Tujina

Globoko prijateljstvo papeža Pavla II.: 'V vsem te čutim, ko si blizu in daleč stran'

Varšava, 15. 02. 2016 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Najbolj priljubljeni papež Janez Pavel II. je do poročene filozofinje Ane-Tereze Tymieniecko gojil globok intimen odnos. Hodila sta na počitnice, ona mu je razkrila, da do njega čuti nekaj več. Čeprav jo je papež označil za "darilo od Boga", pisma ne kažejo, da bi kdaj prelomil zaobljubo o celibatu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Papež prijateljeval s poročeno žensko
    02:04
    Iz 24UR: Papež prijateljeval s poročeno žensko
  • Iz SVETA: Papeževa prijateljica
    01:59
    Iz SVETA: Papeževa prijateljica

Že v času beatifikacije papeža Janeza Pavla II. je v javnost prišlo intimno dopisovanje med njim in univerzitetno profesorico Wando Poltawsko, a je slednja poudarila, da je bilo dopisovanje zgolj prijateljske narave, ki sicer vsebuje veliko intimnih informacij, a da pisma niso bila ljubezenska.

Zdaj pa je britanski BBC dobil v vpogled pisma, ki jih je najbolj priljubljen papež, Poljak Karol Wojtyla, izmenjeval z Američanko poljskega rodu, Ano-Terezo Tymieniecko. Več sto pisem in fotografij pripoveduje zgodbo posebnega prijateljstva med papežem in sicer poročeno filozofinjo. Pisma sicer razkrivajo redko videno papeževo plat, a ne namigujejo ali dokazujejo, da bi papež kdaj prelomil zaobljubo o celibatu.


Prijateljstvo med Janezom Pavlom II. in Tymienieckovo se je začelo leta 1973, ko je filozofinja stopila v stik s (takrat še) kardinalom Karolom Wojtylo, preden je ta postal papež. Nanj se je obrnila glede filozofske knjige, ki jo je ta napisal.

Takrat je bila stara 50 let, na Poljsko je priletela iz ZDA, da bi se z bodočim papežem lahko pogovorila o delu.
Kmalu za tem pa si je dvojica začela dopisovati. Sprva so bila kardinalova pisma formalna, a ko je njuno prijateljstvo postajalo globlje, so postajala vse bolj intimna.

Odločila sta ste, da bosta skupaj napisala razširjeno verzijo kardinalove knjige. Večkrat sta se srečala in pogosto dopisovala. Leta 1974 je v enem izmed pisem zapisal, da je ponovno prebiral njena pisma, ker so "imela tako globok pomen in so bila tako zelo osebna".

Sprehodi, počitnice, taborjenje

Fotografije, ki jih do zdaj javnost še ni videla, prikazujejo Wojtylo v najbolj sproščenem vzdušju. Tymienkieckovo je povabil, da se mu pridruži na sprehodih po podeželju ter na smučarskih počitnicah, pridružila se mu je celo na skupinskem taborjenju. Slike tudi prikazujejo, kako ga obiskala v Vatikanu.

"Gre za enega izmed peščice izjemno velikih javnih osebnosti 20. stoletja, poglavarja katoliške cerkve, v intenzivnem odnosu s privlačno žensko," je pomen korespondence opisal Eamon Duffy, profesor zgodovine krščanstva na univerzi v Cambridgeu.

Tereza je čutila več

Leta 1976 se je kardinal Woytyla udeležil katoliške konference v ZDA. Tymienkieckova ga je povabila v goste k svoji družini. Takrat mu je najverjetneje razkrila svoja globoka čustva do njega, saj pisma, ki jih je napisal kmalu za tem, namigujejo, da se je trudil osmisliti njun odnos v katoliški luči.

V pismu iz septembra 1976 je zapisal: "Moja draga Tereza, prejel sem vsa tri pisma. Pišeš o tem, da se počutiš razdvojeno, a nisem našel odgovora na te besede." Opisal jo je kot "darilo od boga".

BBC pa na vpogled ni dobil pisem, ki jih je napisala Tymienkieckova. Kopije naj bi bile vključene v arhiv, ki ga je šest let pred smrtjo sama prodala poljski narodni knjižnici. A niso bili med papeževimi pismi, ki so jih v knjižnici pokazali BBC-ju. Knjižnica ni želela potrditi, da ta pisma sploh ima.

Papež Janez Pavel II. je do Anne-Terese Tymienieckove gojil posebno globk odnos.
Papež Janez Pavel II. je do Anne-Terese Tymienieckove gojil posebno globk odnos. FOTO: Reuters
Marsha Malinowski, posrednica za rokopise, ki je izpogajala prodajo pisem, verjame, da se je Tymienkieckova zaljubila v kardinala Wojtylo že na začetku njunega prijateljstva. "Mislim, da se to dobro vidi v pismih," je povedala.

Pisma tudi razkrivajo, da ji je papež dal eno izmed najdragocenejših stvari, ki jih je posedoval – obesek z nabožno podobico (škapulir). V pismu z datumom 10. september 1976 je napisal: "Že lani sem iskal odgovor na te besede 'Pripadam tebi' in končno, preden sem zapustil Poljsko, sem našel odgovor - škapulir. Razsežnost, v kateri te sprejemam in čutim povsod in v vseh situacijah, ko si blizu in ko si daleč stran."

Ko je postal papež, je napisal: "Pišem ti, da bi se najino dopisovanje nadaljevalo. Obljubim, da se bom spominjal vsega v tem novem obdobju svojega potovanja."

'Več kot prijatelja, manj kot ljubimca'

Novinar BBC Edward Stourton, ki je posnel dokumentarec, je dejal, da so v poljski narodni knjižnici odkrili več kot 350 pisem, prva segajo v leto 1973, zadnje pa je bilo poslano le nekaj mesec pred njegovo smrtjo leta 2005. "Mislim, da sta bila več kot prijatelja, a manj kot ljubimca," je dodal.

"Njuno tesno prijateljstvo je bilo prepredeno s čustvi in filozofskimi idejami in iz teh pisem je jasno razviden trud, da ga ohranita in hkrati obdržita v primernih krščanskih okvirih." je še povedal Stourton.

Čeprav je Wojtyla imel veliko ženskih prijateljic, med drugim tudi Wando Poltawsko, so bila njegova pisma Tymienkieckovi so pogosto zelo čustvena, občasno se je v njih tudi bojeval s pomenom njunega odnosa.

Papež Janez Pavel II. je umrl leta 2005, po tem, ko je bil papež skoraj 27 let. Leta 2014 so ga razglasili za svetnika.

Wanda Poltawska je poudarila, da je bilo njeno dopisovanje z papežem zgolj prijateljske narave.
Wanda Poltawska je poudarila, da je bilo njeno dopisovanje z papežem zgolj prijateljske narave. FOTO: AP

Ta postopek je navadno zelo dolg in drag, a posvetitev Janeza Pavla II. so precej pospešili, tako da je trajal le devet let.

Ponavadi želi Vatikan, ko tehta o kandidatu za svetnika, videti tudi vsa javna in zasebna pisma kandidata, a BBC ni mogel potrditi, ali so videli tudi ta pisma ali ne.

Kongregacija za zadeve svetnikov je povedala, da je to, ali pošlje dokumente ali ne, stvar in odločitev posameznika.

Poljska narodna knjižnica trdi, da med njima ni bilo posebnega odnosa, temveč je bil eden izmed mnogih toplih prijateljstev, ki jih je papež užival skozi svoje življenje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

k_komet
16. 02. 2016 14.40
+3
Šlamparija na kvadrat. Tukaj se pogovarjamo o papežu Janezu Pavlu II in ne o papežu Pavlu II. Med smrtjo enega in drugea je poteklo cca 600 let. Poleg tega, mislim da papež Pavel II ni bil svetnik, medtem ko je Janez Pavel II to postal v rekordno kratkem času. Konkurenco mu dela (glede svetništva) le še Eskriva, ustanovitelj Opus Dei. Tko da bi prosil urednika, da malo pazi, kakšne naslove objavlja, še posebej ko gre za ljudi, kot je naprimer papež
ONniON
16. 02. 2016 14.28
+2
spolni nagon , ljubezen pozna vsak človek ne glede nato kaj je in kako je usmerjen
Antired
16. 02. 2016 10.28
+3
Kot ponavadi so tukaj velike nejasnosti kaj celibat je in kaj predstavlja. Kot vsako odrekanje celibat zgradi in utrdi tvojo osebnost. Tebe naredi bolj discipliniranega in preusmerja tvojo spolno energijo v druge smeri. Celibat je psihološko torej logičen, zato se pač nekateri ljudje temu zaobljubijo.
trac
16. 02. 2016 08.03
+3
Pa kaj, če se je dopisoval. Bi pa lahko vsaj popravlili naslov, ker papež Pavel II. je živel leta 1400 in še nekaj!
spletni_nepridiprav
15. 02. 2016 20.13
-1
zih sta si po snapchatu pošiljala nagije
MrKritik77 .
15. 02. 2016 19.52
-10
A ni grozno, da se tako fajn moški, kot je bil Janez Pavel II, zavežejo celibatu? In to v imenu boga, ki ne obstaja. In potem celo življenje poskušajo potlačiti svoja čustva, ki so povsem naravna. Marš, vse religije tega sveta!!! Veliko bolje nam bo brez vas. Ateizem je pot prihodnosti za vse ljudi!
MrKritik77 .
15. 02. 2016 20.09
-3
Kdo je dal minus? Celibatneži ali šutasti verniki? Boga ni!!! Vse religije so laž in manipulacija. To življenje je edino, ki ga imamo. Zakaj ga ne bi živeli na polno? Zakaj ne bi poskrbeli za to, da se imamo lepo mi in tudi vsi ostali, ki živijo ob nas? A bodo spet minusi???
MrKritik77 .
15. 02. 2016 20.13
-5
Namesto tega, da veselo klikate minuse, me zanima, če imate kakšen proti argument glede tega, kar sem napisal. No?
NerdIRL
15. 02. 2016 20.36
+4
In pol te vidmo kako 30 let prezgodaj na smrtni postelji prosiš boga za bilo kaj.
jg57
15. 02. 2016 20.49
+6
marko, če si ateist bodi dober ateist in ne ropotaj vse naokoli kaj je in kaj ni. Jaz sem veren katoličan in tega se niti najmanj ne sramujem. Verjamem, da imava tudi midva vsaj eno skupno točko; oba si želiva, da bi bilo jutri bolje kot danes. In na tej točki se lahko začneva pogovarjat, brez vsakega pametovanja in žaljenja drugače mislečih. Bi šlo ?
MrKritik77 .
15. 02. 2016 21.08
-5
@ceflon: Nikoli ne bom prosil boga za nič, ker ne obstaja. Kaj ti ni jasno?!
MrKritik77 .
15. 02. 2016 21.11
-2
@jg57: Jaz sem dober ateist. Učim resnico zaslepljene vernike. Ne rabiš se sramovati, da si katoličan, lahko se pa sramuješ, da bo ob vseh informacijah, ki so ti na voljo v 21. stoletju, ostajaš vernik. Najina skupna točka pa res obstaja. Samo, da jaz mislim, da nam bo vsem veliko bolje, ko bodo vse religije izginile iz sveta. Bo šlo?
jg57
15. 02. 2016 21.35
+6
ne boš verjel, vse informacije 21. stoletja samo potrjujejo mojo vero. Že pred 2000 leti je Sokrat je rekel; "vem, da nič ne vem", in to je tisto kar mnoge, tudi mene bega še danes, Danes smo res v informacijski dobi razvite družbe, a kaj ko vsako novo odkritje poraja množico novih vprašanje. Če nimaš veliko vprašan je je pač življenje bolj enostavno, s tem pa si še ne moreš domišljat, da si pojedel vse znanje tega sveta.
SDS_je_poden
16. 02. 2016 11.22
+0
Največje gonilo vere je ravno strah. Strah pred smrtjo. Strah pred tem, da ko umremo, da od nas ne ostane nič. Zato se veliko ljudi zateka k veri, ta jim nudi oporo, upanje, da ko umrejo, da ni še vsega konec. Ampak to je tako smešno, kot da bi se vi bali spočetja, rojstva..... Vsekakor v religiji je več nasprotji in nelogičnosti, ob katerih sem do sedaj dobil le odgovor, da od tu dalje je treba pa pač verjet. Osebno sam ne delujem tako in se ne zadovoljim z besedami od tu dalje pa pač moraš verjet nekomu na besedo. Ne gre. Živel ateizem!
SDS_je_poden
16. 02. 2016 11.41
+0
jg57: Berem tvoj komentar. Seveda, vedno bo vsako novo odkritje prineslo kup novih vprašanj, to je lepota znanosti in raziskovanja!! Kaj ti nudi vera? Enake odgovore že 2000 let, ki niso nikjer dokazani, le zapisani v eni knjigi in to je to. Četudi je veliko nesmislov notri zapisano, je to katolikom še vseeno dovolj dobro, da verjamejo v napisano. Če pa religije vzameš pod drobnogled z znanstvene perspektive, pa vidiš, da vse konvergirajo po času nazaj v najbolj preproste oblike verovanja, kjer je sonce vedno v samem osrčju verovanja.
žlikrofi
15. 02. 2016 19.47
+0
ŠE LUDAMILA GA TEŽKO RAZUME
Karantanija
15. 02. 2016 16.07
+9
"V vsem te čutim, ko si blizu in daleč stran ..." To je ljubezen.
Alenka Pobirk
15. 02. 2016 19.34
+2
Res je, a poznamo več oblik ljubezni in ta je očitno bila prijateljska (platonska)
Karantanija
15. 02. 2016 20.19
+3
Težko verjamem. Prijateljska ali platonska sta dve različni ljubezni.
morituri
15. 02. 2016 15.36
+2
Malo bolano od BBC!
Emeritus
15. 02. 2016 15.45
+4
Bolano zato ker so razkrili da znajo tudi papeži imeti radi ženske?
bb5a
15. 02. 2016 15.07
+4
Očitno še papež za poročenimi babami laufa:D No ja bolš kt za fantki je že:D
Emeritus
15. 02. 2016 15.44
+1
Karantanija
15. 02. 2016 16.08
-2
Vsak enkrat dobi tisto, kar si zasluži ...
Emeritus
15. 02. 2016 14.55
+10
Verski,še zlasti katoliški veljaki vpijejo da homoseksualnost ni naravna.Ja pišuka,saj celibat tudi ni naraven ker vsak človek ima potrebo po spolnosti in nagon.
žlikrofi
15. 02. 2016 19.39
-1
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
pepe007
15. 02. 2016 14.36
+3
Vsekakor je Janez Pavel II lahko bolj vzor kot kak slovenski komunistični svetnik. Denimo Milan Kučan o katerem že pišejo pravljice v knjižnih obliki. Da idol ne bi bil pozabljen že pred smrtjo
Demo-kracija
15. 02. 2016 14.44
+11
Ali pa kot politik, ki ima deco po celi Sloveniji, ženi pa se še pri 50 in je iz zagriženega komunističnega svetnika postal krščanski svetnik.
žlikrofi
15. 02. 2016 19.44
-1
PEPE MILAN KUČAN JE NAD TEM PALČKOM KI TI SLAVIŠ DAL JE MNOGO VEČ KO PAPEŽ K SE SKRIVA ZA ZIDOVI BLEBETA O MIRU POMOČI BOGIM IN SE POTISNE V MIŠJI RORV IN ČAKA KAJ BODO OVCE ODGOVORILE
minnaema@yahoo.com
15. 02. 2016 14.22
+0
ZAKONSKO ŽIVLJENJE IN LJUBEZEN ni greh-zato bi to radost in zadovoljno sinergijo morali uživati vsi ljudje- vseh veroizpovedi, pa bi bilo veliko nasmejanih ljudi , ki spoznavajo, da je v dvoje lažje živeti !
žlikrofi
15. 02. 2016 13.59
-1
DO KDAJ NAROD BOMO MOGLI TE PRAVLJICE LAŽI POSLUŠAT KI NAS UTESNJUJEJO
dho
15. 02. 2016 13.44
+5
He, he, odkrivanje tople vode. To se ve že 40 let.
Transformerji
15. 02. 2016 13.23
+5
Lepo .... zelo globoka izjava prijateljstva - osebno to razumem, da nima nobene zveze s seksom ali kakšnim Bogom! Za nekaj drugega se gre.....
JE-BI-GA
15. 02. 2016 13.14
-3
Veš da je kdaj pa kdaj šklencnu, pa papež gor dol !!!!!!!
žlikrofi
15. 02. 2016 13.57
-1
Vilinka _
15. 02. 2016 13.14
+17
Velik človek. Papež no.1! Sem ateistka, ampak njega sem imela rada in ga spoštovala.
bohinj je zakon
15. 02. 2016 13.02
-5
nikoli nista .....................samo naskrivaj
KardinaIFrancRodeVKristusu
15. 02. 2016 13.02
+6
Ponosen sem na svojega sinčka Petrčka!
Raspunin777
15. 02. 2016 13.42
+0
hmmm le kako se je razpletla ta zgodba s domnevnim sinom Škofa Rodeta ?? Takim cepcom kot si ti zaenkrat še naseda mladina vendar se tudi to obrača.
nevica
15. 02. 2016 14.25
-1
Ne boste verjeli
15. 02. 2016 15.26
-1