Tujina

Grčija dobila še nove ministre

Atene, 21. 06. 2012 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grčija je dobila novega premierja, znana pa so tudi imena ministrov v novi koalicijski vladi. Vlada napoveduje omilitev ukrepov, Evropa pa zahteva njihovo spoštovanje. Kaj bo sledilo?

Dosedanji finančni minister George Zanias, vodja Pasoka Evangelos Venizelos, novi premier Antonis Samaras, predsednik stranke Dimar Fotis Kuvelis in novi finančni minister Vasilis Rapanos
Dosedanji finančni minister George Zanias, vodja Pasoka Evangelos Venizelos, novi premier Antonis Samaras, predsednik stranke Dimar Fotis Kuvelis in novi finančni minister Vasilis Rapanos FOTO: Reuters

Potem ko je včeraj – le tri dni po volitvah, kot novi predsednik vlade prisegel Antonis Samaras, so danes razkrili tudi imena ministrov v novi koalicijski vladi. Ključno finančno ministrstvo bo vodil ugledni profesor ekonomije in sedanji predsednik odbora banke National Bank of Greece Vasilis Rapanos.

V novi vladi ima kot zmagovalka volitev največ besede Samarasova konservativna Nova demokracija. V kabinetu je več tehnokratov, kakršen je Rapanos, vendarle pa so vodenje večine pomembnejših ministrstev prevzeli veterani grške politike. Novi zunanji minister bo diplomat in nekdanji župan Aten Dimitris Avramopulos, ki pripada Novi demokraciji. Ministrstvo za obrambo bo vodil nekdanji novinar, ki je v preteklosti med drugim vodil ministrstvo za delo, Panos Panagiotopulos.

Vlado sestavljajo Nova demokracija, stranka Pasok in manjša levosredinska stranka Demokratska levica (Dimar). Skupaj imajo 179 od 300 sedežev v parlamentu.

Vodja stranke Pasok in nekdanji finančni minister Evangelos Venizelos je povedal, da si bo vlada prizadevala za spremembe sporazuma o drugem, 130 milijard evrov vrednem programu finančne pomoči od evroobmočja in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Predvsem si nova vlada želi omiliti zahteve do Grčije. Nekoliko "manj boleče pogoje za pomoč" pričakuje tudi grški predsednik Dimar Fotis Kuvelis.

Medtem ko grška vlada pričakuje razumevanje s strani EU in IMF, pa prav v EU opozarjajo, da pričakujejo spoštovanje zavez. Nekatere spremembe se napovedujejo, a na konkretne podatke bo treba počakati na poročilo trojke EU in IMF. V času grškega političnega krča, ko je stara vlada posle opravljala le z omejenimi pooblastili, program varčevanja ni bil ustrezno izvajan, poslabšale pa so se tudi gospodarske razmere.

Bo nova vlada sploh preživela?

Nemčija je do Samarasa še vedno zelo previdna. Ta je namreč varčevalnim reformam in ukrepom nasprotoval, ko je bil na oblasti Pasok. "Potrebujemo več odločnosti za hitro implementacijo ukrepov, o katerih smo se že dogovorili," je povedal nemški finančni minister Wolfgang Schaüble. Samarasa je v Berlin že povabila tudi nemška kanclerka Angela Merkel.

Neodvisni politični analitik John Loulis pa novi vladi ne napoveduje svetle prihodnosti. "Ta vlada bo imela zelo kratek življenjski rok. Ne bo izpolnila pričakovanj in njena podpora bo hitro splahnela. To bo vlada, ki jo bo vodila le Nova demokracija, njeni manjši partnerici pa sta se iz nje že nekako izmuznili," je dejal.

Vse več revščine

Takole so včeraj na brezplačno zelenjavo čakali v Atenah.
Takole so včeraj na brezplačno zelenjavo čakali v Atenah. FOTO: Reuters

 

Glede na dogovor med EU in IMF naj bi minimalno plačo v Grčiji, ki je trenutno pri 750 evrih, znižali za 22 odstotkov.

Gospodarski položaj v Grčiji se sicer iz tedna v teden slabša, država pa tudi zaradi tega ne more izpolnjevati fiskalnih ciljev, za katere se je zavezala. Brezposeln je vsak peti Grk, zaprtih je bilo na desettisoče podjetij, vse več pa je tudi brezdomcev. Grki so namreč iz dneva v dan bolj revni, počutijo pa se tudi ponižane. Tako je bilo včeraj v Atenah pod žgočim soncem sredi belega dne mogoče biti priča veliki množici, ki se je zbrala v parku in čakala na brezplačno zelenjavo, ki jo je ponudilo združenje kmetov s Krete.

"Niti v mojih najhujših nočnih morah si nisem mogla predstavljati, da bom kdaj končala na takšen način. Da bom čakala v vrsti za hrano," je povedala 56-letna Eleni Moshidou, mati treh nezaposlenih sinov, ki je bila odpuščena iz pravne pisarne leta 2010 – kmalu po tem, ko je izbruhnila kriza. "Počutim se ponižano, sem pa so nas pripeljali naši politiki," je dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pgdpgd
21. 06. 2012 11.09
+5
folku se ne da več komentirat.Bi blo pa najboljš,da te vlade nikakor ne sestavijo.Od nje bi imeli koristi samo Merklovci.
odpisan2x
21. 06. 2012 17.59
-1
vizije govorijo da jih bo spet nekdo prizemljil kot jih je po drugi svetovni vojni