Tujina

FOTO in VIDEO: Milanović si je ogledal Pelješec: 'Računamo na pogum in usposobljenost gasilcev'

Korčula/Pijavičino, 21. 07. 2015 08.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š.K./STA/U.Z.
Komentarji
119

Na Pelješcu in Korčuli je izbruhnilo več požarov. Gasilci, ki jim delo otežuje veter, so za zdaj uspeli pred ognjem obvarovati stanovanjske hiše. Vlada je na Pelješec napotila tudi 50 vojakov, območje pa si je ogledal tudi hrvaški premier Milanović. "Dobro smo opremljeni. Računamo na pogum in usposobljenost ljudi, ki so angažirani," je dejal.

Več videovsebin
  • Gašenje požara na Korčuli
    01:32
    Gašenje požara na Korčuli
  • Iz SVETA: Hrvaško pestijo obsežni požari, najhuje je v Dalmaciji
    02:00
    Iz SVETA: Hrvaško pestijo obsežni požari, najhuje je v Dalmaciji
  • Iz SVETA: Kakšna je situacija na Pelješcu?
    00:26
    Iz SVETA: Kakšna je situacija na Pelješcu?
  • Iz 24UR: Ognjeni pekel na hrvaški obali
    02:38
    Iz 24UR: Ognjeni pekel na hrvaški obali

Po rekordni vročini in dolgotrajnem sušnem obdobju je bilo le še vprašanje časa, kdaj bodo izbruhnili prvi požari v naravi. Včeraj zvečer okoli 23. ure je izbruhnil požar v bližini kraja Pijavičino na polotoku Pelješac v Dalmaciji. Požar se je zaradi močnega vetra hitro razširil proti jugu. Gasilci so evakuirali okoli 50 prebivalcev, ki so se sami preventivno odločili, da zapustijo svoje domove. 

Proti jutru se je ogenj nato nevarno približal turističnem kraju Trstenik, ki so ga morali v celoti evakuirati in prebivalce namestiti v prostorih osnovne šole v Janjini. Novinar Dnevnika.hr, ki je dopoldan prispel v Trstenik, je dejal, da je zgorela tamkajšnja vinska klet Grgić in še ena hiša v njeni bližini, medtem ko so gasilci z vodo uspeli namočiti hiše in preprečiti, da bi se ogenj razširil v sam kraj.

Požar je samo na Pelješcu uničil več sto hektarjev borovega gozda, vinogradov, nasadov oljk in nekaj gospodarskih objektov. Na eni od kmetij je v požaru zgorela tudi živina, uničeno je tudi več vozil.
Požar je samo na Pelješcu uničil več sto hektarjev borovega gozda, vinogradov, nasadov oljk in nekaj gospodarskih objektov. Na eni od kmetij je v požaru zgorela tudi živina, uničeno je tudi več vozil. FOTO: You Tube
Ljudje so ponoči panično bežali iz Trstenika, zjutraj, ko se je zdanilo, pa je okolica kraja spominjala na vojno območje. Eden od domačinov je dejal, da je pogorišče videti kot območje, na katerega je padla atomska bomba. Gost borov gozd je uničen, pogoreli so vinogradi in nasadi oljk, prav tako je pogorelo več gospodarskih objektov in živina, ki je bila v njih. K sreči stanovanjske hiše niso bile poškodovane, tako da so se prebivalci dopoldan lahko vrnili na svoje domove.

Okoli 300 gasilcev je sodelovalo pri gašenju požarov na Pelješcu.
Okoli 300 gasilcev je sodelovalo pri gašenju požarov na Pelješcu. FOTO: You Tube

Fotografije požara na Pelješcu, ki so jih naredili zagrebški gasilci (Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba), ki so se danes pridružili ekipam pri gašenju. 

 

VP Dubrava @ Pelješac Drži se Puška!

Posted by VP Dubrava on Tuesday, July 21, 2015


Namestnik Dubrovniško-neretvanskega župana Davorko Obuljen je povedal, da so na Pelješcu najbolj ogroženi kraji Ponikve, Janjina, Dingač Bora, Pijavičino in Trstenik. Požar je zajel borov gozd, zgorele so številne domače živali in avtomobili, poškodovani so gospodarski objekti. Zaradi ognja je bila nekaj časa zaprta glavna cesta na polotoku med krajema Janjina in Pijavičino. "Poškodovan je daljnovod, zato sta del Orebića in zahodni del otoka Mljet brez elektrike," je povedal. 

Manjša požara sta izbruhnila še na Učki nedaleč od Opatije in pri kraju Metković, a so ju gasilci po nekaj urah spravili pod nadzor.

Gasilcem s Pelješca in območja Dubrovnika so na pomoč prispeli tudi njihovi kolegi iz Zadra in Šibenika. Poveljnik gasilske brigade Dubrovniškega primorja Ivo Franušić, ki se je po treh dneh vrnil s Korčule na Pelješec, je povedal, da se je požar popoldne razširil. "Samo gasilci na terenu niso mogli omejiti ognja, zato smo dobili pomoč iz zraka. Pihal je maestral, gorelo pa je okoli 600 hektarjev površine," je dejal.

Popoldne jim je na pomoč priskočila vojska, pomagalo pa je tudi pet letal za gašenje požarov in helikopterjev, so sporočili z obrambnega ministrstva. "Hiše smo za zdaj uspešno obvarovali, a požar je zajel celoten polotok. Komaj smo uspeli loviti ogenj. Okoli naselij je ta zdaj pod nadzorom, a njegovih krakov, ki segajo v hribe, še nismo dosegli. Čaka nas še ena dolga, delovna in neprespana noč," pa je zvečer povedal Franušič.

Milanović: Poletje je vroče in to se bo še dogajalo

Območje na Pelješcu so si pozno popoldne ogledali tudi hrvaški premier Zoran Milanović, notranji minister Ranko Ostojić in minister za obrambo Ante Kotromanović, ki so se srečali z gasilci v Trsteniku.

"Situacija še ni pod nadzorom. Gasilci se trudijo po svoji močeh. Dobro smo opremljeni, računamo na pogum in usposobljenost ljudi, ki so angažirani. Znanje imajo, za to so usposobljeni, za to se urijo celo leto. Lani požarov ni bilo. Letošnje leto je vroče, zdaj je čas za požare in žal je to šele začetek. Moramo biti pripravljeni, tako s tehniko kot z ljudmi. Tu smo, da odgovorimo vsem tovrstnim izzivom. Najpomembneje je, da se tam, kamor se požar širi, vnaprej zavaruje ljudi in imetje, kar je tukaj storjeno. Preventiva je izjemno pomembna," je dejal Milanović. Na vprašanje, ali bo država pomagala ljudem, ki so ostali brez imetja, je odvrnil: "Država bo na koncu vedno pomagala, kolikor bo le lahko – glede na to, koliko jemljemo ljudem, jim moramo nekaj tudi vrniti."

Premier Milanović si je ogledal pogorišče na Pelješcu.
Premier Milanović si je ogledal pogorišče na Pelješcu. FOTO: Dnevnik.hr

Na ugibanja, ali je za požare kriv človeški faktor, je Ostojić odvrnil: "Veste, da smo že imeli primere, ko smo našli ljudi, ki so namerno zakrivili požare. S tem se bo ukvarjala policija, zdaj je najpomembneje preprečiti človeške žrtve, kar gasilcem uspeva."

Korčula: požar pogasili, nato ga je veter spet razplamtel

Že včeraj pa je požar izbruhnil na otoku Korčula, kjer je zgorelo približno 500 hektarjev borovega gozda. Nastala je velikanska gmotna škoda, s požarom pa se bori 200 gasilcev. "Tu je totalni kaos", je za Index.hr povedal poveljnik gasilcev Dubrovniško-neretvanske županije Stjepan Simović.

Tudi iz sosednje BiH poročajo o štirih velikih požarih severno od Pelješca v Hercegovini pri Čitluku, Salakovcih, Čapljini in Bileći. Skupno so na območju v 24 urah zabeležili 18 požarov, a prebivalci niso ogroženi. Gasilcem ponekod pomagajo vojaške enote in letala.

Gasilci požara pri Smokvici nikakor niso mogli pogasiti. Potem ko so ga nekoliko uspeli lokalizirati, je znova nenadzorovano izbruhnil, saj je pihal močan maestral. "Ogrožene so stanovanjske hiše in gospodarska poslopja. En del požara smo uspeli lokalizirati, drug del pa gre proti Zavalatici. Na ta jugovzhodni del smo poslali največ gasilcev. Za zdaj smo uspeli obvarovati hiše, a čaka nas še veliko dela," je še dodal.

Franušič je zvečer povedal, da je situacija na Korčuli za zdaj pod nadzorom. "Zavalatica in Brna so naselja, ki smo jih obvarovali, a požar še vedno ni pod nadzorom," je dodal. "Borimo se z nadčloveškimi napori, da preprečimo širjenje ognja, a situacija ni dobra. Ne vemo, kaj pričakovati," pa je za Index.hr povedal eden od gasilcev.

Direktor hrvaške uprave za zaščito in reševanje Jadran Perinić je pred kamero HTV ocenil, da bodo v sredo uspeli vzpostaviti nadzor nad požari, ker pričakuje, da se bo veter čez noč pomiril in bodo gasilci potem lažje opravili svoje delo. V sredo zjutraj bodo pri gašenju znova pomagala tudi štiri letala, saj ponoči ne morejo gasiti požarov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

povanpireni
25. 07. 2015 12.32
Bubamara zapomni si, človek oprosti narava pa nikoli. Da ne bo po zimi cela Slovenije brez elektrike, ti treba še več za povedat, da se spametuješ...
zagor:)
22. 07. 2015 08.03
A zdaj pa so dobri gasilci. Gasici bi mogli zdaj odložit delo, se vsesti in zahtevati pravično plačilo, me zanima kako dolgo bi trajalo da bi se posranci zbrali in odločili.
TheMafiaDon
22. 07. 2015 07.29
-6
in to je za SLOVENSKO naslovnico? pa kaj je tukaj na 24puranov z "južnimi" novicami in plastičnimi estradnicami dan na dan? obup
Explainator
22. 07. 2015 07.46
+7
kaj teb ni jasno? veš kolk slovencev je na hrvaškem ta trenutek? si predstavljaš da gre pol slovenije na fidži? vsak požar tam bi me zanimal.
TheMafiaDon
22. 07. 2015 08.10
-3
povanpireni
23. 07. 2015 12.19
+1
a nimaš doma čorbu katero sta sama zakuhala...
macek_garfield
22. 07. 2015 00.00
+9
... milanovic je isti hlapec kot sta hlapca pahor in cerar ...
LazniviZares
21. 07. 2015 23.43
-1
Koliko Kanaderjev je Slovenija poslala na pomoc sosedom ?
Fredi34
22. 07. 2015 07.02
Explainator
22. 07. 2015 07.47
+3
Hmeljko
21. 07. 2015 23.28
+16
Jaz sem par let nazaj bil dol na morju, in je gorelo blizu nas in sem videl Kanadre v akciji. Morem rečt da so pravi heroji. Neverjetno kako koordinirano so gasili in leteli le par metrov nad krošnjami.
Explainator
22. 07. 2015 07.47
+6
OriGinal Nuttah
21. 07. 2015 21.11
-32
burn baby burn
Schnitzel
21. 07. 2015 23.12
+7
HoS
21. 07. 2015 23.49
+6
higgsov bozon
21. 07. 2015 20.11
+42
samo tile piloti s canadairi so prav kamikaze ! :D ,vsaka jim čast,20 metrov čez drevesa !
LovecNaKomuniste
21. 07. 2015 19.43
-23
Mater mate vi probleme s kislimi kumarcami na 24 ur.
LovecNaKomuniste
21. 07. 2015 19.44
-9
Tut tok niste da bi stuhtal kje je Janša na dopustu, da bi se mel saj kej za pogovarjat, ne pa tole...
extradeluxe
21. 07. 2015 19.58
+5
pejte mal poslikat tole kliniko sicer bo še kdo and pomislil da gre vas ta leta le za natolcevanja.
Schnitzel
21. 07. 2015 23.09
+6
yebo te janša! na nočno omarico si ga postavi!
kg1
21. 07. 2015 19.32
-12
Madona ste ama čisto vsi nekaj glasni...PRAV JE da gori... naj pojasnim...leta in leta spremljamo vreme in opažamo da je vsako leto slabše...ker uničujemo zemljo s sfrupu in odplakami. Uničujemo gozdove za večji PROFIT in to se nam maščuje. Vsako leto gledamo posnetke kako gori tisoče hektarjev...a je pa bil kdo tolko, da bi v gozdovig naredili protipožarne "frate" poseke da se ogenj ne širi naprej? NEEE... nikogar ne briga...nihče noče tega delat...potem pa glejte pa se čudite kako vam lepa sela lepo gore...mislim...v 21 stoletju smo ...nekaj smo se pa menda že naučili...ali pač... naj gori...zgori vse ...pa bo mir...mogoče se bontakrat kdo kaj spomnil spremenit na bolje.
kg1
21. 07. 2015 19.41
-10
Treba je skurit vse te luksuzne jahte pa hiške ki si jih lastijo bogati...potem bo kuj vse zrihtano.
+15
Zakaj ti ne svetuješ strokovnjakom? Doma za foteljem je lahko vsak pameten na terenu se pa potem te 'teoretične' zaščite ne obnesejo najbolje...
manolo31
21. 07. 2015 20.39
+6
tako je Ustava Doma smrdijo pred računalnikom in tv in mooooooooodruuuujeeeejo in vseeeee vejo vseeeee znajo. Na terenu bi bla pa driska skozi usta
mariomandzukic
21. 07. 2015 19.15
-2
slovenci ce nimate radi guzv,ne hodit na hrvasko,kr pr nas je trenutno urnebes.zgleda kot da je pol zahodne Evrope navalilo na nas jadranski biser.nasa infrastroktura nebo vec dolg mogla zdrzati vseh teh miljonov turistov,ki oblegajo naso obalo.od jutr naprej se sam slovenke spuscamo preko,vi slovenci pa vija tunizija
srebrnibreg
21. 07. 2015 19.23
+3
Pol tega jadranskega bisera s hoteli vred je že od tujcev. Od Poljakov in ostalih iz tistih dežel pa itak nimate kaj dosti koristi, ker eni imajo svoje trgovine na Jadranu ali pa s sabo privlečejo hrano za cel dopust. Edino svinjarijo za njimi čistite.
Obeliks Mrski
21. 07. 2015 19.43
+13
Bubica, na morju (kjerkori na tej obli) se tepejo hrvat, slovenci, mađari,avstrijci, italijani, nemci, čehi, poljaki, nizozemci, angleži, francozi, bosanci, srbi, turki, japonci, kitajci, moški, ženske, po enem ali dveh pivih, zjutraj, popoldan ali zvečer, na soncu ali po dežju....na dopustu popustijo zavore ter možgani ostanejo doma. Po tvoji izjavi "Slovenceljni" prav tako znajo pošteno popustiti zavore. Kaj predlagaš? Kakšna so tvoja videnja? Naj "Slovenceljni" ostanejo doma? Jih bo to prevzgojilo?
Obeliks Mrski
21. 07. 2015 19.44
+6
Bodo poslati boljši gostje ali domačini po drugi strani? Bubica, kje ti živiš? Katera pravljična je ta deželica? Vzemi me seboj, za vedno ti bom predan.
Obeliks Mrski
21. 07. 2015 20.11
+5
bubica, spomnim se ko sem bil mladunče, kako smo po plaži lovili poskočno-energične sladke domačinke, zagorele polti, prekrasnih temnih las in še lepših modrih oči; nočnih spogledovanj na rivi ter izmenjave kontaktov za dopisovanje.
Obeliks Mrski
21. 07. 2015 20.12
+6
Spomnis se tudi ljubosumnih domačinov in pretepanj okrog žensk. Spomnim se tudi doma v sloveniji kako smo zahajali v druga mesta / vasice in spoznavali prisrčne in lepe domačinke raznih krajev prelepe ti deželice. Spomnim se tudi rekordnega teka/bega proti avtu pred razjarjenimi domačini z vilami v rokah. Ah...to so bili cajti ljubezni in adrenalina. bubica, ca 10 - 15mio turistov sklizne na hrvaško. Ali res meniš da je par incidentov pokazatelj kulture na hrvaškem, jih prezentira kot takšne? Potem se vprašaj kaj so slovenci doma in na tujem?
manolo31
21. 07. 2015 20.46
+5
Bubamara NE razume, da ni primerno, niti najmanj ni realno reči "predvsem slovenski turisti". Daj Bubamara natankaj si že svojega slovenceljskega avtočka, ne škrtari no in ne jej paštet po slovenceljsko, daj zapelji se v Dalmacijo in upam da te ne bodo pekle oči ko boš bolj poredko srečal slovenskega turista (v primerjavi z ostalimi nadvse prijetnimi in dobrodošlimi gosti). Ne,ne to ni neko sprenevedanje po slovenceljsko temveč je realno dejstvo, bil sem tam pred enim tednom. Na obali se pa gradi in gradi in raste infrastuktura je hmmm...boljša od slovenske? yup...nekako slika ni ravno prava, ko človek gleda iz slovenceljskega Hobitlanda na Hrvaško obalo.
mariomandzukic
21. 07. 2015 20.59
-1
ce bi bli mi od slov turistov odvisni,bi ze zdavnaj propadli,je pa res da so slovenske turistkinje ena od glavnih atrakcij hrvaske obale :)
Schnitzel
21. 07. 2015 23.05
+7
WilliamCooper
21. 07. 2015 19.07
-9
Ta požar je posledica 2004-2008
Diškor
21. 07. 2015 23.30
+2
RožleX
22. 07. 2015 00.40
+3
Želko Kacin
21. 07. 2015 18.59
-11
gori gori srce kao žar
LEN6969
21. 07. 2015 18.50
+41
kako lahko tako brezglavo razmišljate, a ste sploh že bili kdaj na Pelješču ali morda veste kakšne lepote premore, na bruhanje mi gre, ko berem komentarje na nivoju retardiranih idiotov
Bluma?
21. 07. 2015 18.37
+46
res kapa dol gasilcem ki se trudijo pogasiti požare in pomagati ljudem..Takih čudežnih ljudi je malo in za to so zlata vredni..
srebrnibreg
21. 07. 2015 18.30
+35
Vidim, da bi nekateri pri nas najraje bencin zraven nosili na ta ogenj na Hrvaškem, če se pa pri nas kaj zgodi bi pa radi, da jim pride cel svet pomagat. Tudi balkanski narodi.
Tara29
21. 07. 2015 18.36
+3
Warlock.
21. 07. 2015 18.39
+12
Točno tako srebrni, nekateri bi celo cele cisterne bencina peljali tja samo, da se bo požar širil. Doma pa bi pljuvali kako je visoka cena bencina...ja mnogo je takih.
Warlock.
21. 07. 2015 18.43
+2
Pa še naj povem, danes sem šel na NLB zapirat račun pokojne babice....Ker je danes 21 je tudi sociala, pa se je ena pijana baba drla kako naj hitreje delajo, da bo dobila nakazano, pravi cirkus.
srebrnibreg
21. 07. 2015 18.46
+3
In sedaj se lahko zgodi, da bodo tej pijanduri odpisali dolg, da bo imela več za pijačo. Takih je ogromno.
Warlock.
21. 07. 2015 18.50
+4
res je, zakon ima preveč lukenj in na žalost bodo taki tudi skozi prišli in se jim bo odpisal dolg.
mariomandzukic
21. 07. 2015 19.16
+1
ustup1d
21. 07. 2015 18.26
+3
kje ste sedaj pametnjakoviči kateri pravite da je takšno vreme normalno?
Psemek_III
21. 07. 2015 18.08
+25
Toliko retardiranih ljudi, kot jih je na tem portalu... to ne najdeš nikjer. Svojevrsten fenomen.
mmatt
21. 07. 2015 18.10
+6
superjezek
21. 07. 2015 19.08
+6
Res je ampak veliko jih je tudi zunaj v javnosti vendar se ne upajo s takimi komentarji izspostavljat ker nimajo jajc.
brabusednet
21. 07. 2015 18.05
-36
Boli me za Hrvate saj turiste ogulijo brez milosti,pivo 26 kun,pejte se solit.
povanpireni
21. 07. 2015 18.59
+9
Tipičen Slovenski id**t samo še murinar manjka, svojim traparijama ...
Obeliks Mrski
21. 07. 2015 19.04
+21
Hrvati niso krivi če si: a) nesposoben poiskati gostilo ali restavracijo z normalnimi cenami (za vir podatkov so idealni domačini) b) eden od tistih "ajde malo da se preseravamo", pa skužiš da si finančno nesposoben prenesti takšnega bremena c) potreben zaničevanja drugih ker ti je življenje brez programa
superjezek
21. 07. 2015 19.10
+8
Bravo ObeliksMrski za komentar. Upam, da razbral, da je problem v njem ne pa drugje.. =)))
mariomandzukic
21. 07. 2015 19.18
+12
kje si ti pil pivo??v centru splita na rivi stane pivo 14 kn,to je eno 30% ceneje kot v ljubljani
kepar11
21. 07. 2015 17.57
-7
Res fantasticen posnetek glede na to, da smo v letu 2015. Kot da bi snemal z krompirjem....