Tujina

Abas Trumpa posvaril na nevarne posledice odločitve o selitvi veleposlaništva

Ramala/Bruselj, 05. 12. 2017 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svarila, da bi imelo ameriško priznanje Jeruzalema za izraelsko prestolnico, nevarne posledice, prihajajo z vsega sveta. A kljub temu naj bi Trump o selitvi ameriškega veleposlaništva v Izraelu že obvestil palestinskega predsednika.

Donald Trump je o selitvi veleposlaništva obvestil palestinskega predsednika.
Donald Trump je o selitvi veleposlaništva obvestil palestinskega predsednika. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je obvestil palestinskega predsednika Mahmuda Abasa o "svoji nameri, da bo ameriško veleposlaništvo v Izraelu preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem", so danes sporočile palestinske avtonomne oblasti po telefonskem pogovoru Trumpa in Abasa. Ni sicer jasno, ali namerava Trump veleposlaništvo preseliti takoj ali v prihodnosti, saj drugih podrobnosti niso sporočili. 

Abas ga je sicer v današnjem pogovoru opozoril na "nevarne posledice tovrstne odločitve za mirovni proces ter stabilnost in varnost v regiji in svetu," so dodali.

Abas je tudi potrdil "trdno stališče, da ne more biti palestinske države brez Vzhodnega Jeruzalema kot njene prestolnice v skladu z mednarodnopravnimi resolucijami in arabsko mirovno pobudo". Abas bo nadaljeval komunikacijo s svetovnimi voditelji, da bi preprečil ta nesprejemljivi korak, s katerim bi ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela, so dodali.

Trump obvestil tudi Jordanijo

Z namero o preselitvi veleposlaništva je v telefonskem pogovoru danes Trump seznanil tudi jordanskega kralja Abdulaha II. Kot so sporočili iz kraljeve palače, je jordanski kralj Trumpa opozoril na "nevarne posledice sprejemanja katerekoli odločitve izven okvira globalne rešitve, ki bi omogočila vzpostavitev palestinske države s prestolnico v Vzhodnem Jeruzalemu".

Opozoril ga je na resne posledice za varnost in stabilnost na Bližnjem vzhodu ter da bo razdražil muslimane in kristjane. "Jeruzalem je ključ za dosego miru in stabilnosti v regiji in svetu," je dodal jordanski kralj. Jordanija je sicer varuh muslimanskih svetih krajev v Jeruzalemu.

Nekateri ameriški mediji, med njimi časnik Wall Street Journal, priznanje Jeruzalema za prestolnico Izraela ob sklicevanju na neuradne vire napovedujejo že več dni. Kot "dan d" sta se med drugim omenjala ponedeljek in sreda, po nekaterih informacijah pa naj bi to storil danes v svojem govoru na Nacionalni univerzi za obrambo.

Kot poroča britanski BBC, se je v ponedeljek iztekel rok, do katerega bi moral predsednik podpisati odlok, s katerim bi veleposlaništvo ZDA v Izraelu vsaj še pol leta ostalo v Tel Avivu. V ZDA namreč že več kot dve desetletji velja zakon, ki terja prestavitev veleposlaništva v Jeruzalemu, a vsi predsedniki brez razprav redno podpisujejo odloke, s katerimi v imenu nacionalne varnosti in bližnjevzhodnega mirovnega procesa vsakič še za pol leta preložijo selitev.

Iz Bele hiše so v ponedeljek sporočili, da bo Trump zamudil omenjeni rok, in dodali, da končne odločitve še ni sprejel. A kot je zatrdil tiskovni predstavnik Hogan Gidley, "je bil predsednik glede te zadeve jasen od samega začetka: ni vprašanje, ali, vprašanje je le, kdaj". Odločitev o selitvi veleposlaništva bo po njegovih besedah znana "v prihodnjih dneh".

Trumpa svarijo po vsem svetu 

Iz sveta prihaja vse več svaril, da bi imelo priznanje Jeruzalema za prestolnico judovske države, ki naj bi ga načrtoval Trump, nevarne posledice. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pravi, da bi Trump s tem prestopil "rdečo črto". Kritično se je odzvala tudi Evropska unija.

"Gospod Trump, Jeruzalem je rdeča črta za muslimane," je v ostrem nagovoru članom svoje stranke AKP, ki ga je prenašala televizija, danes opozoril Erdogan. Turčija se je pripravljena proti morebitnemu priznanju večnega mesta za prestolnico Izraela boriti do konca in bi lahko na ta račun celo prekinila diplomatske odnose z Izraelom, je zagrozil.

Napovedal je tudi, da bo Turčija, ki trenutno predseduje Organizaciji islamskega sodelovanja (OIC), nemudoma sklicala vrh te organizacije, če bo Trump res izvedel pričakovano potezo, in zbudil se bo celoten islamski svet.

Generalni sekretar Arabske lige Ahmed Abul Gejt je danes znova opozoril, kako zelo nevarno bi bilo priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela in selitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v to mesto - "ne le za situacijo v Palestini, ampak tudi za arabsko in islamsko regijo". Belo hišo je pozval, naj znova razmisli ter napovedal zasedanje Arabske lige v Kairu, če bo Trump dejansko naredil to, kar se napoveduje.

"Globoko zaskrbljeni" so po navedbah savdske uradne tiskovne agencije tudi v Rijadu, kjer med drugim ocenjujejo, da bi lahko imeli Trumpovi načrti resne posledice in bi še dodatno zapletli konflikt med Izraelom in Palestinci.

Turški predsednik Erdogan opozarja Trumpa pred nevarnimi posledicami.
Turški predsednik Erdogan opozarja Trumpa pred nevarnimi posledicami. FOTO: AP

Glasne kritike prihajajo tudi iz Evropske unije

Vse glasnejše so tudi kritike iz Evrope. Po francoskem predsedniku Emmanuelu Macronu v ponedeljek se je danes med drugim oglasil nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ki prav tako svari pred daljnosežnimi posledicami. "Rešitev problematike Jeruzalema je mogoče doseči le z neposrednimi pogajanji med obema stranema (...) Vse, kar še zaostruje krizo, je v teh časih kontraproduktivno," je menil Gabriel v nastopu na zunanjepolitičnem forumu v Berlinu ter zatrdil, da nemška politika glede tega ostaja nespremenjena.

Iz urada visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini so medtem ocenili, da bi vsaka odločitev ali enostransko dejanje, ki bi zadevala status Jeruzalema, lahko imela "resne posledice za javno mnenje v velikem delu sveta". Kot so poudarili, mora fokus "ostati na prizadevanjih za ponoven zagon mirovnega procesa in izogibanju vsakemu dejanju, ki bi lahko ta prizadevanja spodkopalo".

Status Jeruzalema je eno najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in je ključno za doseganje miru med Izraelom in Palestinci. Izrael razume celoten Jeruzalem kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države. Celo ZDA, tradicionalna zaveznica Izraela, se glede tega načeloma niso postavljale na nobeno stran in so doslej vztrajale, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.

Palestinci svarijo, da bi sprememba te politike pokopala možnosti za mir. Svetovalec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Šat je danes znova opozoril, da bi to pomenilo konec Trumpovih mirovnih prizadevanj na Bližnjem vzhodu, saj bi "popolnoma uničilo vsako možnost", da bi lahko "odigral vlogo iskrenega posrednika".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
10. 12. 2017 19.59
Donald o nečem glasno razmišlja, oni božji možje pa se že k olje jo med se boj. Se več razmišljanja g. Donald...
appollyon
05. 12. 2017 21.31
+2
islamistom se kovca.
razocarani
05. 12. 2017 22.14
+3
tule sem zasledil kar veliko njih ki izredno ljubijo te muslije ,,sedaj imajo velikooooo izbiro da si jih pripeljejo domov ,,
malimoz2012
05. 12. 2017 20.59
+1
Gotovo...je ze razglasil. Jeruzalem je # Izrael#
Frane Šajn
05. 12. 2017 20.04
+0
Ja narod moj naivni našim desničarjem in pa levim prebarvancem , ki so zavohali novce pač ne, saj se kar dobro živi kot nam pogosto porečejo gospodarska rast pa to in ono pa kašna drobtinica z olajšavo pri trinajsti plači. O ja samo ne boste jih šteli vi najnižja kasta. Oni dobro vedo kako lahko denar pokvari človeka. So si sami za vzgled.
Frane Šajn
05. 12. 2017 19.56
+0
Že po zadnjem spisku nezaželjenih držav v Ameriki tega Rumenega Zvitorepca lahko vidite od kje je prišla nesreča za ves ta neuk naiven narod na bližnjem vzhodu in osrednji Ameriki. Čudni so pojmi na Amerškem parketu , kaj je demokratično in kaj v nebo vpijoča hohštaplerija. Kot je rekel Trumpek na kitajskem , ko so Kitajci podpisali pogodbo za nakup potniških letal od Amerijev. On pač ne zameri nobeni politiki , ki hoče dobro svojim ljiudem, ste že videli po sili razmer še kdaj večjo in bolj hiinavsko izjavo. In primerjajte obljube in napade ob vstopu dežurnega žandarja v te razsute državice. V Nemčiji se odpira lov na čarovnice Levičarjev , ki so za izkoreninjenje kapitalizma. Žal tega ne boste ustavili zato tudi trikratni ponatis "mein Kampf. Le na katerem zeljniku je to zrastlo!?
Frane Šajn
05. 12. 2017 19.59
+0
Pri nas pa kar naprej še vedno v stilu :"Samo bedaki in konji"! te izredno posrečne Angleške humoristične serije. Konje ubijajo mar ne!?
Supervillain
05. 12. 2017 16.36
+1
To bo še napeto še dobro,da smo tako daleč.
Mogočnež
05. 12. 2017 17.21
+0
Erdogan in vsi muslimani, proč prste od Jeruzalema rdeča črta vam je meka, ne Jeruzalem ki je večna prestolnica Izraela in Božjega izvoljenega ljudstva!
razocarani
05. 12. 2017 17.24
+1
zal se vedno preblizu ,,,in vsega tega sranja so krivi anglezi ,,,ti arogantni oholi preverznezi so po razpadu otomanskega cesarstva razdelili to zemljo na novodabne arabske drzave ,,,in seda ti arabci dveh sekt sejejo zlo po celem svetu ,,, zidom bi morali dovoliti da oni naredijo red ,,nekoc so ze prizemljili egipcane ,,ti so od takrat se danes mirni vse drugi pa zaradi amerov in njihovega orozja streljajo po puscavi ,,no sedaj rinejo ze med nas ,,,in da bi sli turki v evropsko unije je pravi samomor ,,,,da ni bilo srbske krajine bi danes na dunaju visele druge zastave in cerkve bi imale lunico namesto kriza ,,nic se evropa ninaucila iz zgodovine prav nic ,,,in zgodovina se vedno ponavlja ,,
Klankon
05. 12. 2017 17.26
+3
@mogočen Svetujem ti obisk kake posebne bolnišnice. @razocarani Židje so še slabši, le da bolje prikrivajo svoja grozodejstva.
razocarani
05. 12. 2017 22.05
+2
klankon da da tolazi se ,,vidim da zelooooo slabo poznas zgodovino ,,ce pa ti je tole o zidih povedal zupnik bo pa ze drzalo kot pribiti ,,,malo poglej po spletu koliko morije je bilo in je se v imanu kriza ,,,sicer pa takim kot si ti ki ne vidite resnice je skoda besed ko si tako pameten pa napisi grozodejstva ki so jih zakrivili zidje ,,ajd pa da vidimo koliko si preprican v svojo teorijo ti pa lahko napisem samo grozodejstva ki jih je vatikan storil na nasem oszemlju ,,,,
razocarani
05. 12. 2017 22.12
+1
mogocen vidis koliko ljubiteljev muslicev je tule gori ,,zanimivo kako so navduseni nad njimi ,,ko pa jim bodo podrajsali zene punce sestre ali celo junasko vrgli v zrak upam da spremenijo to ljubezen do teh neljudi ,,,ti niso in ne bodo nikoli spremenili svoje sovrastvo do drugih ki niso muslici in vedno bodo imali apetit do nasega lastnistva ,,da bi pa sami zasluzile je pa malo bosa ,,da nimajo tiste nafte bi ze davno pocrkali od lakote
malimoz2012
05. 12. 2017 16.26
-1
Pa zbrisu si me ze 10x danes.
Lutra Lutra 1
05. 12. 2017 16.15
+3
No, pa se je začelo...
SEJBOBOL
05. 12. 2017 15.12
+1
Kako pa lahlo nek Trump, v Izraelu proglasi bilokaj k tam sploh ne živi , to res ne razumem .... K da bi mi Hrvatom rekli da je Piran glavno mesto Hrvaške , no ja skor tako ....
malimoz2012
05. 12. 2017 15.23
-3
Saj ne bo. Le ambasaso Amerisko bo iz Tel Aviva preselil v Jeruzalem in dal jasen signal katero je glavno mesto Izraela.
malimoz2012
05. 12. 2017 16.16
-1
malimoz2012
05. 12. 2017 16.57
-1
Kaj vam tle ni jasno. Ta novica je stara ze eno leto. Zakaj minusi? Selitev veleposlaništva bi verjetno sprožila srdit odziv. Foto: EPA Iz Bele hiše so sporočili, da so na začetku pogovorov za izpolnitev obljub predsednika Donalda Trumpa, da bodo veleposlaništvo preselili v Jeruzalem, kar bi bila precedenčna poteza. "Smo popolnoma na začetku pogovorov, ko se sploh pogovarjamo o tej temi," je povedal predstavnik Bele hiše Sean Spicer, je poročal Reuters. Trump in izraelski premier Benjamin Netanjahu sta se sicer v nedeljo slišala po telefonu, Trump pa je pogovor označil za zelo prijeten. Oba voditelja bi se lahko srečala na začetku februarja. Do zdaj nobena država veleposlaništva sicer še ni postavila v Jeruzalem, vsa so v Tel Avivu. Poteza ZDA bi zato zelo verjetno razjezila njihove zaveznike na Bližnjem vzhodu – Savdsko Arabijo, Jordanijo in Egipt. Te države ZDA pomagajo v boju proti samooklicani Islamski državi, ki jo je nova administracija postavila na seznam prednostnih nalog.
Mogočnež
05. 12. 2017 17.24
-2
Jeruzalem večna prestolnica Božjega ljudstva Izraela!
spletni_nepridiprav
05. 12. 2017 15.12
+11
ali je genocid nad armenci zelena črta? kaj EU poreče na to?
TucoRamirez
05. 12. 2017 15.11
+1
Ne razumem, zakaj se sploh kregajo...krščanska in muslimanska vera sta itak judovski.... zato ne razumem prepira.
IlluminatiAllSeeingEye01
05. 12. 2017 15.06
+0
Edina logična poteza ZDA je da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela...ne vem kaj se sploh čaka in v čem je problem?
CestniKolesar370Wattov
05. 12. 2017 14.26
+3
Čim prej naj priznajo Jeruzalem kot Izraelsko prestolnico. Arabcem se bo zmešalo, Erdogan bo še enkrat pokazal svojo primitivnost, EU pa bo primorana preklicati vse sanje o vključitvi Turčije v EU. Jeruzalem je bil vedno židovski, ne muslimani, ne kristijani ga niso prevzeli z rožicami in košem poljubčkov. Osebno mi dol visi za Jeruzalem, ampak ni ga lepšega kot videti Arabca, ko se pritožuje čez cel svet. Googlaj Memri tv.
Klankon
05. 12. 2017 14.37
-4
malimoz2012
05. 12. 2017 15.19
-1
Morana7
05. 12. 2017 15.50
+3
Klankon zakaj Erdogana ne vprašate in ostale, ki sedaj posredno grozijo. Za vojno sta potrebni dve strani...samo Trump ne zadostuje.
Klankon
05. 12. 2017 15.55
+0
Zato ker Erdogan in drugi tokrat za spremembo niso problem, ampak je Trump.
CestniKolesar370Wattov
05. 12. 2017 17.06
+1
Kakšno tretjo svetovno vojno? Zaradi tega, ker bojo Arabci užaljeni? Egipt, Jordanija, Sirija, Irak, Libanon, Savdska Arabija. Vsi teli so napadli Izrael in izgubili proti polamaterjem in ljudem, ki so postali vojaki iz dolgačasa. Arabci ne bojo nikoli nobena velesila. KDO bo šel v tretjo svetovno vojno zaradi par užaljenih Arabcev? Ruse ne brigajo Arabci, Kitajce še manj. SA pa pleše tako kot reče gospod Trump.
Klankon
05. 12. 2017 17.22
+2
Zarad par užaljenih arabcev? Z tem bodo razpizdili vse države na BV in ostale muslimanske države. BDW: Izrael je vojno dobil samo zato ker so se Američani vmešali, upam da nisi tako zaplankan, da si misliš da če bi sami bili, da bi se enako končalo.
Redžepi
05. 12. 2017 14.17
+7
Jeruzalem je bil še iz bibličnih časov Judovski, saj je tam stal tempelj, kjer so Judi opravljali svoje daritve in imeli svoje upravno središče...čez nekaj let po Kristusu so Rimljani da so zatrli upor, požgali tempelj in razgnali Jude po celem svetu...šele po II. svetovni vojni, so jim vrnili državo, kjer so pa že bili naseljeni Palestinci...poanta kaj je zdaj pravično, saj ne moreš Palestince kar izbrisati iz zemlje,saj so tudi oni avtohton narod (današnje ozemlje Palestine)...Palestinci bi morali z diplomacijo reševat ta problem, ne pa da se branijo pred močnejšimi Izraelci z terorističnimi akcijami...kaj je prav in kaj ne...
2realforu
05. 12. 2017 14.25
-5
Ne jemati biblije kot zgodovinsko znanje ker to ni.
HorstWiesel
05. 12. 2017 14.28
+5
Palestinci so v bistvi potomci Kaanancev, ki so bili na tem ozemlju davno pred Judi
SDS_je_poden
05. 12. 2017 14.07
-2
Trump spet meša dr... po svetu. Drugega itaq ne zna.
mastaflash
05. 12. 2017 14.03
-3
hamburgerji spet mesajo d..ek, doma pa vse na glavo..samo dvomim da imajo pravi americani kaj veze s tem
korintos23
05. 12. 2017 14.02
-3
Kot vidim, je zadnji čas da se jih par na tem portalu, začne navajati na kebab! hahahaha
razocarani
06. 12. 2017 10.37
vidis kori ,,tem cudnim je pa musli vera zelooooo pri srcku ,,,a glej ko pa kaka bomba dvigne v zrak nekaj zrtev so pa spet sovrazni do njih ,,,enkrat jih ljubijo enkrat sovrazijo ,,samo da je po njihovo ,,,,
supergigi
05. 12. 2017 14.01
+7
Gabriel naj se gre v bodoče posvetovat na Madžarsko in Poljsko, ne pa v Francijo, če želi, da ga bo kdo resno jemal.
korintos23
05. 12. 2017 14.03
-7
korintos23
05. 12. 2017 14.00
-3
Trump ima tudi rad kebab?
razocarani
06. 12. 2017 10.38
+1
korintos23
05. 12. 2017 14.00
-1
Jaz pa mislim da bo Trumpos in njegov zet, Žid, "popušio"!