prebežniki.

Policija je uporabila šok granate, da bi prekinila nasilje, ki je izbruhnilo sredi noči in povzročilo precejšnjo škodo v tamkajšnjem migrantskem centru Vial, predvsem v lekarni.

Organizacija Zdravniki sveta je sporočila, da se je umaknila iz centra, da bi zaščitila sodelavce. Promigrantski aktivisti so sporočili, da so se težave začele v četrtek zvečer, ko je več migrantov želelo zapustiti center. Center Vial ima sicer zmogljivosti za 1200 ljudi, pred izbruhom nasilja pa je bilo tam nastanjenih okoli 1500 prebežnikov. Okoli 700 migrantov in beguncev danes sicer v spremstvu policije premeščajo v drug center na Iosu.

Spopadi tudi v Pireju

V četrtek zjutraj je že v Pireju prišlo do spopadov med sirskimi in afganistanskimi prebežniki v tamkajšnjem prepolnem migrantskem taboru, zaradi česar so morali osem migrantov odpeljati v bolnišnico.

Grčija se pripravlja na vračanje migrantov v Turčijo

Grčija se sicer trenutno pripravlja na začetek vračanja migrantov, ki so prečkali Egejsko morje in dosegli grške otoke, v Turčijo. Turški premier Ahmet Davutoglu je v četrtek potrdil, da bo Turčija migrante, ki so v Grčijo prispeli po 20. marcu, začela sprejemati v ponedeljek v skladu z dogovorom z EU za spopadanje z migrantsko krizo.

Po neuradnih informacijah naj bi v prvi pošiljki v Turčijo vrnili 500 migrantov. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za 500 migrantov, in sicer Sirce, ki niso zaprosili za azil, Afganistance in Pakistance. Uradno ni znano, s katerih od petih grških otokov, na katerih so sprejemni centri za begunce, bodo vrnili migrante niti ali jih bodo vrnili po morju ali po zraku.

Človekoljubne organizacije so načrtovano vračanje migrantov zadnje dni ostro kritizirale, prav tako pa so izbruhnili protesti migrantov v Grčiji.

Prve Sirce iz Turčije bodo prepeljali v Nemčijo

V okviru dogovora med EU in Turčijo bodo v ponedeljek prve Sirce iz taborišč v Turčiji prepeljali v Nemčijo, je danes potrdilo nemško notranje ministrstvo. Kot so pojasnili, bo šlo večinoma za družine z otroki.

Tiskovni predstavnik ministrstva Tobias Plate je povedal, da gre za nekaj deset ljudi, ki jih bodo predvidoma sprejeli v mestu Friedland.

Dogovor med EU in Turčijo, sklenjen 18. marca, med drugim predvideva rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo. Po dogovoru naj bi v Turčijo vrnili do 72.000 sirskih prosilcev za azil, v zameno pa bo EU sprejela do 72.000 Sircev. Ko bo ta kvota izpolnjena, bo načelo eden za enega nehalo veljati.

Idomeni - 3
Idomeni - 3 FOTO: AP

Obrambni ministri srednjeevropskih držav za vojaško okrepitev Frontexa: 'Dogodki iz lanskega leta se ne smejo ponoviti'

Agencija EU za zunanje meje (Frontex) še ni zadosti močna in zato bi jo morali podpreti z novo civilno-vojaško misijo za zaščito meja in vračanje migrantov, so danes ob koncu dvodnevnega neformalnega srečanja na Dunaju predlagali obrambni ministri držav Srednje Evrope.

"Menimo, da Frontex svojih nalog ne bo mogel izpolnjevati dovolj hitro in primerno trenutnim razmeram," je poudaril avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil po srečanju s kolegi iz desetih držav, med katerimi je bila tudi obrambna ministrica Andreja Katič. Povedal je, da bi nova civilno-vojaška misija delovala v Grčiji ali drugih članicah Evropske unije, če se bodo migracijske poti spremenile. Ob tem ni pojasnil, koliko opreme in vojakov bodo prispevale države, ki podpirajo predlog.

"Dogodki iz lanskega leta se ne smejo ponoviti," je bil še odločen avstrijski minister. Skupno civilno-vojaško misijo EU srednjeevropski ministri predlagajo tudi zato, ker se bo besedah Doskozila "veliko govori o evropskih rešitvah," ki pa jih ni nikjer opaziti.

Predlog bodo v skupnem pismu, ki naj bi ga oblikovali do 12. aprila, posredovali visoki zunanjepolitični predstavnici EU Federici Mogherini. V njem bodo pozvali, da bi o predlogu razpravljali tudi na naslednjem zasedanju obrambnih ministrov EU 18. aprila v Luksemburgu, na katerem bosta navzoča tudi obrambna ministra Nemčije in Grčije, ki ju na srečanju na Dunaju ni bilo.

'Slovenija zagovarja potrebo po nadaljnjem omejevanju nelegalnih prehodov meja'

Kot so sporočili z obrambnega ministrstva, je ministrica Katičeva v razpravi povedala, da Slovenija zagovarja potrebo po nadaljnjem omejevanju nelegalnih prehodov meja, kar lahko dosežemo predvsem z odpravo vzrokov za migracije v državah izvora, okrepitvijo nadzora na zunanjih mejah Evropske unije in enotnim delovanjem. Istočasno je treba ohraniti fleksibilen pristop za preprečitev morebitnega odpiranja novih poti nezakonitih migracij.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
02. 04. 2016 15.52
a merklca se nima dovolj junaskih mladcev ce med miljonom ni se nasla pravega je pa res izbircna ,,le kaj se gre ta baba ,,ji je sex cisto zmesal glavo ,,
br.0001s
01. 04. 2016 21.12
-21
sirijke so lepe ženske pa tud dost samskih pebov poznam tak da po moje ni panike če se mal pomešamo.
flum
02. 04. 2016 08.34
+7
razocarani
02. 04. 2016 15.53
+0
ja si doma ne mores najti para ,,ti tudi sirke ne bodo potesile zelje ,,
dartford
01. 04. 2016 18.43
+45
Koliko Parizov in Brusljev se bo moralo še ponoviti ???? Naša humanitarnost nas bo same sebe pokopala!!! Včeraj ponoči so npr. ubogi migranti spet zablokirali cesto v Calaisu in kakih 300 jih je z noži napadlo kamione. Vem, ker je bil znanec v tej koloni tovornjakov. Seveda to naši mediji ne poročajo... Pa saj ne rabijo oni zaščite! MI JO RABIMO !
aaaaaa122121
01. 04. 2016 20.14
-22
hehe humanost, A je bla tole tut humanost::::::: "O grozodejstvih v Iraku govorijo številke same," je na tiskovni konferenci ob predstavitvi nove številke Časopisa za kritiko in znanost (ČKZ) 'Osvobajanje Iraka' dejala urednica zbirke Marta Gregorčič. Tako naj bi v izgnanstvu te arabske države, ki so jo 19. marca 2003napadle ZDA, živelo več kot pet milijonov beguncev. Brez sojenja in obtožnic je pridržanih med 44.014 in 400.000Iračanov - od tega 2.400 mladoletnih. "Irak ima danes okoli dva milijona vdov inpet milijonov sirot. Dnevno v Iraku umre med 150 in 500 ljudi, okupacija države pa je zahtevala okoli 1,3 milijona življenj," so bile številke, ki sta jih urednika zbirke Gregorčičeva in Sami Al Dagistanipostregla navzočim poslušalcem.
razocarani
02. 04. 2016 15.57
+1
saj ne vedo kaj delajo ,,ze tako smo v sloveniji slovenci v manjsini ,,a kdo nas bo zascitil kot manjsino ko pa nas nasa politiko obsoja na izginotje ,,to kar delajo ze od osamosvojitve dalje je dobesedno genocid , vsa jara gosposka je poblaznela od pohlepa in za evrcke nas bodo se lastnorocno morili ,,so kot stekli psi kdo bo vec pograbil ,,a nam bo le kapnilo koga se moramo najbolj bati
Al83
01. 04. 2016 18.34
+32
Super, sprejmimo v Evropo 70000 najbolj nevarnih tujcev, ki prihajajo iz krajev kjer je srce ISISa in je IQ poden sveta. In to samo zato, da bo levica dobila svoje nove volilce pod krinko multikulturistične agende, ki južno in vzhodno od Beograda ne obstaja nikjer na Svetu in je namenjena samo glupim belcem.
srebrnibreg
01. 04. 2016 18.36
+3
Zdi se mi, da Gelca ni levica. To pa sklepam po tem, da se je zvodnik Milan na veliko z njo hvalil, da je njegova cenjena strankarska kolegica.
Al83
01. 04. 2016 18.39
+15
Cela Nemčija je od 2. svetovne naprej na skrajni levici. Ko povprečnemu Nemcu omeniš, da je treba zavarovati meje, se mu takoj zavrti vseh 50 hitlerjevih filmov, ki jih je videl v življenju. Hvala bogu Avstrijci nimajo v glavo vbite te krivde in delujejo malo kot protiutež.
srebrnibreg
01. 04. 2016 18.41
+1
Se pravi, da je sekta v kateri je poveljnik zvodnik Milan dejansko levica?
Al83
01. 04. 2016 18.45
+10
Nemci, morajo zaradi tega kar so njihovi predniki naredili v 2. svetovni biti sedaj supermenschen in morajo zaradi tega biti vsem v ˇmoralniˇ zgled in morajo vsem pomagati in nikogar zavrniti in biti do vseh prijazni itd.. Praktično je to največji PR job na svetu.
srebrnibreg
01. 04. 2016 18.47
+1
Al83
01. 04. 2016 18.50
+8
Gelca je globlistka in globalisti v večini potiskajo levičarske principe, kot so multikulturizem.
srebrnibreg
01. 04. 2016 18.55
+2
Vprašanje je, če je naša sekta kateri komandira zvodnik Milan po takem levica, ker je rekel, da je njegova strankarska kolegica?
DAEMONIUM
01. 04. 2016 18.32
+11
Kdaj bo Slovenija začela črpati migrante iz Nigerije ki so zdaj v Italiji??? Ker je ljubljanski župan ponudil več kot 300 mest bi lahko te reveže potrebne pomoči naselili tja. K temu v prid govori še dejstvo da so v Ljubljani tudi številne človekoljubne organizacije tako, da jim bodo takoj pri roki če bi jih rabili.
srebrnibreg
01. 04. 2016 18.28
+23
Da ne bo Gelca spet vsiljevala teh drugim državam, če jih hoče imeti naj jih ima ona ne pa, da jih hoče pošiljati v druge države.
XmassivX
01. 04. 2016 18.18
+41
Te "Sirce" naj sprejema kar Nemčija, ker to je njihovo maslo.