Tujina

FOTO: Poročal je o tragedijah drugih, zdaj je na ulici objemal mrtvega sina

Gaza/Jeruzalem, 15. 11. 2012 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ni.J./STA/N.Š.
Komentarji
352

Iz Gaze so na južni Izrael izstrelili več deset raket. V mestu Kirjat Malachi, ki leži 25 kilometrov severno od Gaze, je ena od raket zadela večnadstropno hišo, pri tem so trije umrli, trije otroci pa so ranjeni. V Tel Avivu pa se je prvič po letu 1991 oglasil alarm za nevarnost zračnega napada.

Moskva pa je ocenila, da so izraelski letalski napadi na Gazo prekomeren odziv na prav tako nesprejemljive napade Hamasa.
Moskva pa je ocenila, da so izraelski letalski napadi na Gazo prekomeren odziv na prav tako nesprejemljive napade Hamasa. FOTO: Reuters
Na območju Gaze in Izraela se razmere zaostrujejo in nasilje se stopnjuje. V noči na četrtek so iz Gaze na območje južnega Izraela izstrelili več deset raket. Najhuje je bilo v mestu Kirjat Malachi, ki leži 25 kilometrov severno od Gaze, kjer so umrle tri osebe, in sicer dve ženski ter moški. Raketa je zadela večnadstropno hišo, pri tem pa so bili ranjeni še trije otroci, štiriletnik in dva dojenčka. Stanovalci so slišali sirene, ki so napovedovale napad, a niso imeli dovolj časa, da bi se umaknili na varno.

Napeto je tudi v drugem največjem izraelskem mestu Tel Avivu, kjer se je prvič po letu 1991 oglasil alarm in opozarjal na nevarnost zračnega napada.

"Na smrt nas je strah. Se sicer ni zgodilo še nič, a kdo ve," je medijem povedal Tal Sagi, ki ima v mestecu Gedera blizu Tel Aviva modno trgovino.

Čeprav so prestrašeni in razburjeni, pa prebivalci bliže meji z Gazo za razliko od ljudi v Tel Avivu, ki so se danes večinoma odločili ostati v stanovanjih, skušajo živeti čim bolj normalno, čeprav vlada napol vojno stanje. Zvoki siren so del njihovega vsakdana.

"Veste, kako grozljiv je občutek, ko zatuli sirena in veš, da imaš le še od 15 do 60 sekund časa, da najdeš zaklonišče?" sprašuje izraelski veleposlanik v Nemčiji Yakov Hadas-Handelsman in dodaja, da to natančno ve okoli milijon Izraelcev, ki živijo ob meji z Gazo. Tam ima skoraj vsak sorodnika ali prijatelja, ki je v obračunih med obema stranema izgubil življenje ali kakšen ud.

Nasilje se je vnovič začelo, potem ko je bil v sredo ubit eden najvišjih predstavnikov gibanja Hamas Ahmed Džabari.

Od srede je Izrael z letalstvom in topništvom ter iz morja napadel najmanj 200 ciljev v Gazi, v katerih je bilo ubitih 15 ljudi, ranjenih pa več kot 180, večinoma civilistov.

Na drugi strani so palestinski borci izstrelili več kot 250 raket na Izrael, pri čemer je ena v padla tudi na mesto Rišon Lecion le 15 kilometrov jugovzhodno od Tel Aviva. V raketiranju so na jugu Izraela umrli trije ljudje, 16 je bilo ranjenih. Kakih 80 raket je Izrael prestregel.

Med nasilja v Gazi je sicer tudi 11-mesečni Omar, sin BBC-jevega reporterja Jihada al Masharawija.

V napadu izraelskih letal je utrpel hude opekline, v bolnišnici pa so se zdravniki nato zaman borili za njegovo življenje. V napadu je bil ranjen tudi Masharawijev starejši sin, svet pa so obkrožile ganljive fotografije, na katerih Masharawi pestuje mrtvega sina.

BBC-jev reporter je v napadu izgubil sina.
BBC-jev reporter je v napadu izgubil sina. FOTO: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da je vojska pripravljena občutno razširiti operacije v Gazi. V eskalaciji konflikta na drugi strani ne popušča niti gibanje Hamas, ki nadzoruje Gazo, saj je v četrtek sporočilo, da za zdaj zavrača vsakršna pogajanja o prekinitvi ognja z judovsko državo.

Kot je poudaril Netanjahu, je dal Izrael jasno vedeti, da ne bo trpel nadaljnjih raketnih napadov na civiliste. Pri tem je izrazil upanje, da je Hamas dojel to sporočilo. Če ga ni, bo Izrael po njegovih besedah sprejel vse možne ukrepe za zaščito svojih ljudi.

Po navedbah izraelskih virov je judovska država pripravljena ofenzivo razširiti s kopensko invazijo na Gazo, po nekaterih virih pa naj bi že začela tudi vpoklic rezervistov.

Hamas je na drugi strani v četrtek zavrnil vsakršne pogovore o prekinitvi ognja z Izraelom. Kot je dejal tiskovni predstavnik gibanja Sami Abu Zuhri, "se ne bomo pustili ujeti v nove zanke okupacije". Vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal je medtem ocenil, da Izrael v Gazi ne bo nikoli zmagal, saj se bodo Palestinci in Palestinke še naprej upirali.

Izrael je tudi minulo noč nadaljeval obstreljevanje Gaze. Kot je sporočila vojska, so napadli približno dvesto ciljev.
Izrael je tudi minulo noč nadaljeval obstreljevanje Gaze. Kot je sporočila vojska, so napadli približno dvesto ciljev. FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN na izredni seji o razmerah v Gazi

Zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu, regiji, kjer že od marca lani divja tudi nasilje v Siriji, je sprožilo nemalo zaskrbljenosti v mednarodni skupnosti. Že v sredo se je na izredni seji sestal Varnostni svet ZN. Zasedanje so zahtevale arabske države.

VS ZN ni sprejel kakšne odločitve in ni izrecno obsodil nobene strani. Kot je dejal predsedujoči, indijski veleposlanik pri ZN Singh Puri, so bile članice enotnega mnenja, da se mora nasilje končati. Arabske države so zahtevale, da Varnostni svet "obsodi barbarski napad", veleposlanica ZDA pri ZN Susan Rice pa je na seji odločno branila pravico Izraela do samoobrambe.

"Ni opravičila za nasilje Hamasa in drugih terorističnih organizacij nad Izraelci," je dejala in opozorila, kar so nato v četrtek ponovili tudi v Beli hiši, da Hamas z napadi škoduje predvsem Palestincem samim ter jih na noben način ne približuje želeni neodvisnosti.

Na zasedanju sta nastopila tudi predstavnika Palestincev in Izraela. Prvi, Rijad Mansur, je dejal, da so izraelski napadi povezani s palestinsko prošnjo za status države nečlanice v ZN, ki naj bi jo Generalna skupščina ZN obravnavala 29. novembra. Izraelski veleposlanik Ron Prosor pa je dejal, da je njihov cilj jasen, namreč odstraniti strateško grožnjo izraelskim državljanom.

Spričo dogajanja je Netanjahu prejel klice številnih voditeljev, med drugim sta ga poklicala ameriški predsednik Barack Obama, ki ga je pozval, naj prepreči civilne žrtve, ter ruski predsednik Vladimir Putin, ki je obe strani pozval k zadržanosti. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je v telefonskem pogovoru z Netanjahujem nasilje v Gazi ostro kritiziral.

Obama se je po telefonu pogovarjal tudi z egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem, s katerim sta se po navedbah Bele hiše strinjala, da se morajo razmere čim prej umiriti. Mursi, ki je že po junijskem prevzemu položaja napovedal tršo politiko Kaira do Izraela, je v četrtek ocenil, da bi lahko izraelska agresija na Gazo destabilizirala celotno regijo.

V izraelskem mestu Kirjat Malachi so razmere trenutno najhujše. Umrli so trije ljudje. Na fotografiji sta policist in reševalec, ki sta poiskala zavetje med jutranjim obstreljevanjem.
V izraelskem mestu Kirjat Malachi so razmere trenutno najhujše. Umrli so trije ljudje. Na fotografiji sta policist in reševalec, ki sta poiskala zavetje med jutranjim obstreljevanjem. FOTO: Reuters

Egipt je zaradi uboja Džabarija v sredo odpoklical svojega veleposlanika iz Izraela, zaradi ravnanja judovske države pa je v četrtek tudi zahteval novo zasedanje VS ZN. V petek bo Gazo obiskal egiptovski premier Hešam Kandil.

V soboto se bo v Kairu na izrednem zasedanju, ki se ga bo udeležil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, sešla Arabska liga. Abas je zaradi dogajanja v Gazi tudi skrajšal turnejo po Evropi, med katero je lobiral za podporo dvigu statusa Palestine v državo nečlanico ZN konec meseca.

Na dogajanje se je odzval tudi Iran, za Izrael sovražnika številka ena, ki je operacijo na Gazo označili za "organizirani terorizem". Režim v Siriji je ravnanje Izraela označil za zverinski zločin, gibanje Hezbolah, ki sodeluje v libanonski vladi, pa je Izraelu očitalo, da v Gazi vodi uničevalno vojno.

Spopadi Gaza-Izrael - 3
Spopadi Gaza-Izrael - 3 FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
17. 11. 2012 00.26
Pallywood spet deluje
Martian
17. 11. 2012 00.25
+2
Nasilje se je vnovič začelo, potem ko je bil v sredo ubit eden najvišjih predstavnikov gibanja Hamas Ahmed Džabari --- to je seveda čista laž....to kar so židje naredili v sredo..je bil odgovor na raketiranje iz Gaze,ki se je začelo že v soboto..
žogcamarogca
17. 11. 2012 00.25
+2
Vojne niso nič lepega, nič smiselnega, navadni, nedolžni ljudje se bojujejo med sabo in umirajo, v imenu vodilnih, ki se ne morejo zmeniti med sabo. Čutim pa nekakšno strahospoštovanje do fotoreporterjev in me hkrati zanima, kako poteka njihovo delo v takšnem okolju, so večino časa v središču dogajanja, ali se skrijejo v svoje baze in se ne izpostavljajo sredi najhujšega? Čeprav, videti je, kot da se.
frnazzi
16. 11. 2012 20.21
-2
admin, pa lepo pozdravi Zokija
jezek007
16. 11. 2012 19.35
+22
Me zanima kolk bi bil Izrael pogumen brez ZDA. Če bi pa od katerga naroda pričakoval poštenost, bi pa na podlagi zgodovinskih dejstev, to pričakoval od Izraelcev. Je pa čista kontra
luki100
16. 11. 2012 18.12
+11
ne razumem kako je lahko en k bran svojo hiso,druzino in tisto kar mu je sveto pred agresorji ,imenovan terorist.???? .
vkb
16. 11. 2012 17.41
+23
Grdo, da objavljate fotografijo, na kateri oče pestuje svojega mrtvega otroka... Res neprimerno.
Banditsky
16. 11. 2012 20.47
+3
Toretto
16. 11. 2012 22.37
+3
vkb, upam da tega nisi mislil resno...vsak oče bi dal življenje za otroka, raje bi videl sebe mrtvega ne pa svojega otroka...nikomur ne privoščim česa takega in upam, da se bo to nehalo...ob taki fotografiji je vsak komentar odveč, vsak bi se moral zamislit globoko v sebi...
pankration
17. 11. 2012 08.57
+2
Toretto pošljejo Izraelci rakete na Gazo in je mrtvih le nekaj teroristov. Pošljejo palestinci rakete na Izrael in že krožijo fotografije, na katerih jih označijo, kot še večje teroriste. Ne me razumet narobe tudi jaz obsojam vojne ampak tudi meni je grdo, da objavljajo fotografije, katere namen so, da Izraelu opravičujejo svoja dejanja. Kot sem že par krat omenil, bi jaz dal vodilnim v Gazi in Izraelu, katano v roke in jih zaprl na majhen otok. Preživeli zmagajo.
tbmb
16. 11. 2012 16.43
+6
Zakaj pa niso Američani po vojmi v Ameriki ustanovilii državo za Žide iz Poljske-so že vedeli zakaj !? denar in zlato...
Jure Herer
16. 11. 2012 15.53
-6
itk sem nesmrten, tako, da se bom do konca boril za svobodo
ochi
16. 11. 2012 15.11
+18
lahko je s tujimi jajci mlatit po koprivah, pravijo. tako voditelji delajo z življenji navadnih ljudi. naj se igrajo s svojimi.
faronika
16. 11. 2012 14.48
+8
nesmiselne vojne....ali sploh vedo kako je živeti v svobodi....potomci tistih,ki so pomrli v holokavstu???
JežekTekaTeka55
16. 11. 2012 14.32
-38
Bog blagoslovi Izrael in ZDA ...
Jure Herer
16. 11. 2012 16.01
+3
torej želiš povedati: Bog blagoslovi Vatikan
janez6bb
16. 11. 2012 13.33
+9
zgodovinsko dejstvo je, da okoli 95 odstotkov sodobnih Židov ni semitskega porekla. So turškega porekla - tako imenovani Kazarji. Tako smo iz židovskih virov izvedeli, da večina današnjih Židov ne more trditi, da so potomci prvotnih Hebrejcev, in zato morebitnih dedičev Palestine. Zaradi tega dejstva se izraz »antisemitizem« ne nanaša na sodobne Žide. Benjamin Freedman, Žid, ki je osebno poznal večino najvplivnejših sionistov v tridesetih in štiridesetih letih preteklega stoletja, odkrito pokaže s prstom na resničen namen uporabe izraza »antisemitizem«. Trdi. »da bi moral biti odstranjen iz angleškega jezika. »Antisemitizem« služi danes le enemu namenu. Uporablja se ga kot žalitev. Ko imajo tako imenovani Židi občutek, da nekdo nasprotuje kakšnemu njihovemu cilju, svoje žrtve osramotijo z oznako »antisemit« ali »antisemitski«
Infadel_no1
16. 11. 2012 13.24
-29
Dokler bo Islam na svetu bo vedno tako!!!
luki100
16. 11. 2012 18.09
+6
KD_FT
16. 11. 2012 13.07
+5
ko bi enkrat že nehali s tem .....
martin_riggs
16. 11. 2012 12.31
+23
Samo nekaj bom povedal,kar vam bo dalo misliti,nisem anisemit,ampak to so dejstva,izjave uradnih oseb: 1.Direktor Auschwitz muzeja Dr. Franciszek Piper,je leta 1988 izjavil da je plinska celica Krema 1 bila hoax,postavili so jo sovjeti po vojni po direktnem ukazu Stalina.To je plinska celica,ki jo kažejo na vseh fotografijah itd.. Zakaj pa laž? Ker so na račun plinskih celic židje kasirali milijarde reparacijskih odškodnih,še danes Nemčina plačuje milijardne odškodnine na ta račun. Vsa infrastruktrua,delo,izvajalci v Izraleu so bili plačani z Nemškim denarjem. 2.Prvo je bila uradna številka "usmrčenih" judov 4,1 milijona,pol je padla uradna številka na 1,1 milijona,kje pa so potemtakem tisti 3 milijoni. Vse je samo business,podatki o Nemcih,2 sv vojni,o zločinih,ki naj bi jih Nemci izvajali so najbolj izkrivljeni podatki v naši zgodovini planeta,po vojni se je masovni prirejalo,zakrivalo podatke,tako da so zdemonizirali nemčijo do amena,kot opozorilo drugim nacijam,da se v bodoče ne bodo več upirali sistemu bankirjev in rotchildom,2sv vojna je bila zadnji velki upor proti koruptivnemu sistemu in smo izgubili,zato pa imamo danes svet kakršen je.To kar nas učijo je popolna laž.
martin_riggs
16. 11. 2012 12.37
+12
Treba se je zavedati,da je pred 70-80 leti bilo stokrat lažje zmanipulirat mase,pokazal si jim par fotk,natvezil par bedarij in že si rekrutiral milijone ljudi,v Sloveniji je bilo isto komunisti so nas nasrali,zato pa smo danes v takem dreku kot smo,če bi bili pod avstrijo ali nemčijo bi bilo dosti bolje,tako pa smo še vedno v primežu komunistične mafije,no glavno,da imamo samostojno Slovenjio folk pa obubožan.
prepri43
16. 11. 2012 12.57
+4
prepri43
16. 11. 2012 13.04
+3
pretiranim prikazovanjem števila pobitih se je hotelo več iztržiti reparacij od poražencev ki niso imeli pravice do pritožb.
Johnny_Soprano
16. 11. 2012 12.31
+6
infadel no1 prodana dusa in zadovoljen suzenj
Infadel_no1
16. 11. 2012 13.17
-3
zbut
16. 11. 2012 12.26
+5
grem si kupit puško in pripravit na ww3.
Hellsrael
16. 11. 2012 12.17
+21
djmo GAZAAAAAAAAA !! zravnajte izmisljeno drzavo...in narod!!
janez6bb
16. 11. 2012 11.18
+15
zgodovinsko dejstvo je, da okoli 95 odstotkov sodobnih Židov ni semitskega porekla. So turškega porekla - tako imenovani Kazarji. Tako smo iz židovskih virov izvedeli, da večina današnjih Židov ne more trditi, da so potomci prvotnih Hebrejcev, in zato morebitnih dedičev Palestine. Zaradi tega dejstva se izraz »antisemitizem« ne nanaša na sodobne Žide. Benjamin Freedman, Žid, ki je osebno poznal večino najvplivnejših sionistov v tridesetih in štiridesetih letih preteklega stoletja, odkrito pokaže s prstom na resničen namen uporabe izraza »antisemitizem«. Trdi. »da bi moral biti odstranjen iz angleškega jezika. »Antisemitizem« služi danes le enemu namenu. Uporablja se ga kot žalitev. Ko imajo tako imenovani Židi občutek, da nekdo nasprotuje kakšnemu njihovemu cilju, svoje žrtve osramotijo z oznako »antisemit« ali »antisemitski«
zez
16. 11. 2012 13.13
+3
kohen
16. 11. 2012 16.08
-2
oprosti ampak prosim ne seri....prva trditev je mimo..z drugo pa se delno strinjam...