Tujina

Gole fotografije vznemirjajo Hrvate, filmarjem očitajo, da niso upoštevali čustev katolikov

Zagreb/Dubrovnik, 08. 03. 2018 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dubrovniška škofija je na sodišču za prekrške ovadila udeležence snemanja erotičnih scen v eni od cerkva, prav tako bodo zahtevali prepoved objave posnetkov. Sporne fotografije so nastale med snemanjem nemškega dokumentarca, fotografa in njegov model so policisti ovadili zaradi kaljenja javnega reda in miru.

Snemanje za dokumentarec The Colour Nude (Barva golote), ki ga pripravlja akademija za film in televizijo (DFFB) iz Berlina, je razburilo člane dubrovniške škofije in vodilne v dubrovniški lokalni ter regionalni samoupravi. Ocenili so, da gre za neprimerno dejanje.

Berlinska akademija je namreč v preteklih dneh dokumentarni film snemala na več lokacijah v Dubrovniku, vključno s cerkvijo svetega Ignacija, v kateri je dubrovniški fotograf Stijepo Brbora fotografiral srbsko novinarko in pisateljico Vesno Knežević Ćosić. Ta je pozirala brez obleke in v provokativnih pozah, so poročali hrvaški mediji.

Početje v cerkvah bodo strogo nadzorovali

Iz dubrovniške škofije so sporočili, da bodo zahtevali prepoved objave spornih fotografij iz cerkve, od medijev pa bodo zahtevali, naj fotografije odstranijo in naj jih ne objavljajo več. Dubrovniški škof Mate Uzinić je povedal, da v prihodnje nobena cerkev v njegovi škofiji ne bo odprta brez nadzora.

Hrvaški zakon o prekrških določa kazen med 25 in 100 evri za tiste, ki jih sodišče razglasi za krive zaradi žalitve ali omalovaževanja moralnih občutkov državljanov.

Predsednik dubrovniško-neretvanske županije Nikola Dobroslavić je ocenil, da je "vsaka svoboda, tudi umetniška, omejena s svobodo in pravicami drugih". Poudaril je, da je fotografiranje golih žensk v cerkvi blasfemija ter da avtorji filma niso upoštevali čustev katolikov.

Dubrovniški župan Mato Franković je prav tako obsodil fotografiranje gole ženske v cerkvi ter potrdil, da bo mestna uprava kmalu predstavila predlog pravilnika o snemanjih na javnih prostorih, ker so že prej ugotovili, da obstajajo težave.

Fotografiranje gole ženske v verskem objektu je vznemirilo večji del hrvaških državljanov zaradi žalitve njihovih verskih čustev.
Fotografiranje gole ženske v verskem objektu je vznemirilo večji del hrvaških državljanov zaradi žalitve njihovih verskih čustev. FOTO: Reuters

Fotografa in model ovadili zaradi kaljenja javnega reda in miru

Brbora, ki se ukvarja z erotično fotografijo, je dejal, da so imeli ustrezna dovoljenja ter da je bil v filmu zgolj statist. Kot je povedal za novičarski portal dubrovnik.net, gre za umetnost, ki ima nalogo obravnavati družbene dogodke, kar je možno predstavljati na različne načine. Povedal je, da je bilo podobno snemanje tudi v pravoslavni cerkvi v Dubrovniku.

Knežević Ćosićeva je pojasnila, da so nameravali predstaviti prostitutko Lauro iz komedije Dundo Maroje znanega dubrovniškega pisatelja Marina Držića kot svobodno, sodobno žensko.

Medtem so se iz berlinske akademije opravičili cerkvi in vsem meščanom Dubrovnika za nevšečnosti, ki jih je povzročila njihova snemalna ekipa. Kot so poudarili, so študentje DFFB kot mladi filmski ustvarjalci storili nenamerno napako. Pravijo, da je snemanje načrtovala protagonistka filma ter da na sedežu akademije niso bili seznanjeni s podrobnostmi snemanja in posameznimi lokacijami, je še poročal dubrovnik.net.

Dubrovniška policija je danes potrdila, da so ovadili fotografa in njegov model zaradi kaljenja javnega reda in miru. Kot so zapisali na spletni strani dubrovniško-neretvanske policijske uprave, je fotografiranje gole ženske v verskem objektu vznemirilo večji del hrvaških državljanov zaradi žalitve njihovih verskih občutkov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
10. 03. 2018 08.03
+0
vectra c
09. 03. 2018 10.46
+15
Kter župnik je pa odklenu cerkev. Kolk je pokasirou. To naj napišejo
mišnica
09. 03. 2018 10.44
+5
Zopet ta cerkev
direstraits
09. 03. 2018 10.10
+10
Tale članek že visi najmanj 3dni. Medtem ko tiste, bolj alarmantne, recimo o Jankoviću, po kakšni 2uri na Dan, nakar ga umaknete. Pa ne vem, komu so ti Hrvatarji toliko zanimivi ??
borec91
09. 03. 2018 09.44
+15
tisti,ki so najbol proti goloti so na skrivaj najvecji perverznezi in pokvarjenci in cerkev je taka sama zloba in zlo ter pozresnost
SDS_je_poden
09. 03. 2018 09.22
+36
No, ne vidim nič spornega, ker so jih ovadili. Konec koncev tudi meni nebi bilo ok, da bi far prišel na ulico in tam začel vodit mašo. Erotika spada kam drugam, v cerkev zagotovo ne. Pa nisem ne veren, ne desno usmerjen... samo dajmo stvari postavit tja, kamor spadajo.
korintos23
09. 03. 2018 09.33
-6
Pa ti veš kaj ravno toti delajo kateri se na cerkev izgovarjajo? Malo beri in primerjaj. Maša na ulici? Zakaj pa ne, komu paše naj sodeluje, komu pa ne naj gre lepo naprej.
SDS_je_poden
09. 03. 2018 09.39
+6
Kori sam nikoli ne zaidem v cerkev, ker tam nimam kaj iskat, ampak tudi meni nebi bilo všeč, da bi far prišel k meni domov in začel vodit mašo. Na ulici, na javnih površinah nima far kaj iskat z mašovanjem, za to so namenski prostori, reče se jim cerkev. Ta fotograf pa bi tudi lahko imel malo več pameti, da ne gre slikat golega modela v cerkvi, ima polno drugih kotičkov, plaž, konec koncev tudi zid okoli starega mestnega jedra.
SDS_je_poden
09. 03. 2018 09.43
+8
Recimo sam nebi imel nič proti, če bi ta fotograf prišel z tem modelom k meni domov.
JApajaDAja
09. 03. 2018 10.18
+1
Tudi maše in razni blagoslovi se dogajajo zunaj cerkva,kar me moti,pa nimam vpliva to preprečit!
SDS_je_poden
09. 03. 2018 10.22
+10
No, če smo iskreni se blagoslovi dogajajo takrat, ko nekdo povabi farja naj pride nekaj blagoslovit. Sami od sebe ne hodijo okoli in blagoslavljajo.
Boris Plantan
09. 03. 2018 08.58
+3
Hrvati so bolano in umetno obsedeni sami s sabo, še posebej politiki, ki o mednarodnem pravu sploh še niso slišali. Veste kako je hrvaški narod nastal, iz staro Slovencev, ki so do 15. sst poseljevali celotno centralno in vzhodno Evropo, na območje današnje Hrvaške, Bosne, Črne Gore in Srbije so se od 4. in 5. st dalje priseljevala Nomadska ljudstva v zelo majhnem številu, tako so danes tako Hrvati, Bosanci, Hercegoci, in Srbi ter Črnogorci vsi mešanica staro Slovencev in priseljenih nomadskih primitivnih ljudstev, zato tudi se jezika niso naučili tako dobro in vse bazira na stari slovenšči, v resnici ni nikoli v Zemeljski zgodovini bilo priseljevanja Slovanov, ali spolh veste kar beseda Slovan pomeni ali Slovani in iz kje izvira, to je latinsk ime za Slovence napiše pa Sclovani in izgovori v latinščini Slovani, to je zgolj latinski izraz za Slovenca, to je Jugoslavija namerno skrivala in namerno smo se in se še vedno v osnovni šoli uči večino laži in ne resnice, če mi ne verjamete vprašajte zgodovinarje, pa naj vam dam en prier, verjetno vsi poznate mesto Jajce v Bosni, pa ste se kdaj vprašali zakaj se ne imenuje po Bosansko recimo Jaje, ker je to staro slovenska beseda, ki se še danes uporablja, pa veste od kje ime Avstriji, po gori oziroma vrhu Ojstravica in zato se Avstrija imenu Osteriech, ker je to ponemčeno ime za Ojstravico in Avstrijci niso nič drugega kot ponemčeni Slovenci, zato pa jih polno zna Slovensko, ker so ali pa še tako govorihjo doma, ste bili na Badklein kich heim smučišču, tam skoraj vsi natakarji in seksi natakarice govorijo Slovensko in vrti se slovenska muzika, naj vam dan še en primer iz Črne Gore, verjetno ste že slišali za Ostrog, lahko rečem pomedbno in prav posebno večje cerkveno središče, pravoslavno, pa veste od kod ime, izhaja iz izraya ostroge, ki se uporabljajo na škornjih za jahanje konja in je tisti ostri vrteči delj za spobujanje k hitrejšem konskem teku, zakaj Čehi, Slovaki in Poljaki govorijo podoben jezik, ker so bili in še vedno nasljeni staro Slovenci in njihovi pomci, Rusi so druga zgodba in nimajo z nami nobene veze, ker izhajajo iz ugrofinske skupine ljudstev, večinski vzhodni pa je čisto kitajski in mongolski.
Jak Tobim
09. 03. 2018 09.33
+3
sloven je mišljeno slovan. naraobe razumeš literaturo, ki ni v v slovenščini spoštovani posledično so vsi zaključki mimo. slovanski jeziki so mlajši od vseh ostalih in posledično najbolj podobni med vsemi.. vse ostalo pa je,..bodimo prizanesljivi - pesništvo.
antonio67
09. 03. 2018 13.28
+1
Boris Plantan
09. 03. 2018 08.39
-4
Tako ali tako so se nam vse vere iznevererile, vis so pobijali in nakradli bogastvo ljustedn in narodov, kar ni pravično in zasužnjili umetnike, to ni pravilno, umetnine in zgodovinske najde pripadajo državi v kateri je bilo to narejeno ali odkrito in imajo vso pravico to zahtevati nazaj in bodo tudi dobili, če gredo na Evrospko sodišče, tako je prav, pa da se katoliške cerkev ukvarja z manipulacijami na trilione Evrov in Dolarje, kaj ima to s cerkvijo, sedanji in prihodnji časi bodo cerkve popolnoma uknili in predvsem podrli vse džavije v svojih državah, ste videli slike Irana, Iraka, Afganistana in Pakistana pred Islamom, živeli so v izobilju, ženske so se sprehajale poleti v bikinkah, živeli so super življenje, Islam je vse to uničil in pobil
Boris Plantan
09. 03. 2018 08.33
-5
Kaj imajo katoliki z Dubrovnikom, razen dveh cerkev naj mi kdo razloži, Dubrovnik je bila Republika in prestol Papežev
Maštam
09. 03. 2018 08.15
+12
Farji vedno od zadaj, da klečijo in v križ gledajo.
Jimi1
09. 03. 2018 08.12
+12
Izgleda,da se je zganil hrvaški trg dela.... Ja kam bi pa prišli, če bi ena srbska novinarka začela prevzemati delo domačih deklet. Temu se je RKC striktno uprla,saj ne izgleda,da bi njeni farji RKC težko nadrpan denar nosili k pravoslavkam...
lordslayer
09. 03. 2018 07.54
+8
sicer mi dol visi za vero in cerkev, ampak se strinjam z njimi, da vsi kraji pač niso primerni za vse ...
aojz
09. 03. 2018 08.14
+12
Meni je tudi vseeno. Gre se pa za enakopravnost. Naj snemajo v džamiji. Teh imajo tudi doma dovolj in ni treba v Dubrovnik hodit.
JApajaDAja
08. 03. 2018 22.51
+10
potek "tajnega glasovanja" v Urvackem saboru.....kontrolor pregleda glasovalni listek pred oddajo v skrinjico, če je bilo glasovanje z navodili in s kandidati, ki jih pred glasovanjem dobijo parlamentarci (to velja za kradeze)....je ravnokar povedala bivša koalicijka (bruna esih-otvoreno)
Heretik1
08. 03. 2018 22.43
+47
Ko katoliški "dostojanstveniki" vidijo nago babo so takoj užaljeni, ko pa posiljujejo otroke, jih pa nič ne moti!
bavbav
08. 03. 2018 22.39
+7
En red je pa lahko...
provokatorr
08. 03. 2018 22.28
+14
mislim, da imajo hrvati, ki imajo trenutno najnižjo rast BDP v EU (0,1% v zadnjem četrtletju), bolj pomembne probleme, kot ena nagica v cerkvi.
JApajaDAja
08. 03. 2018 22.04
+16
naj jih raje skrbi kriminal, nepotizem,korupcija, padec gospodarstva,rast revščine, nečednosti farjev,pobeg hrvatov v tujino.......
Ata_Smrk
08. 03. 2018 21.59
+13
in to Hrvati, katerih vsaka druga beseda je na j...
Gregor Knuplez 1
08. 03. 2018 21.39
+31
pa glih cerkev se pritozuje, ki je polna pedofilov in vsega ostalega... al jih pa moti da niso nagci mladi fantje!?!?! tisto jim ne bi bilo sporno...
JApajaDAja
08. 03. 2018 22.05
+17
neosnaplanetu
08. 03. 2018 21.33
+13
Haha. Najprej naj ukinejo vse NCISe in podobne nebuloze. A nasilje je pa moralno sprejemljivo?! Kaj hudica je narobe z goloto?