Tujina

FOTO in VIDEO: 'Pokol in vojni zločin' ali 'pravica do samoobrambe'?

Gaza/Tel Aviv, 20. 07. 2014 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/M.M.
Komentarji
264

Prekinitev ognja v Gazi je trajala kratko - le pol ure. In medtem ko nekateri početje Izraela vidijo kot samoobrambo, drugi opozarjajo, da se na območju Gaze odvija pokol civilistov in vojni zločin. Besede ne pomagajo civilistom, ki umirajo. Med smrtnimi žrtvami je 112 otrok, 41 žensk in 25 starejših. Slovensko zunanje ministrstvo poziva k zaščiti civilistov.

Slovensko zunanje ministrstvo je na Twitterju objavilo izjavo ministra, ki opravlja tekoče posle, Karla Erjavca, ki pravi, da "smo zaskrbljeni zaradi razmer v Gazi". "Pozivamo k takojšnji prekinitvi ognja, zaščiti civilistov ter pozivamo vpletene k nadaljevanju pogajanj."

Humanitarna prekinitev ognja, ki naj bi trajala dve uri, da bi Mednarodnemu odboru Rdečega križa omogočili evakuacijo ranjenih in mrtvih iz predmestja Gaze, je trajala pol ure. Izraelska vojska je na Twitterju sporočila, da so jo predčasno končali zaradi kršitev s strani Hamasa, na katero so ustrezno odgovorili. Navaja še, da so na njihove vojake na območju Gaze streljali.

Mednarodni odbor Rdečega Križa je Izrael in Hamas, ki nadzira območje Gaze, danes zaprosil za začasno prekinitev ognja, da bi lahko evakuiral mrtve in ranjene iz Šajaja, predmestja mesta Gaza, ki ga Izrael danes silovito obstreljuje. Strani sta na dvourno prekinitev pristali, a jo nato predčasno končali.

Ranjeni palestinski deček, ki ga reševalec nosi v bolnišnico.
Ranjeni palestinski deček, ki ga reševalec nosi v bolnišnico. FOTO: Reuters
Izraelska vojska je sporočila, da je danes "na območju Gaze v napadu palestinskih skrajnežev umrlo 13 vojakov".

V najbolj smrtonosnem dnevu v zadnjih petih letih je bilo po podatkih palestinskih zdravniških virov na območju Gaze danes ubitih 96 Palestincev. Po podatkih tiskovnega predstavnika nujne medicinske pomoči Ašrafa al Kudra je bilo od začetka izraelske ofenzive 8. julija ubitih že 434 Palestincev. Med smrtnimi žrtvami je 112 otrok, 41 žensk in 25 starejših ljudi. Ranjenih pa je 3000 Palestincev, med njimi 904 otroci ter 533 žensk.

Šestdeset Palestincev je bilo danes ubitih samo v naselju Šajaja, ki leži med mestom Gaza in mejo z Izraelom, ki ga Izrael obstreljuje iz zraka in s topovi.

Sicer pa iz Šajaja prihajajo grozljive podobe. Številni tuji novinarji velikih svetovnih medijev so zgroženi nad silovitostjo izraelskega napada. Poročajo o mrtvih, ki ležijo na ulicah, o civilistih, ki poskušajo zbežati pred obstreljevanjem, o mrtvih otrocih, o izrednih razmerah v tamkajšnji bolnišnici ... Fotografije, ki jih pošiljajo v svet, so grozljive.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča o velikem uničenju v naselju, ki je tarča neprestanega izraelskega letalskega in topniškega obstreljevanja. Celotna poslopja so zrušena, več poslopij je v plamenih, na cesti ležijo trupla, tudi povsem zoglenela.

'Pokol in vojni zločin'

Naselje Šajaj
Naselje Šajaj FOTO: Reuters
Združeni narodi opozarjajo, da zmanjkuje potrebščin za 50.000 Palestincev, ki so morali pred napadi najti zatočišče v šolah. Število beguncev je večje od pričakovanih, za Palestince so meje Izraela in Egipta zaprte. Nekatere človekoljubne organizacije opozarjajo, da jih Izraelci niso spustili na območje Gaze.
Palestinska vlada enotnosti je obsodila napade Izraela na sosesko Šejaija. Napad je obsodila kot "pokol izraelskih okupacijskih sil nad palestinskimi civilisti", mednarodno skupnost pa pozvali k takojšnjemu posredovanju.

Iz urada palestinskega predsednika Mahmuda Abasa so napad prav tako obsodili kot pokol. Abas je razglasil tridnevno žalovanje.

Tudi Arabska liga je zaradi napada na omenjeno naselje Izrael obtožila vojnih zločinov in ga pozvala k takojšnji ustavitvi ofenzive.

'Odgovornost Hamasa in pravica do samoobrambe'

Ameriški zunanji minister John Kerry pa je za ameriško televizijo ABC dejal, da je Hamas odgovoren za nadaljevanje konflikta v Gazi, ker trmasto zavrača prekinitev ognja. Znova je poudaril, da ZDA podpira izraelsko pravico do samoobrambe.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes poudaril, da Hamas uporablja civiliste koz živi ščit. Poudaril je, da izraelska vojska cilja Hamasove objekte, a včasih pride tudi do civilnih žrtev, kar Izrael obžaluje.

Izraelski gospodarski minister Naftali Bennett je Hamas obtožil "samogenocida". Pravi, da gibanje ob svoja raketna izstrelišča postavlja otroke in ženske, nato pa, ko izraelske sile raketirajo te cilje, obtožujejo Izrael za pobijanje civilistov. Odgovornost za smrt palestinskih civilistov je po njegovem mnenju na strani Hamasa. Poudaril je, da ima pravico zaščititi svoje otroke pred Hamasovim obstreljevanjem.

Diplomacija neuspešna

Izraelski tanki
Izraelski tanki FOTO: Reuters

Egipt, Katar, Francija in Združeni narodi se trudijo, da bi z diplomatskim posredovanjem končali prelivanje krvi, a za zdaj neuspešno. Francoski zunanji minister Laurent Fabius se je srečal z izraelskim premierjem, a poskus za dogovor o prekinitvi ognja je padel v vodo.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je medtem danes prispel v Doho na srečanje z vodjo Hamasa Haledom Mešalom, da bi govorila o možnosti prekinitve ognja na območju Gaze. Sestala naj bi se zvečer.

V Doho naj bi danes prispel tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, kjer bo začel bližnjevzhodno turnejo, namenjeno prizadevanjem za končanje konflikta med Izraelom in Hamasom, ki nadzira območje Gaze.

Zaradi dogajanja v Gazi protesti po vsem svetu

Del središča Londona je v soboto preplavila množica ljudi, ki so protestirali proti ofenzivi Izraela na območju Gaze. V Parizu so oblasti demonstracije prepovedali, kar je privedlo do nasilja. Nekateri protestniki so na policiste metali kamenje in steklenice, policija je odgovorila s solzivcem. Prijeli so 33 ljudi, ranjeni so bili trije policisti. Protest so prepovedali, ker je na njih doslej prihajalo do nasilja.

Kakih 5000 ljudi pa se je danes zbralo na protestu proti izraelski ofenzivi v čilski prestolnici Santiago de Chile, ki ima veliko palestinsko skupnost. Protestirali so pred veleposlaništvom Izraela in ZDA. Na ulice so se odpravili tudi Avstralci v Sydneyju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

plan9
31. 05. 2015 10.45
...imajo dobre tanke židje, lahki bi kakšnega slo vojska kupila za politični škandal ali pa za sajenje krompirja...
srebrnibreg
21. 07. 2014 09.58
-2
Nekateri trdijo, da je Izrael zasedel Palestinska ozemlja in je zato agresor. Z ene strani to sicer drži z druge strani pa obstaja še ena resnica, katero niočejo videti. Palestinci so namreč za odškodnino dobili na miljone dolarjev tako, da je Izrael to zemljo drago preplačal. Denar so vzeli in še vedno bi radi več, ker jim je to bil vir za preživljanje.
lordslayer
21. 07. 2014 08.54
+0
žideke cel svet ujčka, in tale morija se bo končala, ko bo zmanjkalo palestincev, al pa ko bojo palestnci jedrsko v izraelu detonirali...
Gavrane20
21. 07. 2014 08.18
+0
Zakaj se jst in nekateri cez cajt obracamo k mal bolj ostrim besedam ? le zakaj zato ker cloveku lepo poves trikrat zraven mu predstavis se dokaze ki si jih lahko pregleda ampak mirno nadaljuje naprej z provociranjem .. oprostite ampak tak clovk potem razume samo se ta malo drugacni jezik bolj oster pa se to itak ne pomaga prevec je ze zaslepljen odpiranje oci pa je najbolj mucno dejanje
Feinstein
21. 07. 2014 08.08
+1
Podpiram Izrael v boju proti terorizmu.
Shisui
21. 07. 2014 08.16
-3
Saj nič ne rečem, ampak a se sploh zavedaš, da javno priznavaš pobijanje otrok in žena? Al to kar tako malo lajaš, kot si denimo za Irak, pa potem kemična orožja v Siriji itd... Vse to si trdil in podpiral, nikoli se pa nisi opravičil za svoje laži in zavajanja, ko je resnica prišla na dan.
Feinstein
21. 07. 2014 08.35
-1
Shisui
21. 07. 2014 07.58
+0
Eh ja. Dvojni standardi so ogabno očitni.
Super Sonic
21. 07. 2014 07.48
-1
izrael je me prvimi državami po številu atomskih bomb ko bo hamas imel toliko konic bo dovol samo ena.. nasilje rodi še večje nasilje
zemljemerec
21. 07. 2014 07.39
+5
Gaza je umetni inkubator za rojevanje mučenikov...ženske to počno kot prostovoljke in več kot rodi otrok višji je njen ugled.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
21. 07. 2014 07.16
+4
pravica do samoubrambe se sprašuje pop tv, masaker ne pa pravica!!
iamghetto
21. 07. 2014 07.09
-5
Ce si ti nekomu po svoji lastni volji človeški ščit, si del vojaške opreme, je tako? Kaki genocid neki, imajo vse vrata odprta za izhod
LudiJoža
21. 07. 2014 07.17
+5
Res si pametn! Oni ne morejo sploh nikamor!
GAYPROPAGANDA
21. 07. 2014 06.54
-6
Ta napad je samo reakcija na palestinsko raketno obstreljevanje Izraela pred tednom, dva! Potem pa se delajo žrtve!
LudiJoža
21. 07. 2014 07.05
+6
Tudi mi znamo odgovoriti na vaše sprijene prireditve.
GAYPROPAGANDA
21. 07. 2014 07.26
-6
Kralj Sam@ Misliš da se ne znamo braniti!
Gavrane20
21. 07. 2014 08.15
+4
Tole se je zacel ze leta 1947 in ne 2 tedna nazaj .. uci se uci se mogoce bos spregledal ampak pr teb je tezko razn ce te en crnc od uzad nabije takrat bi ti sele odprl oci do konca
PolitKomisar`
21. 07. 2014 04.49
-7
Živi ščit je del Palestinske taktike odkar jih pomnimo.. Še ko so v Munchenu na olimpijskih igrah v sedemdesetih letih napadli olimpijsko vas in zajeli Izraelske atlete so se obdali z njimi, da bi tako izsilili izhod iz države. Pa se jim ni izšlo--Je blo Nemcem tud vseen imajo Palestinci za živi ščit- talce Izraelce ali kr ene .So v strelskem in bombnem obračunu umrli teroristi in so umrli talci- Izraelski atleti, ki so bili tisti trenutek nič več kot civilisti .. Izrael glede na hude izkušnje, vedite, nikogar ne bo šparal, ki mu hoče slabo. In to svet ve-- Da izrael ko začne ofenzivo se ustavi šele, ko opravi nalogo. Nič prej že odkar Izrael pomnimo.. In se čudim, da si Paletinci ne dajo reči, da ga bodo "fasali" vedno znova. Seveda nam je zelo žal nedolžnih žrtev , sploh pa otrok, ker prispevki so naravnost grozljivi kaj se tam dogaja.. vendar za njihovo varnost morajo poskrbet njihovi ljudje , tudi tako, da usode in vojaških razmer vedno znova ne izzivajo. Ker v miru to ne zna živet, potrebuje vojno. In potrebuje lastne civilne žrtve, da bi tako vplivali na svet, da bise vmeševal in jim dajjal potuhe. Morali se bodo naučiti skupaj živet, v to bi Palestince moral svet prisilit. Oziroma odpovedat vso humanitarno pomoč, dokler bodo lastno prebivalstvo uporabljali za živi ščit.
specifikator
21. 07. 2014 06.59
-3
PolitKomisar`
21. 07. 2014 10.55
+1
Jude so vsi preganjali in jih obtoževali marsičesa, že od rimljanov naprej. Nevem zakaj ste eni antisemitisti, a mislite da so vsi judje Rotschildi al mate podobne psihične težave kot Hitler? Kar se tiče drugega pa je nesmiselno razpravljat kdo je komu ukradel zemljo in čigava je sveta dežela. Če bi slovenijo vodili verski ekstremisti in bi ti izstreljevali razne rakete na sosednje države ter pozivale k "svetim vojnam", potem ni debate o tem. Palestinci niso zlati in nedolžni, kakor tudi Izraelci niso.
7thPanzer
22. 07. 2014 14.05
-2
Politkomisar, borimo se proti zionizmu in ne judom. In ne, ni "dobrih" zionistov. No, pa če tudi pogledaš judaizem in talmud bi rekel da ne, ni dobrih judov.
Be-Head-Ed
21. 07. 2014 03.36
-2
Genocid, a kaj ko so vlade sveta pod njihovim vodstvom. Stojijo za vsemi revolucijami sveta in zločini: 11 - njihovo število (Srebrenica, napad na NY dvojčke, napad v Madridu, Mumbaj,...
bertoolin
21. 07. 2014 02.52
+1
Zivel Hamas! Zivela enakost in pravica na svetu!
49mf5k0d
21. 07. 2014 01.19
+19
To JE pokol civilistov in vojni zločin, ki ga izvaja Izrael. Tako kot so to počeli srbi v Sarajevu od l 1992. do 1995., pod parolo samoobrambe.
babicagrenajug
21. 07. 2014 01.45
-10
Teden dni nazaj, ko so deževale rakete po Izraelu niste bili tako glasni.
LudiJoža
21. 07. 2014 07.08
+2
Kolko izraelcev je umrlo od teh bomb? Nobeden.
MUSLIMANOS
21. 07. 2014 00.53
+10
Da bi razumeli, kaj je pravi cilj izraelskega napada na Gazo je treba iti globoko, natančno globino 600 metrov pod morjem, na razdalji 30 kilometrov od obale Gaze. Tam, v palestinskih teritorialnih vodah, je ogromen vir zemeljskega plina, v Gazi, mornarska, ocenjena na 30 milijard kubičnih metrov, in njegovo vrednost se računa v miljardah dolarjev. Druga nahajališča nafte in plina, glede na zemljevidu, sestavljenem v Združenih državah Amerike geološke Survay (agencije ameriške vlade) se nahajajo na kopnem med Gazo in Cisjordanije.
babicagrenajug
21. 07. 2014 01.19
-5
7thPanzer
21. 07. 2014 00.24
+5
109 krat so bili izgnani a nikoli niso oni krivi. Ah ja, niti zdaj ko se kaže njihov odnos do goyimov na vsakem ekranu ali karkol pač imate. Ne, oni niso ničesar krvi, oni niso krivi za bojkot Nemčije leta 1933, oni niso krivi za multikulturno Evropo, oni niso krivi za frankfurtsko novo levico in pseudo socializem, oni niso krivi za holodomor, armenijski genocid ali kaj takega. Bog jih je izbral, namreč. Sanjajte svoje nore sanje, oprane ovčice, pastir vas bo tako ali tako na koncu pokončal. In ne, samsonova opcija ni resnična. In ne, nimajo nekaj sto jedrskih bomb. In ne, niso odprto rekli, da jih bodo poslali nad Evropo, citirano "celo nad Rim". Hahaha.
Stoposto100
20. 07. 2014 23.58
+15
zakaj se sedaj ne oglaša nobelov nagrajenec za mir ?
wc15
21. 07. 2014 01.38
+0
Bruhalnica24
20. 07. 2014 23.18
+16
Palestinci imajo pravico do obrambe, vendar so Zionisti zgradili 8m visok zid in jih koljejo... Svet pa mirno gleda...
Virtuoz12
20. 07. 2014 23.15
+31
Od kdaj so otroci, ki se igrajo na plaži živi ščit ? Ljudje lahko vas je sram da podpirate izrael.