Tujina

Gazprom le priznal, da ima težave z dobavo plina Evropi

Moskva, 04. 02. 2012 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ruska družba Gazprom ima težave pri oskrbi Zahoda z zemeljskim plinom. Za izvoz so ga v preteklih dneh namenili za okoli deset odstotkov manj, kot to predvidevajo pogodbe, zdaj naj bi bile količine že na dogovorjeni ravni.

Ogrevanje doma
Ogrevanje doma FOTO: Reuters

Rusija je po pritožbah evropskih energetskih družb prvič priznala, da ima težave z dobavo zemeljskega plina Zahodu. V vodstvu državne energetske družbe Gazprom so na današnjem srečanju s predsednikom vlade Vladimirjem Putinom povedali, da zahodnoevropski partnerji od Rusije zahtevajo precej več plina, kot jim ga ta lahko zagotovi.

Ob tem so v Gazpromu priznali, da so v preteklih dneh za izvoz namenili približno deset odstotkov manj plina, kot določajo sklenjene pogodbe z odjemalci. Medtem naj bi se sicer dobava že povzpela na običajne ravni.

Glavna naloga Gazproma je zadovoljiti povečane potrebe zaradi hudega mraza v Rusiji na domačem trgu, je na srečanju dejal Putin. Ob tem je dodal, da mora hkrati Gazprom narediti vse, da zadosti potrebam evropskih partnerjev.

EU je v preteklih dneh sporočila, da so se dobave ruskega plina posameznim energetskim družbam zmanjšale tudi za 30 odstotkov. Rusija velja za najpomembnejšo dobaviteljico plina Evropi.

Pred tem je Gazprom več dni zanikal trditve svojih evropskih kupcev, da so se dobave zmanjšale. Nazadnje so v družbi odgovornost pripisali Ukrajini, najpomembnejši tranzitni državi za dobavo ruskega plina Evropi. Rusija obubožano nekdanjo sovjetsko državo vedno znova obtožuje, da si iz plinovodnega omrežja, ki teče čez njeno omrežje, nezakonito odvzema plin. Državi sta stalno v sporu zaradi količin in cen plina.

Zaradi hudega polarnega mraza se je poraba plina v Rusiji po podatkih analitikov povzpela na rekordni dve milijardi kubičnih metrov dnevno. To je približno toliko, kot ga v celem letu porabi članica EU Bolgarija. Zaradi zmanjšanja dobave ruskega plina so bile prizadete predvsem Nemčija, Avstrija in Italija.

Preberite tudi, kako sta mraz in sneg prizadela Slovenijo in Evropo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
05. 02. 2012 10.43
+1
Gazprom ze vceraj povecal dobavo plina Evropi poroca agencija ITAR TASS.
European22
05. 02. 2012 12.17
-2
Ni je povečal, ampak samo vrnil na tisto vrednost ki je po pogodbi! Če se spominjamo, je to rusija ukrajini počela na mesečni ravni, plačati so pa morali vse, se pravi da so jim krali plin. Sej če nebi bil putin predsednik bi mislil da so to samo zgodbice, a lopov ne more s svoj kože!
KosezVeliki
05. 02. 2012 13.30
+2
Kaj pa ti kadis ? Ce Rusija nebi izpolnila pogodbe do Evrope, bi jo ze danes blokirali z sankcijami v WTO. Ko sklenes pogodbo, dobavis doloceno kolicino plina stranki vnaprej. Ta se hrani v podzemnih skladiscih. Toliko plina kolikor si po pogodbi narocil imas shranjenega v svojih skladiscih. In toliko ga dobis. Upam, da je to jasno ? Evropa je trenutno v gospodarskih tezavah, zato povprasevanje po plinu upada. Se najmanj pa so racunali na arkticni mraz, ki je ta teden zajel Evropo. Poraba plina je tako posledicno porastla. Zahtevali so vecjo kolicino plina, zato jim ga je Gazprom vceraj dostavil. Sedaj res ne razumem kaj je tukaj problem. Plin je bil dostavljen, pogodba izpolnjena, dogovorjeno je bilo vse. Nenadoma pa je prisla huda zima. Sej ni Pitin kriv, da je prisla zima.
KosezVeliki
05. 02. 2012 01.43
+2
Gazprom ima več milijard kubikov plina shranjenega v podzemnih skladiščih kot strateške rezerve. Poleg tega pa Gazprom načrtuje zagon na novo odkritih plinskih polj na polotoku Jamal in ogromen projekt na severnem morju v sodelovanju z francosko družbo Total. Gazprom uspešno črpa plin tudi v Uzbekistanu, Tadžikistanu in Vietnamu. Gazpromovih rezerv je več kot dovolj ! Logično je, če plin nekomu dostaviš po pogodbi (v tem primeru Evropi) boš le tega dostavil toliko kolikor piše v pogodbi. Mrzla zima in posledično večja poraba gor ali dol...to v dotični pogodbi ni bilo predvideno. Povsem razumljivo je, da količine plina ne boš povečal, dokler nebo sklenjena nova pogodba in dogovorjena nova cena. Ker pa se vam medijem milo rečeno j..e kaj so pravi razlogi za manjši izpad plina, zato navijaško hujskate proti Putinu, diletantsko izmišljate zgodbe o Ukrajini (ki ima danes mimogrede odlične odnose z Rusijo)...ipd
European22
05. 02. 2012 12.16
-3
Tolk napisal pa nič povedal!!! Dejstvo je to da so dostavili 10% manj kot je bilo v pogodbi. To ni nič drugega kot pa rusko poigravanje, da vidijo odziv evrop, koliko bo mrtvih,..., zato da bodo videli koliko so evropejci odvisni od njih, ko bodo pa si zaželeli bodo pa pipce zapli in izsiljevali, nebi bilo prvič!
periot22
04. 02. 2012 20.56
+3
Nimivseeno
04. 02. 2012 20.02
+5
Produkcija plina je omejena. Izgleda, da bo plin dosegel tudi svoj peak.
VOY
04. 02. 2012 19.48
+4
Boge štorklje,zeba zeba :-(