Tujina

FOTO in VIDEO: 'Otroci ubiti med spanjem ... To je žalitev za vse nas'

Gaza, 30. 07. 2014 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
398

Ozemlje Gaze se je skrčilo za kar 44 odstotkov, saj so nekateri deli pod neprestanim ognjem oziroma so zravnani z zemljo. Kam naj se torej umaknejo palestinski civilisti, ki Gaze ne smejo zapustiti? AI Slovenija: naša država naj preneha z izvozom orožja v Izrael, saj obstaja močan sum, da bo uporabljeno za napade na civiliste.

Palestinska dojenčica Šajma, ki so jo z urgentnim carskim rezom rešili iz mrtvega telesa njene 23-letne matere, ki je umrla v napadu izraelskih sil, naj bi po poročanju nekaterih tujih medijev včeraj, stara komaj tri dni, umrla. Uradne potrditve s strani bolnišničnih virov v Gazi še ni. Šajma naj bi po nekaterih podatkih na svet prijokala vsaj pet tednov prezgodaj.
Palestinska dojenčica Šajma, ki so jo z urgentnim carskim rezom rešili iz mrtvega telesa njene 23-letne matere, ki je umrla v napadu izraelskih sil, naj bi po poročanju nekaterih tujih medijev včeraj, stara komaj tri dni, umrla. Uradne potrditve s strani bolnišničnih virov v Gazi še ni. Šajma naj bi po nekaterih podatkih na svet prijokala vsaj pet tednov prezgodaj. FOTO: Reuters

Izraelske sile so zgodaj danes na območju Gaze obstreljevale šolo pod okriljem Združenih narodov (ZN), pri čemer je bilo po navedbah bolnišničnih virov ubitih najmanj 20 ljudi, predstavnik ZN pa je navedel 16 smrtnih žrtev. Gre za dekliško šolo v palestinskem begunskem taborišču Džabalija. Tja so se pred napadi zatekli številni civilisti. Gre večinoma za otroke, ženske in starejše. Izraelski vojaki so šolo napadli okoli 5.30 po lokalnem času, in sicer s tankovskimi raketami. Izraelske oblasti so sporočile, da šola ni bila tarča njihovega napada in da so le odgovorili na napad, ki je prišel s tega območja. Poudarili so, da bodo primer preučili.

Tiskovni predstavnik UNRWA (Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem) Chris Gunness je na svojem Twitterju zapisal, da so izraelski vojski kar 17-krat sporočili koordinate šole in število civilistov, ki so se pred bombardiranjem skrili v objekt. V času napada je bilo v in pred objektom več kot 3.000 civilistov. Gunness je napad ostro obsodil in dejal, da je izraelska vojska s tem kršila mednarodno pravo. Generalni sekretar UNRWA Pierre Krähenbühl je na spletni strani agencije zapisal, da so bili otroci ubiti, medtem ko so spali ob svojih starših, in sicer v šoli, ki so jo Združeni narodi odprli za begunce znotraj Gaze. "Otroci ubiti med spanjem. To je žalitev za vse nas. To je vir vsesplošnega sramu. Danes svet stoji osramočen," je poudaril in dodal, da so bili v šoli ljudje, ki so sledili izraelskim navodilom, da morajo oditi s svojih domov. Krähenbühl pravi, da so na kraju zbrali dokazno gradivo, prve ugotovitve pa kažejo, da je šolo napadla izraelska vojska. Potrdil je, da so le nekaj ur pred napadom izraelsko vojsko še zadnjič opozorili, da so v objektu razseljeni civilisti. Opozarja pred humanitarno katastrofo, če se bodo napadi nadaljevali.

Število Palestincev, ubitih od začetka izraelske ofenzive na Gazo 8. julija, se je povzpelo na okoli 1260 – večina žrtev je civilistov, med njimi so številni otroci - , umrlo pa je tudi 53 izraelskih vojakov.

Najmanj 15 ljudi je bilo ubitih in kar 160 ranjenih v izraelskem napadu na tržnico v bližini mesta Gaza, so sporočili palestinski predstavniki. Eksplozija je odjeknila na tržnici s sadjem in zelenjavo v soseski Šedžaija, kjer je takrat nakupovalo na stotine Palestincev. Krvavi napad na tržnico je Izrael izvedel v času, ko naj bi spoštoval štiriurno humanitarno prekinitev ognja. Kakšno uro po napovedi štiriurnega humanitarnega okna so sicer tuji mediji poročali, da se zdi, da je izraelska vojska res ustavila obstreljevanje Gaze. A palestinski zdravstveni viri so že kmalu zatem poročali o izraelskem letalskem napadu, ki je terjal življenja v Han Junisu, nato pa je udarila še novica o tragediji na tržnici v Šedžaiji. V napadu na mesto Han Junis na jugu območja Gaze je bilo ubitih devet članov ene družine, med njimi tudi en otrok. Na severu območja Gaze pa sta bili ubiti 11-letna invalidka in 16-letno dekle. O žrtvi izraelskih napadov davi poročajo tudi iz mesta Rafa.

Najmlajša žrtev je imela komaj tri mesece

Na spletni strani Unicefa so objavili opozorilo, da število mrtvih otrok narašča. Najmlajša smrtna žrtev napadov na Gazo je imela komaj tri mesece, na dan pa naj bi po njihovih podatkih umrlo najmanj 10 otrok. Okoli 2.000 otrok je ranjenih: pohabljeni, opečeni, prestrašeni. Nekateri se še vedno borijo za svoja življenja. Naj opozorimo, da polovica prebivalcev Gaze še ni polnoletnih.

Otroci v Gazi:

Kako štiriletnemu otroku razložiti, da je ostal brez skoraj cele družine - mame, bratov in sester?

Vodja Unicefa v Gazi Pernille Ironside je poudarila, da je skoraj nemogoče z besedami opisati fizične in psihične rane, ki jih doživljajo prebivalci Gaze. Pri tem izpostavlja otroke, ki so že ohromeli od strahu. Ironsideova je opisala tudi srečanje s palestinsko štiriletnico, ki ranjena leži v bolnišnici v Gazi. Pravi, da deklica Šajma močno pogreša svojo mamo in sorojence, a kaj, ko so vsi umrli v izraelskem napadu. Umrli so, ko so zbežali iz svojega doma in iskali zatočišče pred napadi. Preživela sta le deklica in njen oče. "Kako štiriletnemu otroku poveš, da je večina njene družine mrtva," sprašuje vodja Unicefa v Gazi.

Štiriletna Šajma al Masri
Štiriletna Šajma al Masri FOTO: Reuters

Ironsideova opozarja tudi na usodo družine, ki je 20. julija umrla med iftarjem (večerja, s katero se zaključi ramazanski dnevni post). Za družino je bila usodna le ena izraelska raketa. Med mrtvimi je bilo 18 otrok, starih od štirih mesecev do 14 let.

Posledice do konca življenje

Pogreb izraelskega vojaka. Žalost in jeza njegovih prijateljev. Krog nasilja je sklenjen.
Pogreb izraelskega vojaka. Žalost in jeza njegovih prijateljev. Krog nasilja je sklenjen. FOTO: Reuters
Žalost in jeza ob pogledu na trupla sorodnikov v mrtvašnici v Gazi. Krog nasilja je sklenjen.
Žalost in jeza ob pogledu na trupla sorodnikov v mrtvašnici v Gazi. Krog nasilja je sklenjen. FOTO: Reuters

Otroci v Gazi nimajo otroštva, poudarja vodja sklada Unicefa za pomoč otrokom Gaze Bruce Grant. Gre za otroke, ki v zadnjih šestih letih že tretjič doživljajo nasilni konflikt med izraelskimi vojaki in palestinskimi uporniki. Pravi, da so otroci sicer zelo odporni in se lahko po hudi travmi znova postavijo na noge. A če je v njihovem življenju preveč nasilja, ga bodo sprejeli kot nekaj normalnega in se bodo v odrasli dobi, če jo bodo sploh doživeli, obnašali nasilno. Smo torej v začaranem krogu. Trenutno je v Gazi okoli 200.000 otrok, ki potrebuje takojšnjo psihološko pomoč. Sami imajo le pet ekip psihologov, ki trenutno v Gazi pomagajo malčkom, ki so ostali brez družin, in ranjenim otrokom.

Kakšen odnos do izraelskih sosedov bo imela deklica, če bo sploh preživela do svojega 18 leta? Unicef opozarja, da otroci v Gazi potrebujejo psihološko pomoč.
Kakšen odnos do izraelskih sosedov bo imela deklica, če bo sploh preživela do svojega 18 leta? Unicef opozarja, da otroci v Gazi potrebujejo psihološko pomoč. FOTO: Reuters

Ozemlje Gaze se je skrčilo za 44 odstotkov. Kam torej zbežati pred nasiljem, če Gaze ne smeš zapustiti?

Palestinka z ranjenim vnukom.
Palestinka z ranjenim vnukom. FOTO: Reuters

Trenutno se je ozemlje Gaze za prebivanje civilistov skrčilo za okoli 44 odstotkov – gre za območja, ki so neprestano pod udarom bomb ali pa so že zravnana z zemljo. Zato se civilisti med drugim skrivajo po šolah, ki so pod upravo ZN. A tudi tam okoli 173.000 beguncev ni varnih. Z območja Gaze pa jih ne spustijo. Izraelske sile bombardirajo tudi šole, bolnišnice in druge civilne objekte, saj zatrjujejo, da se tam skrivajo "Hamasovi teroristi" oziroma, da je v teh objektih skrito orožje, ki ga morajo uničiti. ZN sicer poroča, da so v eni šoli res odkrili rakete, a gre le za eno šolo, v izraelskih napadih pa je bilo uničenih ali pa poškodovanih kar 130 ZN šol. Izraelskim oblastem so že večkrat posredovali koordinate njihovih šol in jih opozorili, da so v objektih civilisti.

Še drugih 10.000 civilistov je zatočišče našlo v javnih šolah, ki pa niso pod zaščito ZN. Večina teh beguncev je otrok. 20-letna Kamar, ki se skriva v eni izmed teh objektov, je dejala, da bombe padajo okoli šole, a da so kljub temu v njej bolj varni kot pa doma. "Če bi šla domov, bi umrla," je dejala in dodala, da ne ve, če so njeni prijatelji iz naselja še živi oziroma kje sploh so.

Pomoč je nujna

Unicef ob tem opozarja, da prebivalci Gaze nujno potrebujejo humanitarno pomoč. Sami sicer delijo higienske pripomočke za odrasle in dojenčke, a ljudje potrebujejo vodo, hrano in še več higienskih pripomočkov. Že nekaj časa se soočajo s pomanjkanjem vode, včeraj pa so ostali še brez edine elektrarne na območju Gaze.

Obstaja velika nevarnost za izbruh bolezni, saj se fekalije razlivajo po naseljih, mrtvi ležijo na ulicah in pod ruševinami, veliko je tudi mrtvih živali. Odhod na teren pa je smrtno nevaren.

Bela hiša in generalni sekretar ZN Ban Ki Mun sta danes ostro obsodila izraelsko bombardiranje šole ZN v Gazi. Mun je napad označil za povsem neupravičenega in nezaslišanega ter zahteval takojšnjo prekinitev ognja.

Izrael: Za žrtve je odgovoren Hamas

Izraelske oblasti sicer opozarjajo, da imajo pravico do samoobrambe in da je za žrtve med palestinskimi civilisti odgovoren Hamas, saj se "skriva v civilnih naseljih in uporablja palestinske civiliste za živi ščit". Naj opozorimo, da je Gaza eno izmed najbolj naseljenih območij na svetu, Hamas pa svojih uradnih vojaških objektov nima.

Izraelci opozarjajo, da v svojih bolnišnicah zdravijo tudi nekatere palestinske civiliste. Prav tako poudarjajo, da pred napadi opozorijo civiliste, da se umaknejo na varno. Če tega ne želijo storiti in ostanejo na ogroženem območju, potem sledijo posledice, za katere je znova odgovoren Hamas.

Poveljnik oboroženega krila Hamasa, Brigade Ezedina Kasama, Mohammad Daif je dejal, da v nasprotju z izraelskimi "sovražniki", oni ne napadajo civilistov, temveč le izraelske vojake, civilistom pa ne želijo hudega. Tako bodo ravnali še naprej, kljub temu, da "Izrael namerno mori palestinske civiliste", je v zvočnem posnetku, ki ga je predvajala televizija al-Aqsa, dejal Daif.

AI Slovenija poziva k ustavitvi slovenskega izvoza orožja in druge vojaške opreme v Izrael

Amnesty International Slovenije je na ministra za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Romana Jakiča v luči nasilja na območju Gaze pozval, naj Slovenija nemudoma sprejme odločitev o ustavitvi nadaljnjega izvoza orožja in druge vojaške opreme v Izrael. Hkrati so javnost povabili, naj se na ministrstvo obrnejo z istim pozivom, ki ga najdete TUKAJ.

Po podatkih slovenskega obrambnega ministrstva je Slovenija med leti 2004 in 2013 v Izrael izvozila za skoraj šest milijonov evrov orožja in druge vojaške opreme. Med njimi so bili po podatkih AI Slovenija deli za kopenska vozila, gladkocevno orožje, strelivo in vojaški eksplozivi. Tudi za letos je še načrtovan izvoz rezervnih delov za vojaška vozila v vrednosti 103.020 evrov.

"Napadi na šole in bolnišnice so nesprejemljivi. Dogovor o prekinitvi ognja mora biti prva prioriteta," je pozval zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle. Erjavec je zgrožen nad številom žrtev med civilisti.

Ker obstaja močan sum, da bo to orožje uporabljeno za napade na civiliste in druge hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, so v AI Slovenije v ponedeljek na ministra za obrambo naslovili omenjeni poziv.

Ob tem v AI Slovenija dodajajo, da si je AI dolgo prizadevala za sprejetje mednarodne pogodbe o nadzoru trgovine z orožjem, ki bi uredila mednarodne transferje orožja, s posebnim poudarkom na odpravljanju najhujših zlorab človekovih pravic.

Glede spopadov na območju Gaze ta nevladna organizacija za človekove pravice od EU in ZN zahteva embargo na orožje za vse bojujoče strani, od posameznih držav pa, da se vzdržijo prodaje orožja.

AI Slovenija še dodaja, da je DZ spomladi letos ratificiral mednarodno pogodbo o nadzoru trgovine z orožjem. S tem je Slovenija jasno pokazala svojo zavezo k spoštovanju določb, ki državam prepovedujejo transfer orožja in streliva, če vedo, da bo to orožje uporabljeno za izvajanje ali pomoč pri hudih zlorabah človekovih pravic.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (398)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Eric Flat
31. 07. 2014 14.04
+2
Seznam ameriških korporacij, ki oborožujejo izraelsko vojsko: -The Boeing company -Hewlett-Packard -Elbit Systems -Lokheed Martin -General Dynamics Corporation -The General Electric company -Northrop Grumman -The Raytheon company -United Technologies Corporation Vir: American Friends Service Comittee
Ataaufbix
31. 07. 2014 00.15
+4
Me prav zanima, če bo mednarodna skupnost imela jajca, da nadaljuje z mednarodnim sodiščem za vojne zločine? Ali imajo Izraelci imuniteto pred kazenskim preganjanjem za vojne zločine?
babicagrenajug
31. 07. 2014 04.47
-2
Putin je v Čečeniji 1999 naredil veliko večjo svinjarijo, pa nisem nobenga vidu v Haagu. (300.000 mrtvih, kar se ve. Plin, termobarične bombe, balistične rakete, bombandiranje kolon bežečih beguncev, z otroci vred, s kasetnimi bombami, masovne eksekucije, mučenja, in še in še. Pravi načrtovan genocid.) Izrael poskuša le uničiti tunele in demilitarizirati Hamas.
kdole
30. 07. 2014 23.25
+7
MEDIJ-BANČNIŠTVO-POLITIKA ČAROBNI TRIKOTNIK, S KATERIM VODIŠ, USMERJAŠ, NADZORUJEŠ...... SVET VSE TROJE IMAJO JUDJE IN ZATO NI SO VSI TIHO!
kdole
30. 07. 2014 23.21
+3
OBAMA JE KLOVEN NAJVEČJI NA SVETU!
kdole
30. 07. 2014 23.20
+0
OBAMA JE KLOVEN NAJVEČJI NA SVETU
kdole
30. 07. 2014 23.19
+7
BRUHU BOM - IN TO VEČKRAT NIHČE SE NE JAVI, NIHČE NE OBSOJA TA DEJANJA. TO JE SVET V PRIMEŽU JUDOV 8 % JUDOV JE V AMERIKI, DRŽIJO PA 80 % AMERIŠKEGA GOSPODARSTVA, TO JE RAZLOG, PREVELIK VPLIV. OBAMA JE KLOVEN NAJVEČJI NA SVETU BRUHU BOM - IN TO VEČKRAT NIHČE SE NE JAVI, NIHČE NE OBSOJA TA DEJANJA. TO JE SVET V PRIMEŽU JUDOV 8 % JUDOV JE V AMERIKI, DRŽIJO PA 80 % AMERIŠKEGA GOSPODARSTVA, TO JE RAZLOG, PREVELIK VPLIV.
komarec
30. 07. 2014 22.01
+18
Proti Rusiji sankcije, proti Izraelu, ki že 40 let pobija nedolžne Palestince nič. To je še en dokaz, da je svet na čelu z Ameriko pokvarjen do kraja.
Bruhalnica24
30. 07. 2014 22.36
+5
Jap, Putin hoče naredit to kar sta hotela Husein, Gadafi.. Stran od pertodolarja, kaj se je zgodilo vemo. A Putin jih zmelje v prah, saj ima prave petarde...
Roman Hren
30. 07. 2014 21.57
+12
Proizvajalci in prodajalci orožja ustvarjajo krizna žarišča za svoje tržišče! Ob tem se še ponujajo za mirovne posrednike!
sime sime
30. 07. 2014 21.43
-12
ah kje bogi Izraelci sej se samo branjo...eh 20 otrok gor al pa dol to je sam kolateralna škoda...Gremo Izrael demokraciji naproti...
Bruhalnica24
30. 07. 2014 21.39
+11
To ni vojni zločin, Izrael se le brano, otroci so se igrali z barbikami in mogoče tudi z raketami, morali so umreti, da naredijo prostor za izkoriščanje plina in nafte, licenca je že prodana podjetju Dicka Čajnija...
totalka
30. 07. 2014 21.27
+16
In v Sloveniji ta trenutek poteka nogometna tekma z pripadniki morilcev otok,žena ,z rušitelji domov....sram me je Q!!!
Justiceiscoming81
30. 07. 2014 21.19
+17
in kje so ukrepi zoper Izrael-a (sankcije) kot to počnejo z rusijo???
GreaterIsraelProject
30. 07. 2014 20.19
+4
Tule pa so zbrani vsi odgovori na vprašanje Palestine in Izraela. "The Eleven Lies of Zion: How Zio-Supremacists Lie to Support their Genocide in Gaza"
GreaterIsraelProject
30. 07. 2014 20.17
+4
Colt. 44 Pozabil si še na največji genocid 20. stoletja, ki so ga zakrivili judje pod imenom Boljševiki. Umorili so več 10 milijonov etičnih Rusov. Najhujši med njimi je bil Genrikh Yagoda, ki se lahko ob bok postavi Stalinu - oba sta največja zločinca moderne zgodovine za katerega pa 99,99% ljudi sploh še ni slišalo! Le zakaj? Dejstvo je da so z "rusko" revolucijo na oblast prišli judje, prva komunistična vlada je bila skoraj v celoti sestavljena iz njih. Google TheSecretBehindCommunism in tale članek "stalin jews"
FreikorpsSLO
30. 07. 2014 21.26
+5
Lazar Kaganovich in Salomon Morel sta tudi dokaj nepoznana morilca iz židovskih komunistov.
kdole
30. 07. 2014 23.12
-1
Bendit
30. 07. 2014 20.17
+3
Nism si mislu da bom kdaj to reku, ampak hvala bogu za RTV SLO in Karmen Svegl. nough said.
Sputnik84
30. 07. 2014 19.42
+9
kako surovi smo ljudje... Zakaj so sploh vojne....
Al83
30. 07. 2014 19.50
+17
Al83
30. 07. 2014 21.39
+6
Aja pa nihce nima nobenih moralnih principov in zaradi tega gredo vsi bolj ali manj s tem kar je najbolj popularno ne glede na to ali je to prav ali ne.
Neopredeljeni
30. 07. 2014 19.01
-4
Zakaj pa hamas ne evakuira civilov? Saj gaza meji na egipt. Aja, pol se ne bi imeli za kom skrivati....
Bendit
30. 07. 2014 19.08
+3
Ti se v osnovno solo hods? Kako si pa predstavlas da lahko ljudje preckajo mejo ki je hermeticno zaprta? Sori sam res si buhtl.
alenexxx
30. 07. 2014 19.09
+2
sej to pričakuje izrael da zavzamejo pol še ostale dele palestine...ti bi pač bežal,nekateri pa so domuljubi in niso istega menja
alenexxx
30. 07. 2014 19.10
+1
Bendit
30. 07. 2014 19.12
+7
Mejo z egiptom drzi izraelska vojska, ne palestinci, kaj vam se ni jasn? Ni prehoda. Pika.
FreikorpsSLO
30. 07. 2014 18.41
+15
1. židovski genocid med leti 115-117(Kitos War), v Libiji, Siriji, Egiptu in Mezopotamiji, ko so židje pobili 240.000 rimskih državljanov. Ustavil jih je šele Lusius Quietus 2. židovski genocid med leti 1932-1933 HOLODOMOR ; Žida Lenin in Leiba Brobštajn (Lev Trocki) glavna krivca za načrtno izstradanje več kot 4 milijonov Ukrajincev. 3. židovski genocid gledamo še danes na območju Palestine. Sramota.
Bendit
30. 07. 2014 18.33
+11
@POPTV Pa mejte ze nekrat vsaj neki novinarske etike in cloveskosti in pokazite kaj se dogaja v Gazi tudi na 24ur v prime timeu! Naj ljudje vidijo kaj se dogaja, ne pa da jim sam "vremenske bucke" in podobne banane kazete.
Bendit
30. 07. 2014 19.40
+1
Zdej pa al sm jst falu al pa bo po vremenu...
Bendit
30. 07. 2014 19.52
+7
@POPTV Popolnoma nobene novinarske kredibilnosti nimate, razen ce gre za kako slovensko raco o tem kako cvetijo banane. Mene bi bilo sram na vasem mestu.
BaGr67
30. 07. 2014 18.27
+8
Zdaj sem prvič gledala posnetke ,kaj delaji Izraelci v Gazi OMG...sploh nimam besed..te židje so prepotentn narod in se vadijo na 2. svetovno vojno..bogi otroci bogi Palestinski narod...