Tujina

Gladovna stavka: 'To je za Srbijo, ne zame!'

Beograd, 17. 04. 2011 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodja srbske opozicijske stranke SNS Nikolić vztraja pri svoji stavki. Ni se odrekel le hrani, pač pa tudi vodi. In brez vode po besedah zdravnikov človek lahko v povprečju zdrži največ 48 ur. Stranka predsednika Tadića mu sporoča: "To ni krščansko."

Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić FOTO: Reuters

Potem ko je srbska opozicijska stranka SNS uspešno organizirala proteste, na katerih je več deset tisoč ljudi zahtevalo predčasne volitve, je odmevala izjava vodje stranke SNS Tomislava Nikolića, da gladovno stavka.

Nikolić je hrano in vodo nehal uživati tik pred začetkom včerajšnjih protestov, pravi pa, da bo vztrajal, vse dokler vlada ne določi datuma predčasnih volitve. Kot poroča srbska televizija RTS, so Nikolića zjutraj pregledali zdravniki, ki pravijo, da je njegovo stanje zaenkrat stabilno. Pri tem so opozorili, da lahko človek brez vode v povprečju zdrži od 24 do 48 ur, brez hrane pa največ dva meseca. Po tem obdobju lahko pride do resnih zapletov ali pa se vse skupaj tudi tragično konča.

"V svojem življenju sem bil že večkrat v težkih situacijah, vendar nikoli nisem posegel po stavki. To je za Srbijo, ne zame," je dejal Nikolić.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate fotografije protesta v Beogradu:

Na Nikolićevo stavko se je odzvala demokratska stranka predsednika Borisa Tadića. V sporočilu za javnost so zapisali, da člani njihove stranke niti v času diktature Slobodana Miloševića niso gladovno stavkali, pač pa so se le častno in hrabro borili, da bi zmagali na volitvah. "Zakaj se nekdo, ki se predstavlja kot Evropejec, odloči za tak način izsiljevanja Srbije? Zakaj mora biti Srbija spet talec politike nekoga? Je to prihodnost, ki jo obljubljamo prebivalcem Srbije?" so v svojem sporočilu za javnost zapisali v stranki DS.

Dodali so, da želijo, da Nikolić ostane zdrav, pri tem pa mu sporočili, da je sam poudarjal, kako velik vernik je. Kot pravijo v DS, ni krščansko, da se človek poskuša ubiti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
17. 04. 2011 13.54
mangan Kdaj pričneš? Tudi Jožko Joras je s gladovnim štrajkom dosti pomagal sloveniji.
zimzelen 1
17. 04. 2011 13.45
Brez hrane lahko še človek zdrži še mnogo dlje kot 2 meseca, samo piti pa mora. In bojda je lahko še to zdravo.
mangan
17. 04. 2011 13.27
Jaz te podpiram - pojdi do konca. Lahko se mu pa pridruzijo tudi ostali v znak solidarnosti. Po tem pa priporocam tudi nasim politikom, da se zgledujejo po njem.
frako
17. 04. 2011 10.29
v povprečju lahku zdrži človek od 24-48 ur brez vode dejansko je pa odvisno od mnogih faktorjev koliko časa lahko zdrži nekateri so zdržali tudi 10 dni, glede preživetja brez hrane je pa neki irski protestnik zdržal nekaj čez 70 dni mnogo faktorjeu odloča o tem koliko časa si lahko brez vode ali hrane.