Tujina

Gotovina: Srbi, pridite nazaj. Nikolić: Zakaj, da jih spet preženeš in pobiješ?

Beograd/Zagreb, 26. 11. 2012 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbski predsednik Tomislav Nikolić pravi, da je hrvaški narod na napačni poti. Ne vidi, da bi z državo, ki slavi svoj zločin, lahko iskreno sodelovali. Po njegovem mnenju tudi ni prav, da Srbijo oddaljujejo od EU, Hrvaška pa lahko vstopi.

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić FOTO: Reuters

Ante Gotovina je pred tednom dni Srbe, ki so med operacijo Nevihta zapustili hrvaško ozemlje, pozval, naj se vrnejo. "Tudi vi ste prebivalci Hrvaške," jim je sporočil. Zdaj se je na ta poziv ostro odzval srbski predsednik Tomislav Nikolić. Za Kurir je dejal, da je vse skupaj cinično. "Kaj pa želi? Da se zberejo, da jih še enkrat prežene in pobije, da konča svoje delo?" je vprašal Nikolić.

Izpostavil je, da Srbi, ko je bila vložena obtožnica zoper Ratka Mladića za Srebrenico, niso čakali, da bo Mladić obsojen, ampak so v skupščini sprejeli resolucijo, ki je obsodila zločin. Srbska vlada je aretirala Mladića in ga prepeljala v Haag.

"Hrvati vedo, da je bil zločin, ki so ga storili v Nevihti, strašen in da jih bo grizla vest, dokler so živi, a vseeno slavijo, ker nihče ni bil kaznovan za to," je povedal Nikolić. "To je narod, ki je na napačni poti," je dejal Nikolić, ki je prepričan, da bi Hrvati zdaj streljali tudi na svoje ljudi, ki bi jih opozarjali, da se je zgodil zločin.

Dejal je, da Srbija mora iskati načine, kako bo s Hrvaško sodelovala na gospodarskem področju in tudi drugih področjih, kjer imajo skupen interes. Vendar je po njegovih besedah očitno, da z državo, ki slavi svoj zločin, ne more biti iskrenega in odprtega sodelovanja. "Ne morete! Ne gre! V imenu koga? V imenu žrtev in v imenu njihovih otrok?" je povedal Nikolić.

Nikolića ne skrbi, da bi naletel na kritike zaradi ostrih besed. "Vedno bodo mene obtoževali zaradi ostrih besed, Hrvati pa bodo nekaznovani za svoje zločine," je povedal.

Srbski begunci, ki so med operacijo Nevihta morali zapustiti t. i. Srbsko krajino.
Srbski begunci, ki so med operacijo Nevihta morali zapustiti t. i. Srbsko krajino. FOTO: Reuters

Nikolić pravi, da je imel velike načrte, da bi s Hrvaško in BiH končno poravnali vse račune in vzpostavili dobre odnose. "To s Hrvaško ne gre dobro," je povedal. Okrcal je tudi hrvaškega predsednika Iva Josipovića. Pravi, da je vse do te razsodbe iskal razloge, da se državi ne bi spoprijateljili. "Vse zgodbe o tem, da je jezen, ker sem jaz rekel nekaj o Vukovarju, so laž," je povedal Nikolić. "Zdaj pa želi, da se pogovarjava – jaz kot predsednik naroda, ki je storil zločine, in on kot predsednik naroda, ki ni za nič obsojen," je dejal Nikolić.

Po Nikolićevem prepričanju ni prav, da EU ni želela s to razsodbo obremeniti Hrvaške pred njenim vstopom v Unijo. Po njegovem prepričanju je Srbija vsaj toliko urejena kot polovica novih članic EU in tako je tudi pripravljena na vstop v EU. "To, da še nismo začeli pristopnih pogajanj, je znak, da nas čakajo neki novi pogoji," je dejal. Pričakuje, da bo ta nov pogoj Kosovo.

"Če bi mi slavili nekaj takšnega, kar je slavila Hrvaška, si nikoli v zgodovini ne bi zaslužili, da postanemo članica EU," je prepričan Nikolić. Poudaril je, da ni prav, da Srbijo oddaljujejo od EU, Hrvaška pa lahko vstopi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Caballero
28. 11. 2012 22.53
-1
bravo Nikolic!! svaka cast
acim
28. 11. 2012 15.23
+1
tornjak - res škoda časa za tvoje nebuloze.Tvoje plavanje skozi nekakšno "znanje" od Draže Mihailovića do Zaira in Konga pove vse o tebi in tvoji obsedenosti s Srbi retko mečem vse muslimane in Hrvate v ist koš,imam veliko prijateljev Hrvatov in muslimanov.Najbolj krvav del vojne v BiH je prav med muslimani in Hrvati v srednji Bosni in Mostarju.Upam d so tudi Srbi naučili nekaj dobrega iz dveh propadlih projektov ki so se imenovali skupna država oz.Jugoslavija.Kakršen koli skupni projekt z tistimi ki poveličujejo poglavnika in fašizem je pa odveč.
Never forget 11.7.95
28. 11. 2012 20.07
-3
Tvoje in vase srbsko "znanje" dobiva pozitivno samo se v Srbiji.Ne palamudit,ker vam ne nasedajo niti Crnogorci niti Makedonci vec!!!Ti govoris o nekem respektu,a narod poimenujes po veri.Trol. Najvec bosnjaske krvi ste spustili vi.Ja prav vi,ki so vam bosnjaske ovce vedno verjele in nasedle.In ne Hrvati.Vase znanje,pogum,zgodovina,...vas je pripeljala do te situacije ki ste.Ja,prav tako tudi bosnjaski narod.Ampak,cas dela za bosnjake,kakor koli obrnes. E Mica Mica.Me prov zanima kako potem klicec "prijatelje muslimane".Vecino vas si vase Beograjske diplome lahko zatlacite,saj vam na zahodu ne veljajo.
Never forget 11.7.95
28. 11. 2012 14.44
-2
Srbi so znani kot narod ki se rad vojskuje,pa kljub temu da niti ene vojne niso dobil.Po Srbiji svoje mlade neiskusene fante nagovarjajo,naj se gredo borit kot placeni borci od Libije,Zair,Kongo,...(kar nekaj materiala krozi po spletu) in naj te isti nebi izvajali terora nad Bosnjaki in Hrvati,ko pa jih nad napol oblecenim crncem.
fakinshit
10. 01. 2013 15.44
+1
tornjak je pa znan po glupoizmu kot ga svet se ni videl
acim
28. 11. 2012 06.47
-2
Tornjak,trenutno pred hrvaškim sodiščem poteka sojenje Tomislavu Merčepu.Navadna farsa.Kronska priča,čeprav sam klavec,Bajramović nenadoma zboli in ni sposoben pričati.Za Pakraško poljano gre.Istočasno Hrvati priprejo 80 lrtnega Mileta Dakića iz Vojnića in mu prisodijo 15 let ker naj bi "nagovarjal skupino oboroženih policistov SAO Krajine da postavijo zasedo hrvaškim policistom.Sam ni bil oborožen.Mihajla Hrastova iz Karlovca,kateri je ubil dvajset in več ujetih srbskih rezervistov je Vrhovno sodišče oprostilo odgovornosti.Leta 1995 so Hrvati pobili invalidne in bolne osebe v Dvoru na Uni in nihče ni odgovarjal.Pričo iz Gospića,ki je pričala o grozodejstvih ki so jih počeli hrvaški vojaki nad civilisti med Olujo in po Oluji,čeprav je Hrvat,je raznesla bomba na njegovem domu,veliko kasneje od vojne.Nihče ni odgovarjal.
Never forget 11.7.95
28. 11. 2012 11.05
+4
Mica,pa kaj nej ti odgovorim. Srbska granata na trznico v Sarajevu ubije vec deset CIVILISTOV Srbska vojska in paravojska kojle CIVILE po Srebrenici.Pred tem Foci,Visegradu,Trebinju,....Od leta 92 naprej govorimo!!! Srbska vojska in paravojska odpira taborisca za nesrbe,.... In se in se,pa kljub temu trdite da to ni res.To so dejstva,ki jih vi kot zelo sposobni spletkarji,ne morete in ne boste prikrili. In ko se vam zgodi Oluja,Kosovo,NATO,pricakujete da bomo rekli,to je pa res krivica.Clovek je vreden spostovanja ko prizna svoje napake in jih je pripravljen tudi nosit kot breme! Srbski narod pa gre v drugo smer-rehabilitacija Mihajlovica. No pa srecno,do druge vojne,ce zastopis post.
acim
28. 11. 2012 12.52
+1
Tornjak.kar se tiče rehabilitacije Mihajlovća moraš vprašati vlado ZDA in njihove inštance čigavo odlikovanje ima gen.Mihajlović,kar se tiče tržnice Markale,nikdar,pa tudi zdaj med sojenjem v Haagu Mladiću in Karadžiću ni dokazano da je granata doletela zs srbskih položajev,celo več mednarodnih opazovalcev se strinja da so to naredili oz,priredili muslimani zaradi političnih interesov.Srebrenica je posebno poglavje,vsekakor je bilo zločinov,vendar je večina oboroženih muslimanov pobita v boju ker se niso hoteli predati Srbom in so šli v preboj proti svoji "svobodni coni".Za zločine nad Srbi na tem področju ni NIHČE odgovarjal,celo Naser Orić ne.Kar se tiče Klečke,John Voker je agent CIA in je na isti način kot so to storili muslimani na Markalah priredil pokolj Albancev v v tej vasi,pobite albanske vojake so presvlekli v civilna oblačila,tam jih prinesli in poklicali vplivne novinarje n medijske hiše katere so pokazale dogodek kateri kasneje izzove napad letalstva NATA na Srbijo.Brez rezolucije ZN,kot bi mogla biti v takšnih situacijah.Vse kar sem ti napisal ne pomeni da zločinov NI bili,bilo jih je na vseh straneh.Samo da je druga stran neprimerno manj na udaru in da so klasični zločinci nad Srbi vna svobodi.Tudi o Gotovini imam svoje mnenje,in ne boš verjel da ga cenim kot vojaka,vendar tudi general Mladić je v očeh svojih vojakov in sovražnikov na fronti velik vojak in poveljnk.
acim
28. 11. 2012 12.59
-1
Danes lahko na ttx.hrvaške televizije prebereš podatek da je 19 morebtnih prič proti Ramušu Haradinaju na Kosovu ubitih,19 Albancev in to po vojni ker naj bi lahko pričali o njegovi krivdi,normalno da so se vse druge morebitne priče ustrašile in povlekle svoja pričevanja.Zakaj? Zaradi njegove nedolžnosti?In da vse priče proti Mladiću in Karadžiću prejemajo mesečno rento od haaškega sodišča.Malo se pozanimaj.
Never forget 11.7.95
28. 11. 2012 14.08
+1
Mica,pa prav zato ste tam kjer ste.Ce ste ze kaj zagresili,je druga stran isto to delala.Ha ha.Pa srbi ste specialisti u verovanje svojim lazem.Pisal sem ti o zacetku vojne v Bosni,pobojih in kdo in kaj so bili!no ja,ti seveda imas odgovor za vse.Tudi za price ki so v Haagu.He he.One imajo poseben status od drzave Nizozemske(da se jim vsaj delno odkupi) od sluzbe,solanja,drzavljanstva....Ja ja,ampak to je zate sporno,kot verjetno odplacevanje vojne skode Nemcije Zidom!!! To caka se vas,zato navijam za srbski gospodarski razvoj,kar pa nekaze prav dobro.Ima pa Srbija od bivsih republik najvec zlata,tako da se to pocasi blokira.In se in se... Za konec,pa se nekaj.Bosnjaki
Never forget 11.7.95
28. 11. 2012 14.15
+1
A bo slo????Admin!!! Mica. 13 x ste nas ze poskusali istrebiti.Mogoce ves kaj vse pred tem smo mi vam naredil??? Ma vglavnem ste zelo bolana nacija,ki se bo zelo tesko pozdravila,ko pa sledijo bolnim voditeljem.Za konec.Prav nic me ne preseneca,da radi pobijate druge,ko pa ze svoje voditelje vsake toliko casa ubijete,izzenete ,....
Never forget 11.7.95
28. 11. 2012 14.25
-1
I ko si tak specialist za vojne na balkanu,imam eno reno vprasanje zate. Ves kje v Bosni je padla prva glava civilov,za kar je bil povod vojne ali ce hoces razsiritev vojne v Bosno? Samo prosim ne reci srbski svat v Sarajevu,ker bos samo se en prezvecen cigumi vec.
slovenicu
27. 11. 2012 12.27
+8
Toliko ozemlja, kot je Hrvaška dobila v prejšnjem stoletju, ni nobena država! Prisvojili so Istro, ki ni bila nikoli v zgodovini pod Hrvaško! Nikoli! Na račun izgube slovenskega prostora so dobili Dalmacijo... Da o odnosih in mejah z Srbijo in Bosno ter Slovenijo ne govorim.
Burtonnn
27. 11. 2012 09.32
+5
Ko bo gospod Nikolić dojel, da je za vojno največ prispevala Srbija s svojimi generali: Kadijević, Adžić, Mamula, da naprej ne naštevam in da je sam sodeloval kot četnik pri Šešlju na Hrvaškem in da se vojna ni začela z Olujo ampak z napadom na Slovenijo, ter se nadaljevala na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini, šele takrat bo lahko ocenjeval besede Gotovine. Hrvaška je obsodila za zločine kar nekaj svojih generalov: Norac, Glavaš, sodila Ademiju, nekaj jih še čaka na obsodbo, itn. Srbija je sama skrivala ves čas Karadžića, Mladića in skladišnika in jih ni hotela izročiti Haagu. Ko je Biljana Plavšić prišla iz zapora pa so naredili narodno veselico. D.Mihailovića pa bi kar rehabilitirali in ga proglasili za narodnega heroja. Gospod Nikolić še vedno ne priznava zločina, ki je narejen v Srebrenici in prav tako ne nad Vukovarjem. Seveda so se zgodili zločini v Oluji. Hrvaška to priznava in obžaluje. Zagotovo bo še kdo odgovarjal za te zločine in končal v zaporu. Kaj bi Nikolić rad?, morda, da je Hrvaška pričela vojno v Srbiji in svoje vojake pošiljala v Srbijo in bombardirala Beograd? Cel svet ve in mu je ostal Vukovar v spominu, tako kot Stalingrad, kaj so četniki naredili z Vukovarjem in kdo je to za odgovoren, samo Nikolić ne ve tega. Kaj pa ostali zločini na Hrvaškem in Bosni? Nikoliću, spomni se ti svojih grehov , ti bi tudi moral v Haag!!
acim
27. 11. 2012 13.21
+5
Burtonnn - pišeš z floskulami,dnevnopolitično in nič ne poveš.Geneza dogodkov na ozemlju SFRJ je veliko bolj globoka in kompleksna kot so to zgoraj omenjeni osebki,pluješ od Mladića do generala Mihailovića,Odgovori mi samo kje je bila ta "srbska vesekica" ob prihodu Biljane Plavšić iz zapora?Ali ti sploh veš za hrvaška mesta kjer so Srbi,pa ne tisti iz Srbije,bili večinsko prebivalstvo?Ali bi se vsedel v avto z menoj,in bi prečesala kraje od Srbskih Moravic na slovensko-hrvaški meji pa do Strmice in Kistanja, ali od Vojnića,Gline,Dvora,Pakraca,Okučanov,Voćina,Belega Manastirja in dr?
Burtonnn
27. 11. 2012 14.24
-2
acim, iz vseh krajev in mest, ki si jih naštel, ste Srbi pregnali in pobili Hrvate. Na čelu s Šešljem, Arkanom, zobarjem Babićem, šerifom Martićem,s skladišnikom, kapetanom Draganom, gen, Mladićem. acim, To so dejstva in ne vem kaj bi še rad. To cel svet ve, samo vi Srbi neveste.
TDI-GDI-SDI
26. 11. 2012 20.05
-3
O bogi zalostna zgodba
Never forget 11.7.95
26. 11. 2012 19.50
+0
Ali se meni samo zdi,da so hrvaski in bosnjaski vojni osumljenci v Haag odhajali kot gospoda.Tam se obnasal kot gospoda in se na koncu vrnili kot gospoda?Se srbski razni Mladici,Karadzici in za srbe superzabavljaca Seslja lahko to rece?So bili isti v vojni gospoda,ko pa so v miru cisto podivjani?Jest mislim,da je to vse v genih!!!
ljx
27. 11. 2012 01.12
+3
Če je kdo šu v Haag kot gospod,je od vseh naštetih to ravno Šešelj!
Juzni
26. 11. 2012 18.28
+15
Vrnite se??? Zakaj so jih pa preganjali??? Ma dajte no neumnosti zganjajo iz revezev.
Ezekiell
26. 11. 2012 16.59
-2
Aleksa, vrati se, skuhala sam ti pašatšutu
Never forget 11.7.95
26. 11. 2012 19.35
+6
Aleksa se vraca II del. Ajde bre,ima da ti skuvam sataras.
acim
26. 11. 2012 15.28
+21
Dejstvo je da vse tisto kar so fašisti izgubili so danes brez boja dobili - združitev Nemčij,Nemško ekonomsko dominacijo v Evropi,iznakažano SZ in Jugoslavijo....Hrvatom so Nemci dali celo več kot je iztržil Ante Pavelić s svojo NDH - celotno jadransko obalo in otoke.Hrvati so svoje namere še izboljšali - pregnali so del avtohtonega prebivalstva(Srbov) ,kar niso v pretklih vojnah pobili.To kar je ostalo je vprašanje časa kdaj bo popolnoma izginilo.
Never forget 11.7.95
26. 11. 2012 19.37
+5
Ajde Mica,zakasnit ces na miting.Pogotovo danas,kad je praznik.
Ezekiell
26. 11. 2012 14.44
-4
Hrvaška je vojaško porazila samooklicano državo "Krajino" in ima vso pravico, da slavi zmago in svoje generale, ki kakor tudi dolžnost, da zapre tiste, ki so posamezne zločine storili.
Ezekiell
26. 11. 2012 14.35
+2
Zgodovina se ne ponavalja "viljuška" in to je dejstvo, kakor tudi, da se tu znova in znova ponavljaš in trobiš iste laži. O ciljih EU veš malo ali nič. EU je bila ustanovljena zaradi konkurenčnosti skupnim azijskim, kitajskim in ameriškim trgom. EU je malo mar za Srbijo, z veseljm bi izključilli tudi Romunijo in Bolgarijo, da ne rečem Grčije, kaj šele da bi jih skrbelo za 10 milijonski trg Srbije od 450, ki že obstaja.
Never forget 11.7.95
26. 11. 2012 19.38
-2
Srbov ni niti 10 miljonov!!!! A oni nej lazejo sami sebe se naprej,ko jih sljivi.
SnowmanR
26. 11. 2012 14.26
+38
Dejstvo je da se zgodovina ponavlja, kdo je tukaj heroj in kdo poraženec, bo pokazal čas, ko se bo EU razpadla! Cilj EU je združiti Balkan po takšnem režimu, ki ne predstavlja grožnje za niti eno evropsko državo! Ali se je kdo sploh vprašal, zakaj je center evrope prav v Bruslju? Kdo jim je dal pravico da prav to mesto postane prestolnica evropske unije? Zakaj politika EU deluje v stilu grožnje? Zakaj so nas na prostoru bivše SFRJ najprej med sabo skregali, zdaj nas pa hočejo združiti? Komu je to v interesu? Hrvaška se je odločila za pristop v EU, toda kaj je v ozadju se nobeden ni vprašal? Da bi razumeli politiko EU, bodo potrebovali že naslednjih 100 let, kajti ko Hrvaška prestopi pod upravo EU, bodo Hrvati še bolj lačni kot so, vsa hrvaška podjetja bodo kapitulirala zaradi cenejšega uvoza iz EU, morje bo Hrvaško, ampak hoteli, restavracije, luke, pristanišča bodo zaradi konkurence iz EU preprosto odkupljena ali ekonomično uničena! Politika EU je hinavska, zahrbtna in se jim bo vrnila kot bumerang! Po drugi strani Srbija ne bo v EU, kajti ko pride čas da se bo Srbija pridružila EU, se bo prav EU razpadla, ne pozabimo, da se zaradi Grčije, ki je vse več zadolžena, pojavljajo tudi druge države EU, ki niso in ne morejo sprejeti taktike delovanja Nemčije in Anglije! To kar Adolfu ni uspelo v 3 rajhu, bodo poskušali dokončati današnji vodilni EU, toda tukaj se pojavlja nova grožnja...
ljx
26. 11. 2012 13.56
+0
Gotovina se je kvalificiru za zavod za zaposlovanje,ker ni Srbov je trenutno brezposelen in bi rad delal,torej si želi ekonomsko rast in okrevanje hrvaškega gospodastva.Ampak ne bo šlo gospod Gotovina,kljub vašemu preimku boste ostali brez keša na Hrvaškem.
Prophet
26. 11. 2012 13.44
-6
Nikolić zaostal planinc ,populist,nacionalist in blatobezač-Gotovina pa kar koli bi rekel..bi ga taki zaostali ljudje diskreditirali.Kot da so Hrvati krivi ker je sodišče oprostilo Gotovino...naj se pritožuje in obsoja na pravi naslov ni Hrvaška sama sebe oprostila .Josipovič je pa zelo dober predsednik,ravno on spoštuje vse standarde in ima razširjen pogled...za Nikoliča pravi gospod-drug nivo.
Brabus
26. 11. 2012 14.06
+7
Se strinjam, da jih ni hrvaška oprostila, je pa res, da lahko samo od takega ljudstva , kot je hrvaško, pričakuješ, da bo slavilo poboj ljudi in genocid, večina je bila neoborožena, pa naj si bodo krivi ali pa ne.
clox
26. 11. 2012 14.10
+3
Lahko ti pa povem kakšno o tvojih herojskih srbih, kaj so počeli po krajini. Granatiranje starih mam v slogu velikih srbskih herojev, posiljevanje, klanje, ropanje...
kraljicavesolja
26. 11. 2012 14.15
+12
Clox, a ti resno misliš, da v vojni samo ena stran take stvari dela. No, sej tko je najlažje, eni so krivi, drugi nedolžni, jaz pa lahko živim mirno naprej svoje bedno življenje pa se ne ukvarjam več s to temo.
malimoz2012
26. 11. 2012 13.36
-20
Dejtona nebi smelo bit pa bi resli z temi srbi za enkrat za skoz.Dokler nebo se ena vojna srbi nebodo dali miru.
Dogo Argentino
26. 11. 2012 13.25
+15
Bravo Nikolić ;) povedal tako kot je prav...
lordslayer
26. 11. 2012 13.07
+30
dam nikoliću čist prov.
Skdesni
26. 11. 2012 12.55
+26
Druga svetovna vojna se je že povsod v svetu končala samo na balkanu se ne bo nikoli.