Tujina

Gozdni požari na Portugalskem pod nadzorom

Lizbona, 22. 06. 2017 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Gasilcem na Portugalskem je končno uspelo omejiti gozdne požare, ki so izbruhnili v soboto. Predstavnik civilne zaščite je dejal, da so vsi požari pod nadzorom, tudi tisti v bližini mesta Pedrogao Grande, kjer je umrlo 64 oseb.

Gozdni požari, ki od konca preteklega tedna divjajo v osrednjem delu Portugalske, so končno pod nadzorom gasilcev. Že od srede zvečer nadzorujejo osrednji požar, ki je v soboto izbruhnil na gozdnatem območju v bližini mesta Pedrogao Grande. Od jutra je pod nadzorom tudi požar na območju Gois, je sporočila civilna zaščita.

Požar v bližini mesta Pedrogao Grande, ki je zahteval 64 smrtnih žrtev, nadzorujejo od srede zvečer, je povedal vodja intervencije Carlos Tavares. V požaru, ki je zajel 30.000 hektarjev gozda, je bilo poškodovanih več kot 200 ljudi.

Z ognjem se je spopadalo več kot 2400 gasilcev in več gasilskih letal.
Z ognjem se je spopadalo več kot 2400 gasilcev in več gasilskih letal. FOTO: AP

Ogenj se je kasneje razširili še na območja Gois, Pampilhosa da Serra in Arganil. Od davi je po besedah Tavaresa pod nadzorom tudi požar pri Goisu, ki je bil drugi največji za tistim pri Pedrogau Grande. Manjša pogorišča lahko medtem še vzplamtijo, je dodal.

Policija je v nedeljo sporočila, da je požar najverjetneje povzročila nevihta, saj so našli drevo, ki ga je zadela strela.

V sredo pa je vodja gasilcev Jaime Marta Soares dejal, da je bil požar verjetno podtaknjen, saj je začelo goreti že dve uri pred nevihto. To po njegovih besedah kaže, da ima požar "kriminalno ozadje".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.