Tujina

Grčija po večdnevnih pogajanjih le dosegla sporazum: v zameno za novo pomoč bodo morali znižati pokojnine

Atene, 02. 05. 2017 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grki so dosegli sporazum o novih varčevalnih ukrepih in reformah. V zameno za novo finančno pomoč, ki naj bi jim jo Evropska banka nakazala najkasneje do julija, bodo morali privarčevati približno 3,6 milijarde evrov, predvsem z vnovičnim znižanjem pokojnin in davčnih olajšav.

Novi varčevalni ukrepi v Grčiji bodo, kot kaže, na plečih upokojencev.
Novi varčevalni ukrepi v Grčiji bodo, kot kaže, na plečih upokojencev. FOTO: Reuters

Grčija se je s posojilodajalci dogovorila o novih varčevalnih ukrepih in reformah, ki bodo tlakovali pot za odobritev nove pomoči tej krizni državi. Kot je danes povedal grški finančni minister Evklid Cakalotos, so se dogovorili o približno 3,6 milijarde evrov prihrankov, predvsem z vnovičnim znižanjem pokojnin in davčnih olajšav.

Večdnevna pogajanja so se končala danes zjutraj ob pol šesti uri po grškem času.

Grčija si je nagrmadila za več kot 300 milijard evrov dolgov in je že od leta 2010 deležna finančne pomoči drugih članic območja evra. V začetku aprila je načelno pristala na sveženj novih ukrepov in reform v zameno za novo finančno injekcijo pred julijem, ko mora poplačati naslednji velik obrok dolga. Odprtih pa je ostalo še kar nekaj vprašanj, predvsem v zvezi z ukrepi na trgu dela, v pokojninskem sistemu ter glede t. i. primarnega presežka v letih po izteku programa pomoči.

Cakalotos je pojasnil, da bodo evropski pogajalci zdaj svoje poročilo predstavili finančnim ministrom držav z evrom. To naj bi se zgodilo v naslednjih dneh, zasedanje finančnih ministrov pa je predvideno 22. maja. Cakalotos je izrazil željo, da bodo tedaj sprejeti ukrepi, ki bodo omogočili zmanjšanje grškega dolga za blizu 180 milijard evrov.

Pred tem pa mora novi varčevalni program odobriti grški parlament. "Parlamentu ga bomo predstavili prihodnji teden," je dejal Cakalotos. Potrditev pričakuje sredi meseca. Grški sindikati so za dan, ko bodo novi strogi varčevalni ukrepi sprejeti, že napovedali splošno stavko.

Grški sindikati so ob sprejetju ukrepov že napovedali splošno stavko.
Grški sindikati so ob sprejetju ukrepov že napovedali splošno stavko. FOTO: AP

Gre za paket ukrepov, ki bodo prinesli prihranke v višini 3,6 do 3,8 milijarde evrov, kot je bilo slišati s finančnega ministrstva v Atenah.

Najpomembnejši med njimi so: znižanje pokojnin za do 18 odstotkov s 1. januarjem 2019 ter znižanje letne davčne olajšave z 8636 evrov na 5681 evrov s 1. januarjem 2020. Poleg tega naj bi prišlo do sprememb v delovni zakonodaji, ki bodo omogočile lažje odpuščanje delavcev. Predvidene so tudi nove privatizacije državnega premoženja.

Da bi izravnali nove stroge varčevalne ukrepe, naj bi revnejšim družinam pomagali z državno pomočjo. Ta bo med drugim obsegala subvencioniranje najemnin.

Strokovnjaki Evropske centralne banke (ECB), Evropske komisije, evropskega reševalnega sklada ESM in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) bodo zdaj poročilo predstavili finančnim ministrom držav z evrom. Šele z njihovim soglasjem bo mogoče Grčiji izplačati nov obrok iz do 86 milijard evrov vrednega paketa pomoči. Poleg tega mora svoje sodelovanje obljubiti tudi še IMF.

Gre za tretji program pomoči, o katerem se je Grčija po zahtevnih pogajanjih z mednarodnimi posojilodajalci dogovorila julija 2015. Svež denar bo nujno rabila v juliju, ko mora odplačati za več kot sedem milijard evrov kreditov.

Da so se z vlado v Atenah dogovorili o pogojih za izplačilo dodatne finančne pomoči, so danes uradno potrdili tudi posojilodajalci. "Ekipe Evropske komisije, evropskega reševalnega sklada ESM, ECB in IMF so z grškimi oblastmi dosegle načelni dogovor o paketu ukrepov za pomoč pri okrevanju Grčije," so zapisali v sporočilu za javnost. Grške oblasti so poudarile svoj namen, da jih uvedejo hitro, so dodali.

Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Pierre Moscovici je dogovor pozdravil z besedami, da gre za "zelo pozitiven razvoj po večmesečnih zapletenih pogajanjih". Nova prizadevanja, ki jih je obljubila grška vlada, odpirajo pot do hitrega zaključka drugega pregleda grških javnih financ. Hiter sprejem teh zavez bo finančnim ministrom območja evra omogočil, da dogovor potrdijo že na naslednjem srečanju.

Zdaj je po komisarjevih besedah čas, da se obrne nov list po dolgotrajnem in težkem varčevalnem poglavju za grške ljudi. "S tem dogovorom moramo napisati novo zgodbo o stabilnosti, delovnih mestih in rasti tako Grčije kot območja evra v celoti," je dodal Moscovici.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
02. 05. 2017 20.45
+1
Grčija, sramota in slaba vest EU, zlasti njenih banksterjev.
mackon08
02. 05. 2017 22.50
+1
Če si denar sposodiš ga moraš tudi vrniti, lenuhi so dolgo živeli na tuj račun.
ni_mi_vse_eno
02. 05. 2017 19.30
+4
Igrajmo se monopoli, vendar vam bom na začetku igre posodil ves denar, potem mi boste pa vsak krog vračali 10% obresti. Če mi ne boste vračali denarja, vam vzamem Bled in Bohinj in vas razglasim za lenuhe.
ni_mi_vse_eno
02. 05. 2017 19.26
+3
Posojam vam potiskane papirčke za dolg in obresti na obresti in če boste znižali pokojnino vam posodim nove potiskane papirčke za malo večje obresti. Živimo v sistemu stalne eksponentne rasti, zato moram pač zvišati obresti. Vi pa ste svobodni, da volite levo ali desno, le bančnega sistema se ne dotikajte in ne sprašujte se, zakaj so vse države zadolžene, ampak verjemite - grki so leni. :)
gongash
02. 05. 2017 19.01
+1
Naj kar nižajo do sedaj so utajevali vse živo, prikazovali lažne bilance. 50% grkov je v javnem sektorju lol, to ni vzdržno. Zakaj je Venezuela v riti? Vsi so v javnem sektorju, 95% BDP pa je odvisen od nafte, katere cena pada in pada in jo bomo potrebovali vedno manj. Imajo več nafte kot savdska arabija pa nimajo od nje nobene koristi. Njihova nafta je tako draga, da celo uvažajo nafto iz drugih držav, ker je ceneje. Skratka bizarno. Tudi pobrali se ne bodo, ker so skoraj v vsaki panogi vse nacionalizirali , nihče se s tem ne ukvarja (imajo ogromne rodovitne kmetijske površine) in to sedaj stoji. Inflacija 700%.Nimajo hrane, vode in WC papirja. Lovijo pse, mačke in golobe za hrano.
JagodaBoštjan
02. 05. 2017 18.34
+3
Jeba je, če država toliko let zapored financira svoje storitve preko kreditov (glej: Deficit spending). Ko pa od nobenega več ne dobi posojilo, ji pa zmanjka denarja za nadaljevanje nudenja teh storitev in umetno podaljševanja roka vračanja teh kreditov. Oziroma drugače povedano: svetovne banke ne posojajo več denarja državi, ki ga je uporabljala za nudenje storitev. Kar pomeni, da mora ukiniti te storitve saj nima denarja zanj. Še več, banke zahtevajo do sedaj izposojen denar nazaj. Kar pomeni, da poleg tega da ne morejo nudit več tistih prejšnjih storitev, morajo ukiniti še dodatne storitve, da sploh dobijo denar da ga lahko vrnejo. Ali po-domače povedano: izgubili so storitve ker si ne morejo izposodit denarja za njih in izgubili so še nekatere druge storitve zato, da lahko privarčujejo denar, da povrnejo kredite in obresti bankam.
JagodaBoštjan
02. 05. 2017 18.34
+3
Nauk te zgodbe je pa da če želiš državne storitve je treba zanje plačat z državnim davkom ne pa z vzemanjem kreditov.
JagodaBoštjan
02. 05. 2017 18.57
+2
Večina Grkov ne plačuje davkov, storitve bi pa vseeno radi. In ker država ne nabere dovolj denarja preko davkov za vse te storitve si denar izposodi, mesec za mescem. To seveda pelje do visokih zadolžitev. In ko banke ne dajo več denarja/posojil zaradi strahu pred morebitni nesposobnosti vračanja tega denarja, potem tudi storitev ne more biti več. Grki posledično jokajo in jamrajo. In namesto da bi rešili problem tako kot bi ga morali, namreč z obdavčitvijo svojega ljudstva da bi Grki sami zbrali denar za vse storitve ki si jih sami želijo - tako kot to dela vsaka država- si denar raje izposojajo. Mi ostali Evropejci, ki smo si svoje storitve v svojih državah sami plačal s svojim davkom, moramo pa sedaj tudi njihove zadolžitve (storitve vzete na kredit) plačat, z našim denarjem ali kaj? Ne hvala! Jokajo in stokajo naj še naprej toliko časa, da se bodo zresnili in izvolili kandidata, ki jim bo obljubil da jih bo obdavčil tako kot se spodobi in bodo svoje storitve plačali s svojim denarjem če jih sami želijo imeti.
JagodaBoštjan
02. 05. 2017 19.44
+1
Čist tako za info: Vse razvite države se zadolžujejo, vključno s Slovenijo. Ta trend se nadaljuje iz leta v leto. Državna zadolžitev pa raste in raste. Razlika je samo v tem, da se vsi zadolžujejo počasneje kot Grčija. Kar pomeni, da bodo vse države nekoč - tako kot Grčija - prišle do tako velike zadolžitve da banke ne bodo več posojale denar, posledice pa.... (beri zgoraj) . Vsi si samo zatiskamo oči in držimo pesti, da se to v Sloveniji ne bo zgodilo v našem življ. obdobju. Ampak to je seveda arogantno od nas, saj prepuščamo posledice naših napak našim potomcem. Svojim hčeram, sinovom, vnukom in vnukinjam, ki bodo trpeli zaradi naših butastih odločitev in nas bodo prezirali svoje celo življenje. Pa tako se hvalimo da bi radi pustili boljši svet našim potomcem. Samih sebe bi nas bilo moglo biti sram! In reči ne: ali ne bomo imeli storitev za katere nismo sami pripravljeni plačati ali pa moramo sami plačati polno vrednost svojih storitev, ki si jih želimo ter ne bomo jemali kreditov ter uničili prihodnost svojih potomcev.
trdovrat
02. 05. 2017 16.43
-4
Grki, počasi vas kuhajo, dajte zbudite se! Naženite prikoritnike, naj skladajo kamenje na otokih! Spoznajte vendar, da ni konca zategovanja, vi ste poskusna žaba, do kje se da segreti lonec! Samo solidarnost vas lahko reši! Mi pa le pozorno opazujmo, kaj nas čaka, če se ne bomo zbudili! Pa vsi tisti, ki gobcate o izgubljenih posojilih. Denar za pomoč takoj konča v privat svetovnih bankah, in to denar, ne pa popisan sekret papir, ki so ga dobili kot posojilo! SMRT FAŠIZMU!
puspan
02. 05. 2017 17.40
+3
trdovrat iz tvojega prispevka ni težko razbrati, kaj vse te teži. Po vsej verjetnosti ti gre podobno, kot večini Grkov. Ko je bil čas ustvarjanja, se je veselilo in živelo od lepega vremena in mladosti, ko pa je prišel čas obračuna pa je zmanjkalo vsega tistega, s katerim dokažeš, kaj, kje in koliko si vplačal za mirno in brezskrbno življenje v starosti. Tu ne vidim drugega, kot paralele Grčije in tebe. O kakšni solidarnosti pa je govora, bi te rad vprašal. Do Grkov ne čutim niti najmanjšega usmiljenja, saj kljub večkratnem zategovanju pasu še vedno živijo veliko bolje, kot si to zaslužijo in po vsej verjetnosti velja enako tudi zate. Solidarnost med tistimi, ki niso ustvarili nič ne bo pomagala prav veliko, se pa predstavljam, kaj s tem napeljevanjem k solidarnosti poskušate izzvati. Jaz poznam samo solidarnost s tistimi, ki jim narava ni poklonila sreče biti zdrav, kot ostali, ki smo imeli srečo ustvarjanja s svojimi rokami in nič več. Če pa meniš, da je denarna pomoč, ki so jo Grki sami večkrat obupno prosili vsepovsod in tudi vedno dobili samo popisan sekret papir, potem naj si v bodoče brišejo svoje riti s svojimi prsti in nič več z nafehtanim toaletnim papirjem. Vem samo to, da ljudje, ki jim gre EU tako hudo v nos, ne bodo prenehali sitnariti ne v in še manj izven evropske povezave, ker so za vse svoje nesposobnosti in nesreče krivi izključno oni sami.
trdovrat
02. 05. 2017 18.37
+0
Sicer se mi ne da, pa vsaj nekaj. Kolikor sem pač jaz seznanjen, niso Grki nikoli prosulki pomoči, temveč njihova elita (tako kot tudi naša), vračali naj bi pa siromaki!
trdovrat
02. 05. 2017 18.51
+1
No kar precej pojasnila mi je odgriznilo, pa če sem že sedel, da napišem, bom pa kljub klicanju živine še enkrat.
trdovrat
02. 05. 2017 18.52
trdovrat
02. 05. 2017 21.05
No, sedajle imam pa spet malo časa, da nekaj stvari razjasnim temule pušpanu! Vsaka družba je brez solidarnosti obsojena na propad, pa najsi bo to zakon, družina, vaška skupnost ali država! Grški ljudje so imeli od posojil zelo malo ali nič! Verjamem pa, da so nekateri izkoristili dane možnosti, ti jih verjetno ne bi? Verjamem pa tudi, da ne veš kaj je solidarnost, ker živiš v okolju kjer velja le pravica močnejšega, ali še slabše bolj zvitega! Praviš pa tudi, da se ti nič ne smilijo. No ne morejo se ti smiliti, če pa premoreš ravno toliko empatije kot tvoje okolje, ali pa grabežljivo oderuški posojilodajalci grškim elitam! Pa še nasvet, da si kljub nezmožnosti solidarnosti, najdeš prijatelja na deželi! Veš jaz, moji domači, sosedje in prijatelji, bomo jedli doma pridelano hrano, taki, ki vas pa skrbi samo denar, boste pa pokušali, kakšen okus ima star čevelj! Pa kar še naprej skrbi za svoj ego, če misliš da ti bo lahko pomagal v pogojih, kot so sedaj v Grčiji, ki se jim pa zelo hitro približujemo! Pa to ni mišljeno privoščljivo, temveč kot opozorilo!
macro
02. 05. 2017 16.08
+1
Šaljivci ti Grki.
funi
02. 05. 2017 16.03
+0
To slej ali prej caka tudi slo-odpuscanke v javni upravi, nizanje priviligiranih rezimskih penzij, nizanje plac tisth ki so prisesani na proracun.....
mufic
02. 05. 2017 15.53
Kdaj bo enkrat tega že konc?
JApajaDAja
02. 05. 2017 15.45
-2
makedonski prcednik pa pokleknil pred usa ultimati!
mufic
02. 05. 2017 15.43
+4
Mene pa zanima koliko denarja so ze vrnili.Recimo Sloveniji
nebi
02. 05. 2017 15.41
+7
S kakšno lahkoto opeharijo ljudi, ki so odslužili svoje s poštenim delom.
godzila
02. 05. 2017 15.38
+4
bil sem 3 krat v Grčiji in res je ,da so imeli tam nenormalno visoke plače imel pa si občutek ,da tudi noben ne hodi na šiht zvečer gostilne prepolne Grkov ,ki so zvečer žrli na veliko in si res privoščili le najboljše tudi zato so tam kjer so enkrat pa je te zapitke treba plačati obenem pa je Grčija poskusni zajec kako se bodo spravili tudi na Italijo ,ki je prav tako tik pred bankrotom kot tudi Španijo ....................
TOX6
02. 05. 2017 15.29
+1
To slej ali prej caka tudi slo-odpuscanke v javni upravi, nizanje priviligiranih rezimskih penzij, nizanje plac tisth ki so prisesani na proracun.....
mufic
02. 05. 2017 15.44
-1
CIGU MIGU
02. 05. 2017 14.55
+9
kdaj bodo pa vrnili 380 milijonov sloveniji..pahor je izjavil da bodo tudi obresti---jaz bi zahteval denar će ne pa en otok--ali kako se to posluje..jaz vem da moram banki vse vrniti
mufic
02. 05. 2017 15.44
-1
emilzapata
02. 05. 2017 14.43
+8
saj v Sloveniji bi morali tudi narediti neko reformo, saj imajo v glavnem najboljše pokojnine tisti, ki so najmanj prispevali za skupno dobro, prodajali in mešali so meglo.
Tadej Bu?ar
02. 05. 2017 14.41
+8
Pa kakšna nova pomoč ... Grčija naj gre ven iz EU in to takoj. Mi rabimo schengensko mejo na kopnem. Tam po morju vsi plavajo v EU