Tujina

'Misija ogroža suverenost Damaska'

Damask, 20. 11. 2011 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
11

Arabska liga je zavrnila sirske zahteve glede sprememb načrta, ki predvideva napotitev 500 mednarodnih opazovalcev v državo. Sirski zunanji minister Valid Mualem pa je opozoril, da misija ogroža suverenost Damaska.

Množica demonstrantov proti režimu
Množica demonstrantov proti režimu FOTO: Reuters

Napad na sedež stranke Baath, ki jo vodi sirski predsednik Bašar al Asad, se je zgodil malo po tem, ko je pretekel rok za končanje nasilnega zatiranja protirežimskih protestov, ki ga je Siriji postavila Arabska liga. Gre za prvi napad v sirski prestolnici od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada. Kljub ultimatu lige sta včeraj vojska in policija v Siriji ubili 14 protestnikov.

Bašar al Asad
Bašar al Asad FOTO: Reuters

''Policija je zaprla poti do trga, kjer je sedež stranke Baath. Uspelo mi je videti dim, ki se je dvigal iz poslopja, in gasilska vozila okoli zgradbe,'' je dejal očividec, ki ni želel biti imenovan. ''Napad se je zgodil malo pred zoro, ko je bilo poslopje še prazno. Zdi se, da je šlo za sporočilo režimu,'' je dodal očividec.

Asad je v soboto izjavil, da bo kljub grožnjam z mednarodno izolacijo nadaljeval z zatiranjem protestnikov. ''Konflikt se bo nadaljeval, prav tako pa tudi pritiski, naj se Sirija podredi,'' je sirski predsednik dejal za britanski Sunday Times. ''Kakor koli, zagotavljam vam, da se Sirija ne bo uklonila in se bo še naprej upirala pritiskom.''

V videu na spletni strani Sunday Timesa je Asad dejal, da bodo volitve februarja ali marca, ko bodo Sirci odločali o parlamentu, ki naj bi spisal novo ustavo, ta pa bo služila kot podlaga za predsedniške volitve. ''Ta ustava bo vzpostavila osnovo za izvolitev predsednika, če ga potrebujejo ali pa ne,'' je dejal. ''Imajo volitve, ki se jih lahko udeležujejo. Volilne skrinjice bodo odločile, kdo bo predsednik.''

Zatrdil je, da obžaluje "vsako kapljo krvi, ki je bila prelita v državi", vendar pa se mora režim po njegovih besedah zoperstaviti oboroženim skupinam in zagotoviti spoštovanje zakonov.

Arabska liga zavrnila zahteve Damaska

Arabska liga je že pred postavitvijo ultimata o končanju nasilja nad protestniki zamrznila sirsko članstvo v organizaciji, ki povezuje arabske države. Arabska liga je sicer danes zavrnila prošnjo Damaska za spremembo načrta, po katerem bi liga v Sirijo poslala 500-člansko opazovalno misijo.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi
Generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi FOTO: Reuters

Sprejetje sprememb, ki jih predlaga Damask, bi "radikalno spremenilo naravo misije, namen katere je nadzorovati izvajanje arabskega načrta za rešitev krize v Siriji in zaščito sirskih civilistov", je v izjavi za javnost sporočil generalni sekretar lige Nabil al Arabi.

Reševanje krize v Siriji, kot ga vidi Arabska liga, namreč pomeni zaustavitev nasilja in števila žrtev ter upoštevanje teženj sirskega ljudstva po spremembah in po političnih ter gospodarskih reformah, je še sporočil al Arabi.

Spremembe, ki jih zahteva Sirija, se sicer nanašajo na načrt Arabske lige, da v Sirijo napoti 500 mednarodnih opazovalcev, članov organizacij za zaščito človekovih pravic, predstavnikov medijev in opazovalcev iz vrst oboroženih sil. Misija bi morala zagotavljati varnost civilnega prebivalstva na območjih, kjer potekajo najhujši protesti proti sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu.

Na odločitev lige se je sicer že odzval Valid al Mualem. Dejal je, da bo Sirija od Arabske lige zahtevala dodatna pojasnila glede načrta napotitve opazovalcev v državo. "Pojasnila potrebujemo, ker želimo zagotoviti spoštovanje (sirske) državne suverenosti," je na tiskovni konferenci v Damasku izjavil al Mualem.

A al Mualem je danes v Damasku zatrdil, da ga ne skrbi možnost uvedbe sankcij. "V Siriji ne mislimo, da gre za vprašanje roka (izteka ultimata), ampak vsebine. Doseči dogovor z Arabsko ligo, to je tisto, kar šteje," je izjavil al Mualem in poudaril, da lahko problem v Siriji rešijo le sami Sirci ter da upa, da Sirija sankcij ne bo deležna.

Al Mualem pa je glede odločitve Arabske lige danes izrazil še pomislek, da organizacijo zlorabljajo nekatere arabske države, ki želijo doseči posredovanje Združenih narodov v Siriji. Za katere države naj bi šlo, ni pojasnil.

Turčija, ki je nekoč podpirala al Asada, prav tako stopnjuje pritisk na Damask. Turški časniki danes pišejo, da naj bi Ankara načrtovala vzpostavitev območja prepovedi letov, da bi na ta način zaščitila civiliste, če se bo konflikt še stopnjeval.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez.jalen10
20. 11. 2011 16.49
prosperiteta? islam je definitivno ne prinaša. amerika tudi ne. niti evropa. kitajska prosperiteta je dejstvo, ami ni všeč. ti, kalifćić, si pa droben provokatorček.
kalif001
20. 11. 2011 16.11
kje je amerika, da jim pokaže kaj je demokracija, nek vzor pa morajo le imeti, to so pač le ljudje, ki so dolgo živeli v diktaturi, tako kot mi pod Titom, hvala bogu za Janšo, da nam je pokazal pravo pot do demokracije, Amerike in prosperitete!
janez.jalen10
20. 11. 2011 15.57
suverenost? vsaka država ima enega ali več gospodarjev. zunanjih, notranjih... morda je kitajska najbliže suverenosti. na njen način. amerika? he he, kitajci, japonci, židje - to so gospodarji in lastniki ameriškega denarja. in s tem amerike.
528Hz
20. 11. 2011 15.41
Ta folk mi je zmeraj bolj pri srcu, in sicer oni razmišljajo z svojo glavo in se ne pustijo,da bi jih politiki oziroma zahodni svet vozil po svoje in jim vbijal v glavo kaj lahko in kaj ne, tako kot to delajo z nami. Zelo bi bil vesel, da bi se zbudili še mi in začeli pisati zgodovino po svoje. Samo poglejte Gadafija so ubili samo zaradi tega, ker je tam imel folk vse zastonj in so živeli kot v raju ( zahodnemu svetu to ne diši), če se ne pobirajo davki in ostalo.
kalif001
20. 11. 2011 15.15
džamijo v vsako slovensko vas, trg in mesto!
AlternativeFacts
20. 11. 2011 15.06
@janez6b - Tako je janez iz 6-ega b.Pač bo počasi začelo pokati in B.vzhodu,zahod bo pa wc postal.Pa dobro jutro vsem ljubiteljem coca~cole.Zima bo kratka... ~Pozabili ste tudi napisati,da so ponovno izbruhnili nemiri tudi izbruhnili v Bahrainu.
resnica1
20. 11. 2011 14.46
bnam 2707 zakaj je izgubil zdrav razum, ker po mirni poti ne bo dovolil nato-u do sirijskega bogatstva
bnam 2707
20. 11. 2011 12.15
Tale Bašar el Asad je izgubil zdrav razum. Se pa v siriji dogajajo podobni scenariji kot v predhodnih državah.Infiltracija plačancev iz strani zahoda,nemiri,krvavi obračun in na koncu padec režima in umor Asada.Jasno je,da je ključ do pokoritve irana še Sirija,potem je na vrsti Iran.Menim,da se bo tam krepko zataknilo,kajti iran predstavlja nekaj drugega kot tiste države v katerih sedaj vlada marioneta. bo to zadnji preizkus miru in stabilnosti v svetu? Bo morda padla zadnja domina pred konfliktom svetovnih razsežnosti? Danes je mir v svetu nedeljiv in vsaka iskra lahko zaneti požar,ki ga bo težko ustaviti.večina si danes ne želi vojne,razen tistih,ki želijo ohraniti svoj prevladujoč položaj tako na geopolitičnem kot tudi ekonomskem prostoru.
Tone 12345
20. 11. 2011 09.06
Počelo je!!!irak libija afganistan sam tokrat brez nafte!!
MOSSAD003
20. 11. 2011 09.00
Najmanj dve granati A sta bili narejeni doma....pa to??
stepi_me
20. 11. 2011 08.44
Se da videt se kaksno fotografijo ? tolko ljudi pri nas caka v vrsti za v kino!