Tujina

Gingrich Romneyju preprečil gladko zmago

Charleston, 22. 01. 2012 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tekma za mesto republikanskega predsedniškega kandidata v ZDA še ni končana. Gingrich je z zmago v Južni Karolini osvojitev nominacije preprečil Romneyju. Zaplet je seveda voda na mlin ameriškim demokratom.

Newt Gingrich
Newt Gingrich FOTO: Reuters

Nekdanji predsednik zveznega predstavniškega doma iz Georgie Newt Gingrich je prepričljivo zmagal na volitvah za republikanskega predsedniškega kandidata v Južni Karolini. Na drugo mesto se je uvrstil nekdanji guverner Massachusettsa Mitt Romney, tretji pa je bil nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum. S prepričljivo zmago je Gingrich preprečil gladko pot do osvojitve nominacije Romneyju in podaljšal tekmo, ki razceplja stranko, česar se zelo veselijo demokrati. Santorum, Romney in Gingrich imajo sedaj po eno zmago.

Santorum je pred Južno Karolino tesno zmagal pred Romneyjem na strankarskih zborovanjih v Iowi, Romney pa je prepričljivo zmagal v New Hampshiru pred Paulom. Tekma za republikanskega predsedniškega kandidata je zdaj spet povsem odprta, potem ko je po New Hampshiru že kazalo, da se bo Romney sprehodil do nominacije.

Romney je še teden dni pred volitvami v anketah Južne Karoline premočno vodil, nato pa je začel izgubljati podporo zaradi kritik na račun tega, kako je vodil investicijsko podjetje Bain Capital, zavračanja objave davčne napovedi ter računov na Kajmanskih otokih. Volivci ga vse bolj vidijo kot bogataša, ki nima občutka za težave navadnih ljudi.

Gingrich je osvojil večino moških in tudi ženskih glasov, ne glede na razkritja njegove druge soproge Marianne o tem, kako jo je varal s sedanjo ženo Callisto. Osvojil je tudi večino glasov neodvisnih volivcev, globoko vernih, vojaških veteranov in pripadnikov gibanja čajanke. Izgubil pa je pri večini volivcev, za katere je pomemben moralni značaj in nasprotovanje splavu. Njihove glasove je osvojil Santorum.

Mitt Romney
Mitt Romney FOTO: Reuters

Na Floridi najbolje kaže Romneyju

Republikanska kampanja se je že preselila na Florido, kjer bo v ponedeljek v Tampi novo soočenje kandidatov na televiziji NBC. Na Florido se je preselil tudi denar skupin, ki podpirajo kandidate, in obeta se ponovitev poplave ostrih negativnih oglasov iz Južne Karoline. V anketah za zdaj še vedno vodi Romney, ki ima na Floridi tudi najboljšo organizacijo in največ denarja. Volitve na Floridi bodo 31. januarja.

Ne glede na izide na Floridi pa je jasno, da bo četverica preostalih kandidatov najverjetneje vztrajala vsaj do 6. marca oziroma "super torka", ko bodo volitve naenkrat v desetih državah. Do takrat pa sledijo še ene volitve in sedem strankarskih zborovanj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bajojoba
22. 01. 2012 15.20
+1
Newt je dejansko točen tak kot vsak, ki hoče biti na oblasti. Samo da on to javno razglaša!
matic cad
22. 01. 2012 14.54
+1
.....ko spregledaš kako krivičen je svet in kako preprosto elita manipulira z ljudmi preko medijev, politike, šole, služb,............si včasih želiš, da bi se lahko vrnil v staro življenje ILUZIJE .
matic cad
22. 01. 2012 14.55
+1
Ranunculus
22. 01. 2012 14.37
+0
Ja, če bo kandidat republikancev Gingrich, izid volitev ne vpliva več na vojno, ker ta bo... Obama ali Gingrich, vseeno. Aja, za Paula pa bolš, da ne zmaga. Deluje mi zdrav in bi bilo škoda, da se mu zgodi kak Oswald...
DedekLakai
22. 01. 2012 12.06
+7
Če Newt Gingrich zmaga pol bolše, da kr začnemo kopat bunkerje ker bo naredo tretjo svetovno vojno. Saj je že enkrat reko, da ne mara muslimanov, da bi blo treba palestince izgnat iz gaze in palestine, Iran bi blo treba napadit pa še ne vem kaj je govoril. Ron Paul za predsednika in svet bo lepši.
zajcek_bine
22. 01. 2012 10.59
-8
dol komunisti! nočemo socjalizma! živeli republikanci!