Tujina

Grčija nezakonito blokirala Makedonijo pri Natu

Haag, 05. 12. 2011 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Makedonija je na Meddržavnem sodišču v Haagu dobila tožbo proti Grčiji, v kateri ji je očitala, da je Makedonijo neupravičeno blokirala pri vstopu v Nato. A zveza Nato bo vseeno počakala, da se Grčija in Makedonija dogovorita o imenu.

Makedonija
Makedonija FOTO: Reuters

Meddržavno sodišče (ICJ) je v sodbi Makedonije proti Grčiji, ker je ta leta 2008 blokirala vstop Makedonije v severnoatlantsko zavezništvo, odločilo, da so uradne Atene, ki so to storile zaradi spora o imenu, ravnale napačno. Po mnenju sodišča je Grčija kršila začasni sporazum iz leta 1995, v katerem so se Atene zavezale, da ne bodo blokirale članstva Makedonije v mednarodnih organizacijah, če bo Makedonija uporabljala ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija.

Vendar pa ta razsodba še ne prinaša rešitve za grško-makedonski spor o imenu v zvezi s tem. Makedonija je tožbo proti Grčiji na ICJ vložila 17. novembra 2008. Zanjo se je odločila, da bi zaščitila svoje interese, ki izhajajo iz začasnega sporazuma, sprejetega 13. septembra 1995.

Makedonija je bila leta 1993 sicer sprejeta v Združene narode pod začasnim imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), vendar jo je več kot 120 držav, med njimi ZDA in Rusija pa tudi Slovenija, priznalo pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija. Na vrhu Nata v Bukarešti 2008 je Grčija nasprotovala povabilu Makedoniji za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu.

Grško zunanje ministrstvo je v prvem odzivu na razsodbo ICJ sporočilo, da "proučujejo" odločitev sodišča, hkrati pa so poudarili, da se razsodba ICJ ne nanaša neposredno na dolgoletni spor med državama glede imena in da Atene ostajajo zavezane temu, da se spor reši v pogajanjih pod pokroviteljstvom ZN.

Grški premier Lukas Papademos je poudaril, da si Grčija ves čas prizadeva za dobrososedske odnose z Makedonijo, vendar je rešitev spora glede imena, ki bo sprejemljiva za obe strani, pogoj za polno normalizacijo odnosov.

Makedonski zunanji minister Nikola Poposki pa je izrazil zadovoljstvo nad razsodbo ICJ in ocenil, da gre za "izredno pomembno razsodbo", ki bo preprečila, da bi se zgodila "nova Bukarešta". Hkrati je Poposki opozoril, da razsodbe ICJ ne bi smeli ocenjevati v luči zmagovalca ali poraženca", pač pa bi se morali v prvi vrsti osredotočiti na skupno evroatlantsko prihodnost. V zvezi s pogajanji z Grčijo glede vprašanja o imenu Makedonije pa je zagotovil, da bo Makedonija ostala "aktivna partnerka" v pogajanjih.

Makedonski predsednik Gjorgje Ivanov je prav tako pozdravil odločitev ICJ. "V sodbi vidimo pozitivno spodbudo in pričakujemo sodelovanje z našimi grškimi sosedi v duhu prijateljstva, razumevanja in vzajemnega spoštovanja," je dejal Ivanov. "Za zdaj na to ne želimo gledati skozi kategorije zmagovalcev in poražencev. Moramo sodelovati z Grčijo glede naše skupne prihodnosti in prihodnosti naše regije," je dodal.

Nato bo vseeno počakal na dogovor o sporu

Razsodba pa ne bo ne bo vplivala na stališče Nata, da je za povabilo Makedoniji v zavezništvo potrebna vzajemno sprejemljiva rešitev spora o imenu, je danes v Bruslju izjavil generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. ZN pa so pozvali Atene in Skopje, naj sodbo ICJ izkoristita za konstruktivno rešitev spora. Zaveznice so se tedaj po njegovih navedbah dogovorile, da bo Makedonija povabljena v Nato, takoj ko bo sprejeta vzajemno sprejemljiva rešitev o vprašanju imena. To odločitev je nato Nato potrdil na številnih vrhunskih in ministrskih srečanjih, je poudaril.

Na vrhu Nata v Bukarešti 2008 je namreč Grčija nasprotovala povabilu Makedoniji za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu. Današnjo odločitev sodišča o "dvostranskem vprašanju" med Grčijo in Makedonijo pa je Nato "vzel na znanje". Združeni narodi pa so pozvali Atene in Skopje, naj sodbo ICJ izkoristita za konstruktivno rešitev spora o imenu. Odposlanec svetovne organizacije Matthew Nimetz, ki posreduje v sporu, je sporočil, da je bil v stiku z obema vladama in ju pozval, naj odločitev ICJ vzameta kot priložnost za konstruktiven premislek o svojih odnosih in naj razmislita o novi pobudi za končno rešitev spora o imenu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
05. 12. 2011 20.58
+14
Politika gor ali dol,vabljeni v Ohrid,najlepši del Makedonije.
24minut
05. 12. 2011 19.11
+11
grčijo ven iz eu!!
david21
05. 12. 2011 19.07
+10
SAMO SE ZA INFORMACIJO MAKEDONIJA JE RAZDLEJENA NA 3 DELE PIRINSKI(OKOPIRAN S STRANI BOLGARIJE) , EGEJSKI(OKOPIRAN S STRANI GRČIJE), TER VARDARSKI DEL KI JE BIL OKOPIRAN S STRANI SRBIJE IN SE JE NEKAJ CASA IMENOVAL JUŽNA SRBIJA! TO SE JE ZGODILO KO JE MAKEDONSKA IN ALBANSKA VOJSKA PREMAGALA TURKE IN VSEM DRZAVAM OKOLI POMAGALA IZGNATI TURKE IZ BALKANA MAKEDONIJA JE BILA VOJNO OSLABLJENA TO SO PA ISKORISTILE GRČIJA, BOLGARIJA TER SRBIJA IN SO NAPADLI MAKEDONIJO IN JO RAZDELILI NA TRI DELE TER V BOKAREŠTI SPREJELI PAKT DA MAKEDONIJA NEBO OBSTAJALA V NOBENIH OD TEH DRŽAV NI BILO DOVOLJENO OMENITI IMENA MAKEDONIJA V GRČIJI SO TE ZAPRLI ALI CELO OBILI! KO JE PA LETA 1989 GRČIJA ZE ZACELA SLUTITI DA SE BO JUGOSLAVIJA RAZPADLA NEPRIČAKOVANO RAZGLASILA DA MAKEDONIJA OBSTAJA AMPAK DA SO MAKEDONCI GRKI. ISTO KOD DA BI JUDJE SLAVILI HITLERJA GRKI SLAVIJO ALEKSANDRA MAKEDONSKEGA PO LETU 1989 PRED TEM PA NISO PRIZNAVALI DA JE KDAJ SPLOH OBSTAJAL.EDINO SRBIJA JE PRIZNALA OBSTOJ MAKEDONIJE VENDAR UPAM DA SE BO V KRATKEM ZGODILO TUDI OSTALIM OKOPIRANIM MAKEDONCEM!!! SLOBODA MAKEDONIJI !!! MAKEDONIJA MAKEDONCEM!!!
MaKyMK
05. 12. 2011 18.42
+9
Makedonija je še dodatno dokazala da se ji godi krivica! Makedonija Makedoncem!!!
yokerxdinterfan
05. 12. 2011 18.42
+7
eh grki polno korupcije in svega svašta
david21
05. 12. 2011 18.40
+11
KAKŠNE OZEMELJSKE TEŽNJE GRKI SO NAREDILI NAJVECI GENOCID NAD MAKEDONCI SO JI ZAZIGALI IN METALI NA ODPRTO MORJE OSTALE IZGNALI IZ EGEJSKE MAKEDONIJE TISTE KI SO OSTALI PA SO MORALI NA SIL0 SPREMENITI IMENA IN PRIIMKE V GRSKA TER KOLIKO MAJHNIH OTROK SO GRKI VZELI IN JIH VZGAJALI PO GRSKO!!! Desktop.Messiah PRVO SE MALO SOLAJ POTEM PA PIŠI
MaKyMK
05. 12. 2011 18.45
+4
Zato še danes terorozirajo in ne spustijo ameriškega, avstralskega državljana, pri katerem je v potnem listu naveden rojstni kraj MACEDONIA
david21
05. 12. 2011 18.35
+8
sloboda MAKEDONIJI !!!!!!!!!
Desktop.Messiah
05. 12. 2011 17.02
-24
Skopje je s svojo politiko sovraštva, ki onemogoča normalizacijo odnosov privedlo Atene do točke, ko so Grki morali reči STOP makedonskim ozemeljskim težnjam.Upam, da trenutne težave niso oslabile odločnosti grške vlade, da ubrani sleherno ped helenske zemlje.
korintos1
05. 12. 2011 17.14
+4
Karanta
05. 12. 2011 17.41
+5
Upam, da niso vsi grki tako omejeni kot naš , drugače se nam evropejcem res slabo piše
dajno
05. 12. 2011 18.10
+6
Da ni bilo obratno? Še za časa YU, so se po Makedoniji oblizovali Grki, Bolgari, Albanci... zdaj ko so sami pa je vse postalo bolj očitno...
MaKyMK
05. 12. 2011 18.41
+15
Desktop. Messiah berem tvoje komentarje že lep čas in vidim da imaš sam težnje proti makedonskemu narodu in srbom. Žal si preveč očiten muslimanski albanec, živeč v sloveniji z palestnisko zastavo... Le kaj bi naj to poemnilo? Skopje se prizadeva za svojo identiteto, za svoj jezik in kulturo. VI Albanci pa želite vse več pravic, nujno ureditev države, visoke plače, nekaznovan kriminal, teroriste v parlamentu... Zato pa ste prekinili štetje prebivalstva. Lep pozdrav vsem Makedoncem!!!!
dajno
05. 12. 2011 16.55
+19
Grčiji počasi obračajo hrbet... tako je,ko si brez fičnikov...