Tujina

Grčija odprla dostavo za tujino

Atene, 05. 11. 2010 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po odkritju sumljivih paketov, ki so bili namenjeni predsednikom Francije, Nemčije in Italije, in aretaciji dveh sumljivih oseb so grške oblasti sprostile dostavo poštnih pošiljk v tujino.

Bomba
Bomba FOTO: Reuters

Grčija je danes po dvodnevni prekinitvi znova začela dostavljati poštne pošiljke v tujino. Grške oblasti so dostavo paketov ustavile v sredo, ta ukrep pa so sprejele, ko so odkrili več paketov z eksplozivom, naslovljenih na voditelje Francije, Nemčije in Italije ter na tuja veleposlaništva v Atenah. Kot so povedali na mednarodnem letališču v Atenah, so dostavo poštnih pošiljk obnovili opolnoči.

Grške oblasti so v povezavi s paketi z eksplozivom v ponedeljek prijele 22- in 24-letnega moškega in ju v četrtek obtožile terorizma. Grški zunanji minister Dimitrij Ducas je v sredo sicer poudaril, da ta zarota "ni imela nobene povezave z organiziranim mednarodnim terorizmom".

Aretirali osumljenca za napad
Aretirali osumljenca za napad FOTO: Reuters

V Bruslju se bodo danes sestali eksperti Evropske unije, ki bodo preučili potrebo po zaostritvi varnostnih ukrepov v tovornem prometu v odziv na vrsto eksplozivnih paketov, ki so bili v minulih dneh poslani iz Grčije, pa tudi iz Jemna.

Sumljivi paketi so se pojavili pred nedeljskimi lokalnimi volitvami v Grčiji, kjer zaradi varčevalnih ukrepov vlade narašča nezadovoljstvo prebivalstva. Ker je bilo vsaj pet paketov z razstrelivom namenjenih v različne evropske države, je Grčija za 48 ur ustavila dostavo vseh pošiljk v tujino.

Preberite članek o tem, ali so ogrožena naša veleposlaništva?

Ozadje dogodkov v Atenah

Bombe v Grčiji - 5
Bombe v Grčiji - 5 FOTO: Reuters

V torek so namreč grški policisti našli pošiljko, ki je bila naslovljena na italijanskega premierja Silvia Berlusconija, še prej pa so na atenskem letališču našli dva paketa naslovljena na Europol in Evropsko sodišče. Istega dne so pakete našli na čilskem in bolgarskem veleposlaništvu, policistom pa je uspelo prestreči paketa, namenjena na čilsko in nemško veleposlaništvo. Nemška policija je pošiljko z nevarno vsebino v torek našla na uradu kanclerke Angele Merkel, dve pošiljki pa sta istega dne eksplodirali pred švicarskim in ruskim veleposlaništvom.

Prvi napad so grški policisti zabeležili v ponedeljek, ko je eksplodiral paket, naslovljen na mehiško veleposlaništvo. Takrat so našli še nevarna paketa, naslovljena na veleposlaništvi Belgije in Nizozemske. Policija pa je našla tudi paket, naslovljen na francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.