Tujina

’Gospoda čistega’ je odnesla ljubica

Praga, 17. 06. 2013 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Češki premier Petr Nečas je odstopil s položaja in sporočil, da se umika iz političnega življenja. Za odstop se je odločil, potem ko je bila njegova domnevna ljubica, ki je bila tudi vodja njegovega kabineta, obtožena korupcije in zlorabe položaja.

Po odstopu češkega predsednika vlade Petra Nečasa vladne stranke iščejo novega premierja, opozicija pa poziva k predčasnim volitvam. Nečas se je za odstop odločil, ko so vodjo njegovega kabineta Jano Nagyovo, ki naj bi bila tudi njegova ljubimka, v soboto priprli zaradi korupcije in zlorabe oblasti.

Nečas, imenovan tudi "Gospod čisti", je odločitev sprejel, potem ko se je razvedelo, da je policija v prisluh ujela tudi njegove pogovore z Nagyovo. Policija ji je pol leta prisluškovala v preiskavi korupcije treh nekdanjih poslancev vladne ODS in zato, ker je lani zlorabila vojaško obveščevalno službo za sledenje premierjevi soprogi Ratki, po ugotovitvah preiskave zato, da bi premiera prisilila v ločitev.

Nagyova je obtožena organizacije politične korupcije in zato, ker je za osebne interese uporabila obveščevalno službo za nezakonito zasledovanje Nečasove soproge. 48-letna Nagyova je obtožena tudi podkupovanja, ker naj bi trem nekdanjim poslancem ODS obljubila dobro plačane službe v državnih podjetjih, če odstopijo s položaja.

45-letni premier je pred izbruhom škandala minuli torek sporočil, da se po 25 letih zakona ločuje.

Predsednik Zeman je sprejel odstop premierja Nečasa.
Predsednik Zeman je sprejel odstop premierja Nečasa. FOTO: Reuters

Vladna koalicija nima večine v parlamentu

Nečas je odstopil tudi z vrha desne Demokratske državljanske stranke (ODS), ki jo vodi od leta 2010, nato pa sporočil, da se bo po prihodnjih volitvah umaknil iz političnega življenja.

Vlado naj bi vodil novi premier iz vrst njegove stranke ODS. Kot najverjetnejšega naslednika omenjajo ministra za industrijo Martina Kubo, podpredsednika stranke ODS, ki je že izrazil pripravljenost na prevzem položaja. Ta rešitev bi morala v parlamentu dobiti podporo 101 do skupno 200 poslancev.
Kubo je danes poudaril, da je za ODS pomembna ohranitev sedanje koalicije in da bo stranka "v prihodnjih dneh" objavila ime svojega kandidata za premierja. Kot je dodal, bo imel podporo vseh treh koalicijskih strank, sprejemljiv pa bo tudi za predsednika države Miloša Zemana.

Opozicijski socialdemokrati (CSSD), ki jim ankete kažejo zmago na volitvah, se zavzemajo za čimprejšnji sklic predčasnih parlamentarnih volitev. Kot je danes dejal njihov vodja Bohuslav Sobotka, nima smisla konservativnim strankam znova naložiti sestavo vlade, potem ko so bili pri tem že neuspešni.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
18. 06. 2013 20.22
češka je lahko zgled sloveniji na vseh področjih pa še evra niso sprejeli !
Gaja Bobek
18. 06. 2013 10.46
+2
pr nas jih ne odnese niti tornado, mi smo vendar butale
tony_abcde@yahoo.com
17. 06. 2013 21.51
+7
Takoj mi je na misel prišla Borutova Simona s to razliko, da je Simona spakirala kovčke in letela v Dubaj medtem, ko je Petrova Jana imela po hitrem postopku možnost gledanja v svet skozi rešetke.
Tonček Balonček
18. 06. 2013 00.24
+3
Meni je prišla pa na misel tsita Starina Kosem, golfistka, ki je prodajala Mercator za Janšo in BAvčarja.
macek_garfield
17. 06. 2013 21.27
+4
... saj borutka ...pa je odnesla ... tako kot lovseta ... simonca ... he he he .... kot kenedija ... merlinka ... te bjonde ... so ... hudicke ... he he he ...
PPN
17. 06. 2013 21.09
+4
Kakoroli - častno