Tujina

FOTO in VIDEO: Gbagbo izigral ZN

New York/Abidžan, 09. 04. 2011 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

EU je deloma odpravila sankcije proti Slonokoščeni obali in s seznama podjetij, ki jim je zamrznila sredstva, črtala pristanišči Abidžan in San Pedro, naftno rafinerijo ter podjetja za izvoz kakava.

Predstavnik ZN je sporočil, da na hotel v Abidžanu, v katerem je predsednik Ouattara, streljajo z minometi, ki so najverjetneje nameščeni v okolici predsedniške palače. V hotelu, kljub napadu, ni žrtev, je še dodal.

Silam, ki so zveste nekdanjemu predsedniku Laurentu Gbagboju, je po navedbah ZN uspelo, da so znova osvojile nekatere predele Abidžana. Še pred nekaj dnevi se je zdelo, da je le vprašanje nekaj ur, da se bo Gbagbo predal in oblast predal izvoljenemu, mednarodno priznanemu predsedniku Alassaneju Ouattari.

Generalni podsekretar ZN za mirovne operacije Alain Le Roy je ob tem potrdil, da so Gbagbojevi zaupniki prišli do predstavnikov ZN, da bi se pogajali o mirni predaji oblasti, a se zdaj zdi, da je to bila le pretveza, da so lahko v vmesnem času prerazporedili svoje sile.

Podporniki novoizvoljenega predsednika Ouattare
Podporniki novoizvoljenega predsednika Ouattare FOTO: Reuters

Le Roy je tudi potrdil, da Gbagbojeve enote v spopadih uporabljajo težko orožje. Mednarodne sile ZN so v začetku tedna s helikopterji poskušale civiliste zaščititi pred temi napadi. Po poročanju francoskega radia Europe 1 naj bi Gbagboja podpirale elitne enote angolske vojske.

Le Roy je v petek zvečer v New Yorku dejal, da so Gbagboju zveste  sile le nekaj kilometrov oddaljene od hotela Golf, kjer je sedež misije ZN v tej državi.

Francoska ambasada pa je v petek sporočila, da so na njene prostore Gbagbojeve sile streljale s težkim orožjem, poroča BBC. Gbagbojev predstavnik  je že zanikal, da bi njihova vojska napadla poslopje. Ahoua Don Mello je rekel, da ''uradno zanika'' navedbe francoske ambasade, da so na francosko poslopje ciljali z dvema minometoma in raketo z območja, kjer imajo svojo pozicijo Gbagbojeve sile.

Slonokoščena obala - 7
Slonokoščena obala - 7 FOTO: Reuters

Iz Bruslja pa so danes sporočili, da je EU deloma odpravila sankcije proti Slonokoščeni obali, s čimer naj bi okrepili "legitimno" vlado Ouattare. S seznama podjetij, ki jim je EU zamrznila premoženje, so tako črtali pristanišči Abidžan in San Pedro, naftno rafinerijo ter podjetja za izvoz kakava. Sankcije proti Gbagboju in njegovim zaupnikom pa ostajajo v veljavi.

Preberite tudi, kako so cene kakavovih zrn v marcu dosegle rekordno vrednost v zadnjih 34 letih, in to zaradi politične krize v Slonokoščeni obali.

Domačini bežijo iz Abidžana

Prebivalci Abidžana peš ali z avtobusi zapuščajo mesto, saj so razmere v prestolnici nevarne. To je znamenje, da se stanje ne bo tako hitro umirilo. V severnem delu mesta so vsi lokali in trgovine zaprti. Edini znak življenja so ljudje, ki na ulicah iščejo hrano in vodo.

"Ljudje so začeli zapuščati mesto pred nekaj tedni, ko so se spopadi začeli. Odšli so k družinam ali v varnejše predele mesta," je povedal Alassane Bamba, prebivalec Abidžana.

"Trenutno je vsaj v tem delu mesta mirno. Vemo, da so tukaj tudi vojaki, a se skrivajo," je še dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HThief
09. 04. 2011 22.17
reider kdo bo pa ustavil nato, ce si civilist v tripoliju ki te boli za vse? k si tolk brihtna glavca?
reider
09. 04. 2011 21.43
Vse tiste brihtne glauce ki imate toliko proti posredovanju zn in amerike.poglejte malo dlje nosa-če nebi nato srbov ustavil,nebi na balkanu enega muslimana blo več pa upornikov v Libiji tut ne.Ste se vprašali,kaj pa če bi bli vi tisti muslimani pa uporniki.???te pa bi bli za vas bogovi,če bi prišli a???primitivizem pa tak.poglejte stvari vsi tudi malce iz drugega kota.Ne nisem ameriški oboževalec al kaj mislite,samo iz večih zornih kotov gledam!
HThief
09. 04. 2011 21.23
zanimivo, da pokole izvajajo sile cloveka, ki ga "mednarodna skupnost" v prevodu ZDA, Anglija in Francija priznavajo kot legitimnega voditelja, v prevodu izvrsevalca njihovih ukazov. Danes je ze jasno da jih Gbagbo potiska nazaj, ker so z njim tisti, ki se smatrajo za ivorcane ne pa Liberijski placanci, katere smo lahko videli v 90' letih v akciji
Janrus
09. 04. 2011 14.24
Vse te diktatorje ne zanima svoboda ljudstva, ampak denar, denar in denar... Zelo zanimiv film, ki vkljucuje to tematiko, dogaja pa se v Ugandi, je "The Last King of Scotland"
povrsniste24kur
09. 04. 2011 13.24
mogoče je malo izven te teme, ampak sem gledal po nemški tv (na naših itak nikol nič pametnega ne zaslediš), da bi naj v roku kakšnih 50ih let kakavovec skoraj popolnoma izumrl, čokolade iz kakavovca svojim vnukom mi več ne bomo kupovali, ker bi naj bila dražja od zlata in bo na dosego le še eliti. za nas navadne smrtnike bo pa čokolada iz raznih umetnih snovi in cukra.
buderus
09. 04. 2011 13.12
Sami talentirani.
Von_Clausewitz
09. 04. 2011 13.00
svizec_se_goni ne pozabit, da živiš v banana republiki...
mk13
09. 04. 2011 13.00
haha... smeh je ta ZN... isto ko amerika sam neke gobcajo pa umešavajo se tja k nimajo nobene pravice!!!
Spetsnaz
09. 04. 2011 12.25
To je njihova domovina in naj se bogatuni nehajo vtikat v njihove spore.
barbarapero
09. 04. 2011 12.22
Ha, ha ,ha, politikanti iz ZN ne vedo da se s takimi ne moreš pogovarjati. Na stran dejstvo da "banane" ostajajo "banane" pa na stran rasizem!
svizec_se_goni
09. 04. 2011 11.52
ZN nujno potrebuje take razne incidente v teh banana republikah,da sploh lahko obstaja....
eiffel
09. 04. 2011 11.45
Samo, da lahko naftna rafinerija posluje.
JozaFric
09. 04. 2011 11.35
Naj posreduje Nato. ZN so farsa.