Tujina

Theresa May Bruslju: Uradniki EU želijo z grožnjami vplivati na brexit

Bruselj, 03. 05. 2017 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Michel Barnier, glavni pogajalec na strani EU, opozarja, da so govorice, da brexit ne bo vplival na naše življenje, iluzije. Združeno kraljestvo mora spoštovati obveznosti, EU pa se mora pogajati mirno, a nikakor ne naivno. Britanska premierka Theresa May pa Burslju očita. da želijo uradniki EU z grožnjami vplivati na brexit.

Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier
Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier FOTO: AP

Račune je treba poravnati, finančne obveznosti je treba spoštovati, sicer lahko vse skupaj eksplodira, je opozoril glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier ob predstaviti predloga pravnega okvira za pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz Unije, ki se nanaša le na prvo fazo pogajanj o izstopnem dogovoru. Britanska premierka Theresa May odgovarja, da želi Bruselj z grožnjami vplivati na brexit.  

"V zadnjih nekaj dneh smo videli, kako težki bodo ti pogovori. Pogajalski položaj Evropske komisije je postal ostrejši. Evropski politiki in uradniki so zagrozili Veliki Britaniji. Ta dejanja so namenoma usklajena, da bi vplivali na rezultate parlamentarnih volitev, ki bodo 8. junija," je izjavila Mayeva.

Barnier je sicer danes v Bruslju predstavil predlog mandata za pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU, ki prevaja v pravni okvir politične smernice, ki so jih v soboto sprejeli voditelji 27 članic.

EU zagovarja postopni pristop k pogajanjem

EU že vseskozi izpostavlja postopni pristop k pogajanjem: da je najprej treba doreči temeljna vprašanja v povezavi z izstopnim dogovorom, šele nato se bo mogoče pogajati o prihodnjih odnosih.

To temeljno načelo potrjuje tudi danes predlagani pravni okvir, ki se nanaša le na prvo fazo pogajanj o ločitvenem dogovoru. V tej fazi bodo prioriteta pravice državljanov, finančna poravnava in meja z Irsko.

Gre za pravice 3,2 milijona državljanov 27 članic Unije, ki živijo v Združenem kraljestvu, in 1,2 milijona Britancev, ki živijo v Uniji, pa tudi za pravice tistih, ki so živeli na Otoku in še vedno koristijo določene pravice, na primer pokojninske, so pojasnili viri pri EU.

EU želi državljanom zagotoviti vseživljenjske pravice. Pri tem izpostavlja, da ne gre samo za pravico do prebivališča, ampak tudi za dostop do trga dela, izobraževanja in zdravstvenega varstva, za priznavanje diplom in druge pravice.

Druga prioriteta je zelo občutljivo vprašanje finančne poravnave. Različne številke o finančnih obveznostih Velike Britanije krožijo v javnosti, od 60 milijard do okoli 100 milijard evrov, a Barnier ni želel govoriti o številkah.

Večkrat je poudaril, da nikakor ne gre za kazen ali izstopni davek, temveč preprosto za spoštovanje obveznosti. Velika Britanija mora poravnati vse obveznosti, ki jih je sprejela kot članica EU.

Te obveznosti se nanašajo na proračun EU ter na druge finančne dogovore, na primer v okviru Evropske investicijske banke (EIB), sklada za pomoč beguncem v Turčiji in finančne pomoči Ukrajini.

"Ne gre za ustvarjanje problemov, gre za reševanje problemov," je poudaril Barnier in opozoril, da sicer lahko to eksplodira. Zamislite si politične posledice, če vsi omenjeni računi ne bodo poravnani, je pozval.

Velika Britanija
Velika Britanija FOTO: AP

Finančne obveznosti se ne končajo z izstopom iz EU

Finančne obveznosti Velike Britanije se ne končajo z njenim izstopom, saj lahko določeni programi iz večletnega proračuna 2014–2020 trajajo še tri leta po koncu večletnega okvira, na primer v okviru kohezijske politike, so pojasnili viri pri EU.

Tretja ključna tema so nove zunanje meje EU, zlasti meja med Irsko in Severno Irsko. Barnier bo v sklopu prizadevanj za čim boljšo rešitev tega vprašanja prihodnji teden obiskal Irsko.

Za reševanje vseh izstopnih vprašanj je pristojno Sodišče EU, saj gre za vprašanja, ki izhajajo iz evropskega prava, so še poudarili danes v Bruslju.

Glavni pogajalec Unije je danes v Bruslju opozoril tudi, da se čas izteka in da se je treba začeti pogajati čim prej – takoj ko bo Združeno kraljestvo pripravljeno sesti za pogajalsko mizo.

Britanska premierka Theresa May
Britanska premierka Theresa May FOTO: AP

EU bo na pogajanja pripravljena 22. maja, ko bo 27 članic Unije predvidoma potrdilo pravni okvir mandata za pogajanja. Vendar se bodo ta po pričakovanjih dejansko začela sredi junija, po britanskih volitvah, napovedanih za 8. junij.

EU načrtuje do oktobra ali decembra načelni dogovor o ločitvi, ki bi omogočil začetek druge faze pogajanj – pogovore o prihodnjih odnosih in prehodni ureditvi.

Do oktobra prihodnje leto naj bi bil izstopni dogovor popolnoma dorečen, tako da bi ostalo še okoli pet mesecev za izvedbo vseh postopkov za potrditev tega dogovora, ratifikacij v članicah in Veliki Britaniji. V tem času bi se nadaljevali pogovori o prihodnjem odnosu.

Kot nemška kanclerka Angela Merkel pred dnevi je tudi Barnier danes posvaril pred iluzijami, da brexit ne bo vplival na naše življenje in da ne bo bolel. Poudaril je, da se je treba pogajati mirno, brez drame, čustev in agresivnosti, a ne naivno.

Glavni pogajalec obljublja transparentnost. V tem duhu je komisija današnji predlog tudi javno objavila.

Theresa May: Če dovolimo, da nas poteptajo birokrati iz Bruslja, bomo izgubili priložnost zgraditi pošteno družbo  

Mayeva je v izjavi za javnost povedala, da nekateri v Bruslju ne želijo, da bi pogovori uspeli. "Britanski pogajalski položaj v Evropi je bil napačno predstavljen v medijih na celini," je še dodala Mayeva.

Mayeva je predčasne volitve sklicala aprila. Odločitev je utemeljila z besedami, da želi močnejši mandat javnosti pred pogovori o brexitu, ki se bodo začeli junija.

"Kdorkoli bo zmagal 8. junija, se bo soočil z glavno nalogo: da pride do najboljšega dogovora za Združeno kraljestvo. Če se ne bomo prav pogajali, če bomo dovolili, da nas birokrati iz Bruslja poteptajo, bomo izgubili priložnost, da zgradimo bolj pošteno družbo," je še povedala britanska premierka.

Britanski parlament se je razpustil

Sicer se je danes britanski parlament malo več kot mesec dni pred predčasnimi volitvami 8. junija razpustil. Malo po polnoči je 649 poslancev spodnjega doma parlamenta izgubilo pravice članov spodnjega doma parlamenta.

Poslanska zbornica je zeleno luč za predčasne volitve dala 19. aprila.

Več poslancev je že napovedalo, da se ne bodo potegovali za nov mandat. Med njimi je nekdanji finančni minister George Osborne, ki bo odgovorni urednik londonskega časnika Evening Standard. Da ne bo vnovič kandidiral, je napovedal tudi Douglas Carswell, ki je bil edini poslanec Ukipa, dokler ni pred nekaj tedni izstopil iz stranke.

Glede na ankete se na predčasnih parlamentarnih volitvah junija prepričljiva zmaga obeta konservativcem premierke May, kar bi tudi okrepilo njena izhodišča pred pogajanji o izstopu Velike Britanije iz EU. Laburisti naj bi zaostali za približno 20 odstotnih točk.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Scott Wright
03. 05. 2017 21.48
-1
The EU is completely deluded if it thinks the UK will agree to any of its demands. We will allow EU citizens in the UK to remain if the EU does the same, but we don't want access or a trade deal, we will free trade on WTO rules and have zero tariffs ourselves. The EU will lose out, Free Trade trumps Protectionism. It is not us who is leaving the EU, the EU left us, we joined the EEC, not a political superstate, if Slovenes want to become the equivalent of Ohio in a United States of Europe and lose control of your country, that is your business, but we become a normal governing nation once again and rejoin Global Trade.
Iniesta
03. 05. 2017 22.45
+1
cool1
04. 05. 2017 09.07
+2
Scott Wright for you simple answer.....I dont live in UK. Brits you can go with god......EU doesnt leave anyone, and we are for free trade also.....But Brexit has some anomalys you know....cant help on this !
Kollerik
03. 05. 2017 18.16
+6
Odvratni Britanci
mallonge
03. 05. 2017 17.46
+1
Juncker ne da svoje rente.
godzila
03. 05. 2017 17.23
-4
EU jemle hudič prva domina v vrsti je že padla nadaljevanje pa sledi ,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Madeni
03. 05. 2017 17.02
+0
V Sloveniji so Socijalc, večni študent, kulturnik, samohranilka, aktivist, predstavnik leve inicijative, Metelkovec, Rogovec, Borec za socijalne pravice ( sekond home )..najbolj plačani POKLICI....tri otroke pa živiš kot LORD..Use zastojn...To je država parazitov..l
BildiTheEmperor
03. 05. 2017 17.16
+4
A v javnem sektorju in javni upravi jih pa ni? Pa v parlamentu in na vladi recimo?
Kollerik
03. 05. 2017 18.14
+4
....med temi paraziti je tudi eden najbolj izpostavljenih javnih uslužbencev iz JS, ki ne more in ne zmore dokazati svojih nekajkrat po 100.000 eur. premoženja.... :))
Madeni
03. 05. 2017 16.39
-3
Slovenci pa RAČUNI.......to je najbolj gnila nacija kar se plačevanja svojih računov TIČE....Kot Albanci vsak diplomo..sami inžinirji in use zastojn..
Madeni
03. 05. 2017 16.39
-3
Od 2 milijonov 1.5 milijona prejema tako ali drugačno SOCIJALKO..
BildiTheEmperor
03. 05. 2017 16.42
-4
Če bi Vi ki se ne zavedate da je UTD kapitalistična (libertarna) kategorija, sprejeli UTD, bi socialko prejemal tudi ti. Ob ostalih svojih dohodkih. Tako pa omogočaš da jo prejemajo samo nekateri. Iz istega razloga omogočate nerealne privilegirane pokojnine mnogim vašim ideološkim nasprotnikom. UTD bi jih komot nadomestil. Nadomestil bi tudi plače dveh tretjin javnih parazitov......
BildiTheEmperor
03. 05. 2017 16.33
+5
Sarkozy je nekoč izjavil da je EU nastala predvsem zato da v Evropi več nebi bilo vojn. Upajmo da ne dobimo sedaj ww3 ravno zaradi EUja. Ko je človek mlad in hodi v šole, je prepričan da ta stari veliko vedo in vedo kaj počno. Ni je večje zablode od tega. Vsak otrok je pametnejši od teh "starcev", ki edino kar znajo, znajo delat vojne in rušit. Mlad človek ima še vse življenje pred sabo, goji upe v svetlo prihodnost, marsikaj je pripravljen žrtvovat za to, pogosto je idealist, ....., zato pa redkokdaj izvede res velika reformna dela starec. Starci se bolj oklepajo pridobljenega in zraven bi še kaj iztisnili iz drugih zase. Njim je pogosto vseeno ali v grob s sabo potegnejo še večino ostalih. Pogosto to naredijo še namerno. Izza vsake vojne so bili v ozadju strici - starci. Za izvedbo te pa zlorabljali mladino. Vse te vojne bi bilo treba prepustit starcem da se oni pobijejo med sabo. Naj vsak bojuje svoje vojne. Ne pa da v to pahne še nič krive, za neke sprevržene sadomazohistične starčevske ideale, ki so najpogosteje samo trohneč zatohel spomin nekega davnega minulega časa, ali pa sadistični sprevržen pohlep starca, ki bi se v sveti jezi nad vsemi spravljal na druge in jih uničil. Evropska kultura maminih sinčkov je žal dosegla, da se mladi ne upro sadističnim zlobnim starcem. Pa bi bilo treba, ker ti isti starci svojih staršev niso tako spoštovali in poslušali (čeprav tega ne priznajo).
violeta12
03. 05. 2017 16.31
-2
Okostnjaki padajo iz omar od saturnovega leta- Bern Jurečič-naš najboljši astrolog,me malo spominja na njega,v življenju se vse plača oz poplača
Uporabnik113189
03. 05. 2017 15.57
+2
Angleži so znani po tem da svojih računov ne plačajo radi. Prav zanima me, kako jih nameravajo izterjati. Navsezadnje so Združeno Kraljestvo, sestavljeno iz več držav, zelo enotni s svojo politiko, medtem ko je EU neka tvorba, od katere ni pričakovati neke enotnosti, vztrajnosti, tudi uporabo sile. Lahko je napisati račun, to zna vsak. Malo je junakov, ki ga znajo izterjati..
NiVzdevka76
03. 05. 2017 15.42
-1
No, doma se loh obnašaš kokr hočeš, zunanja politika je pa druga stvar....
kameltrajbar
03. 05. 2017 15.45
+6
NiVzdevka76
03. 05. 2017 15.48
+0
Uporabnik113189
03. 05. 2017 15.35
+1
Moja kratka geostrateška ocena..Države BRICS postajajo iz dneva v dan močnejše, odpirajo se velikanski potenciali v aziji, do katerih veliki Zahod nima dobrih možnosti. Zato Angelca igra dvojno politiko ( po navodilih ZDA je po moje nesla Putinu nespodobno povabilo). Putin je namreč glavi vezni člen, uspel je poenotiti države OPEC in tudi zunanje članice, znižali so kvote črpanja in nafta se draži. Iran nafto načrtno ne prodaja v dolarjih in je najhujši grešnik, lahko se zgodi naslednji in to bi bil polom za ZDA.. OB obisku Angele se je omenilo, da bodo klicali iz ZDA Putina za "dodatna vprašanja ali pojasnila". Britanci so v Aziji kot doma, imeli so kolonije, EU nima pojma kako se tem stvarem tam streže ( obremenjena še z višegrajci, pa Francijo v razsulu). Zato so odkorakali, ker vidijo za sebe izjemno velik kolač, EU jih pri tem samo ovira. Skratka, če Zahodu uspe "prepričati" Putina ( ki so ga prej zbrcali) da ta zveza BRICS postane bolj "dostopna" ( beri da jo razbijejo), potem so pripravljeni Rusiji ponuditi marsikaj. ZDA skupaj z Zahodom je namreč brez dostopa do teh trgov obsojen na krizo in životarjenje, mi skupaj z njimi. V ta namen imajo sedaj Britanci volitve in predvideva se, da bodo imeli močno prevlado konzervativcev, tistih od Rezike, načrt teče tako kot je zasnovan. Vse kar me zanima je preprost odgovor. Se bo Putin prodal in zavrgel leta dela na partnerstvu v BRICS v korist Zahoda.. Tistega, ki z njim ravna kot izmečkom.. Mogoče se motim, mislim pa da sem zelo blizu. Za EU nič kaj dobre novice..
Uporabnik113189
03. 05. 2017 15.38
+6
Če se kdo spominja kako taktično in korak za korakom so razbili neuvrščene, počakali da je umrl Tito. Proces je zelo podoben..
kameltrajbar
03. 05. 2017 15.40
-1
k si že pr tem..geostrateško....)))...po kolk bo letos krompir????
Uporabnik113189
03. 05. 2017 15.41
+4
kameltrajbar
03. 05. 2017 15.45
-1
NiVzdevka76
03. 05. 2017 15.49
-1
dr.dare
03. 05. 2017 15.34
+0
a so v EU že pogruntal kdo bo sedaj uradnike plačeval ko ne bo prilivov iz VB?
dr.dare
03. 05. 2017 16.20
+2
a ti je potegnalo minusar da uradnikikov bo isto denarja pa velik manj?
NiVzdevka76
03. 05. 2017 15.31
Mu žila utripa? :)))))
tron3
03. 05. 2017 15.26
+2
He,he.. sedaj pa je začelo EU skrbeti, Anglija je bila drugi neto vplačnik v EU proračun, takoj za Nemčijo.
Aven
03. 05. 2017 15.35
+1
Banke se bodo preselile na celino. Britanija bo izgubila vpliv. Celinski trg je precej velik. Veliko Poljakov bo zapustilo otok.
violeta12
03. 05. 2017 15.25
-1
imamo trikrat preveč vojakov, policajov,ki itak ni zaenkrat nobene asertivnosti,nekako se najbolj požrtvovalni le gasilci-in tudi oni bi lahko naredili si sami kakšen zapisnik in ne policaj,seveda ob kakšnem požaru,modrih angelov že zdavnaj ni, angeli in demoni
violeta12
03. 05. 2017 15.21
-2
kmalu Sloxit-izhod Slovenije iz EU,kaj pa bi bili noter z njimi, če je pomoč finančna dokapitalizacijeIiz drugih držav šla v lastna privitizacija v Start up podjetja
Iluzionist
03. 05. 2017 15.18
+12
evropska unija rabi svojo vojsko, obmejno policijo in obalno stražo, vse tuje vojake poslati domov, narediti lastno jedrsko triado in gremo v ekonomsko zvezo od lizbone do vladivostoka + centralno azijske države in navežemo našo trgovino na novo svileno pot s kitajsko, evropska podjetja s tem dobijo dostop od ogromnih in nerazvitih trgov, ki ponujajo izjemne priložnosti za gospodarsko rast svilena pot je najpomembnejša kopenska trgovska pot vseh časov in vse države od šanghaja do londona imajo od tega lahko velike prednosti, zda so pa žal na drugem kontinentu in zato jim to seveda ni v interesu in se trudijo, da bi pot ostala zaprta, njihov izoliran položaj je zelo dober v času vojne, v času miru je pa evrazija tista, ki ima največji potencial
prašek
03. 05. 2017 15.03
+2
Mislim, da so se Angleži s tem izstopom malo zaleteli. Izgubili bodo ogromno !. Ampak to ni moj, pač pa je njihov problem !
NašDONALDO
03. 05. 2017 15.14
+8
tvoj problem ni, ker si retardirdčkan, je pa problem za tiste, ki skrbijo zate in vse ostale. tisti, ki bomo izgubili še več od angležev smo ravno velepametna eu.
prašek
03. 05. 2017 15.23
-3
kameltrajbar
03. 05. 2017 15.39
-4
SenecaLucius
03. 05. 2017 14.44
+2
Še Francozi odidejo in bomo člani velike Nemčije!
veronqa
03. 05. 2017 14.24
+4
Po 44 letih ločitev. Britanci so se zares zaleteli. Počasi vidijo, da so napravili verjetno največjo napako v svoji zgodovini, ki jih bo res drago stala.Požrešna država kot je, je sedaj sama sebe najbolj zabila. Ha, si predstavljate, koliko bo stal samo nov pravni sistem, delovne vize (ali kaj?) za milijone priseljencev, brez katerih ne morejo, finančne korporacije se vse selijo iz Londona, pa kaj so sploh mislili.....Noro!
Aijn Prenn
03. 05. 2017 14.28
-1
lemur
03. 05. 2017 14.35
-2
Tudi vse investicije so na pavzi, ker brez koncanih pogajanj se ne ve kam bodo lahko izvazali s kaksno ceno. Tu je ze nekaj let lahko katastrofalnih. Ce ne bi napumpali 170 milijard v sistem bi verjetno ze danes imeli recesijo in po nekaterih podatkih so ze skopnele. Kje so zdaj tile UKIPovci, da pokazejo kako in kaj?
Uporabnik1152447
03. 05. 2017 14.38
+8
Imajo ZDA, Kanado, Avstralijo, Japonsko, S. Arabijo, Izrael, Kitajsko, s katerimi lahko trgujejo, da so pa Britanci tehnološko top, se pa tudi ve. Brez skrbi, bodo zmogli tudi v novem sistemu, tako, kot je Slovenija zmogla, ko se je osamosvojila.
lemur
03. 05. 2017 14.45
+1
b434241 Seveda jim trg ne bo padell na niclo. Izgubljajo pa konkurencno prednost na svojem glavnem trgu, kar pa je lahko dovol za recesijo in radikalno poslabsanje standarda. Investicije v VB so bile strateske zaradi blizine EU. Za trge, ki jih nastevas so bolj zanimive druge drzave in si ne predstavljam kako se lahko VB predstavi kot boljsa alternativa.
dr.dare
03. 05. 2017 15.12
+2