Tujina

Glasen da za širitev prekopa

Panama, 23. 10. 2006 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Prebivalci Paname so na referendumu podprli širitev panamskega prekopa, ki bo podvojila transportne zmožnosti.

V nedeljo je v Panami potekal referendum o širitvi panamskega prekopa, na katerem je velika večina prebivalcev te srednjeameriške države podprla vladni načrt, s katerim želijo podvojiti transportne zmožnosti.

Vsak četrti Panamec je glasoval za širitev prekopa.
Vsak četrti Panamec je glasoval za širitev prekopa. FOTO: Reuters

Za širitev prekopa je glasoval vsak četrti volivec, na volišče pa je prišlo 43 volilnih upravičenci. Po podatkih panamskega volilnega sodišča je za širitev prekopa glasovalo 78,3 odstotkov ljudi, proti pa jih je bilo 21,7. Še vedno pa je treba počakati na uradne rezultate. Razglasitev zmage na referendumu pa so proslavili velikim ognjemetom, na ulicah pa so se zbrali številni ljudje, ki so mahali z rdeče-modro-belimi zastavami Paname.

Nikoli v zgodovini države niso bili Panamci tako enotni glede kakšne stvari. Ustvarili smo temelje za graditev nove države. Panamski predsednik Martin Torrijos
Širitev prekopa je pozdravil tudi njegov upravitelj, Albert Aleman Zubieta, ki je dejal, da so vsi zmagovalci, tako ladijska industrija kot Panamci. Panamski ladjar Leonardo Aspira pa je povedal, da bi bilo nasprotovanje širitvi kot zapiranje vrat prekopa, ki je glavni vir dohodkov države.

Vlada želi s predlagano širitvijo panamskega prekopa, ki naj bi stala več kot 5 milijard ameriških dolarjev, rešiti državo pred revščino, saj kar 40 odstotkov prebivalstva živi v reščini. Panamski prekop, ki je bil do leta 1999 ameriško ozemlje, bodo razširili, tako da bodo med Atlantskim in Pacifiškim oceanom lahko plule tudi večje ladje z več tovora. Načrt predvideva gradnjo novega para zapornic k že obstoječim dvojim zapornicam in bi omogočil dvosmerno plovbo skozi prekop.
S širitvijo prekopa, bodo ladje prepeljale enkrat več tovora.
S širitvijo prekopa, bodo ladje prepeljale enkrat več tovora. FOTO: Reuters


Širitev prekopa, ki so ga prvič odprli leta 1914, naj bi prinesla tudi nova delovna mesta in spodbudila ekonomsko rast. A nasprotniki širitve prekopa opozarjajo, da bi lahko finančno tako obsežen projekt spravi državo na rob bankrota.

Graditev panamskega prekopa je stala 375 milijonov dolarjev, med gradnjo pa je umrlo kar 25.000 ljudi predvsem zaradi malarije in rumene mrzlice. Ladjam je prekop skrajšal pot okoli južnoameriške celine. Vendar je prekop v desetletjih od odprtja postal premajhen za novodobne tankerje in ladje, prav tako pa vedno gostejši ladijski promet predvsem iz ZDA, Japonske, Kitajske in Čila pomeni daljše čakalne dobe.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

g12345@email.si
23. 10. 2006 08.51
Vsak četrti Panamec je glasoval za. Še nikoli niso bili tako enotni. Glasen da za širitev prekopa. Mmmmm, a sem sam malo čez les ali kaj?