Tujina

Generalna skupščina ZN potrdila Antonia Guterresa za novega generalnega sekretarja

Washington, 13. 10. 2016 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalna skupščina Združenih narodov je potrdila Antonia Guterresa za novega generalnega sekretarja ZN. Gutteres bo na položaju nasledil dosedanjega generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona iz Južne Koreje.

Antonio Guterres
Antonio Guterres FOTO: AP

Generalna skupščina Združenih narodov je potrdila predlog Varnostnega sveta ZN o imenovanju Antonia Guterresa za novega generalnega sekretarja ZN. Bivši portugalski premier in visoki komisar ZN za begunce Guterres bo položaj prevzel januarja prihodnje leto. Njegov mandat bo trajal do 31. decembra 2021.

Gutteres bo na položaju nasledil dosedanjega generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona iz Južne Koreje.

VS ZN je v začetku meseca potrdil kandidaturo Guterresa za položaj generalnega sekretarja ZN. Ban je svojega naslednika označil za sijajno izbiro.

Predsedujoči VS ZN v oktobru, ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, je po zasedanju VS ZN za zaprtimi vrati sporočil, da je 15-članski organ obravnaval in z aklamacijo potrdil kandidaturo Guterresa.

Za Banovega naslednika se je potegovalo skupno 13 kandidatov, med njimi tudi bivši slovenski predsednik Danilo Türk, ki so letos prvič morali svoje kandidature najprej predstaviti v 193-članski GS ZN.

Guterres se je že na prvem neformalnem glasovanju v Varnostnem svetu uvrstil na prvo mesto z največ podpore, takoj za njim pa se je uvrstil slovenski kandidat. Pred začetkom procesa izbire v Varnostnem svetu je veljalo, da je čas za nekoga iz vzhodnoevropske skupine sistema ZN, ki še ni dala generalnega sekretarja, oziroma da je čas za žensko.

Rusija je začela javno vztrajati, da bo naslednji generalni sekretar ali sekretarka iz Vzhodne Evrope in drugi člani Varnostnega sveta so to vzeli resno ter na Guterresa gledali kot na sicer zelo ustreznega kandidata, vendar brez možnosti. Nato pa je Rusija popustila že takoj pri prvem glasovanju v Varnostnem svetu, ki je potekalo z barvnimi glasovnicami zaradi izraza volje stalnih članic.

Guterres velja za popularnega in odločnega borca za pravice beguncev, ki jim je pomagal v dveh mandatih na položaju Visokega komisarja za begunce. 67-letni portugalski socialist, ki je obenem globoko veren katolik, se je rodil 30. aprila 1949 v Lizboni. Izšolal se je za elektroinženirja, leta 1974 se je včlanil v socialistično stranko in dve leti kasneje je bil na prvih demokratičnih volitvah po diktaturi izvoljen za poslanca.

Leta 1992 je postal generalni sekretar socialistične stranke, ki jo je na volitvah 1994 popeljal do zmage in leto kasneje postal portugalski premier. Brez težav je osvojil tudi drugi premierski mandat, ki ga je zasedal do aprila 2002. Leta 2005 ga je generalni sekretar ZN Kofi Annan izbral za Visokega komisarja ZN za begunce, kjer je ostal dva mandata.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
14. 10. 2016 08.42
+1
eh še ena lutka te pokvarjene organizacije... teli zn so tud en pesek v oči za ovce, za sabo imajo pa tolk dreka na glavi da boljš da bi zadevo kar ukinili - itak so izbrali še eno lutko zahodne "elite" da bo plesala tako kot bodo rekli gospodarji...
fafajonka
13. 10. 2016 18.15
+3
Turk je tekač, ki teče še naprej, čeprav je tekmovanje končano in so že vsi odšli domov....:D
I G N O R A N T
13. 10. 2016 17.35
+3
fafajonka
13. 10. 2016 17.44
+2