Tujina

Gori zaradi odvrženih cigaretnih ogorkov in požigalca, umrla sta dva gasilca

Malaga, 13. 08. 2012 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi suše in vročine po Španiji pustošijo požari. V občini Torremanzanas sta med delom umrla tudi dva gasilca, na Kanarskih otokih pa so morali preventivno evakuirati 4500 ljudi.

Požar v španiji
Požar v španiji FOTO: Reuters
Dva gasilca sta umrla med gašenjem obsežnih požarov v Španiji. Zadnji je umrl danes zjutraj, v osrednjo bolnišnico v Alicante pa so ga pripeljali skupaj s še dvema poškodovanima gasilcema.

Vzrok požarov, ki že več tednov pustošijo po Španiji, naj bi bili sicer človeška objestnost in neprevidnost, ogenj pa se nenadzorovano širi tudi zaradi visokih temperatur in suše. Trenutno imajo gasilci največ dela na območjih La Gomera, Tenerife, Ourense, Huelva, Ciudad Real, Guadalajara in Alicante.

Na Kanarskih otokih so po poročanju El Paisa pred ognjenimi zublji na varno preventivno evakuirali 4500 ljudi, vlada pa je na teren v boj z ognjem poslala tudi 1200 vojakov.

Prebivalci oblasti sicer obtožujejo počasnega ukrepanja. Poleg tega prizadetih območij ni obiskal še nihče od vidnih politikov, čeprav je katastrofa velika, pričakuje pa se tudi izpad turističnega prihodka, saj so morali evakuirati več hotelov in turističnih kampov, nekateri potencialni gostje pa zaradi strahu pred ognjem v zadnjem trenutku odpovedujejo rezervacije.

Požar v Španiji
Požar v Španiji FOTO: Reuters

Na Kanarskih otokih je požar pogoltnil že okoli 3600 hektarjev, gasilce pa skrbi, ker se požar približuje sicer že evakuiranemu stanovanjskemu naselju Valle Gran Rey. Še vedno je aktiven tudi požar na Tenerifu, ki je opustošil že več kot 300 hektarjev, guverner pa je oblast v Madridu obtožil počasnega ukrepanja, tudi letala naj bi na pomoč prišla prepozno.

V Malagi je zagorelo na kmetijskih površinah. Evakuirali so nekaj prebivalcev, požar pa naj bi bil omejen. V Salamanci, Qurensu in Guadalajari je v ognju v vsaki pokrajini izginilo več kot 1000 hektarjev gozdnih in kmetijskih površin, prizadet je tudi naravni park.

Za večino požarov naj bi bili krivi odvrženi cigaretni ogorki, neprevidnost pri ravnanju z odprtim ognjem na prostem in v sušnem obdobju, v enem primeru pa naj bi šlo za delo požigalca.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ibasumik
13. 08. 2012 14.16
+1
Prepovedati kajenje, razen doma.
otocanka
13. 08. 2012 13.57
+3
Kadilcem, ki odvržejo ogorek po tleh, na plaži, cesti, na dvorišče soseda, ki so ga pravkar obiskali in mu pustili spominek, na travnik, v gozdu itd. bi morali dati kazen. To je navadno smetenje okolja. Nemarneži svinjajo za sabo in jim še mar ni da puhajo dim v otroke na plaži, ulici, proslavah. Njihova pravica do kajenja? Da, ampak doma, ko nobenemu ne škodijo. Vsak ima pravico do zraka, ki ni kontaminiran s cigaretnim dimom. Ni problema kadi, a s svojim početjem ne zastrupljaj še druge. Marsikakšen kadilec ne mara da mu drugi kadilec kadi pod nosom in puha dim v njegov obraz. Prav tako tega ne marajo nekadilci. Bi bilo pa zanimivo kako bi se kadilec, ki kadi na način, da gre dim v obraz nekadilcu odzval, če bi ta nekadilec kadilcu v obraz pošprical z modro galico. Da ne omenjamo škode, ko vsako leto brezvestneži odvržejo čik skozi okno avta na suho, od sonca prežgano travo, ki ni vidla dežja že mesece, borovci, ruji polni smole pa delujejo kot bencin, da zgori na hektarje gozda in povzroči ogromno škode.
majorb
13. 08. 2012 19.44
+0
vse kar praviš je res, vendar bi omenil eno malenkost, gozdovi so imeli začetek požara daleč od naselbin, kjer nihče ne tabori ali hodi, tako je bilo tudi v sibiriji pa se vprašaj zakaj